“Οι πόρτες του νοσοκομείου είναι ανοιχτές για όσους θέλουν να ενημερωθούν γύρω από το AIDS”

Η 1η Δεκεμβρίου έχει ορισθεί η παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS.

Η 1η Δεκεμβρίου έχει ορισθεί η παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS. η 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας-Θράκης σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ ολόκληρο το μήνα κάνει μια σειρά εκδηλώσεων από τον Έβρο μέχρι και τη Θεσσαλονίκη στα όρια της Διοικητικής της Περιφέρειας με σκοπό να ενημερώσει τον κόσμο για αυτήν την ασθένεια και σχετικά με τον τρόπο που μπορεί να προφυλαχθεί, με το μήνυμα ότι “όλοι μαζί μπορούμε, δώστε τα χέρια να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που πάσχουν”.

Ο Δήμος Ξάνθης στηρίζοντας κάθε προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των συμπολιτών μας σε θέματα υγείας και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων, συμμετέχει στην εκστρατεία του ΚΕΕΛΠΝΟ και της 4ης Υγειονομικής περιφέρειας για το AIDS.

Ο δήμαρχος Ξάνθης Μ. Στυλιανίδης δήλωσε  ότι αυτή η πρωτοβουλία είναι πολύ σημαντική γιατί το AIDS είναι μία μάστιγα για μεγάλες περιοχές της γης σαν ασθένεια, αλλά δεν είναι άγνωστη στη χώρα μας, όπου πολλοί συνάνθρωποι μας έχουν χάσει την ζωή τους. “Σε αυτά τα πλαίσια λοιπόν ο δήμος συμμετέχει στην προσπάθεια ενημέρωσης και στηρίζει αυτές τις πρωτοβουλίες. Με αυτή την λογική ο δήμαρχος και οι δημοτικοί σύμβουλοι όλων των παρατάξεων θα ανάψουμε κάποια από τα κεριά της κορδέλας της ζωής, στέλνοντας το μήνυμα σε όλους τους ανθρώπους και ιδιαίτερα στους συνδημότες μας και αυτό είναι πολύ απλό.

Προφυλαχθείτε, υπάρχουν πολλοί τρόποι και χαρείτε τον έρωτα, λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας ώστε να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα”

 

Α. Μπαμπαλίδης , Διοικητής Νοσοκομείου:

 “Οι πόρτες του νοσοκομείου είναι ανοιχτές για όσους θέλουν

να ενημερωθούν γύρω από το AIDS”

 

ο διοικητής του νοσοκομείου Α. Μπαμπαλίδης δήλωσε ότι οι πολίτες μπορούν να έρθουν στους γιατρούς του νοσοκομείου για να ενημερωθούν γύρω από το AIDS, σχετικά με την προστασία τους από την ασθένεια καθώς και τον τρόπο προφύλαξης τους, τονίζοντας πώς ο καλύτερος τρόπος άμυνας απέναντι σε αυτήν την ασθένεια είναι η πρόληψη.

Κάνοντας αναφορά στην εκδήλωση είπε ότι αυτή έχει τον σκοπό να ενημερώσει τους συμπολίτες μας για τη σοβαρότητα αυτής της ασθένειας αλλά και τους τρόπους που μπορεί κάποιος να προστατευθεί.

Τέλος ο διοικητής του νοσοκομείου τόνισε ότι υπάρχουν οι απαραίτητοι χώροι και ο εξοπλισμός προκειμένου να γίνει περίθαλψη των ασθενών αλλά και να προστατευτεί το ίδιο το προσωπικό που έρχεται σε επαφή μαζί τους, τονίζοντας παράλληλα ότι προστατεύεται και η ανωνυμία του πολίτη.

Η κ. Γκόμα Φανή, υπεύθυνη του ΚΕΕΛΠΝΟ, στο γραφείο της Θεσσαλονίκης, τόνισε ότι σε κάθε νοσοκομείο της χώρας μπορεί να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις για το AIDS καθώς και η προστασία της ανωνυμίας του πολίτη.

Πέρα από εκεί συμπλήρωσε, υπάρχουν ειδικές μονάδες, όπως το ΑΧΕΠΑ στην Θεσσαλονίκη και η μονάδα της Αλεξανδρούπολης των ειδικών λοιμώξεων.

Υπενθύμισε τέλος η κυρία Γκόμα πώς σε κάθε σεξουαλική επαφή, είτε αυτή είναι στοματική, κολπική, είτε πρωκτική, πρέπει να χρησιμοποιείται προφυλακτικό από την αρχή μέχρι το τέλος και συστηματικά καθώς επίσης και στους χρήστες των ενδοφλεβίων ουσιών να χρησιμοποιούν τη δική τους ατομική σύριγγα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει το ΚΕΕΛΠΝΟ επειδή είναι και ο φορέας καταγραφής, ο πρώτος τρόπος μετάδοσης του ιού είναι η σεξουαλική επαφή και αυτό που άλλαξε λίγο τον χαρακτήρα της επιδημίας είναι ότι από τα 803 άτομα, τα νέα περιστατικά που κατεγράφησαν το πρώτο δεκάμηνο του 2011, τα 111 περιστατικά ήταν σε χρήστες ενδοφλεβίων ουσιών και αυτό συμβαίνει πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Αυτό όμως, όπως τόνισε, δεν αλλοιώνει τον κύριο τρόπο μετάδοσης του ιού που είναι η σεξουαλική πράξη χωρίς τη χρήση του προφυλακτικού.

Τόνισε πώς πρέπει να γίνονται συντονισμένες δράσεις όπως αυτή που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στην Κεντρική πλατεία, όπου σε συνεργασία της 4ης ΥΠ, του δήμου και του ΚΕΕΛΠΝΟ έβαλαν ένα λιθαράκι στο θέμα ενημέρωσης.

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ

Σχετικά Άρθρα

Back to top button