“Πρέπει οι εργαζόμενοι να μάθουν πότε τους συμφέρει να βγούν στην σύνταξη”

Προσκεκλημένος του Νομαρχιακού τμήματος  της ΑΔΕΔΥ Ξάνθης, ο καθηγητής εργατολόγος κ. Μητρόπουλος Αλέξης, βρέθηκε στην Ξάνθη,  προκειμένου να συζητηθούν με τους εργαζομένους θέματα κοινωνικής επικαιρότητας, όπως είναι τα εργασιακά, τα συνταξιοδοτικά, η εργασιακή εφεδρεία, η μείωση των μισθών, η μείωση στους μισθούς στο δημόσιο τομέα, που τα επόμενα τρία χρόνια αυτή θα αγγίξει σε ορισμένες περιπτώσεις εργαζομένων το 70%.

Όπως σημείωσε ο κ.

Προσκεκλημένος του Νομαρχιακού τμήματος  της ΑΔΕΔΥ Ξάνθης, ο καθηγητής εργατολόγος κ. Μητρόπουλος Αλέξης, βρέθηκε στην Ξάνθη,  προκειμένου να συζητηθούν με τους εργαζομένους θέματα κοινωνικής επικαιρότητας, όπως είναι τα εργασιακά, τα συνταξιοδοτικά, η εργασιακή εφεδρεία, η μείωση των μισθών, η μείωση στους μισθούς στο δημόσιο τομέα, που τα επόμενα τρία χρόνια αυτή θα αγγίξει σε ορισμένες περιπτώσεις εργαζομένων το 70%.

Όπως σημείωσε ο κ. Μητρόπουλος μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, οι αποδοχές στο δημόσιο τομέα σε μερικές περιπτώσεις θα αγγίξουν και το 70%.

Μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τους εργαζομένους στους ΟΤΑ, βγήκε το συμπέρασμα ότι οι εργαζόμενοι και κυρίως οι γυναίκες, δεν γνωρίζουν τα ζητήματα συνταξιοδότησης, με συνέπεια να βγαίνουν στη σύνταξη όταν δεν πρέπει και να μην βγαίνουν επίσης όταν δεν πρέπει.

Σύμφωνα με τη μελέτη που έκαναν στο πανεπιστήμιο οι συντάξεις προ μνημονίου άγγιζαν το 30% κάτω.

Αυτό σημαίνει, όπως τόνισε, ότι ο κόσμος δεν γνωρίζει τη συνταξιοδοτική του εικόνα, συνεπώς πρέπει να την μάθει. “Σήμερα το διακύβευμα δεν είναι ποιος θεμελιώνει το συνταξιοδοτικό δικαίωμα αλλά πότε και πώς συμφέρει κάποιον ή κάποια να βγει στη σύνταξη. Άρα θα πρέπει ο καθένας να δει πώς φτάνει στην ασφαλέστερη σύνταξη”.

Ο κ. Μητρόπουλος ανέφερε ότι η σύνταξη θα μειωθεί περίπου στο 65% για τους κλάδους τελωνειακών, εφοριακών, Υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ και ενδεχομένως στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Συνεπώς όπως ανέφερε κανένας από τους δημοσίους υπαλλήλους, τους υπαλλήλους των ΔΕΚΟ και τον ιδιωτικό τομέα μετά την ψήφιση του άρθρο 37, δεν θα δει τις αποδοχές του να μεγαλώνουν.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι και η επίλυση του ζητήματος του χρέους τουλάχιστον τα πρώτα χρόνια δεν θα φέρει καμία αύξηση στις απολαβές των εργαζομένων. Πολύ δε περισσότερο, όπως τόνισε, αν η Κυβέρνηση δεν καταφέρει με τις διαπραγματεύσεις της να εξαιρέσει τα ασφαλιστικά ταμεία από το μικρό ή μεγάλο κούρεμα, εξέφρασε τον φόβο του ότι και μετά από δέκα ή είκοσι μέρες, ακόμη και μετά το κούρεμα, θα έχουμε νέα επιδείνωση σε μισθούς και συντάξεις.

Σύμφωνα με τον κ. Μητρόπουλο όλη η δραστηριότητα της Κυβέρνησης έγκειται στο να περισώσει τις καταθέσεις, γλυτώνοντας τις τράπεζες από το κούρεμα και να περισώσει τις συντάξεις απεντάσοντας τα ασφαλιστικά ταμεία. “Δεν ξέρω αν θα πειστεί η κ. Μέρκελ και ο κ. Σαρκοζί, οι οποίοι έχουν και όλα τα χαρτιά στα χέρια τους, όμως αν δεν τα καταφέρει η κυβέρνηση στα πλαίσια του “κουρέματος” μικρού ή μεγάλου να εξαιρέσει κυρίως τα ασφαλιστικά ταμεία, τότε θα έχουμε μία ραγδαία περικοπή στις συντάξεις τις επόμενες μέρες”.

Συμφώνησε με σχετικό ερώτημα δημοσιογράφου για το αν τελειώνει εδώ το ζήτημα ή όχι, λέγοντας ότι δεν τελειώνει εδώ, που ανεξάρτητα από τις προσπάθειες που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση, το νέο εργασιακό, επενδυτικό, οικονομικό τοπίο απαιτεί ελεύθερες επενδυτικές ζώνες με μονοήμερους εργάτες και φτηνούς εργαζόμενους.

Ο κ. Μητρόπουλος αναφερόμενος στην προσπάθεια της πολιτείας και των οικονομικών φορέων να δημιουργήσουν στη Θράκη αυτές τις ζώνες, είπε: “Φοβάμαι ότι και η δική σας περιοχή, όπως και η δική μου περιοχή η Πελοπόννησος, όπως και η Ήπειρος, έχει επιλεγεί σε συμφωνία με την κυβέρνηση να αποτελέσουν τις λεγόμενες Ελεύθερες οικονομικές ζώνες και εύχομαι η Κυβέρνηση να μην ενδώσει σε εντεινόμενες πιέσεις επενδυτών από τη Γερμανία κυρίως και από την Ευρώπη να σχηματίσει Οικονομικές ελεύθερες ή επενδυτικές ζώνες, όπως συμβαίνουν σε όλες τις χώρες του πλανήτη από την Κίνα μέχρι την γείτονα Βουλγαρία, όπου εκεί θα μπορούν οι επενδυτές εισάγοντας κάποια χρήματα να απασχολούν πάμφθηνους ανασφάλιστους και χωρίς κανένα δίχτυ εργασιακής προστασίας Έλληνες πολίτες. Συνεπώς πρέπει και οι ντόπιοι πολιτικοί να προσέξουν διότι πολλοί παίζουν με την ιδέα των επενδύσεων σαν καλοδεχούμενο γεγονός, από την άλλη δεν πρέπει κανένα επενδυτικό σχέδιο σε συνεννόηση με την κυβέρνηση να συνθλίψει έντιμους περήφανους αξιοπρεπείς έλληνες πολίτες της περιοχής μας”.

Σύμφωνα με τον κ. Μητρόπουλο με δεδομένο ότι οι επαγγελματικοί φορείς χαιρέτισαν τέτοιες πρωτοβουλίες για την περιοχή μας, είπε, ότι χωρίς προγραμματισμό και την εγγύηση των εργασιακών σχέσεων, δεν πρέπει να συνθλιβεί ένας τόπος και να απαξιωθεί μία περιοχή, αλλά πρέπει η λειτουργία της προστασίας της εργασίας σ’ ένα κράτος πολιτισμένο το οποίο επιδέχεται επενδύσεις να λειτουργήσει κανονικά έστω με την υποχωρούσα και εξασθενούσα εργατική νομοθεσία, όπως η πολιτική την έχει καταντήσει.

Σχολιάζοντας τη συναίνεση των τοπικών επιμελητηρίων, ο κ. Μητρόπουλος ανέφερε ότι θα πρέπει να εναρμονισθεί η καλή δημιουργική επιχειρηματικότητα με σεβασμό στη μισθωτή εργασία των πολιτών, διαφορετικά θα επέλθει η εξαθλίωση των ευρύτερων μισθωτών στρωμάτων και ενδεχομένως η διευκόλυνση του πλουτισμού των επιχειρηματιών. “Θέλω να πιστεύω ότι οι επιχειρηματίες του νομού σας θα επιδιώξουν αυτοί την εναρμόνιση”.

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ

Σχετικά Άρθρα

Back to top button