Το ΟΧΙ του 40 γέννησε υπέροχο λαϊκό τραγούδι

Φέτος τα σχολεία ΑΞΙΟΝ διοργάνωσαν μια ιδιαίτερα πρωτότυπη γιορτή για να τιμήσουν την 28η Οκτωβρίου. Αφιέρωσαν τη επέτειο στα Λαϊκά τραγούδια που γέννησε η εποχή του 1940.

Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου θεώρησαν ευκαιρία να γνωρίσουν οι μαθητές τραγούδια του Βαμβακάρη, του Γενίτσαρη, του Τσιτσάνη, του Κερομύτη, του Μπαγιαντέρα κλπ που γράφτηκαν για να εκφράσουν τον απλό λαό κατά τον πόλεμο 1940 και την Κατοχή που ακολούθησε.

Φέτος τα σχολεία ΑΞΙΟΝ διοργάνωσαν μια ιδιαίτερα πρωτότυπη γιορτή για να τιμήσουν την 28η Οκτωβρίου. Αφιέρωσαν τη επέτειο στα Λαϊκά τραγούδια που γέννησε η εποχή του 1940.

Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου θεώρησαν ευκαιρία να γνωρίσουν οι μαθητές τραγούδια του Βαμβακάρη, του Γενίτσαρη, του Τσιτσάνη, του Κερομύτη, του Μπαγιαντέρα κλπ που γράφτηκαν για να εκφράσουν τον απλό λαό κατά τον πόλεμο 1940 και την Κατοχή που ακολούθησε. Χρήσιμο είναι να υπενθυμίζουμε, κυρίως στους μαθητές, πως η Ελληνική λαϊκή ψυχή είναι πάντα πιο κοντά στην αλήθεια.

Τα περισσότερα από αυτά, τραγουδήθηκαν στα λαϊκά στέκια της εποχής, κάποια άλλα ηχογραφήθηκαν πολλά χρόνια μετά, λόγω λογοκρισίας, ακόμα και τη δεκαετία του 1970.  Αλήθεια, δεν πρέπει οι μαθητές να γνωρίζουν ότι η “Συννεφιασμένη Κυριακή”, το πιο γνωστό τραγούδι του Τσιτσάνη, γράφτηκε  με αφορμή την Κατοχή;

Όλα αυτά παρουσιάστηκαν στους μαθητές, καθηγητές και γονείς όλων των βαθμίδων των σχολείων μας, που παρακολούθησαν την εκδήλωση, με πρωτότυπο  τρόπο. Τη γιορτή διοργάνωσε το Λύκειο και όλοι όσοι συμμετείχαν, μαθητές και καθηγητές, εργάστηκαν με  όρεξη για να παρουσιάσουν κάτι το διαφορετικό. Στην προσπάθειά τους στράτευσαν όλες τις δυνάμεις ξεκινώντας από το πολύτιμο υλικό του κ. Σάκη Πάπιστα, μελετητή των λαϊκών τραγουδιών της περιόδου, την άριστη 30μελή χορωδία  του σχολείου συνοδευόμενη από λαϊκή ορχήστρα επαγγελματιών συνεργατών, με μπουζούκι, κιθάρα και ακορντεόν, τη πιο σύγχρονη τεχνολογία που διαθέτει το ΑΞΙΟΝ για να γίνουν οι παρουσιάσεις, την όρεξη των παιδιών και φυσικά… ατελείωτες ώρες πρόβας.

Το αποτέλεσμα… τους δικαίωσε, ήταν εντυπωσιακό! Η παράσταση διήρκεσε  μιάμιση ώρα και καθήλωσε όλους, μικρούς και μεγάλους. Η χορωδία, εξαιρετική, πρόσφερε υπέροχα τραγούδια με όλες τις δυνάμεις της, αλλά και με πρωτοφανή χαρά των παιδιών. Άλλοι μαθητές διάβαζαν το ιστορικό και τους στίχους των τραγουδιών με τη συνοδεία πάντα μουσικής . Ακούστηκαν τραγούδια όπως “Την Αλβανία ξέγραψε” ,”Στης Αλβανίας τα βουνά” ,”Με θάρρος αγωνίζομαι”, “Άκου Ντούτσε μου τα νέα” , “Μουσολίνι άλλαξε γνώμη”,  “Κάνε κουράγιο Ελλάδα μου” και άλλα.

Ως αποκορύφωμα, μουσικοί, εκπαιδευτικοί και συνεργάτες του σχολείου τραγούδησαν ζωντανά, δυο πολύ γνωστά λαϊκά τραγούδια, το “Ο σαλταδόρος (θα σαλτάρω)” και τη “Συννεφιασμένη Κυριακή” και καταχειροκροτήθηκαν!

Φυσικά αναδείχθηκε και η προσφορά του ελαφρού λαϊκού τραγουδιού της εποχής και της Σοφίας Βέμπο. Έτσι, το τελευταίο μέρος της γιορτής ήταν αφιερωμένο στη ¨φωνή του πολέμου¨ και τα  σατιρικά τραγούδια της για τους φασίστες του Μουσολίνι, όπως το ¨Πω, πω τι έπαθε ο Μουσολίνι¨.

Παράλληλα, τη γιορτή πλαισίωνε έκθεση γελοιογραφίας  και πρωτοσέλιδων  από εφημερίδες της  εποχής , που με ιδιαίτερο μεράκι επιμελήθηκαν οι μαθητές μας.

Ακολούθησε η παράδοση των σημαιών στους σημαιοφόρους, η απονομή επαίνων, αριστείων και πτυχίων ξένων γλωσσών μια και η επιβράβευση κάθε επιτυχίας είναι ωφέλιμη.   

Η γιορτή ολοκληρώθηκε μ΄ένα αντιπολεμικό μήνυμα της ίδιας της Σ. Βέμπο, ένα τραγούδι της που ηχογραφήθηκε το 1974 με τίτλο ¨Όχι καινούριο πόλεμο¨,  αποσπώντας ένα πολύ θερμό και ενθουσιώδες χειροκρότημα όλων!

Για άλλη μια φορά αποδείχθηκε πως απομακρύνοντας ανούσιες στερεότυπες και παρωχημένες σχολικές συνήθειες απελευθερώνονται δυνάμεις μαθητών και εκπαιδευτικών που παράγουν ουσιαστικότατα εκπαιδευτικά δρώμενα. Υποσχόμαστε πως θα ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες προσπάθειες.

 

Κοκκίνου Θ. Έλενα

Φιλόλογος στο ΑΞΙΟΝ

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button