“Το φάντασμα της ΕΑΠΑΞ θα μας κυνηγάει για πολλά ακόμη χρόνια”

Η τοποθέτηση της Δημοτικής Συμβούλου της Μείζονος Αντιπολίτευσης Μπέττυ Πατσίδου στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας, σχετικά με την προγραμματική σύμβαση μεταξύ του δήμου, του Κέντρου Πολιτισμού και της ΕΑΠΑΞ.

“Επειδή σέβομαι το Σώμα και τον καθένα εδώ μέσα δεν θα πω ότι αυτά που άκουσα μέχρι τώρα είναι παραμύθια, αλλά θα πω ότι είναι μία ωραία εφεύρεση.

Η τοποθέτηση της Δημοτικής Συμβούλου της Μείζονος Αντιπολίτευσης Μπέττυ Πατσίδου στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας, σχετικά με την προγραμματική σύμβαση μεταξύ του δήμου, του Κέντρου Πολιτισμού και της ΕΑΠΑΞ.

“Επειδή σέβομαι το Σώμα και τον καθένα εδώ μέσα δεν θα πω ότι αυτά που άκουσα μέχρι τώρα είναι παραμύθια, αλλά θα πω ότι είναι μία ωραία εφεύρεση. Είναι γνωστό σε όλους ότι η ΕΑΠΑΞ, λόγω κακοδιαχείρισης, οφείλει υπέρογκα ποσά όπως στο ΙΚΑ από μη έγκαιρη καταβολή των εισφορών, έχει χρέη στην εφορία, οφείλει από τον Ιανουάριο του 2011 τους μισθούς στους 4 υπαλλήλους της και δεν γνωρίζουμε τι άλλο.

Έζησα από κοντά στο ΔΣ, ότι η δημοτική αρχή δεν ήθελε από την αρχή να καταλογίζει ευθύνες στους υπαίτιους και υπεύθυνους για όλη αυτή την κακοδιαχείριση. Πρόθεση της ήταν να μετακυλήσει χωρίς τύψεις και ενοχές αυτά τα χρέη στο δήμο, δηλαδή σε εμάς και τους συνδημότες μας.

Το φάντασμα της ΕΑΠΑΞ θα μας κυνηγάει για πολλά ακόμη χρόνια καθώς τα χρέη είναι υπέρογκα, οι εποχές είναι δύσκολες ώστε άνετα και αναίμακτα να καλυφθεί το χρέος από το δήμο και δυστυχώς δεν σταματά εκεί το ζήτημα, όπου υπάρχει και μία λίστα υπόχρεων στο ΙΚΑ όπου “λερώνεται” το όνομα πολλών από εμάς που συμμετείχαν στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΑΠΑΞ.

Έχω να θέσω δύο ερωτήματα. Πρώτον οι πραγματικοί υπαίτιοι πρόεδροι, σύμβουλοι καθώς και μέλη διοικητικού συμβουλίου που ψήφιζαν θετικά, τι απαντούν για το ότι τρέχουν και ταλαιπωρούνται άνθρωποι που δεν φταίνε;

Δεύτερον, επειδή όλα έχουν ονοματεπώνυμο και δεν καλύπτονται στους σχηματισμούς των παρατάξεων, ούτε στις διάφορες συμμαχίες, ήθελα να ακούσω ποιανού ιδέα είναι το σημερινό θέμα και η προγραμματική σύμβαση με το Κέντρο Πολιτισμού, θα ήθελα να μου απαντήσει ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού πώς μπήκε αυτό στη σημερινή ημερήσια διάταξη, αφού ποτέ μέχρι σήμερα δεν απασχόλησε το ΔΣ του Κέντρου Πολιτισμού και για αυτό δεν έχει κάποια εισήγηση το σημερινό θέμα που συζητάμε.

Θεωρώ ότι αυτό το θέμα ξεπερνά κάθε όριο, υποτιμά τη νοημοσύνη του Σώματος και καθιστά τους συμβούλους που σήμερα θα το υπερψηφίσουν, συνένοχους στο κοινό μυστικό της μεγάλης κακοδιαχείρισης της ΕΑΠΑΞ και στους ατιμώρητους υπαίτιους.

Τέτοιες τακτικές έφτασαν τη χώρα σε αυτήν την κατάσταση, τέτοιες πρακτικές είναι η αιτία στην παραπομπή στην δικαιοσύνη δικών σας ανθρώπων που τις μέρες αυτές απασχολούν τον τοπικό τύπο.

Δεν βλέπω όμως να παραδειγματίζεστε, αντίθετα με προκλητικό τρόπο τολμάτε και βάζετε στην ημερήσια διάταξη την ΕΑΠΑΞ με δήθεν προγραμματικές συμβάσεις, υποτιμώντας τη μνήμη μας, και το περί δικαίου αίσθημα του καθένα μας”.

 

Όλα καλά στο νοσοκομείο της Ξάνθης;

 

Η καταγγελία ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι στο ακτινολογικό του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης δεν πληρώνονται τις υπερωρίες τους, ενώ το διοικητικό προσωπικό το οποίο είναι απαλλαγμένο από βάρδιες και νυχτερινά, πληρώνεται κανονικά τις υπερωρίες του.

Επίσης καταγγέλλεται η διοίκηση γιατί ενώ στις καταστάσεις φαίνεται ότι υπάρχει μεταξύ 11 και 12 το βράδυ άτομο στην νυχτερινή βάρδια, στην πραγματικότητα δεν ισχύει αυτό και υπάρχει κίνδυνος σε κάποιο τροχαίο όπου πιθανόν να χρειαστεί ακτινογραφία, αυτή να μην είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί με ότι κινδύνους αυτό κρύβει για τον πάσχοντα.

Ερωτηθείς σχετικά ο Διοικητής του νοσοκομείου Αθανάσιος Μπαμπαλίδης ανέφερε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρχει κενή ώρα που οι εργαζόμενοι να μην κάνουν τη δουλειά τους.

Στο θέμα των υπερωριών ο κ. Μπαμπαλίδης είπε ότι είναι ένα πολύ σημαντικό κονδύλιο και αρκετά μεγάλο σε ότι αφορά την λειτουργία του νοσοκομείου και γίνεται μία σοβαρή προσπάθεια να μειωθούν οι πλασματικές υπερωρίες, σημειώνοντας ότι τις πραγματικές υπερωρίες του προσωπικού το νοσοκομείο τις πληρώνει.

Σε αυτή την περίπτωση μετά από συνεννόηση με τους προϊσταμένους των τμημάτων αποφασίστηκε ότι τις όποιες υπερωριακές ώρες απασχόλησης, οι οποίες είναι κόστους 20 έως 40 ευρώ σε μηνιαία βάση ανά εργαζόμενο, αντί για χρήματα να δίδεται σε ρεπό, κάτι που όπως τόνισε ο κ. Μπαμπαλίδης αποδέχτηκαν και οι εργαζόμενοι και από τον Ιούνιο μέχρι και σήμερα έτσι λειτούργησε το νοσοκομείο της Ξάνθης και δεν υπήρξε κανένα παράπονο.

Ήδη όπως σημείωσε ο διοικητής του νοσοκομείου, αυτό το θέμα συζητήθηκε στο ΔΣ και αποφασίστηκε ότι όποιος εργαζόμενος επιθυμεί, αντί να παίρνει ρεπό να πληρώνεται.

Απαντώντας στο ερώτημα σχετικά με τις υπερωρίες του διοικητικού προσωπικού, ο κ. Μπαμπαλίδης είπε ότι αυτές δίνονται με ευθύνη των προϊσταμένων των τμημάτων. Οι οποίοι και καταγράφουν τις ώρες τους, σημειώνοντας ότι το νούμερο που αντιστοιχούσε σε υπερωρίες στο διοικητικό προσωπικό σήμερα αντιστοιχεί περίπου στο 1/10 του υπερωριακού κόστους σε σύγκριση με το περσινά δεδομένα, τονίζοντας ότι το διοικητικό προσωπικό, λόγω της αναδιάρθρωσης στις υπηρεσίες, υπερβάλλει εαυτόν και εργάζεται ακατάπαυστα.

 

Πρόεδρος Τριτέκνων:

“Τρία πουλάκια κάθονταν”

 

Απαντώντας στο ερώτημα τι έβγαλε η συνάντηση της Ομοσπονδίας τριτέκνων με παράγοντες του Υπουργείου οικονομικών σχετικά με την ελάφρυνση των οικογενειών τους από το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ, η απάντηση του προέδρου του συλλόγου τριτέκνων νομού Ξάνθης Ευθύμιου Αγγελακόπουλου, η οποία κάθε άλλο χιούμορ έκρυβε, ήταν: “Τρία πουλάκια κάθονταν.

ο κ. Αγγελακόπουλος τόνισε ότι μόνο η Υπουργός παιδείας ευαισθητοποιήθηκε και δεσμεύθηκε ότι θα τους δεχθεί για το θέμα των μετεγγραφών και εισαγωγής στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά ιδρύματα των παιδιών των τριτέκνων, τονίζοντας πώς τίποτε δεν αλλάζει ως προς την στήριξη των οικογενειών τους.

ο πρόεδρος των τριτέκνων ευχαρίστησε τον πρόεδρο της ΕΑΣ Ξάνθης για την παραχώρηση αποθηκευτικού χώρου στον σύλλογό τους, όπου και αποθηκεύονται τα τρόφιμα που πρόκειται να χορηγηθούν στις οικογένειες, σημειώνοντας πώς ακόμη αυτά δεν παρελήφθησαν όλα. Εκτός από την κεφαλογραβιέρα που παρελήφθη και είναι περίπου ενός τόνου, αναμένονται πάνω από είκοσι τόνοι τρόφιμα όπως μακαρόνια και ρύζι για την διανομή στις οικογένειες των τριτέκνων.

 

Πρόγραμμα “συμμετέχω”

 

Οι τρίτεκνοι, σύμφωνα με τον πρόεδρο κ. Αγγελακόπουλο, αποφάσισαν να βάλουν πλάτη στην αγορά της Ξάνθης, υλοποιώντας μία σκέψη του ΔΣ που ζήτησε από τους καταστηματάρχες της πόλης μας να συνδράμουν στις οικογένειες τους με ποσοστά έκπτωσης και οι τρίτεκνοι με την σειρά τους να βάλουν “πλάτη” στα καταστήματα της πόλης μας, όπου μέχρι στιγμής έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον 35 επαγγελματίες της πόλης να συμμετάσχουν στο εν λόγω πρόγραμμα.

Προϋπόθεση όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος των τριτέκνων είναι η επίδειξη της ειδικής ταυτότητος στα καταστήματα που μετέχουν στο… “συμμετέχω”.

Ο κ. Αγγελακόπουλος εξέφρασε την πικρία του για τα αιρετά στελέχη και τους προέδρους των επαγγελματικών οργανώσεων, οι οποίοι ενοχλήθηκαν εγγράφως και προφορικά προκειμένου να πούνε στα μέλη τους να συμμετέχουν στο εν λόγω πρόγραμμα.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button