Προχειρότητα, ανύπαρκτη συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού ή ανικανότητα ;

Ανάστατοι οι κτηνοτρόφοι και οι κάτοικοι του οικισμού Σελέρου, καθώς πλέον βρίσκονται σε απόγνωση από τις επιπόλαιες ενέργειες των αρμόδιων φορέων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ανάστατοι οι κτηνοτρόφοι και οι κάτοικοι του οικισμού Σελέρου, καθώς πλέον βρίσκονται σε απόγνωση από τις επιπόλαιες ενέργειες των αρμόδιων φορέων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.Ένας βοσκότοπος εκτάσεως 70-80 στρεμμάτων που για μισό αιώνα περίπου αποτελεί το μοναδικό χώρο βοσκής των πάνω από 3000 ζώων της περιοχής, επιχειρήθηκε να οργωθεί από μόλις 2 δικαιούχους της πολυδιαφημιζόμενης παραχώρησης δημόσιας γης σε νέους ακτήμονες και επιστήμονες που θέλουν να ασχοληθούν με τη γεωργία,  με απώτερη συνέπεια να οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε οικονομική καταστροφή όλους τους κτηνοτρόφους του Σελέρου.

Παρά το γεγονός πως οι συγκεκριμένοι κτηνοτρόφοι για χρόνια  πληρώνουν εκατό ευρώ ετησίως ο καθένας, τόσο στην πρώην Κοινότητα όσο και μετέπειτα στο Δήμο Σελέρου για χρήση βοσκότοπου του συγκεκριμένου χώρου, σήμερα δεν αναγνωρίζεται ο συγκεκριμένος χώρος ως βοσκότοπος από την Πολιτεία!

Μάλιστα, με απόφαση της η Διεύθυνση Γεωργίας Ν. Ξάνθης(αρ. πρωτ. 5363/29-10-2009) παραδέχεται ότι α) τα συγκεκριμένα 70-80 στρέμματα είναι βοσκότοπος τον οποίο επισκέπτονται περισσότερα από 2000 πρόβατα  β) επισημαίνει πως υπάρχει έντονος αναβρασμός μεταξύ των κτηνοτρόφων της περιοχής και έχει δημιουργηθεί κοινωνικό πρόβλημα στους κόλπους αυτής της παραγωγικής τάξης.

Αποκορύφωμα των παραπάνω η απόφαση της Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (αρ. πρωτ. 870 της Δ/νσης Πολιτικής Γης, Τμήμα Γεωργικής & Κτηνοτροφικής  Αποκατάστασης) του Μαρτίου 2010, στην οποία φαίνεται πως σε προσφυγή του πρώην Δήμου Σελέρου και 21 κτηνοτρόφων της περιοχής, ακυρώνεται  παραχώρηση κοινόχρηστου τεμαχίου 4000 τ.μ. σε κάτοικο του Σελέρου, για ανέγερση μόνιμων σταβλικών εγκαταστάσεων για την εκτροφή 40 αγελάδων. Βέβαια, η εν λόγω έκταση είχε παραχωρηθεί, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (αρ. πρωτ. 11524/29-12-2009), για την ως άνω χρήση, καταλήγοντας ωστόσο στην παραδοχή, μετά και την απόφαση της Υπουργού, πως ο συγκεκριμένος χώρος είναι ο τελευταίος εναπομείνας  βοσκότοπος του οικισμού Σελέρου με κίνδυνο να καθίσταται δύσκολη η επιβίωση των υφιστάμενων κοπαδιών!

Είναι αλήθεια πως αρκετές φορές έχει ακουστεί ότι η νεολαία δεν θέλει να εργαστεί και βρίσκεται στις καφετέριες και παίζει τάβλι. Μήπως τελικά δεν έχει απογοητευθεί άδικα, καθώς κάθε προσπάθεια ενασχόλησης με τον πρωτογενή τομέα και την παραγωγική διαδικασία καταλήγει πολλές φορές σε ένα γολγοθά με τραγελαφικά αποτελέσματα;

Σαν δημοτική παράταξη θα ζητήσουμε στο επόμενο Δημοτικό  Συμβούλιο να εκδοθεί ψήφισμα συμπαράστασης, αλλά και να γίνουν ενέργειες από την πλευρά του Δήμου Αβδήρων, ικανοποίησης των δίκαιων αιτημάτων των κτηνοτρόφων του Σελέρου. Τελικά μήπως σε αυτή τη χώρα που έχει περιέλθει στη σημερινή δύσκολη οικονομική θέση, κάποιοι ¨δήθεν αρμόδιοι¨ είναι  ικανοί μόνο για να παίζουν ή να παρακολουθούν τάβλι;

Εμείς οραματιζόμαστε έναν Δήμο Αβδήρων με πρότυπα αγροκτήματα και κτηνοτροφικές μονάδες στο Σέλερο, στη Γενισέα και σε άλλους οικισμούς με προϊόντα ονομασίας προελεύσεως, με ενασχόληση των δημοτών σε δυναμικές καλλιέργειες και τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, τη δημιουργία θερμοκηπίων με χρήση της γεωθερμίας και την ενημέρωση τους με ηλεκτρονικούς πίνακες, τοποθετημένους στους περισσότερους οικισμούς, για τις τιμές αγοράς και πώλησης των προϊόντων τους ζωντανά σε όλο τον κόσμο.

Εμείς οραματιζόμαστε να σφύζουν από ζωή τα Ιαματικά Λουτρά της Γενισέας στην Ποταμιά και να υπάρχει ήπιας μορφής οικιστική ανάπτυξη (κατασκευή μπανγκαλόους) σε δημοτικές εκτάσεις στο Μυρωδάτο, καθώς και να ενισχυθεί ο αγροτικός, θρησκευτικός και εναλλακτικός τουρισμός.

Εμείς οραματιζόμαστε τη δημιουργία ενός χώρου – θόλου στα πρότυπα του Πλανητάριου (Ευγενίδειο Ίδρυμα) και του  Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού στον οικισμό των Αβδήρων πλησίον του Μουσείου και του Αρχαιολογικού χώρου, με τη βοήθεια των επιστημόνων του Πολυτεχνείου, μέσω ένταξης του σε ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης.  Έτσι θα δίνεται η δυνατότητα τόσο στον εντόπιο πληθυσμό όσο και στους τουρίστες, για εικονική περιήγηση στα Αρχαία Άβδηρα και στην εποχή του Δημόκριτου, προκειμένου να γνωρίσουν  την Αρχαία Ελλάδα(και ειδικότερα το Δήμο μας), τους μεγάλους φιλοσόφους της, τον πολιτισμό της και να τα συγκρίνουν με το σήμερα.

 

 –    O    –

Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσηςτου Δήμου Αβδήρων

 Τσιτιρίδης Γιώργος

Σχετικά Άρθρα

Back to top button