Από το πρίσμα της Δέσποινας Γκούμα

Τα ελληνικά νοικοκυριά δεν είναι υπερχρεωμένα….. Αυτή τη διαπίστωση έκανε, μετά βέβαια και από τα στοιχεία σχετικής έρευνας ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Τάσος Αράπογλου….. Να τον πιστέψουμε ή όχι…..;

Τα ελληνικά νοικοκυριά δεν είναι υπερχρεωμένα…..


Αυτή τη διαπίστωση έκανε, μετά βέβαια και από τα στοιχεία σχετικής έρευνας ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Τάσος Αράπογλου…..


Να τον πιστέψουμε ή όχι…..;


Και φυσικά όχι θα απαντήσετε οι περισσότερο με ένα στόμα, μια φωνή……αναλογιζόμενοι τα χρέη που έχετε στις πλάτες σας…..


Η ψυχούλα σας και φυσικά η τσέπη σας το γνωρίζει πολύ καλά κάθε πρώτη του μήνα που καλείστε να πληρώσετε τις δόσεις των δανείων και των καρτών σας…..


Σίγουρα όλοι οι Έλληνες δεν είναι υπερχρεωμένοι, αλλά αυτό δε σημαίνει και ότι δεν είναι χρεωμένοι …..


Και μάλιστα βρίσκονται στα επικίνδυνα όρια της κόκκινης γραμμής….


 



Γιατί λοιπόν θα πρέπει να πιστέψουμε τον κ. Αράπογλου και την παρατήρησή του πως δεν τίθεται θέμα υπερχρέωσης των ελληνικών νοικοκυριών και όχι τον απερχόμενο Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας που εδώ και πολύ καιρό κρούει τον κώδωνα  του κινδύνου για υπερχρέωση των ελληνικών νοικοκυριών…..;


Βέβαια το θέμα δεν είναι τι λένε οι παραπάνω δυο, αλλά η οικτρή πραγματικότητα….


Τι λένε οι φωνές του απλού κόσμου και οι ουρές στις τράπεζες….


Η αλήθεια φωνάζει από μόνη της και η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει Έλληνας που να μην είναι χρεωμένος…..


Μάλιστα σύμφωνα με στοιχεία, ο κάθε Έλληνας είναι χρεωμένος το λιγότερο με 10000 περίπου ευρώ απέναντι σε κάποια τράπεζα….


Ενώ δεν είναι λίγοι και εκείνοι που έχουν δανειστεί από περισσότερες της μιας τράπεζας…..


Πάντως  οι δυο στους τρεις Έλληνες δηλώνουν πως δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις…..


Άρα πολλοί από αυτούς στρέφονται στο δανεισμό…..


 



Όσο για τον Πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, ο οποίος εύλογο είναι να κινείται και να ομιλάει με γνώμονα τα συμφέροντα του οίκου, ωραιοποιεί κάπως το πρόβλημα του υπερδανεισμού, προκειμένου να μη χάσει την πελατεία του…..


Βέβαια βασιζόμενος στα στοιχεία μιας έρευνας, η οποία ανταποκρίνεται σε αυτά που ζητά ο εντολέας της και ο νοών νοείτω…..


Το λοιπόν σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα-μελέτη, τα ελληνικά νοικοκυριά έχουν ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά δανεισμού στην Ε.Ε., καταγράφοντας ένα ποσοστό της τάξης του 86%…… 


Η μελέτη με τίτλο “Η συμβολή του τραπεζικού συστήματος στην ελληνική οικονομία”, συμπερασματικά επισημαίνει πως δεν τίθεται θέμα υπερχρέωσης των ελληνικών νοικοκυριών, ο ανταγωνισμός λειτουργεί πλήρως προς όφελος των καταναλωτών, ενώ τα επιτόκια χορηγήσεων στη στεγαστική πίστη είναι τα χαμηλότερα επιτόκια μεταξύ των κρατών μελών της ευρωζώνης, ενώ και στις τραπεζικές καταθέσεις τα ελληνικά νοικοκυριά απολαμβάνουν τα τελευταία χρόνια υψηλότερα επιτόκια από το μέσο όρο των υπολοίπων καρτών μελών της ευρωζώνης…..


 



Και ενώ λοιπόν βρίσκεται στην επικαιρότητα η μελέτη της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών που παρουσιάζει μια διαφορετική εικόνα από αυτή που όχι μόνο έχει σχηματίσει στο μυαλό του, αλλά τη βιώνει κιόλας, ο μέσος Έλληνας πολίτης, έρχεται μια άλλη μελέτη, να βάλει κάπως τα πράγματα στη θέση τους…..


Η έρευνα αυτή τη φορά είναι από την Τράπεζα της Ελλάδας , η οποία επισημαίνει τα επικίνδυνα ανοίγματα  προς τις τράπεζες…..


Καταγράφει το μεγάλος χρέος των ελληνικών νοικοκυριών στις τράπεζες….., το οποίο μάλιστα ανέρχεται στα 110 δις ευρώ, μόνο το τελευταίο πεντάμηνο  παρακαλώ….


Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος, αυξήθηκαν με επιταχυνόμενο ρυθμό οι χορηγήσεις  σε επιχειρήσεις κα νοικοκυριά  στο πρώτο πεντάμηνο του έτους….


Οι συνολικές οφειλές επιχειρήσεων και νοικοκυριών στο τέλος Μαίου έφθασαν τα 230, 7 δις ευρώ καταγράφοντας αύξηση κατά 22% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2007…..


 



Το λοιπόν είμαστε ή δεν είμαστε υπερχρεωμένοι….;


Ο καθένας κρίνοντας από τον εαυτό του δίνει και την ανάλογη απάντηση….


Άλλωστε πότε τα νούμερα αντικατοπτρίζουν αληθινά την πραγματικότητα…..; όταν μάλιστα επικρατεί και η άποψη πως εύκολα μαγειρεύονται….; 


Σε ελάχιστες λοιπόν  περιπτώσεις περιγράφουν την κατάσταση ως έχει…..


Πάντως και να δεχτώ πως τα ελληνικά νοικοκυριά δεν είναι υπερχρεωμένα, με τη μελέτη της αυτή τη θέλει να μας πει ο ποιητής….;


Τι θέλει να μας πει η Ένωση των Ελληνικών Τραπεζών και ο πρόεδρός της και που αποσκοπεί…..; Ντάλα καλοκαίρι έχουμε, να μη μας μείνουμε και στα ράφια τα τραπεζικά προϊόντα βρε αδερφάκι μου…..και έχουμε κάτι ωραία ….διακοποδάνεια….. τελευταίου μοντέλου……για να μην πούμε και για κάποια άλλα πακετάκια δανείων, για κλιματιστικά, για έπιπλα και ρουχισμό….που …θα “φορεθούν” πολύ ενόψει τώρα και της περιόδου των εκπτώσεων…..


Και στο κάτω-κάτω βρε αδερφάκι μου τι χρεωμένος τι υπερχρεωμένος……


Ο βρεγμένος τη βροχή δε τη φοβάται, γιατί να φοβηθείς και εσύ την υπερχρέωση….;


Άρα το μήνυμα που εισπράττω εγώ από τη μελέτη της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, είναι ….. “μη φοβάσαι έλα σε μας….έχεις ακόμη περιθώρια για να δανειστείς και άλλα χρήματα”….


Αν δεν πιουν το “αίμα” των ελληνικών νοικοκυριών δε θα ησυχάσουν…..      

Σχετικά Άρθρα

Back to top button