ΦΙΛΟΔΟΞΟΥΝ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΕΨΟΥΝ ΤΟ ΧΩΡΟ ΑΠΟ ΣΤΕΚΙ ΝΑΡΚΟΜΑΝΩΝ ΣΕ ΣΤΕΚΙ ΖΩΗΣ

Ο Οικολογικός περιβαλλοντικός σύλλογος Ευμοίρου και η αντιδημαρχία πρασίνου με την παρουσία πολλών εθελοντών πολιτών από την Ξάνθη συναντήθηκαν την Κυριακή το πρωί σε μια προσπάθεια να καθαρίσουν το άλσος του Ευμοίρου και να του δώσουν ζωή.

Τα τελευταία χρόνια σύμφωνα με τις μαρτυρίες κατοίκων ο χώρος έχει μετατραπεί σε στέκι περιθωριακών στοιχείων με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια τον κατοίκων. Ο Αντιδήμαρχος πρασίνου Α.

Ο Οικολογικός περιβαλλοντικός σύλλογος Ευμοίρου και η αντιδημαρχία πρασίνου με την παρουσία πολλών εθελοντών πολιτών από την Ξάνθη συναντήθηκαν την Κυριακή το πρωί σε μια προσπάθεια να καθαρίσουν το άλσος του Ευμοίρου και να του δώσουν ζωή.

Τα τελευταία χρόνια σύμφωνα με τις μαρτυρίες κατοίκων ο χώρος έχει μετατραπεί σε στέκι περιθωριακών στοιχείων με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια τον κατοίκων. Ο Αντιδήμαρχος πρασίνου Α. Αγκόορτσας ανέφερε ότι η αντιδημαρχία πρασίνου βρέθηκε στο πλευρό των μελών του συλλόγου για τον καθαρισμό και την προστασία του χώρου και την πιθανή ανάληψη της ευθύνης του εγκαταλελειμμένου κτιρίου από τον σύλλογο, με σκοπό πέρα από την προστασία του κτιρίου με την παρουσία τους, να γίνει η αιτία να απομακρυνθούν διάφορα περιθωριακά στοιχεία, τα οποία επωφελούμενα της ερημιάς και της εγκατάλειψης, κάνουν χρήση και εμπορία ναρκωτικών. Κάποτε, όπως ανέφερε ο κ. Αγκόρτσας, ήταν χώρος αναψυχής και συγκέντρωσης των Ξανθιωτών, τώρα με την εγκατάλειψη δυστυχώς άλλαξαν τα πράγματα.

Στη συνέχεια έκανε αναφορά για μία σύμπραξη ΣΔΙΤ, δηλαδή κοινή προσπάθεια του δημοσίου με τον ιδιωτικό φορέα. Επεξηγώντας ο κ. Αγκόρτσας τόνισε ότι επειδή ο δήμος λόγω έλλειψης πόρων και προσωπικού αδυνατεί το συγκεκριμένο σημείο της περιοχής μας να το υποστηρίξει, ανέλαβαν από κοινού να εξωραΐσουν αυτήν την εγκαταλελειμμένη περιοχή, με σκοπό το κοινό καλό προς όφελος όλων των Ξανθιωτών. Συνεχάρη το σύλλογο για την πρωτοβουλία του και ελπίζει αυτό να γίνει παράδειγμα προς μίμηση για τα υπόλοιπα γεωγραφικά διαμερίσματα.

Σαν παράδειγμα ανέφερε τον σύλλογο του Καρυοφύτου σχετικά με το ιατρείο. Κινητοποιήθηκαν, όπως ανέφερε, τα μέλη του συλλόγου και μετά ακολούθησαν οι πρωτοβουλίες του δήμου, προκειμένου ν’ αποκτήσει το Καρυόφυτο ιατρικό κέντρο.

Σύμφωνα με τον κ. Αγκόρτσα το θέμα της απαξίωσης ήταν γνωστό στο δήμο, όμως αντικειμενικές δυσκολίες δεν επέτρεπαν να γίνει κάτι περισσότερο, λόγω έλλειψης πόρων, τονίζοντας ότι το τοπικό συμβούλιο πρέπει να σταθεί στο πλάι τους.

η κ. Φάκα, η πρόεδρος του οικολογικού περιβαλλοντικού συλλόγου, ανέφερε ότι η αγανάκτηση των μεμονωμένων κρούσεων προς τη δημοτική αρχή και η αδιαφορία της για το χάλι της περιοχής ήταν αυτή που τους έσπρωξε να δημιουργήσουν το σύλλογο και την Κυριακή έγινε η πρώτη οργανωμένη προσπάθεια, τονίζοντας ότι μέσα σε ένα μήνα έχουν 35 εγγεγραμμένα μέλη.

Ο πρώτος λόγος που δημιουργήθηκε ήταν να δοθεί προτεραιότητα στο δάσος και ο λόγος είναι ότι αυτό, τα παλαιότερα χρόνια, ήταν πηγή ζωής όχι μόνο για τους κατοίκους του Ευμοίρου αλλά και για όλους τους Ξανθιώτες.

Στις άμεσες προτεραιότητες τους είναι αφού εξωραΐσουν τον χώρο, να αρχίσουν τα σχολεία να πραγματοποιούν σε αυτόν τον χώρο τις εκδρομές τους όπως παλαιότερα.

Η κυρία Φάκα, πρότεινε στον Αντιδήμαρχο πρασίνου αλλά και θα υποβάλλει επίσημο αίτημα στην αρμόδια δημοτική αρχή, ο χώρος κατά τη διάρκεια της νύχτας να κλειδώνει και είναι κάτι που είναι εύκολο, μιας και υπάρχει η υποδομή.

Η κυρία Φάκα επιβεβαίωσε το γεγονός ότι εκεί συγκεντρώνονται περιθωριακά στοιχεία και κάνουν χρήση ναρκωτικών και εύλογο είναι ότι αφού γίνεται χρήση, θα υπάρχει και η εμπορία αυτών.

Η τελική πρόταση που υπεβλήθη μέσω των μέσων ενημέρωσης είναι οι δύο είσοδοι-έξοδοι που υπάρχουν ν’ ανοίγουν με την ανατολή του ηλίου και να κλείνουν με τη δύση, με ευθύνη των μελών του συλλόγου. Παράλληλα κάποια εταιρία φύλαξης έκανε την προσφορά της για την φύλαξη του εν λόγω χώρου.

είπε ότι αφού έγινε η αρχή όλα θα βρουν τον δρόμο τους, αρκεί να υπάρχει μία σχετική συνεννόηση μεταξύ του συλλόγου και του δήμου.

Στη συνέχεια η κ. Φάκα ανέφερε ότι το υπάρχον κτίριο έχει υποστεί σοβαρές βλάβες και η οποιαδήποτε παρέμβαση του είναι κοστοβόρα και αυτό είχε ως αποτέλεσμα η πρόταση του συλλόγου προς τη δημοτική αρχή να είναι συντηρητική και να εστιαστεί στα απολύτως απαραίτητα.

Ήδη στην αίτηση να τους παραχωρηθεί το κτίριο από το δήμο αναφέρουν ότι με τα πενιχρά τους έσοδα θ’ αξιοποιήσουν στην αρχή ένα μικρό κομμάτι του κτιρίου και στην πορεία θα το αξιοποιήσουν όλο.η κυρία Φάκα τόνισε ότι αν σε αυτό το κτίριο λειτουργούσε ένα αναψυκτήριο θα μπορούσε να μαζέψει κόσμο και να δώσει ζωή σε αυτήν την ξεχασμένη περιοχή. Τα όποια έσοδα από το αναψυκτήριο θα πηγαίνουν στα έξοδα συντήρησης του άλσους, σημειώνοντας πώς αν καταφέρουν να εξωραΐσουν το κτίριο, θα μπορούν να φιλοξενούν και δραστηριότητες άλλων συλλόγων.

Αυτό βρίσκει σύμφωνο και τον κ. Αγκόρτσα, ο οποίος συμπληρώνοντας είπε ότι ο μοναδικός τρόπος να σωθεί αυτός ο χώρος, είναι να έρθει ο κόσμος και έτσι θα φύγουν τα περιθωριακά στοιχεία. Ο σύλλογος, μπορεί να το αξιοποιήσει και μέσα από προγράμματα.

ο αντιδήμαρχος των Τεχνικών υπηρεσιών Χ. Μούρκας αφού άκουσε με προσοχή την πρόεδρο του συλλόγου, εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να βρεθεί εκείνη η φόρμουλα που να προστατευθεί το δάσος αλλά και η δημοτική περιουσία, με δεδομένης και της οικονομικής κρίσης προς όφελος της κοινωνίας.

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ

Σχετικά Άρθρα

Back to top button