“Με προχειρότητα η παραχώρηση δημόσιας γης σε νέους αγρότες”

ΠΡΟΣ:  Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ.

ΠΡΟΣ:  Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Κώστα Σκανδαλίδη

«Παραχώρηση εκτάσεων από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων»

 

Με μεγάλη προχειρότητα, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων προσπαθεί να υλοποιήσει την εξαγγελία του για την παραχώρηση δημόσιας γης σε νέους αγρότες, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μεγάλα προβλήματα με άλλους αγρότες οι οποίοι επί σειρά ετών αξιοποιούν για αγροτική εκμετάλλευση τις ίδιες εκτάσεις και κυριολεκτικά ζουν από το εισόδημα αυτό.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι ενώ ο Υπουργός, με πανηγυρική εκδήλωση που πραγματοποίησε στο Νομό Ξάνθης, παραχώρησε τις σχετικές εκτάσεις στο Νομό, πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις, διαπιστώθηκε ότι μέρος των εκτάσεων αυτών είχαν εδώ και χρόνια παραχωρηθεί σε κτηνοτρόφους της περιοχής, οι οποίοι τις χρησιμοποιούσαν ως βοσκοτόπια.

Αξιοσημείωτο δε, είναι ότι οι συγκεκριμένοι κτηνοτρόφοι δήλωναν τις εκτάσεις αυτές ως βοσκοτόπια στο ΟΣΔΕ προκειμένου να εισπράξουν κοινοτικές επιδοτήσεις.

Η προχειρότητα των ενεργειών του Υπουργείου διαφαίνεται και από το γεγονός πως το ίδιο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την υπʼαριθμ. 870/10-3-2010 απόφασή του, έκανε δεκτή την προσφυγή του Δήμου Σελέρου και 21 κτηνοτρόφων κατά της με αριθμ.11524/29-12-2009 απόφασης του Γ.Γραμματέα της ΠΑΜΘ, που παραχωρούταν η συγκεκριμένη έκταση για ανέγερση σταυλικών εγκαταστάσεων, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι από την παραχώρηση βλάπτεται η επιχώριος κτηνοτροφία, υποβαθμίζεται ποιοτικά ο τελευταίος εναπομένων βοσκότοπος και καθίσταται δύσκολη η επιβίωση των υφιστάμενων κοπαδιών.

 

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ.Υπουργός:

 Σε τι ενέργειες θα προβεί έτσι ώστε να αποκατασταθεί η αδικία σε βάρος των κτηνοτρόφων του Νομού Ξάνθης και να μην υπάρξουν και στο μέλλον παρόμοιες καταστάσεις;

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

Αλέξανδρος Κοντός  Βουλευτής Ξάνθης

Σχετικά Άρθρα

Back to top button