Η Επιτροπή Διαβούλευσης τελικά είναι ένα χρήσιμο ή όχι εργαλείο;

Κάνοντας παρέμβαση ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, στο θέμα που αφορούσε την κοινωνική διαβούλευση η οποία προηγήθηκε του δημοτικού συμβουλίου και πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα το απόγευμα, ανέφερε ότι η κοινωνική διαβούλευση έγινε για να λυθεί ένα τυπικό κομμάτι του Καλλικράτη.

Αιτία για την αντίρρηση του ήταν ότι από τα 49 άτομα της επιτροπής μόλις και μετά βίας μαζεύτηκαν τα 16 την πρώτη ημέρα και λίγοι περισσότεροι τη δεύτερη, ζητώντας  η επιτροπή διαβούλευσης να μην απαξιωθεί  και από την επόμενη χρονιά ο θεσμός να πάρει την ανάλογη θέση στα

Κάνοντας παρέμβαση ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, στο θέμα που αφορούσε την κοινωνική διαβούλευση η οποία προηγήθηκε του δημοτικού συμβουλίου και πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα το απόγευμα, ανέφερε ότι η κοινωνική διαβούλευση έγινε για να λυθεί ένα τυπικό κομμάτι του Καλλικράτη.

Αιτία για την αντίρρηση του ήταν ότι από τα 49 άτομα της επιτροπής μόλις και μετά βίας μαζεύτηκαν τα 16 την πρώτη ημέρα και λίγοι περισσότεροι τη δεύτερη, ζητώντας  η επιτροπή διαβούλευσης να μην απαξιωθεί  και από την επόμενη χρονιά ο θεσμός να πάρει την ανάλογη θέση στα προβλήματα του τόπου.

Χαρακτήρισε το τεχνικό πρόγραμμα φτωχό, με τη λογική ότι ο δήμος δανείζεται για ν’ αγοράσει ένα δημαρχείο στο οποίο δεν μπαίνει για να λειτουργήσει και πληρώνει δανειακές υποχρεώσεις της ΔΕΥΑΞ και όλα αυτά επιβαρύνουν το δήμο. Μίλησε για τα  αναξιοποίητα παραληφθέντα έργα, όπως το κτίριο του Μουζαφέρ Μπέη και το νέο κτίριο της δημοτικής αστυνομίας.

 

Κολάρος Γεώργιος.

Κάνοντας αναφορά στην εισήγηση της επιτροπής διαβούλευσης είπε ότι κατά βάση δεν διαφωνεί με αυτήν. Το Τεχνικό πρόγραμμα το οποίο συζητήθηκε, ανέφερε στην επιτροπή διαβούλευσης, είναι ένα άρτιο εργαλείο αλλά εξέφρασε τον φόβο του ότι συζητήθηκε απλά για να συζητηθεί.

Τόνισε  ότι γίνεται πρόβλεψη στο τεχνικό πρόγραμμα του δήμου για τη Σταυρούπολη, δυστυχώς όμως αυτά θα υλοποιηθούν  αν και όταν βρεθούν χρήματα.

 

Ν. Ανταμπούφης

Το τεχνικό πρόγραμμα το οποίο συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο ο Ν. Ανταμπούφης, επικεφαλής της Ελάσσονος αντιπολίτευσης, είπε ότι δεν αναφέρεται στις πραγματικές ανάγκες των συμπολιτών μας και όσο για την κοινωνική διαβούλευση ο δήμος την αντιμετωπίζει σαν έναν αναγκαίο κακό.

 

Μ. Στυλιανίδης δήμαρχος

Απαντώντας ο Δήμαρχος Μ. Στυλιανίδης στους επικεφαλής των παρατάξεων υπεραμύνθηκε του τεχνικού προγράμματος που υπεβλήθει, με τη λογική ότι δεν υπάρχουν χρήματα για κάτι παραπάνω, τονίζοντας πώς ο ίδιος ήταν αυτός που είπε ότι δεν ήταν ικανοποιημένος με αυτήν την πρόταση.

Σχετικά με το επιχειρησιακό πρόγραμμα της τετραετίας ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι δεν γίνεται, όχι μόνο στον δικό μας δήμο αλλά σε όλους τους δήμους, γιατί λόγω της όλης οικονομικής κατάστασης και των περικοπών δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί οτιδήποτε.

Ανέφερε ότι στην ουσία θα αποπληρωθούν έργα τα οποία έχουν τελειώσει και υπάρχει πρόβλεψη για πολύ μικρά έργα, τα οποία χαρακτηρίζονται έργα έκτακτης ανάγκης και έργα συντηρήσεων. “Προτείνεται ότι έργα εσείς κρίνετε,  εγώ θα τα στηρίξω αλλά αφού πρωτίστως μου πείτε από πού θα πληρωθούν”.

 

Μούρκας Χρήστος

Απαντώντας στον Χ. Πούλιο ανέφερε ότι η επιτροπή διαβούλευσης έγινε την επόμενη ημέρα γιατί το προβλέπει ο Καλλικράτης. Αναφερόμενος στον Ν. Ανταμπούφη είπε ότι παρ’ ότι κλήθηκε δεν παρουσιάσθηκε.

Ο Γ. Τσεγγελίδης αναφερόμενος στα κονδύλια συντήρησης είπε ότι είναι απαραίτητα γιατί από το πρωί κυνηγά στην Ανδριανουπόλεως κλέφτες από τα καπάκια της ΔΕΥΑΞ.

Αιχμές προς Ξυνίδη άφησε ο κ. Γ. Τσεγγελίδης, λέγοντας πώς ο σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης δεν έδειξε την ίδια ευαισθησία σε ότι αφορά το θέμα του συνδέσμου απορριμμάτων, αφήνοντας σαφώς να φανεί η στήριξη του προς κ. Χατζηευγαγγέλου δημάρχου Τοπείρου, εννοώντας σαφέστατα ότι ο κ. Ξυνίδης είναι επιλεκτικά ευαίσθητος.

Παίρνοντας επί προσωπικού τον λόγο ο κ. Ξυνίδης είπε ότι δεν τοποθετείται ανάλογα με τη διάθεση του στα θέματα του δημοτικού συμβουλίου και ότι έκανε μέχρι τώρα στον χώρο της πολιτικής, το έκανε με βάση του τι ορίζει η συνείδηση του για να συμπληρώσει: “Την ευαισθησία λοιπόν περί συνδέσμου και χωματερής ή ΧΥΤΑ του κ. Τσεγγελίδη μπορώ να την ερμηνεύω όποτε θέλω και να τοποθετούμαι  όποτε θέλω”.

Τέλος ο δήμαρχος Ξάνθης Μ. Στυλιανίδης στη δευτερολογία του είπε ότι αυτοί οι οποίοι θέσπισαν τον Καλλικράτη, αυτοί οι ίδιοι τείνουν να τον ακυρώσουν. Σχετικά με τη λειτουργία της επιτροπής διαβούλευσης, τόνισε, δεν μπορεί να επιτελέσει έργο, γιατί οι προτάσεις της προς τη δημοτική αρχή δεν θα μπορέσουν να υλοποιηθούν.

Ανέφερε ότι το δάνειο για την αγορά του κτιρίου της τραπέζης της Ελλάδος αυτοεξυπηρετείται.

Υπεραμύνθηκε των έργων της ΔΕΥΑΞ που χρηματοδοτούνται από το δήμο, τονίζοντας πώς είναι το άλλο μισό του δήμου και προσθέτοντας ανέφερε ότι τα έργα που πραγματοποιούνται είναι χρηματοδοτούμενα από προγράμματα.

Σχετικά με την ισόρροπη ανάπτυξη είπε ότι τα έργα της ΔΕΥΑ γίνονται στα δημοτικά διαμερίσματα, κατηγορώντας σύσσωμη την αντιπολίτευση ότι φάσκει και αντιφάσκει.

Δεν αποδέχτηκε την κατηγορία του Γ. Κολλάρου σχετικά με την μη ύπαρξη λαμπών φωτισμού, λέγοντας ότι υπήρξε ένα μικρό πρόβλημα μέχρι να τελεσφορήσει ο διαγωνισμός αλλά σήμερα τέτοιο πρόβλημα δεν υφίσταται, χαρακτηρίζοντας την κριτική του κ. Πούλιου ως κριτική του καναπέ.

Κατηγορώντας τον κ. Ανταμπούφη είπε ότι κακώς το έφεραν το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο το θέμα με τα μπάζα στην παιδική χαρά αλλά απεναντίας έπρεπε να αποταθεί στην αρμόδια υπηρεσία και ζήτησε να του απαντήσει στο ερώτημα τι έκανε ο κ. Ανταμπούφης, ως επικεφαλής της παράταξης, για να μην γεμίσει μπάζα η παιδική χαρά, χαρακτηρίζοντας τον ανεύθυνο.

Τελικά το τεχνικό πρόγραμμα “πέρασε” με πλειοψηφεί συν την ψήφο του κ. Αχμέτ, επικεφαλής του μειονοτικού συνδυασμού.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button