Μήνυμα Μητροπολίτη Ξάνθης για την Πρωτοχρονιά

Προς τον Ιερό Κλήρο και τον ευσεβή Λαό

της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως

Αδελφοί μου αγαπητοί,

 

Βρισκόμαστε στην ανατολή του νέου σωτηρίου έτους 2012.

Προς τον Ιερό Κλήρο και τον ευσεβή Λαό

της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως

Αδελφοί μου αγαπητοί,

 

Βρισκόμαστε στην ανατολή του νέου σωτηρίου έτους 2012. Ενας χρόνος πέρασε γεμάτος από αγωνίες, προβληματισμούς και δυσκολίες και ένας νέος έρχεται γεμάτος ελπίδες για ένα καλύτερο μέλλον για την πατρίδα μας, την Ευρώπη και τον κόσμο ολόκληρο.

Κατά τη διδασκαλία της Εκκλησίας μας για τον επέκεινα του χρόνου τον Θεό, δεν υπάρχουν όρια χρόνου, αυτά έχουν καθοριστεί για να υπηρετήσουν την ανθρώπινη ζωή.

Ο Δημιουργός τοποθέτησε στην συνεχή ροή του χρόνου τις φυσικές εναλλαγές των εποχών, ώστε η έλευση και η παρέλευση του χρόνου να γίνεται πλήρως συνειδητή στον άνθρωπο.

Και ενώ ο χρόνος ρέει, ο άνθρωπος στέκεται σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές ορόσημα, για να κατοπτεύσει τον παρελθόντα χρόνο και να οραματιστεί τον νέο, για να επισημάνει το που βρίσκεται και που πρέπει να πορευτεί, να αναθεωρήσει τακτικές και να διορθώσει τα λάθη.

Σε ένα τέτοιο ορόσημο βρισκόμαστε σήμερα. Ο νέος χρόνος μας παραδίδεται από τον Θεό, για να τον πληρώσουμε με τα έργα μας.

Την ανθρώπινη ιστορία δεν την προσδιορίζουν εξωγενείς ως προς τον άνθρωπο παράγοντες, αλλά αυτή προσδιορίζεται από την ανθρώπινη βούληση που αποτελεί συνάρτηση της ελευθερίας και κατά συνέπεια της ευθύνης του ανθρώπου.

Δυστυχώς ο άνθρωπος έκανε κακή χρήση της ελευθερίας του, απομακρύνθηκε από την πηγή της ζωής τον Θεό, θεώρησε τον εαυτό του παντοδύναμο και αυτάρκη και εγκλωβίστηκε στην πεπερασμένη οδυνηρή πραγματικότητα του χώρου και του χρόνου που καταλήγουν στην φθορά.

Στον τόπο μας τις τελευταίες δεκαετίες αμφισβητήσαμε τον Θεό, τον βγάλαμε από τη ζωή μας, αποκαθηλώσαμε τις ηθικές αξίες της πίστεως και του γένους μας, γίναμε εγωϊστές, άνθρωποι του συμφέροντος. Παραχαράξαμε την ιστορία μας, ξεπεράσαμε το μέτρο σε όλες τις εκδηλώσεις της ζωής μας, ταπεινώσαμε στα μάτια των άλλων την πατρίδα μας και με τον τρόπο μας δείξαμε ότι δεν την αγαπούμε όσο θα έπρεπε και φτάσαμε στο έσχατο σημείο.

Ο καινούριος χρόνος, είναι καιρός για επιστροφή, αλλαγή νοοτροπίας. Να γυρίσουμε στις ρίζες, στην παράδοσή μας να γίνουμε έντιμοι, υπεύθυνοι, δημιουργικοί. Το χρωστάμε στην πατρίδα, στους προγόνους μας, στις νέες γενιές που έρχονται και θα μας κρίνουν. Με την ενανθρώπιση του Χριστού, την κατά σάρκα περιτομή του οποίου γιορτάζουμε σήμερα, το άπειρο εισβάλλει μέσα στο πεπερασμένο και η αιωνιότητα παρέχεται ως δυνατότητα ζωής στον άνθρωπο.

Αυτή η συνάντηση με το προαιώνιο Θεό ας αποτελέσει την μέριμνά μας. Ας τον βάλουμε πάλι στην ζωή μας και ας βιώσουμε εκείνο που μας διδάσκει “ζητείτε πρώτον την βασιλεία του Θεού και την δικαιοσύνη αυτού και πάντα όσα έχετε ανάγκη προστεθήσετε υμίν”.

Με τις παραπάνω σκέψεις εύχομαι το νέο έτος 2012 να είναι ειρηνικό, δημιουργικό και ευλογημένο από τον ενανθρωπήσαντα Κύριο και Θεό.

 

Διάπυρος προς Κύριον ευχέτης

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

Ο ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΕΩΡΙΟΥ

ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ

Σχετικά Άρθρα

Back to top button