“Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τα χιόνια”

Είναι έτοιμη η Πολιτική Προστασία του δήμου Ξάνθης να αντιμετωπίσει τα πρώτα χιόνια, δηλώνει  στον “Αγώνα” ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Παναγιώτης Ταρενίδης και είναι σε στενή συνεργασία με τις Τεχνικές Υπηρεσίες του δήμου, για να παρέμβουν έγκαιρα αν χρειαστεί.

Είναι έτοιμη η Πολιτική Προστασία του δήμου Ξάνθης να αντιμετωπίσει τα πρώτα χιόνια, δηλώνει  στον “Αγώνα” ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Παναγιώτης Ταρενίδης και είναι σε στενή συνεργασία με τις Τεχνικές Υπηρεσίες του δήμου, για να παρέμβουν έγκαιρα αν χρειαστεί.

 Το προσωπικό που εμπλέκεται άμεσα στο θέμα αυτό είναι σε ετοιμότητα και ο υπεύθυνος αντιδήμαρχος γνωρίζει ποιοι οδηγοί θα χρησιμοποιηθούν και σε ποιο όχημα, σημειώνοντας πώς είναι στη διάθεση του ότι προσωπικό κρίνεται αναγκαίο προκειμένου να παρέμβει.

 Η κατανομή του προσωπικού έχει γίνει έτσι που οι χειριστές να έχουν τη δυνατότητα παρέμβασης έγκαιρα και στην περιοχή που χρίζει άμεσης ανάγκης.

 Είναι γεγονός ότι στην περιοχή μας ο χειμώνας έχει κάνει την εμφάνισή του και μπορεί να μην έχουμε χιόνια, όμως το κρύο είναι τσουχτερό και οι χαμηλές θερμοκρασίες αναγκάζουν τους Ξανθιώτες να είναι μαζεμένοι.

 Με αφορμή το γεγονός ότι σε πολλές περιοχές της χώρας μας έχουν πέσει τα πρώτα χιόνια, η πολιτική προστασία με επικεφαλής τον Αντιδήμαρχο Παναγιώτη Ταρενίδη ήδη έχει κάνει τα πρώτα βήματα της προετοιμασίας.

 Η  πολιτική προστασία του δήμου Ξάνθης προετοιμάζεται για την περίπτωση της χιονόπτωσης και ειδικότερα η αλατιέρα της Σταυρούπολης, η οποία συντηρήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και είναι έτοιμη προς χρήση. Η δε αλατιέρα της Ξάνθης αφού συντηρήθηκε έως την Πέμπτη το απόγευμα, από την Παρασκευή το πρωί είναι έτοιμη προς χρήση με το αλάτι φορτωμένο στα φορτηγά.

 Ο δήμος Ξάνθης δέσμευσε από τις αλυκές 200 τόνους αλάτι και στις αποθήκες της Σταυρούπολης βρίσκονται 40 τόνοι αλάτι εύχρηστο.

 Στην Ξάνθη κατεργασμένο αλάτι υπάρχουν επίσης 30 με 40 τόνους και αυτό είναι έτοιμο να χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες της πόλης και των γύρω περιοχών.

 Επίσης, όπως σημείωσε ο κ. Ταρενίδης, τα μηχανήματα της ΔΕΥΑΞ είναι και αυτά συντηρημένα και ειδικότερα το γκρέιντερ  είναι έτοιμα να διατεθούν σε περίπτωση χιονόπτωσης.

 Σημειώνει ότι η περιοχή της Σταυρούπολης και ιδιαίτερα το Δασικό Χωριό που φιλοξενούνται επισκέπτες, τους κρατά σε εγρήγορση και τα μηχανήματα είναι πάντοτε σε επιφυλακή για τυχόν εγκλωβισμούς.

 Συστήνει στους οδηγούς που κινούνται στον οδικό άξονα Ξάνθης -Σταυρούπολης να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί αυτόν τον καιρό, όπου μικρές ψιχάλες και υγρασίες μπορεί λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών να μετατραπούν σε παγίδες για τους οδηγούς. Τονίζει ότι θα πρέπει να προσέχουν στα σημεία τα οποία δεν βλέπει ο ήλιος, γιατί δημιουργείται πάγος λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και θα πρέπει να μην τρέχουν.

 Θα πρέπει να ελέγχουν τις αλυσίδες και αν έχουν τη δυνατότητα να αλλάζουν τα λάστιχα από καλοκαιρινά σε χειμερινά, υπενθυμίζοντας ότι στις βόρειες χώρες είναι υποχρεωτική η αλλαγή των ελαστικών από καλοκαιρινά σε χειμερινά.

 Τέλος ο κ. Ταρενίδης ανέφερε ότι την ευθύνη να κρατήσει τον Εθνικό δρόμο ανοιχτό από Ξάνθη για Παρανέστι την έχει η ΔΕΣΕ και οι δήμοι έχουν την ευθύνη αποχιονισμού των δημοτικών δρόμων.

 Πρόβλεψη για μίσθωση ιδιωτικών μηχανημάτων και ιδιωτών δεν προβλέπεται στον δήμο γιατί είναι ευθύνη της περιφέρειας, όμως όπως τόνισε, αν παραστεί ανάγκη σε δημοτικούς δρόμους, η πολιτική προστασία έχει το δικαίωμα να επιτάξει τα βαριά μηχανήματα που απαιτούνται και προχωρά στην οικονομική τους αποζημίωση σε περίπτωση που η θεομηνία περάσει.

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ  ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button