ΘΟΛΟ ΤΟΠΙΟ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΥΠΟ
Του Φάνη Ζουρόπουλου
Δημοσιογράφου, Προέδρου της Ε.Ι.Ε.Τ.
Σε τροχιά οικονομικής αποσταθεροποίησης κινούνται τα περισσότερα περιφερειακά ΜΜΕ, κυρίως οι εφημερίδες.
Του Φάνη Ζουρόπουλου
Δημοσιογράφου, Προέδρου της Ε.Ι.Ε.Τ.
Σε τροχιά οικονομικής αποσταθεροποίησης κινούνται τα περισσότερα περιφερειακά ΜΜΕ, κυρίως οι εφημερίδες. Η διαρκής πτώση που καταγράφει η διαφημιστική δαπάνη από τα τέλη του 2008 που ξεκίνησε η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει προκαλέσει τριγμούς στο τύπο της περιφέρειας και ένα ντόμινο εξελίξεων που δημιουργεί προβλήματα στις εκδόσεις και αβεβαιότητα για το μέλλον.
Εκτός από την οικονομική κρίση ο περιφερειακός τύπος δέχθηκε μια «μαχαιριά στην καρδιά» που ήταν η κατάργηση της τηλεφωνικής και κυρίως της ταχυδρομικής ατέλειας, που ανέτρεψε ένα καθεστώς δεκαετιών. Κτυπήματα που ήρθαν να προστεθούν στο ήδη βεβαρυμμένο περιβάλλον που είχε δημιουργήσει ο περιβόητος Ν.3548/07 που είχε θέσει σε λειτουργία η κυβέρνηση της Ν.Δ., σε μια προσπάθεια να βάλει μια τάξη στο τοπίο του περιφερειακού τύπου. Με την εφαρμογή όμως του Ν.3548/07 αναδείχτηκαν συγκεκριμένες αδυναμίες που ακόμα και ο διάδοχος του εμπνευστή του Θ. Ρουσόπουλου, Κ. Γκιουλέκας συμφώνησε μετά από εξαντλητικές πιέσεις της ΕΙΕΤ και των άλλων ενώσεων ότι έπρεπε να βελτιωθούν. Στο πλευρό μας ήταν τότε σύσσωμο το ΠΑ.ΣΟ.Κ., το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι εκπρόσωποι του οποίου όχι μόνο είχαν καταψηφίσει το νόμο στη Βουλή, αλλά μας είχαν υποσχεθεί ότι μόλις γίνουν κυβέρνηση θα τον καταργήσουν…Επί Κ. Γκιουλέκα υφυπουργού και Π. Παυλόπουλου υπουργού στις 4-3-2009 συγκροτήθηκε τελικά επιτροπή με την συμμετοχή και των ενώσεων, η οποία τον Ιούλιο του 2009 ολοκλήρωσε το έργο της με συμφωνία σε πολλά σημεία των εμπλεκομένων, αλλά οι πολιτικές εξελίξεις που οδήγησαν στις εκλογές του Οκτωβρίου δεν επέτρεψαν την ψήφιση της πρότασης της επιτροπής. Μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου 2009 και την άνοδο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην εξουσία ακολούθησε περίοδος απραξίας και ολοκληρωτικής απαξίωσης του τύπου της περιφέρειας.Η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. όχι μόνο δεν κατάργησε το νόμο, αλλά τον εφάρμοσε πιο σκληρά από την Ν.Δ., ενώ για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα οι αρμοδιότητες για τα περιφερειακά ΜΜΕ περιφέρονται από υπουργείο σε υπουργείο. Τελικά μετά από έντονες πιέσεις της ΕΙΕΤ, αλλά και των άλλων ενώσεων, ο Γεν. Γραμ. Ενημέρωσης Γ. Πετρουλάκη με την υπ’ αριθμ. 25049/2010 απόφαση του συνέστησε επιτροπή για την τροποποίηση του Ν.3548/07, η οποία επίσης ολοκλήρωσε τον Ιούνιο του 2011 το έργο της, αλλά η ασταθής πολιτική κατάσταση δεν επέτρεψε και πάλι την ψήφιση της σχετικής τροπολογίας επί υπουργίας Γ. Πεταλωτή.
Ακολούθησε ανασχηματισμός και η τρίτη κατά σειρά απόπειρα από τον υφυπουργό Άγγελο Τόλκα, ο οποίος επίσης κατανόησε όπως οι προκάτοχοι του τα ουσιαστικά και γραφειοκρατικά προβλήματα του νόμου, αλλά και αυτός αντικαταστάθηκε πριν προλάβει να ολοκληρώσει με νομοθετική πρωτοβουλία τις τροποποιήσεις…
Με την κυβέρνηση Παπαδήμου τις αρμοδιότητες πήρε στις 8-12-2011 ο Π. Καψής με Γεν. Γραμματέα Επικοινωνίας τον κ. Στεφάνου που είχε διορισθεί επί Υφυπουργού Α. Τόλκα, ενώ Γεν. Γραμματέας Ενημέρωσης παραμένει ο Γ. Πετρουλάκη. Μέχρι να ενημερωθεί ο Π. Καψής θα περάσει άγνωστος χρόνος, ενώ η προέλευση του από τον ΔΟΛ μας προδιαθέτει άσχημα ως προς την στάση που θα κρατήσει απέναντι στον περιφερειακό τύπο… Αν είχε την βούληση θα μπορούσε ήδη να είχε αναθέσει στον κ. Στεφάνου να ασχοληθεί, επιτέλους, με τις αλλαγές στον Ν.3548/07… Επιπλέον για τα προβλήματα του περιφερειακού τύπου ενημερώθηκε πλήρως και η ειδική επιτροπή της Βουλής από τους προέδρους των ενώσεων σε ειδική συνεδρίαση, η οποία με έκθεση που κατέθεσε στην ολομέλεια της Βουλής, που κοινοποιήθηκε στα αρμόδια υπουργεία, επισημαίνει την ζοφερή κατάσταση του επαρχιακού τύπου αναγνωρίζοντας την ύψιστη σημασία του για τις τοπικές κοινωνίες καταλήγοντας ότι τα άμεσα προβλήματά του πρέπει να αντιμετωπιστούν…
Εν όψει του ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου έχει ημερομηνία λήξεως, θεωρείται απίθανο να ξεκινήσει κάτι τους επόμενους μήνες και ο Ν.3548/07 για τις υπηρεσίες της ΓΓΕ ισχύει όπως είναι και είμαστε αναγκασμένοι να υποβάλλουμε, όσοι θέλουμε να ενταχθούμε, φακέλους με δικαιολογητικά…
Ένα χάος, στην κυριολεξία, την ίδια στιγμή που η κρατική διαφήμιση εξαφανίστηκε, η διακίνηση των φύλλων μας γίνεται με υπέρογκες τιμές των ΕΛ.ΤΑ. (πλην 400 φύλλων προσωρινά), η ατέλεια στα τηλέφωνα κόπηκε, ενώ στο στόχαστρο μπήκε η υποχρεωτική δημοσίευση των ισολογισμών ΑΕ, ΟΕ και ΕΠΕ. Επιπλέον η είσπραξη του αγγελιοσήμου μειώθηκε δραματικά (πάνω από 50%), λόγω πτώσης της διαφήμισης, πράγμα που άρχισε να δημιουργεί προβλήματα στην λειτουργία των ενώσεων, που αποτελεί το μοναδικό τους έσοδο…
Μέσα σ’ αυτό το θολό τοπίο που βέβαια δεν έχει καμία σχέση με τα όσα δραματικά συμβαίνουν στα Αθηνοκεντρικά ΜΜΕ, όπου τα πράγματα είναι πολύ πιο χειρότερα, ο περιφερειακός τύπος συνεχίζει τον αγώνα της ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών ζητώντας όχι ελεημοσύνη, αλλά την δίκαια αντιμετώπιση. Μέχρι πότε όμως;