Απελευθέρωση κύκνου στην Ισμαρίδα στα πλαίσια των εκδηλώσεων εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού 2012

Η 22α Μαρτίου έχει οριστεί σε συνδιάσκεψη του ΟΗΕ, που πραγματοποιήθηκε το 1992 στο Ρίο Ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας, ως η Παγκόσμια Ημέρα Νερού.

Η 22α Μαρτίου έχει οριστεί σε συνδιάσκεψη του ΟΗΕ, που πραγματοποιήθηκε το 1992 στο Ρίο Ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας, ως η Παγκόσμια Ημέρα Νερού. Το νερό, πηγή ζωής για τον άνθρωπο, θεωρείται πλέον αγαθό εν ανεπάρκεια και η σημερινή ημέρα έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι όλοι πρέπει να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα προς την κατεύθυνση της ορθολογικής χρήσης των υδάτινων πόρων.

Ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας στα πλαίσια της προστασίας και της ανάδειξής των υγροτοπικών οικοσυστημάτων του Εθνικού Πάρκου ΑΜΑΘ, έχει θέσει ως στόχο, πέραν των άλλων, την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού για την προστασία της επάρκειας του νερού αλλά και της ορθολογικής χρήσης του.

Έτσι χθες 22 Μαρτίου, στην Λίμνη Ισμαρίδα έγινε η απελευθέρωση ενός Κύκνου (Cygnus olor) και παράλληλα η ενημέρωση των παιδιών που συμμετείχαν στην εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού. Ο Κύκνος είναι άμεσα συνδεδεμένος με το νερό των υγροτόπων γιατί αναπαράγεται σε λίμνες με καλαμιώνες και η τροφή του βασίζεται αποκλειστικά στην υδρόβια βλάστηση. Στην περιοχή μας έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια επιτυχημένη αναπαραγωγή στην Λίμνη Ισμαρίδα. Ο Κύκνος που απελευθερώθηκε (αφού μαρκαρίστηκε για να γνωρίζουμε τις μετακινήσεις του) είχε βρεθεί 1 Μαρτίου 2012 στο Φανάρι εξαντλημένος και του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες από την ομάδα «Δράση για την Άγρια Ζωή» στην Θεσσαλονίκη.

 Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το ΚΠΕ Μαρώνειας, τον Πολιτιστικό Σύλλογο και το Δημοτικό Σχολείου Ν. Σιδηροχωρίου. Οι μικροί μαθητές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τον κ. Βασίλη Τερζή (Κέντρο Πληροφόρησης Λίμνων Βιστωνίδας-Ισμαρίδας) για την αναγκαιότητα του νερού, αλλά και την σπουδαιότητα της ύπαρξης των υγροτοπικών συστημάτων τόσο για τη φύση όσο και τον άνθρωπο, αλλά και να θαυμάσουν από κοντά την σπάνια χλωρίδα και πανίδα της περιοχής. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο υπεύθυνος του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μαρώνειας κ. Γεώργιος Σερμπέσης και ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ν. Σιδηροχωρίου κ. Μιχαήλ Ράντος.

Η εκδήλωση τελείωσε με τις ευχές μικρών και μεγάλων ότι όλοι μας πρέπει να προσέχουμε την αλόγιστη χρήση του νερού αλλά και να σεβόμαστε το περιβάλλον και τις δυνατότητες του. Θα πρέπει όλοι να μάθουμε να μην σπαταλάμε αυτό το πολύτιμο αγαθό γιατί το οφείλουμε σε εμάς τους ίδιους αλλά και στις επόμενες γενιές.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button