Η οικία Χατζιδάκι πολυχώρος Τέχνης και Σκέψης

Αποφασισμένη δηλώνει η νομαρχία Ξάνθης δια της Νομαρχιακής Αρχής της να προχωρήσει σύντομα στην ανακατασκευή του μοναδικής αρχιτεκτονικής και αισθητικής κτιρίου που βρίσκεται στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης, στη συμβολή των οδών Βενιζέλου και Κονίτσης και το οποίο είναι χαρακτηρισμένο ως έργο τέχνης και ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Αποφασισμένη δηλώνει η νομαρχία Ξάνθης δια της Νομαρχιακής Αρχής της να προχωρήσει σύντομα στην ανακατασκευή του μοναδικής αρχιτεκτονικής και αισθητικής κτιρίου που βρίσκεται στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης, στη συμβολή των οδών Βενιζέλου και Κονίτσης και το οποίο είναι χαρακτηρισμένο ως έργο τέχνης και ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο.


Το κτίριο αυτό το οποίο μέχρι το 2000 στέγαζε υπηρεσίες της 26ης Ταξιαρχία, είναι γνωστό στους Ξανθιώτες και ως το σπίτι του Μάνου Χατζιδάκι.


Συγκεκριμένα στο δεύτερο όροφο του κτιρίου γεννήθηκε και έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του ο μεγάλος Έλληνας μουσικοσυνθέτης.


Από το 1999 μετά από πρωτοβουλία του Νομάρχη Ξάνθης, κ. Γιώργου Παυλίδη ξεκίνησε με μια μεγάλη προσπάθεια ώστε το κτίριο να περάσει στη δικαιοδοσία της νομαρχίας, να ανακατασκευαστεί και να αξιοποιηθεί ως ένας πολυχώρος Τέχνης και Σκέψης.


Την πορεία της όλης αυτής προσπάθειας παρουσίασε προχθές ο κ. Παυλίδης μαζί με την προϊσταμένη των Τεχνικών Υπηρεσιών της νομαρχίας στους νομαρχιακούς συμβούλους κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του οργάνου.


Παρουσιάστηκε η τελική μορφή της αποκατάστασης του κτιρίου του πολυχώρου Τέχνης και  Σκέψης (οικεία Μάνου Χατζιδάκι), καθώς και ελήφθη ομόφωνα η καταρχήν έγκριση για τη χρηματοδότηση του.


Όπως έγινε γνωστό μετά από μια ογκοδέστατη αλληλογραφία παραχωρήθηκαν στη νομαρχία Ξάνθης  ο 2ος και ο 3ος όροφος του κτιρίου το Φεβρουάριο του 2001. Στη συνέχεια ζητήθηκε η παραχώρηση κατά κυριότητα του ισογείου και του υπογείου του κτιρίου, προκειμένου να γίνει η αναστύλωση  του κτιρίου. Τελικά όλο το κτίριο παραχωρήθηκε  κατά κυριότητα μετά από τέσσερα χρόνια, στις 7-2-2005.


Αμέσως η νομαρχία προχώρησε στις ενέργειες προετοιμασίας της μελέτης αναστύλωσης και αποκατάστασης του εν λόγω κτιρίου προκειμένου να ολοκληρωθεί η απαραίτητη μελέτη και να ωριμάσει το έργο μέχρι το στάδιο έκδοσης των τευχών δημοπράτησης, στάδιο στο βρίσκονται σήμερα ο αρμόδιες τεχνικές Υπηρεσίες της Νομαρχίας Ξάνθης.


Από  την πλευρά του ο νομάρχης Ξάνθης κατά τη διάρκεια της προχθεσινής συνεδρίασης του Νομαρχιακού Συμβουλίου υπογράμμισε πως θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια προκειμένου να εξασφαλισθεί η χρηματοδότηση του έργου μέσα από το ΕΣΠΑ, σε διαφορετική περίπτωση θα αναγκαστούν να προστρέξουν στο δανεισμό από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. 


Όσο για το τι θα περιλαμβάνει το κτίριο, το οποίο μετά την ανακατασκευή του θα αποτελέσει κέντρο πνευματικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας. Το όλο σύνολο θα προβάλλει τη ζωή και τις δημιουργίες του Μάνου Χατζιδάκι και θα αποσκοπεί να γίνει κέντρο καλλιτεχνικής δημιουργίας και αναψυχής με έμφαση στη μουσική.  Συγκεκριμένα η επανάχρηση του κτιρίου ως Πολυχώρος Τέχνης και Σκέψης θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μουσικά εργαστήρια, χώρο μουσικών οργάνων και μουσικής βιβλιοθήκης, χώρο πληροφοριών, χώρο καφέ-θεάτρου, μουσειακό χώρο, σάλα εκθέσεων, στούντιο ηχογραφήσεων, χώρο πολυμέσων, κ.α.


Το συνολικό εμβαδό του κτιρίου θα ανέρχεται  περίπου στα 1500 τ.μ. και ο συνολικός προϋπολογισμός για την αναστήλωση και αποκατάσταση του κτιρίου υπολογίζεται στα 5.242.000 Ε.


Στο μεταξύ ένα άλλο σημαντικό θέμα που απασχόλησε τα μέλη του Νομαρχιακού Συμβουλίου ήταν η έγκριση σύναψης προγραμματικής σύμβασης μεταξύ των δώδεκα Ν.Α. επί της Εγνατίας Οδού καθώς και του Συνδέσμου των Εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ) και της Αναπτυξιακής Δυτικής Μακεδονίας Α.Ε.-ΑΝΚΟ για την τουριστική αξιοποίηση της Εγνατίας Οδού.


Όπως σημείωσε ο νομάρχης Ξάνθης, Γιώργος Παυλίδης, ” η οδός της ασφάλειας και των υψηλών ταχυτήτων, μπορεί να γίνει η οδός του τουρισμού, του πολιτισμού, και της ανάπτυξης. Από δρόμο φυγής μπορούμε να τον μετατρέψουμε σε άξονα συνοχής και ανάπτυξης σε πολλούς τομείς”.


Άλλωστε όπως έγινε γνωστό η κοινή στόχευση των Νομών από τους οποίους περνά η Εγνατία Οδός είναι η ορθή εκμετάλλευση των ευκαιριών που δίνονται σε πολλούς τομείς, καθώς και η βελτίωση των όποιων αρνητικών συνεπειών στις τοπικές κοινωνίες από τις αλλαγές που επέφερε ο νέος αυτός οδικός άξονας.


Σε ότι αφορά τη συγκεκριμένη προγραμματική σύμβαση, ο διακριτός τίτλος της είναι: Τουριστική αξιοποίηση της Εγνατίας Οδού “Εγνατία, Τουρισμός”.


Και θα αφορά την υλοποίηση του προγράμματος: Τουριστική αξιοποίηση της Εγνατίας οδού, με τη συνεργασία όλων των συμβαλλομένων και την εξασφάλιση των χρηματικών πόρων για την υλοποίηση του προγράμματος.


Αναμένεται να ξεκινήσει μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης ως τουριστικού προορισμού της Εγνατίας Οδού και με τη στήριξη μάλιστα του υπουργού Τουρισμού Άρη Σπηλιωτόπουλου.


Η κάθε νομαρχία θα καταβάλει ετησίως 20.000 ευρώ στην κοινή αυτή προσπάθεια, η έδρα του Κέντρου θα είναι η Θεσσαλονίκη ενώ την κύρια ευθύνη θα έχει η Αναπτυξιακή Κοζάνης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δε θα μπορούν να αναλάβουν δράσεις και οι υπόλοιπές Αναπτυξιακές που υπάρχουν στους δώδεκα νομούς από τους οποίους διέρχεται η Εγνατία Οδός.


Στα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης της  συνεδρίασης του Νομαρχιακού Συμβουλίου την περασμένη Δευτέρα, αποφασίσθηκε ομόφωνα η αρνητική κατά κάποιο γνωμοδότηση επί της αίτησης της LIDL ΕΛΛΑΣ Ο.Ε. για χορήγηση εκ νέου άδειας λειτουργίας καταστήματος λιανικού εμπορίου υγειονομικού ενδιαφέροντος στο εν λειτουργία κατάστημα επί της οδού Δημοκρίτου.


Η εταιρεία ζητούσε την επέκταση του καταστήματός της στα 1.868,41 τμ από τη συνολική επιφάνεια των 1393, 87 τμ που διαθέτει σήμερα.


Μετά από πρόταση του Νομάρχη Γιώργου Παυλίδη, έχοντας ως βάση ότι θα πρέπει να τεθούν σαφείς και καθαροί  ισότιμοι κανόνες, οι οποίοι και θα πρέπει να εφαρμόζονται επί ίσοις όροις για όλους τους επαγγελματίες το Νομαρχιακό Συμβούλιο συνηγόρησε στο να μην επιτρέπεται επέκταση των υπεραγορών εντός του σχεδίου πόλεως άνω των 1500τ.μ. 


Δόθηκε το ανώτατο όριο των 1500 τ.μ. λαμβάνοντας υπόψη τα τυχόν κυκλοφοριακά προβλήματα που θα προκύψουν, όπως επίσης και τη στήριξη των μικρών καταστημάτων και επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται εντός της πόλης. Έτσι η εν λόγω εταιρεία που ζητούσε την επέκταση των κτιριακών της εγκαταστάσεων, μπορεί  αν επιθυμεί να το πράξει μέχρι τη συμπλήρωση των 1500 τ.μ. συνολικής επιφάνειας.


Επίσης στη συνεδρίασης της περασμένης Δευτέρας ανακοινώθηκε από την προϊσταμένη της Δ/νση Διοικητικών Υπηρεσιών η έγκριση 20 θέσεων μερικής απασχόλησης για ανέργους συνέπεια ομαδικών απολύσεων ή λόγω παύσης επιχειρήσεων. Η νομαρχία Ξάνθης είχε ζητήσει από το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών 71 θέσεις και της εγκρίθηκαν 20, οι περισσότερες των οποίων απευθύνονται στους απολυμένους από την πρώην Φωνή της Αμερικής.


Τέλος στα προ ημερησίας διάταξη θέματα ξεχώρισαν η ερώτηση και η επερώτηση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Φώτη Καραλίδη.


Η μια αφορούσε την πρόταση του για τη δημιουργία Τεχνολογικού Πάρκου και διασύνδεσή του με την έρευνα και την προώθηση τεχνολογιών προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς και τη δημιουργία δομών όπως Θερμοκοιτίδες Επιχειρηματικότητας.


Η ερώτηση του κ. Καραλίδη αποφασίσθηκε να αποτελέσει θέμα συζήτησης στην επόμενη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ξάνθης.


Πάντως από την πλευρά του ο κ. Παυλίδης έκανε γνωστό πως με το νέο Χωροταξικό του ΥΠΕΧΩΔΕ, υπάρχουν κάποιες αλλαγές στο χωροταξικό της Βιομηχανίας όπου και προβλέπει τη δημιουργία Τεχνόπολις με διασύνδεση στις Πολυτεχνικές σχολές.


Σε ότι αφορά τέλος την επερώτηση του κ. Καραλίδη αναφορικά με τις καταγγελίες του ΤΕΕ και των μηχανικών για την Πολεοδομία της νομαρχίας Ξάνθης και τις καθυστερήσεις και τα άλλα προβλήματα που παρατηρούνται, ο νομάρχης, κ. Παυλίδης απάντησε πως διέταξε σχετική έρευνα, ενώ προχώρησε η διαδικασία διορθώσεων.


“Η κατάσταση βελτιώθηκε . Πάντως δεν πρόκειται να χαριστώ σε κανέναν, δε χρωστάω σε κανέναν. Το θέμα το παρακολουθώ από κοντά”, κατέληξε χαρακτηριστικά ο νομάρχης Ξάνθης.


Γκούμα Δέσποινα         

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε Επίσης
Close
Back to top button