ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΥΛΙΔΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΟ 2011

Η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΛΛΟΘΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΟΛΟΓΗΜΕΝΗ ΑΠΟΤΥΧΙΑ.

 

Η Χώρα διανύει κρίσιμες μέρες και απαιτείται ανατροπή των παλιών συνταγών της μικροπολιτικής. Χρειάζεται δουλειά και αποτέλεσμα, νέες νοοτροπίες, ειλικρίνεια, καθαρές κουβέντες.

  Με την πρώτη ματιά στον απολογισμό γίνεται φανερή η προσπάθεια του κ.


Η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΛΛΟΘΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΟΛΟΓΗΜΕΝΗ ΑΠΟΤΥΧΙΑ.

 

Η Χώρα διανύει κρίσιμες μέρες και απαιτείται ανατροπή των παλιών συνταγών της μικροπολιτικής. Χρειάζεται δουλειά και αποτέλεσμα, νέες νοοτροπίες, ειλικρίνεια, καθαρές κουβέντες.

  Με την πρώτη ματιά στον απολογισμό γίνεται φανερή η προσπάθεια του κ. Γιαννακίδη να κρυφτεί για τον κατήφορο της περιφέρειας, πίσω  από προσπάθεια άλλων, την κρίση και το κεντρικό κράτος των Αθηνών. Παλιά συνταγή και  απόλυτα προβλέψιμη. Θέλει να μας πείσει  ότι ο ίδιος και οι γύρω του δεν έχουν τη βαριά ευθύνη που τους καταλογίζεται.

Ομολογεί στο έγγραφο κείμενό του ότι το αποτέλεσμα  της συνολικής διοίκησης στη χώρα το ζούμε γύρω μας ως τραγωδία. Είμαστε σήμερα εδώ για να συζητήσουμε τα πεπραγμένα της περιφερειακής αρχής. Αντί γι’ αυτό ακούσαμε έναν κατάλογο πεπραγμένων όλων των πάσης και μορφής κρατικών φορέων ΝΠΔΔ, πανεπιστημίου, Νοσοκομείων, Δήμων κλπ., με ελάχιστα της περιφέρειας, από διάφορες πηγές χρηματοδότησης όλης της χώρας. Οικειοποιείται την δουλειά άλλων σε μια εικονική πραγματικότητα, ξένη με την αλήθεια.

Δυστυχώς ο τρόπος που υπηρετήθηκε μέσα στο 2011 η περιφέρεια ΑΜΘ δεν έχει καμία σχέση με τα οράματα του  ατυχούς Καλλικράτη.  

Τον πρώτο χρόνο του Καλλικράτη, το 2011 ως ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ, ως αξιωματική αντιπολίτευση εργασθήκαμε,  όλοι μας, με εποικοδομητική κριτική στον χώρο της περιφέρειας για να συνεισφέρουμε σε μια θετική πορεία. Καταγράψαμε, όμως, την ακατανόητη αντίδραση της διοίκησης να αποφεύγει να συζητηθούν στο Περιφερειακό Συμβούλιο σοβαρά θέματα που δεν της ήταν αρεστά. Η   Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης δεν έχει να επιδείξει τα επιθυμητά βήματα στην ανάπτυξη  της περιοχής. Τώρα αναζητά άλλοθι  σε άλλες κατευθύνσεις. Δεν έχει στρατηγική, δεν έχει σχέδιο και καθαρό πλαίσιο στόχων, δεν έχει όραμα, δεν δίνει ελπίδα, πορεύεται χωρίς πυξίδα, έτσι τυχαία και περιστασιακά. Είναι ένας χρόνος χαμένος, με βήματα στα τυφλά. Η αιρετή περιφέρεια  όφειλε να επιδείξει αποτέλεσμα τουλάχιστον ίσο με το άθροισμα των έργων και δράσεων των θεσμικών φορέων που διαδέχθηκε, δηλαδή το σύνολο των 5 νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων στην ΑΜΘ, των 2 διευρυμένων  και της πρώην κρατικής περιφέρειας ΑΜΘ. Δυστυχώς το αποτέλεσμα είναι ασύγκριτα μικρότερο, είναι απογοητευτικό.

Στο ερώτημα τι έγινε με τους ηχηρούς στόχους, που διαλαλούσε στην αρχή του χρόνου ο περιφερειάρχης:

  • Για μια Περιφέρεια με ενιαία περιφερειακή συνείδηση και δική της ταυτότητα,
  • Για μια Περιφέρεια διεθνή κόμβο και ελκυστικό προορισμό,
  • Για μια Περιφέρεια ανταγωνιστική παραγωγική και εξωστρεφή,
  • Για μια Περιφέρεια βασισμένη στη γνώση και την καινοτομία,
  • Για μια Περιφέρεια με ποιότητα ζωής, κοινωνική συνοχή και σεβασμό στο περιβάλλον.

Η απάντηση είναι σχεδόν τίποτε. Όχι μόνον δεν πήγαμε ένα βήμα μπροστά αλλά είναι κοινή διαπίστωση ότι ολισθαίνουμε σταθερά πολλά προς τα πίσω. Οι επίσημα καταγεγραμμένοι άνεργοι ανέρχονται περίπου στις 55.000, ενώ ο πραγματικός αριθμός των ανέργων, χωρίς τους υποαπασχολούμενους εκτιμάται στις 70.000. Οι ακάλυπτες επιταγές στην αγορά ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Τα λουκέτα  είναι χιλιάδες. Οι πολίτες χωρίς ασφάλεια σε θέματα υγείας σε πρωτοφανείς αριθμούς. Η φτώχεια είναι ορατή παντού. Τραγωδία, όπως λέει ο κ. Γιαννακίδης στον απολογισμό του.

Νέα έργα που υλοποιούνται δεν υπάρχουν. Αντιθέτως  ακόμη και οι σκέψεις που ανάγονται στο άγνωστο και αβέβαιο μέλλον αναφέρονται ως υλοποιούμενα εργα! Αναφέρεται  στο κείμενο, που διανεμήθηκε προχθές στη επιτροπή διαβούλευσης, ότι υλοποιούνται σημαντικές παρεμβάσεις όπως:

  • « η κατασκευή του οδικού άξονα (αυτοκινητόδρομος Ε61) Δράμας – Καβάλας με προϋπολογισμό 125 εκατομμύρια €. Είναι σε φάση αξιολόγησης η πρόταση της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΣ ΑΕ για χρηματοδότηση της μελέτης του έργου προϋπολογισμού 6,5 εκατομμυρίων € περίπου.» Δηλαδή ακόμη δεν έχει αξιολογηθεί εάν θα χρηματοδοτηθεί η μελέτη του αλλά  , κατά το κείμενο, κατασκευάζεται το έργο!!  Όνειρο θερινής νυκτός.
  • « η αναβάθμιση – συμπλήρωση του κάθετου οδικού άξονα Ξάνθη – Εχίνος – Ελληνο-βουλγαρικά σύνορα με προϋπολογισμό 176 εκατομμυρίων € βρίσκεται σε φάση μελέτης». Η χρηματοδότηση των μελετών προϋπολογισμού 8,1 εκατομμυρίων € δεν έγινε ακόμη αλλά προγραμματίζεται να γίνει από πόρους του προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα – Βουλγαρία. Δηλαδή ο προγραμματισμός μελλοντικής ένταξης της μελέτης εμφανίζεται στην εικονική πραγματικότητα της ΠΑΜΘ ως έργο υλοποιούμενο!!  Κατά τα λοιπά υλοποιείται. Το 2020 και μόνον εάν βρεθούν πόροι !!!  όλα αυτά θυμίζουν που λέει ο λαός «..με τα λόγια, χτίζει ανώγια και κατώγια». Όλοι κρινόμαστε από τις επιδόσεις μας. Η  αποτυχία εκτός από ομολογημένη αποτελεί  κοινή διαπίστωση για  τους πολίτες. Ο Καλλικράτης, δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για τον κ. Γιαννακίδη, γιατί δεν είναι. Για την μαύρη λίστα των λουκέτων σε δομές της ΑΜΘ, στα κέντρα νεοσυλλέκτων, στα  εργοστάσια, στα στρατολογικά, στις πυροσβεστικές, στα  τελωνεία, καταστήματα ΙΚΑ, στρατιωτικά νοσοκομεία, κλπ, δεν είναι μόνον η Αθήνα «που οδηγεί το καράβι στα βράχια».

Παρά τις δυνατότητες και τα ισχυρά εργαλεία που διαθέτει η αιρετή περιφέρεια και ο περιφερειάρχης,  η κατώτερη των περιστάσεων προσπάθεια, η  ανεπάρκεια, η προγραμματική αταξία, τα αργά αντανακλαστικά, η αδυναμία, η χαλαρή εποπτεία καίριων δομών διοίκησης, η διοικητική σύγχυση αλλά και οι φοβίες τα ακυρώνουν και το μειωμένο αποτέλεσμα χρεώνεται  στην κοινωνία. Όσα βλέπουμε μας δημιουργούν έντονη ανησυχία για το μέλλον του  θεσμού και του  τόπου. Η διαπίστωση αυτή δεν έχει αντιπολιτευτική διάθεση  αλλά είναι βαθύτατα ουσιαστική. Δείχνει, ότι η περιφέρεια δεν μπορεί, δεν προσπαθεί όσο πρέπει, ενώ οι δήθεν «στεντόρειες» φωνές, δημόσιες τοποθετήσεις του περιφερειάρχη μάλλον απηχούν τακτικές προσωπικής διάσωσης και προβολής.

Αντί για έργα και πράξεις, αντί για διοίκηση, καταγράφουμε συνεχείς διαπιστώσεις σαν να είναι θεατές και όχι οδηγοί στο καράβι, καταγγελίες κατά άλλων που περισσεύουν, δηλώσεις συμπαράστασης, ψηφίσματα, υποσχέσεις και ευχές. Η ευθύνη και το έργο της εξαντλείται μέχρι τη σύσταση μίας επιτροπής ή τη σύνταξη μίας καταγγελτικής επιστολής ή μίας συνάντησης στην Αθήνα. Καταγράφουμε την προσπάθεια δημιουργίας μιας εικονικής πραγματικότητας, μετάθεσης ευθυνών στην Αθήνα ή στην κρίση, μια  στάση πρόσκαιρης εκτόνωσης στα προβλήματα των πολιτών και εγκατάλειψη τους στην συνέχεια.

Η διοίκηση, στο μέσο της βαθειάς κρίσης αντί λύσεων, προσφοράς, έργου, ταχύτητας και ρευστότητας στην αγορά, αντί να δώσει ανάσα ζωής , δυστυχώς απουσιάζει σε πρωτοβουλίες. 

Απουσία της περιφέρειας στην αντιμετώπιση των τεράστιων κοινωνικών προβλημάτων. ( Φτώχεια – ανέχεια – πτώση κοινωνικής συνοχής).

 

Στη δίνη της χειρότερης κοινωνικής κρίσης που έζησε η κοινωνία μας η Περιφέρεια παρέμεινε ένας απλός ψυχρός θεατής, των δραματικών καταστάσεων, όπως της οικονομικής-κοινωνικής ασφυξίας δεκάδων χιλιάδων νοικοκυριών στην περιφέρειά μας, της πλήρους ανεργίας σε δεκάδες χιλιάδες οικογένειες,  των συνεχών λουκέτων στον επαγγελματικό χώρο, της αδυναμίας να έχουν και τα υγιή νοικοκυριά τα στοιχειώδη για μια αξιοπρεπή διαβίωση, της φτώχειας, της ανέχειας, των νέων μορφών επαιτείας, που δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα στα θεμέλια της περιφερειακής μας  κοινωνίας. Έπρεπε να ενεργοποιηθεί, προς όφελος της κοινωνικής συνοχής, να περιορίσει τις ανοιχτές πληγές, σε μια περιοχή που τα νοικοκυριά είναι  από τα πλέον φτωχά της Ευρώπης. Θέσαμε το θέμα με σφοδρή πίεσή μας στο ΠΣ και, τώρα, ένα χρόνο μετά, ακόμη σχεδιάζουν  για να λάβουν κάποια μέτρα και την κοινωνική συνοχή, ανέχεια και τη φτώχεια. Όλο το 2011 δεν έκαναν τίποτε. Τώρα κατανόησαν, 1 χρόνο μετά ,ότι έχουμε κοινωνική κρίση και κατρακύλα… Είναι δυνατόν να υπάρχει αντιπεριφερειάρχης κοινωνικής πρόνοιας με μηδαμινή κοινωνική παρουσία, σε περίοδο κοινωνικής ανέχειας που έλαβε εκρηκτικές διαστάσεις; Γίνεται; Στην περιφέρεια ΑΜΘ, ναι, είναι γεγονός. Ίσως φταίει και εδώ, η Αθήνα!!!

Υποδομές και   ΕΣΠΑ.

 

Η Ελευθεροτυπία, προ μηνός, κατέγραφε στους «κουμπούρες» του ΕΣΠΑ την περιφέρειά μας όσον αφορά τη συνολική διαχείριση του. Προχθές καταγραφήκαμε ως  ουραγοί στην τρίτη από το τέλος  θέση όλων των περιφερειών στις επιδόσεις στο ΕΣΠΑ, από το  autodioikisi.gr. Τα έργα που εμφανίζει ο απολογισμός ως ενταχθέντα εντός του 2011 , με δικαιούχο την ΠΑΜΘ, πέραν του ότι σ’αυτά συμπεριλαμβάνονται ενταγμένα από το 2009,όπως λχ, η βελτίωση τμήματος της υπ. αριθμό. 10 επ. ο. από γέφυρα ρέματος Ξηρού μέχρι διασταύρωση με δρόμο Τεμένους  και σχεδόν ολοκληρωθέντα, έχει έργα υλοποιούμενα μεταφερθέντα από άλλα προγράμματα, έχει  έργα δουλειά της πρώην ΔΔΕ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης , έργα προταθέντα από χρόνια προς ένταξη ή έργα των Μητροπόλεων.!!! Στα ανακοινωθέντα 166 «έργα σημαίες», προϋπολογισμού από το ΕΣΠΑ 10.550 εκατ. Ευρώ, δυστυχώς δεν υπάρχει κανένα νέο έργο για την ΑΜΘ. Δεν περιλαμβάνεται στα «έργα σημαίες» το Νοσοκομείο της Κομοτηνής, ούτε η σιδηροδρομική σύνδεση Καβάλας Τοξοτών, κανένα έργο στην Ξάνθη, ότι δε υπάρχει είναι έργο της Εγνατίας ΑΕ ή της Δ4 διεύθυνσης έργων του Υπουργείου.

 

Το ΕΣΠΑ είναι εργαλείο σε περίοδο κρίσης του οποίου η  διαχείριση δεν μπορεί να γίνεται με κριτήρια ξένα προς τα συμφέροντα του συνόλου της περιφέρειας. Οι πόροι υπάρχουν. Είναι υποχρέωσή και όχι δικαίωμα της περιφέρειας να τους απορροφήσει, να εντάξει τα έργα των φορέων υλοποίησης, της Εγνατίας ΑΕ, Δήμων, τεχνικών υπηρεσιών, ΔΕΥΑ, Μητροπόλεων κτλ. Οι πόροι του ΕΣΠΑ είναι, υπό τις κρατούσες συνθήκες, ευκαιρία και πρόκληση, πρέπει να χρησιμοποιηθούν ορθολογικά, μακριά από σκοπιμότητες και μικροπολιτικές, για το καλό του τόπου και των πολιτών μόνον.

Το ΕΣΠΑ δεν μπορεί να γίνεται εργαλείο πελατειακών αντιλήψεων που έρχονται από επικίνδυνες πρακτικές του χθές. Τονίζουμε ότι πόροι χωρίς στρατηγική και καθαρό πλαίσιο στόχων, χωρίς θεσμικό και επιχειρησιακό σχέδιο, είναι χαμένοι εν πολλοίς πόροι, επιταγή χωρίς κάλυψη και αντίκρισμα. Πρέπει να παύσει ο προγραμματισμός των έργων να είναι το τυχαίο αποτέλεσμα λαϊκισμού, υποσχέσεων στα καφενεία ή υποχώρησης σε διάφορες (τοπικές ή συντεχνιακές)  ομάδες πίεσης. Είναι απαράδεκτο, σήμερα, κάποιοι να μοιράζουν έργα ως μποναμάδες.  Έχουμε τονίσει ως παράταξη, ότι η διανομή έργων χωρίς  την συνολική εικόνα του προγράμματος, προηγουμένως και έξω από τα θεσμικά όργανα δημοκρατικού προγραμματισμού, την διαθεσιμότητα των πόρων ανά άξονα και μέτρο, την προηγούμενη συνολική αξιολόγηση των προτάσεων ανά μέτρο καταγράφει ήδη στρεβλώσεις, που όχι μακριά θα τις βρούμε μπροστά μας. Σε λίγο, όπως οδεύουμε, κάποιοι θα επικαλούνται την έλλειψη επαρκών πόρων για σημαντικά έργα, που στο μεταξύ θα τους έχουν κατασπαταλήσει σε μικρότερης σημασίας και αποτελέσματος.

Διοικητικός συγκεντρωτισμός στην έδρα. Γραφειοκρατία.

 

Η συνειδητή επιλογή της διοίκησης του περιφερειάρχη τα πάντα να περιφέρονται δίπλα του και γύρω του  δεν είναι τυχαία. Θεωρούμε ότι είναι επιδίωξή του διατηρούμενη μέσα από την στάση  του να μην τροποποιηθεί  ο Οργανισμός της Περιφέρειας. Όλα αυτά τα πληρώνουν υπάλληλοι με μετακινήσεις, με ταλαιπωρία, και οι πολίτες όπου όλοι και από παντού πρέπει να μετακινούνται στην έδρα, σε περίοδο κρίσης και χαμηλών οικονομικών δυνατοτήτων. Τον υπερσυγκεντρωτισμό της Αθήνας τον αντέγραψε και τον έκανε πράξη στην έδρα της περιφέρειαςΟι  υπερσυγκεντρωτικές πρακτικές στην έδρα στο όνομα  της υπηρετούμενης  δήθεν «αποκέντρωσης», με αποτέλεσμα αντί για ενιαία περιφερειακή συνείδηση και ισχυροποίηση του νέου θεσμού να υποδαυλίζονται αντιδραστικές τάσεις αδικούμενων περιφερειακών ενοτήτων.

Καταγράφουμε επίσης ότι: ι) Υπάρχει διαφορετική γραφειοκρατική αντιμετώπιση των πολιτών για όμοια θέματα μέσα στην ίδια περιφέρεια ανά περιφερειακή ενότητα. Ιι)Διαφορετική αντίληψη αρμοδιοτήτων και νομιμότητας, διαφορετική μεταχείριση πολιτών για το ίδιο θέμα. Ιιι) Εκκρεμούν μήνες, σε μια πρωτοφανή επίδειξη έλλειψης συντονισμού, αιτήματα καθημερινότητας πολιτών που ταλαιπωρούνται,.   ιι) Προωθείται συστηματικά μια διοίκηση «έδρας» που οδηγεί σε μετακινήσεις πολιτών προς Κομοτηνή, σε ανισοκατανομή του προσωπικού, που σε σημεία παρουσιάζει υποστελέχωση και αλλού υπερστελέχωση. Ο συντονισμός και η διοίκηση γίνεται σε επίπεδο απηρχαιωμένης  αργής διαχείρισης και μετακυλύεται τελικά σε βάρος των πολιτών. Εξάλλου άλλοι πληρώνουν τα διόδια.

ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ

 

Ακούμε φράσεις συνεχώς του τύπου «συνδιαμορφώνουμε» – «συναποφασίζουμε», ενώ την ίδια στιγμή καταγράφονται συνειδητές στάσεις αποκλεισμού της αντιπολίτευσης  από τις διαβουλεύσεις, παραγκωνισμό του θεμελιώδους για την δημοκρατία θεσμικού της ρόλου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα του κοινωνικού ανοίγματος της περιφέρειας είναι ότι  η υποχρεωτική επιτροπή διαβούλευσης της Περιφέρειας, που δεν συνεδρίασε ούτε μία φορά εντός του 2011. Ακόμη περισσότερο στις αναπτυξιακές ημερίδες που διοργανώθηκαν ανά Π.Ε. δεν κλήθηκαν ούτε οι φορείς στο συνολό τους, ούτε βεβαίως οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης !

ΕΟΖ – Ζώνες υψηλής παραγωγικότητας.

 

Όσες φορές κι αν προσπαθήσαμε να συζητήσουμε τα θέματα των ελεύθερων ζωνών στο Περιφερειακό Συμβούλιο συναντήσαμε την υπεκφυγή και την άρνηση. Προσπαθούσαμε εναγωνίως να πείσουμε την διοίκηση της περιφέρειας, τον περασμένο Φεβρουάριο να συζητήσουμε εγκαίρως το θέμα των ζωνών ΝΑΤΟΥΡΑ, της βιοποικιλότητας και τις εξοντωτικές στο μέσο της κρίσης ρυθμίσεις υψηλής παραγωγικότητας, που μετέτρεψαν χιλιάδες στρέμματα οικοδομήσιμης γης σε απλά αγροτεμάχια, που κατέστρεψαν υπεραξίες. Μετά από κωλυσιεργία  η επιτροπή που συγκροτήθηκε ετοίμασε προτάσεις μετά την ψήφιση του νόμου. Οι προτάσεις πιθανότατα στάλθηκαν στο αρμόδιο υπουργείο μετά την ψήφιση του νόμου ! Σήμερα χιλιάδες πολίτες ταλαιπωρούνται, για το εάν κτίζεται ή όχι το τεμάχιο τους, πολλοί είδαν τους σχεδιασμούς τους να ανατρέπονται και έχασαν πολλά.

Η περιφέρεια μπορούσε να δώσει στην κοινωνία χιλιάδες νέες θέσεις δουλειάς, μέσα από δράσεις και ειδικά προγράμματα.

ΑΝΕΡΓΙΑ

Δεν έγινε τίποτε για την ανεργία. Χάθηκαν 3,4 δισ. ευρώ σε εθνικό επίπεδο και σε εμάς κρίσιμων κονδυλίων, που θα ανακούφιζαν τους ανέργους. Το πρόβλημα το παραδέχεται εγγράφως το υπουργείο Ανάπτυξης. 

Καταπολέμηση κουνουπιών.

 

Η αποτυχία της Περιφέρειας να προβεί σε καταπολέμηση, με την πίστωση του 1.150.000€ να υπάρχει διαθέσιμη, είναι μνημειώδης. Υπήρξαν καταγγελίες για φωτογραφικούς διαγωνισμούς, προειδοποιήσεις μας για αποτελεσματικότητα, επιμονή μας να διακρατήσουν τις έμπειρες υπάρχουσες δομές στη καταπολέμηση των κουνουπιών. Ξυπνήσαμε την διοίκηση της περιφέρειας όταν με επιστολή Π.Σ. μας θέσαμε το θέμα στο Π.Σ. Δεν μας άκουσε κανείς στις προτάσεις μας για να καταγραφεί η παταγώδης αποτυχία της περιφέρειας να της πάρουν την καταπολέμηση, που, σημειωτέον, έως τις αρχές Αυγούστου δεν είχε ξεκινήσει. Με τον επικίνδυνο ιό του Νείλου να επικρέμεται ως απειλή πάνω από τα κεφάλια μας ως πολιτών, με τους τουρίστες να εκδιώκονται από τις παραλίες μας. είδαμε σκηνές απείρου κάλλους. Πρωτοφανείς αλλά αληθινές. Το ΚΕΕΛΠΝΟ επιχείρησε να αποκαταστήσει την χαμένη τιμή της Περιφέρειας, αλλά ήταν αργά και σε βάρος του τόπου μας.

Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Δυστυχώς η κατάσταση που επικρατεί, με απόλυτη την ευθύνη της περιφέρειας, είναι μια κατακρήμνιση σε ένα τομέα, που μπορούσε, μέσα στην κρίση, να δώσει όχι μόνον ελπίδα αλλά και πραγματική προοπτική. Η έλλειψη οράματος, ουσιαστικών και στοχευμένων  και όχι περιστασιακών ενεργειών οργανωμένης τουριστικής προβολής η έλλειψη πίστης στις δυνατότητες του προϊόντος της Περιφέρειας μας, η λίγη προσπάθεια οπισθοδρομούν βίαια την επισκεψιμότητα.. Δεν συγκαλύπτονται από την όψιμη πρόσκληση σε γεύμα των δημοσιογράφων στο Φαλακρό.

Δεν είναι τυχαία τα δημοσιεύματα του τύπου με πηχιαίους τίτλους όπως «Μαύρα Χριστούγεννα για τους ξενοδόχους», «Οργή για την Φιλοξένεια», καταγγελίες των ξενοδόχων ότι η εκδήλωση στο Σισμανόγλειο της Κων/πολης ήταν ένα αποτυχημένο «πανηγυράκι», ότι   «από λόγια χορτάσαμε, πράξεις δεν βλέπουμε». Είναι πρωτοφανή και αποκαλύπτουν την ένδεια και την αδυναμία της περιφέρειας.

ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ

 

Γίναμε  ξέφραγο αμπέλι στην απόλυτη διάστασή του. Είχαμε προτείνει τη λήψη αποφάσεων-χάραξη μιας ενιαίας περιφερειακής πολιτικής για το μεταναστευτικό και τα σχεδιαζόμενα κέντρα φύλαξης λαθρομεταναστών στον Εβρο και στην Περιφέρεια. Οι θορυβώδεις επισκέψεις στην Αθήνα δεν άλλαξαν απολύτως τίποτε. Το τι εγκυμονεί η κρυφή ατζέντα των Αθηνών το αγνοούμε. Στο μεταξύ ανασφάλεια των πολιτών, η σιωπή της ΠΑΜΘ, η διεθνής έκθεσή μας, η ανεξέλεγκτη είσοδος των λαθρομεταναστών  καλά κρατούν. Το σύστημα απέτυχε και η αιρετή περιφέρεια ΑΜΘ είναι ένας ανήμπορος θεατής.

ΠΕΡΙ ΧΡΥΣΟΡΥΧΕΙΩΝ

 

Πράγματι υπήρξε κινητικότητα. Μας προβλημάτισε η τελευταία κίνηση του περιφερειάρχη να συμμετέχουμε σε συνάντηση στην Αθήνα, με άγνωστο περιεχόμενο, στην οποία αντιδράσαμε και ματαιώθηκε. Ο προβληματισμός της κοινωνίας είναι ορατός παντού και, δυστυχώς, κινδυνεύουμε με ενδοκοινωνικές συγκρούσεις… Eπιπλέον, όμως έχουμε επισημάνει και τους ατυχείς χειρισμούς της διοίκησης Γιαννακίδη, η οποία ναι μεν φωνασκεί κατά του χρυσού αλλά με τις πράξεις ή τις παραλείψεις της διευκολύνει την Αθήνα να προχωρήσει στην εγκατάσταση των χρυσορυχείων.

ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ-ΓΕΩΡΓΙΑ

 

          Στη γεωργία όλα τα θέματα λιμνάζουν. Η περιφέρεια είναι περίπου απούσα. Θέσαμε προχθές 12 καυτά θέματα προς συζήτηση.

1) Προώθηση υλοποίησης (και έγκρισης) των Σχεδίων Βελτίωσης που έχουν υποβάλλει οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι της Α.Μ.Θ.

2) Αντιμετώπιση προβλημάτων διαχείρισης Υδατικών Πόρων Α.Μ.Θ. – Πορεία εφαρμογής καν. 2000 / 60 (έγινε ημερίδα στην αίθουσα που συνεδριάζει το Π.Σ. και τα όργανα της περιφέρειας – ΠΣ & ΕΠΤ –  δεν έχουν δει το θέμα στην Η.Δ. τους)

3) Αδειοδότηση αρδευτικών γεωτρήσεων

4) Προτάσεις για το ΕΣΠΑ για τις παράκτιες περιοχές της Α.Μ.Θ.

5) Φυτοπαθολογικά, εντομολογικά και φυτοϋγειονομικά προβλήματα που έχουν να κάνουν με την εμφάνιση νέων εχθρών-ασθενειών της παραγωγής στην περιφέρεια (ολοκληρωμένη διαχείριση, μέτρα, δυνατότητες αποζημιώσεων, ενημέρωση γεωργών, κλπ) με έμφαση, μεταξύ άλλων, στις περιπτώσεις του Synchytrium endobioticum στο Νευροκόπι, του εντόμου Metcalfa pruinosa στην πεδιάδα της Χρυσούπολης (ακτινίδια), το έντομο Diabrotica virgifera, στα δυτικά όρια της περιφέρειας (καλαμπόκι) και του εντόμου Euzophera bigella στις ελιές.

6) Εξελίξεις στην Κ.Α.Π. και επιπτώσεις στην γεωργία της Α.Μ.Θ.

7) Ενέργειες μετά την απόρριψη των προτάσεων της περιφέρειάς μας από το ΥΠΕΚΑ σχετικά με το Χωροταξικό των Ιχθυοκαλλιεργειών

8) Αντιμετώπιση προβλημάτων των  κτηνοτρόφων.

9) Αντιμετώπιση προβλημάτων μη  εξόφλησης οφειλών σε γεωργούς-κτηνοτρόφους από μεταποιητές και εμπόρους

10)       Προβλήματα αδειοδοτήσεων μεταποιητικών μονάδων αγροτικών προϊόντων.

11)       Πορεία Αναδασμών

12)       Ενέργειες διόρθωσης προβλημάτων και αστοχιών από την βεβιασμένη απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την διανομή γης σε νέους αγρότες (προβλήματα παραχώρησης βοσκοτόπων κλπ Ν. Ξάνθης)

Τα παραπάνω δεν αγγίζονται. Πέραν της πρωτοφανούς στασιμότητας του τομεακού προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, καταγράψαμε την πρωτοφανή ανέχεια των αγροτών, την εξόντωσή τους με χαράτσια και τις άνευ αποτελέσματος φιέστες για το Καλάθι αγροτικών  προϊόντων, τα χωράφια των 5 ευρώ, με τα οποία παραχωρούσαν τους μοναδικούς βοσκοτόπους, δημιουργώντας κοινωνική αναταραχή και δυσαρέσκεια. 

ΑΠΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΣΗ- ΛΟΥΚΕΤΑ ΣΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΧΩΡΟ.

 

Οι βιομηχανίες κινδυνεύουν ή κλείνουν η μία πίσω από την άλληΕΛΒΙΖ,ΣΕΚΑΠ, ΕΒΖ, Χαρτοποιία Θράκης, ΕΝΚΛΩ, ΔΕΛΦΙΝΙ, βιομηχανίες αλουμινίου, κ.α. έκλεισαν ή υπολειτουργούν. Η περιφέρεια τελειώνει το καθήκον της σε δηλώσεις συμπαράστασης.

 Η ανοχή της μνημονιακής κυβερνητικής πολιτικής, που αποτέλεσε πολιτικό εργαλείο, στην οποία επένδυσαν πολιτικά, ξεθεμελιώσει τον δευτερογενή τομέα. Στον χώρο των επαγγελματιών κυριαρχεί ένα Βατερλό. Υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, ακάλυπτες επιταγές πρωτοφανούς ύψους, αδυναμία καταβολής φόρων και ΦΠΑ, ποινικές διώξεις, αυτόφωρα, λουκέτα κυριαρχούν παντού. Ίσως όμως ο κ. Περιφερειάρχης να είναι περήφανος που το μόνο που κατάφερε είναι να εκδίδονται ψηφίσματα συμπαράστασης από το Π.Σ. χωρίς καμία άλλη πίεση στην Αθήνα.

ΛΙΜΑΝΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

 

Ένα από τα μεγαλύτερα έργα της Περιφέρειας, αντιμετωπίσθηκε παθητικά. Επί μήνες υπήρξε αδράνεια με ορατό τον κίνδυνο να παραμείνει ημιτελές  και όχι ολοκληρωμένο και λειτουργικό. Αντιμετωπίσθηκε  ως δευτερεύον ζήτημα και χάνεται  για μεγάλο διάστημα όπως φαίνεται, η ευκαιρία να καταστεί  πραγματική πύλη της περιοχής και της Ελλάδας προς τα Βαλκάνια. Δεν πιάνουν εγκαιρα τόπο τα εκατομμύρια ευρώ, που ως τώρα δαπανήθηκαν.

 

Η γραφειοκρατία κατασπάραξε την ουσία. Ανοιχτά παραμένουν τα ερωτήματά μας: Ποιος έχει την ευθύνη που μένει το έργο του λιμανιού ημιτελές και μη λειτουργικό; Ποιος ευθύνεται για τα εκατομμύρια που δόθηκαν για ένα έργο που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί;

ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΈΒΡΟΥ- ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΈΒΡΟΥ

 

Μετά την τεράστια φυσική καταστροφή-την μεγαλύτερη εδώ και δεκαετίες στον Έβρο- σε περίμετρο 70.000 στρεμμάτων γης, στη συντριπτική πλειοψηφία δασικής, μετράμε τις πληγές μας, καταγράφουμε τις οικολογικές, τις κοινωνικές και τις οικονομικές συνέπειες

Ο πολιτικός συντονισμός εκτιμάται ότι, σε επίπεδο περιφέρειας ήταν ανεπαρκής, αφού περιορίσθηκε στην απλή παρακολούθηση του φαινομένου της καταστροφής, δίχως την ανάληψη επιθετικών πρωτοβουλιών με την παροχή της δέουσας συνδρομής και λύσεων. Το Περιφερειακό Όργανο Πολιτικής Προστασίας(ΠΟΠΠ) της ΠΕ Έβρου, δεν συνεδρίασε με την νόμιμη σύνθεσή του, ούτε  ποτέ κλήθηκαν  όλα τα μέλη του. Εάν , όμως, σε τέτοιες ακραίες καταστάσεις φυσικών καταστροφών δεν συνεδριάζει το αρμόδιο όργανο, πότε θα συνεδριάσει;

Συνολικά στην περιφέρεια είναι ελλιπής η πρόληψη και η καταστολή είναι προβληματική και το ίδιο έχουμε και στον ποταμό Έβρο. Αντί  για πράξεις και δράση, αντί για αναχώματα και έργα προστασίας, έμεινα στις όψιμες συσκέψεις  ξεπλύματος ευθυνών και σε ταξίδια στην Αθήνα. Στο μεταξύ, όπως ήταν βέβαιο, τεράστιοι όγκοι νερού  ευρίσκονται σε αναμονή στο επόμενο χρονικό διάστημα να διοχετευθούν στον Έβρο ποταμό. Τα βουλγαρικά φράγματα του Κίρτζαλι, Στούντεν Κλάβενς  και Ιβαίλογκραντ επί του   Άρδα ποταμού, σε λίγο, με το λιώσιμο των συσσωρευμένων όγκων χιονιού, θα μεταφέρουν νέους όγκους νερών, που πρέπει να αντιμετωπισθούν.

Διατηρούμε τη θέση μας, για τις  σοβαρές ευθύνες σε περίπτωση καταστροφών. Ενώ έγκαιρα, όλο το 2011, προσπαθήσαμε να τους αφυπνίσουμε, φύλλο δεν κινήθηκε. Ότι γίνεται τώρα είναι καθυστερημένο, μακάρι να προλάβουν τα επερχόμενα.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

 

Θέσαμε  το θέμα της  αύξησης των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης, κατά  30-40% σε σχέση με πέρυσι, που είναι αβάσταχτη για την πλειονότητα των νοικοκυριών της Βόρειας Ελλάδας, και, ιδία, της φτωχότερης, της Περιφέρειάς μας, της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.

Η Περιφέρεια σιωπούσε για μία ακόμη φορά. Αδικία για  την  Περιφέρειά μας, όπου έχουμε τις χαμηλότερες θερμοκρασίες και τον μεγαλύτερο χειμώνα… Ζητήσαμε  να συζητηθεί προ ημερησίας διάταξης. Αυτό δεν έγινε, πλήν όμως μεταγενέστερα ο Περιφερειάρχης έστειλε έστω μια επιστολή.

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΘΕΣΜΩΝ ΚΑΙ ΔΟΜΩΝ

 

Το δίκτυο και έργο της διασυνοριακής συνεργασίας των νομαρχιών Ελλάδας-Βουλγαρίας-Τουρκίας, παρότι έχει έργα σε εξέλιξη, αδρανοποιείται. Στερείται ή Περιφέρεια ενός εργαλείου άμεσης συνεργασίας των διοικητικών δομών περί τα σύνορα, για την ανάπτυξη των σχέσεων, την φιλία, την αμοιβαία συνδρομή στην αντιμετώπιση διασυνοριακών προβλημάτων, όπως πλημμύρες, πυρκαγιές, ζωονόσοι, φυσικές καταστροφές, επιδημίες κλτ. Οι γιορτές του Νέστου ένα εργαλείο πολλαπλής προβολής του νομού, 12ετής θεσμός, καταργήθηκαν.

ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΣΤΟ ΘΕΣΜΟ – ΕΛΠΙΔΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

Η Χώρα βιώνει κρίσιμες μέρες. Δεν θα συζητούσαμε για τραγωδία στην Περιφέρεια, για κατρακύλα και κοινωνική αποδόμηση, εάν, λειτουργούσε ως ισχυρός θεσμός, η Περιφέρεια όχι μόνον στο πρωτόκολλο αλλά και στην πράξη. Η διοίκηση της περιφέρειας αντί να κρύβει την ανεπάρκειά της κάτω από το χαλί οφείλει να δώσει περιεχόμενο στο θεσμό, ανάπτυξη για τους πολίτες. Να δουλέψουν όλοι. Να μην σπαταλούν άσκοπα τον χρόνο.. Είμαστε εδώ για συμβάλλουμε σε μια πορεία αναγέννησης και ελπίδας για την  περιφέρεια μας, την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη..

 

 

Γιώργος Παυλίδης

Επικεφαλής Μείζονος Αντιπολίτευσης

Περιφέρειας ΑΜΘ

Σχετικά Άρθρα

Back to top button