«Οι σύγχρονες κρίσεις του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος (1974-2008)»

Την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012, στις 20:00, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και οι εκδόσεις «Λιβάνη», παρουσιάζουν το βιβλίο του καθηγητή  κ.

Την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012, στις 20:00, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και οι εκδόσεις «Λιβάνη», παρουσιάζουν το βιβλίο του καθηγητή  κ. Κώστα Μελά

«Οι σύγχρονες κρίσεις του παγκόσμιου

χρηματοπιστωτικού συστήματος (1974-2008)»

Η δύναμη του χρηματοπιστωτικού συστήματος προέρχεται από τη θέση του ως βασικής συνιστώσας στη διαδικασία αναπαραγωγής των σχέσεων εξουσίαςτου πλανητικού συστήματος όπως αυτό έχει διαμορφωθεί στη σημερινή εποχή.

Δηλαδή αποτελεί το βασικό πυλώνα πάνω στον οποίο στηρίζεται η αναπαραγωγή της εξουσίας του συστήματος της Δύσης και προεξαρχουσών των ΗΠΑ, οι οποίεςαποτελούν την αναμφισβήτητη ηγέτιδα του συγκεκριμένου συστήματος. Η εξάπλωση του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος προς ανατολάς προκάλεσε μια σημαντική ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής στις χώρες αυτές (βιομηχανική παραγωγή με όρους σύγχρονης ψηφιακής εποχής και συγχρόνως πολλαπλά στοιχεία που θυμίζουν έντονα την εποχή της πρωταρχικής συσσώρευσης στην Αγγλία το 18ο αιώνα). Η βιομηχανική ανάπτυξη η οποία στηρίχθηκε στις δυτικές πολυεθνικές επιχειρήσεις προκάλεσε μια έντονη αποβιομηχανοποίηση σε πολλές χώρες της Δύσης λόγω της μεταφοράς αυτών των δραστηριοτήτων στις νέες αναπτυσσόμενες χώρες. Η μεταφορά των δραστηριοτήτων έγινε είτε μέσω Άμεσων Ξένων Επενδύσεων είτε μέσω διαδικασιών outsourcing είτε με άλλες ενδιάμεσες μορφές.

 

Προλογίζει ο Βασίλης Πανοσκάλτσης,M.S., M.A., Ph.D.,αναπλ. Καθηγητής του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Δ.Π.Θ.

 

Ο Κώστας Μελάς διδάσκει στο Πανεπιστήμιο από το 1990. Έχει διδάξει στο Τμήμα Πολιτικών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου και στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Επίσης  στο Μεταπτυχιακό του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου και στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του University at Urbana.

Εργάσθηκε ως Σύμβουλος Διοίκησης της Εμπορικής Τραπέζης .Διετέλεσε Διευθυντής του Επιμορφωτικού Τραπεζικού Ινστιτούτου της ίδιας τράπεζας. Είναι  Πρόεδρος της Ομίλου Πολιτικού και Οικονομικού Προβληματισμού.  Έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό ερευνητικών εργασιών και άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά και σε πρακτικά συνεδρίων ενώ έχει επιμεληθεί επιστημονικά , μεγάλο αριθμό  βιβλίων που έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά.

 

 Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος στην καπναποθήκη «Π», στην οδό Καπνεργατών 9, στην Ξάνθη.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button