ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Για την έναρξη λειτουργίας του σταθμού διοδίων στην Εγνατία Οδό

Συνέντευξη Τύπου για τις δράσεις των πολιτών της Περιφέρειας ενάντια στα Διόδια της Εγνατίας Οδούς διοργανώνει την Τετάρτη 26/10/11 στις 7 το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Ξάνθης.

Παράλληλα, καλεί με αυτή την αφορμή όλους του ενεργούς πολίτες και φορείς της Περιφέρειας να βρεθούν στην Ξάνθη, προκειμένου σε ένα κοινό πλαίσιο να συντονίσουν τις δράσεις της κοινωνίας των πολιτών απέναντι στα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που δημιουργούν τα νέα διόδια του Ιάσμου και αυτά της Μουσθένης, που ακολουθούν.

Συνέντευξη Τύπου για τις δράσεις των πολιτών της Περιφέρειας ενάντια στα Διόδια της Εγνατίας Οδούς διοργανώνει την Τετάρτη 26/10/11 στις 7 το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Ξάνθης.

Παράλληλα, καλεί με αυτή την αφορμή όλους του ενεργούς πολίτες και φορείς της Περιφέρειας να βρεθούν στην Ξάνθη, προκειμένου σε ένα κοινό πλαίσιο να συντονίσουν τις δράσεις της κοινωνίας των πολιτών απέναντι στα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που δημιουργούν τα νέα διόδια του Ιάσμου και αυτά της Μουσθένης, που ακολουθούν. Φορείς της Ξάνθης και της Περιφέρειας, Κινήσεις Πολιτών, Σωματεία και μεμονωμένοι πολίτες, καλούνται στην πρώτη προσπάθεια μαζικής έκφρασης της αντίδρασης της κοινωνίας.

Με αυτή την αφορμή η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Ξάνθης, όχι διεκδικώντας κάποιο ιδιαίτερο ρόλο στο επίπεδο της Περιφέρειας, αλλά φιλοδοξώντας μόνο να δώσει το έναυσμα σε μια συλλογικότητα των ανθρώπων της περιοχής που θα διέπεται από  πνεύμα συναντίληψης, καλεί τους πολίτες να αντιληφθούν τις συνέπειες της λειτουργίας των διοδίων και να συμμετάσχουν. Παράλληλα, καλεί την κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο να μειώσει δραστικά το κόστος, να διαμορφώσει καθεστώς ειδικής αντιμετώπισης των καθημερινών χρηστών και να αποτρέψει με κάθε τρόπο την ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας Οδού, που έχει αναγγελθεί πολιτικά αλλά έχει προοικονομηθεί και σημειολογικά, από την παραχώρηση της είσπραξης των διοδίων σε συγκεκριμένα συμφέροντα.

Ζητούμε «κούρεμα» των διοδίων.

Οι πολίτες της Περιφέρειας ζητούν «κούρεμα» στο αντίτιμο των διοδίων, το οποίο θα προκαλέσει δραματικές επιπτώσεις στην καθημερινότητα των πολιτών και των εργαζομένων. Πάνω από 1.200 ευρώ ετησίως είναι το ενδεικτικό κόστος για έναν εργαζόμενο που πρέπει να μετακινηθεί καθημερινά διαμέσου των διοδίων, μεγαλύτερο από κάθε έκτακτη εισφορά που θα επιβληθεί μέσα στο 2012 για τους μισθωτούς ενώ αντίστοιχες είναι οι συνέπειες στις μεταφορές, το εμπόριο και τις υπηρεσίες. Η ιδιωτικοποίηση του αυτοκινητοδρόμου μέσα στο επόμενο έτος – γεγονός που φυσικά μας βρίσκει κάθετα αντίθετους- αναμένουμε ότι θα εκτινάξει το κόστος, όπως έχει διδάξει η εμπειρία στην υπόλοιπη χώρα.

Δεν υπάρχει προφανής λόγος για την είσπραξη διοδίων στην περιοχή, καθώς αρκετοί δείχνουν να λησμονούν ότι μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης του έργου στην ΑΜΘ προήλθε από πολύτιμούς πόρους του ΠΕΠ/ΑΜΘ που στερήθηκε η τοπική ανάπτυξη της, υποθηκεύοντας αδίκως την πρόοδο της περιοχής προς όφελος ενός έργου με εθνική και διεθνή πολιτική. Επιπρόσθετα, δεν υπάρχουν στοιχεία για το κόστος συντήρησης που να δικαιολογούν αυτά τα έσοδα, αλλά θυσιάζουν την κοινωνική ειρήνη σε μια γενικότερη μανία για αύξηση των εσόδων με κάθε τρόπο. Άλλωστε μέχρι σήμερα ουδείς έχει δώσει σαφή απάντηση για την κατεύθυνση των χρημάτων που θα εισπράττονται καθημερινά με πρώτο τον αρμόδιο Υφυπουργό Γιάννη Μαγκριώτη. Δεν χρειάζεται να επισημάνει κανείς το αυτονόητο, ότι το μέτρο αυτό είναι απόλυτα οριζόντιο στην εφαρμογή του και εξ΄ορισμού άδικο. Παράλληλα, παραμένει πάντα σε ισχύ το αίτημά μας για εμπλοκή της Περιφέρειας στην είσπραξη και τη συντήρηση του οδικού δικτύου, ως φορέας εμπιστοσύνης και διαφάνειας απέναντι στους πολίτες της ΑΜΘ. 

Μαζικότητα και κινητοποίηση η μόνη επιλογή

Έχει αποδειχτεί σε όλη την Ελλάδα ότι η κινητοποίηση των πολιτών αποδίδει και αυτό διαπιστώθηκε και στη γειτονική Καβάλα με τα διόδια της Μουσθένης που, προς στιγμήν, έχουν «παγώσει». Οφείλουμε να συγχαρούμε τις κινήσεις πολιτών, τους κατοίκους και τους τοπικούς φορείς της Καβάλας για την αντίδραση και την αποτελεσματικότητά τους. Πρέπει όμως στο εξής, συνολικά, και με περιφερειακή αντίληψη να παλέψουμε για όλους τους πολίτες της ΑΜΘ που θα πληγούν. Και σε αυτό τον αγώνα οφείλει η Αυτοδιοίκηση να παίξει το δικό της ρόλο, όπως επίσης η Αιρετή Περιφέρεια να αναλάβει πιο ουσιαστικό ρόλο και με νέες αποφάσεις της για το ζήτημα να εκφράσει την αντίδραση της τοπικής κοινωνίας απέναντι στην Κεντρική Διοίκηση, όπως έχει πράξει για  ομάδες του πληθυσμού και της τοπικής οικονομίας.

Η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Ξάνθης ξεκινά με αφετηρία ένα ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης, που εκφράζει την αρνητική θέση της τοπικής κοινωνίας και καλεί ΜΜΕ, φορείς και πολίτες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στη Συνέντευξη Τύπου και στη συνάντηση για τη συστράτευση όλων απέναντι στα Διόδια. Μόνο μια μαζική και ομόθυμη εκπροσώπηση των κατοίκων όλης της Περιφέρειας μπορεί να οδηγήσει σε κινητοποιήσεις και σε ουσιαστικό αγώνα ενάντια στα διόδια, διαφορετικά η αποσπασματικότητα θα καταδικάσει κάθε προσπάθεια.

 

Εκ μέρους της Κίνησης Ενεργών Πολιτών Ξάνθης

Σχετικά Άρθρα

Back to top button