Συνεδρίασε το δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης

Αιχμές ακούστηκαν στο πρόσωπο του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Χαράλαμπου Δημαρχόπουλου από την πλευρά της αντιπολίτευσης στο θέμα της εγγραφής ή όχι του δημάρχου Ξάνθης στο ψηφοδέλτιο κατά τη διάρκεια των πρόσφατων εκλογών της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων.

Η  συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου το βράδυ της Δευτέρας ξεκίνησε με την ενημέρωση του Σώματος από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου   Χ.

Αιχμές ακούστηκαν στο πρόσωπο του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Χαράλαμπου Δημαρχόπουλου από την πλευρά της αντιπολίτευσης στο θέμα της εγγραφής ή όχι του δημάρχου Ξάνθης στο ψηφοδέλτιο κατά τη διάρκεια των πρόσφατων εκλογών της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων.

Η  συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου το βράδυ της Δευτέρας ξεκίνησε με την ενημέρωση του Σώματος από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου   Χ. Δημαρχόπουλο, σχετικά με τις πρόσφατες εκλογές στην ΠΕΔ όπου εκλέχτηκε ο δήμαρχος Ξάνθης από τους δημάρχους και από τους δημοτικούς συμβούλους  εξελέγη ο Χ. Πούλιος και για την Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ εξέλεγει ο κ. Φιλίππου Φίλιππος.

ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου έθεσε θέμα πώς η αντιπολίτευση αμφισβήτησε απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και ξεκίνησε μία συζήτηση ανούσια αλλά με πολύ υψηλούς τόνους. Το προεδρείο ζήτησε   να ακουστεί μία συγνώμη από την πλευρά της αντιπολίτευσης.

Το θέμα αφορούσε, όπως υποστήριξε ο πρόεδρος του δημοτικού Συμβουλίου,  για το ψηφοδέλτιο κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στο οποίο αναγραφόταν το όνομα του κ. Αγκόρτσα αντι αυτό του δημάρχου όπως υποστήριξε και μέφθηκε το προεδρείο, για αυτό η αντιπολίτευση βασιζόμενη σε δημοσίευμα που απέδιδε την σταυροδοσία στον δήμαρχο και όχι στον κ. Αγκόρτσα,  θεωρώντας η αντιπολίτευση  ότι το ψηφοδέλτιο δεν ήταν  έγκυρο αν κατέγραφε το όνομα του δημάρχου.

Προκειμένου ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου να στηρίξει τη θέση του, ότι δηλαδη ορθώς καταγράφηκε στην απόφαση το όνομα του κ. Αγκόρτσα, έδωσε το ηχογραφημένο ντοκουμέντο από τα πρακτικά της συνεδρίασης του τότε δημοτικού συμβουλίου όπου αναφερόταν το όνομα του κ. Αγκόρτσα. Αυτός ήταν και ο λόγος που ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου απαίτησε μία συγνώμη από τη μείζονα αντιπολίτευση.

Ο Ν. Ανταμπούφης αφού πήρε τον λόγο ανέφερε ότι είναι ανούσια η συζήτηση αυτή τη στιγμή γιατί η όποια συζήτηση σχετικά με το θέμα έγινε στο περιθώριο της αιθούσης όπου πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές για την Περιφερειακή Ένωση Δήμων, ζήτησε να σταματήσει η συζήτηση και να μην απασχοληθεί άλλο το Σώμα.

 ο Θανάσης Ξυνίδης ζήτησε επί προσωπικού τον λόγο και αναφερόμενος στην φράση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου είπε ότι όταν αμφισβητείται  ο πρόεδρος,  δεν αμφισβητείται το δημοτικό συμβούλιο. Φράση που νωρίτερα ειπώθηκε από τον κ. Δημαρχόπουλο.

Αναφέρθηκε στο πρόσωπο του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου λέγοντας ότι δεν έχει κανένα λόγο να έχει εμπιστοσύνη στον πρόεδρο του Σώματος γιατί προστατεύει και εκπροσωπεί τα συμφέροντα της παράταξης του.

ο κ. Ξυνίδης αναφέρθηκε στα μέσα ενημέρωσης που ασχολήθηκαν με το εν λόγω ζήτημα και αναγράφηκε στις ψήφους που συγκέντρωσε ο δήμαρχος  (17) και όχι το όνομα του κ. Αγκόρτσα, κάτι που προκάλεσε σύγχυση στο Σώμα. “Προφανώς πήγατε να καλύψετε δική σας παράλειψη κ. πρόεδρε. Αναφέρθηκε σταυροδοσία στο όνομα του δημάρχου ενώ δεν προβλέπεται”.

Απαντώντας στην επί προσωπικού θέση του κ. Ξυνίδη, ο πρόεδρος του δημοτικού Συμβουλίου του είπε ότι ως πρόεδρος δεν εκπροσωπεί τα συμφέροντα της παράταξης του και  ότι εξελέγη στη θέση του προεδρείου με αυξημένη πλειοψηφία και η μέχρι τώρα πορεία του δεν έδειξε κάτι τέτοιο.

Προκάλεσε τον κ. Ξυνίδη πώς αν έχει στοιχεία τέτοιας συμπεριφοράς να τα πάει στον εισαγγελέα. “κατηγορείτε το πρόσωπο του προέδρου και εν πάση περιπτώσει δεν θίγετε τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου αλλά το ίδιο το δημοτικό συμβούλιο.

Ξέρουμε πολύ καλά ότι ο Μ. Στυλιανίδης συμμετέχει αυτοδίκαια στις εκλογές της ΠΕΔ και δεν κυκλοφόρησαν, το ξέρετε πολύ καλά, ψηφοδέλτια με το όνομα του κ. Στυλιανίδη και εν πάση περιπτώσει μομφές του τύπου ότι εγώ είμαι πρόεδρος της παράταξης, δεν τις δέχομαι εδώ μέσα και όταν συμπεριφέρομαι ως πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου θέλω και εσείς έτσι να συμπεριφέρεστε σε αυτόν τον χώρο. Υποσχεθήκατε πώς αν σας δώσω το ηχητικό ντοκουμέντο και δεν υπάρχει τέτοιο θέμα θα ζητήσετε δημοσίως συγνώμη. Αυτό λοιπόν περιμένω”.

Στη συνέχεια ο δήμαρχος Μ. Στυλιανίδης στην παρέμβαση του ανέφερε ότι ο μεν κ. Ανταμπούφης εμμέσως πλην σαφώς δέχτηκε ότι έκανε λάθος και ζήτησε από τον κ. Ξυνίδη ν’ ανακαλέσει τον χαρακτηρισμό προς το πρόσωπο του προέδρου του ΔΣ με την λέξη “ψεύτης”.

Απαντώντας ο κ. Ξυνίδης ανέφερε: “Εάν επαναλαμβάνω, από την πληροφόρηση που έχω, εμένα θα με βόλευε αυτό που λέει ο κ. Δημαρχόπουλος, αλλά εγώ έχω μάθει να φοράω παντελόνια, εμένα θα με βόλευε να πω ο Ανταμπούφης μου το είπε αμάν συγνώμη και δεν είπα ποτέ ότι την πληροφόρηση που είχα την είχα από τον γραμματέα του δημοτικού συμβουλίου. Εάν λοιπόν αυτό το είπα εγώ, ζητώ συγνώμη αλλά δεν το είπα αυτό και όποιος το λέει αυτό είναι ψεύτης”.

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, μην αφήνοντας να πέσει κάτω οτιδήποτε ειπώθηκε από την πλευρά του κ. Ξυνίδη, ανέφερε. “Κύριε Ξυνίδη ξέρω πολύ καλά ότι και οι δύο κυρίες που βρίσκονται εδώ μέσα φοράν στην κυριολεξία παντελόνια. Όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι φοράνε παντελόνια και επειδή όλοι φοράνε παντελόνια και ακούστηκαν βαριές εκφράσεις εδώ μέσα σας ζήτησα να ανακαλέσετε”.

Η πρόταση του δημάρχου τελικά ήταν να διαγραφούν όλα όσα ελέχθησαν μέχρι εκείνη την στιγμή και να συνεχιστεί η διαδικασία.

Με την παρέμβαση του δημάρχου  το θέμα θωρήθηκε λήξαν.

 

Η συνεδρίαση

με τα εκτός ημερησίας θέματα

-Το πρώτο αφορούσε το άλσος του Ευμοίρου. Με επιστολή τους οι κάτοικοι ζητούσαν την αποκατάσταση του χώρου από τις αυθαίρετες κατασκευές και τη χρήση του ως αναψυκτηρίου, το θέμα αποφασίστηκε να συζητηθεί στην επιτροπή ποιότητας και ζωής και την σχετική απόφαση να την πάρει το δημοτικό συμβούλιο στην επόμενη συνεδρίαση.

η Λαϊκή Συσπείρωση με ανακοίνωση της ζήτησε από το Σώμα να πραγματοποιηθεί οργανωμένη αντίδραση στην ληστρική φοροεπιδρομή που πλήττει βάναυσα τα λαϊκά στρώματα, με αιχμή του δόρατος τη λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών, των σχολικών επιτροπών κ.λ.π.. 

Ο Ν. Ανταμπούφης, επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, πρότεινε να συζητηθούν όλα τα εκτός ημερησίας θέματα εκτός από αυτό που μπήκε  μέσω  του κ. Κολάρου, επειδή είναι μεγάλο και πολύ σημαντικό, πρότεινε να είναι θέμα στην ημερήσια διάταξη στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο.

Ο Γ. Κολάρος απαντώντας στην πρόταση του κ. Ανταμπούφη ανέφερε ότι όλα τα άλλα θέματα δεν πρέπει να συζητηθούν και να συζητηθεί μόνο το θέμα που έβαλε η Λαϊκή Συσπείρωση γιατί είναι ένα θέμα που καίει την κοινωνία.

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου αναφερόμενος στο θέμα της πρότασης Κολάρου έφερε σαν παράδειγμα μία από τις προτάσεις του που λέει ότι δεν πρέπει κανένας δημοτικός υπάλληλος να  μπει στην εργασιακή εφεδρεία,  τονίζοντας  ότι κανένα δημοτικός σύμβουλος μέσα στην αίθουσα δεν το θέλει εστιάζοντας στο γεγονός πώς  το Σώμα δεν νομιμοποιείται ν’ αποφασίσει σε όλα αυτά που βάζει προς συζήτηση, εμμένοντας στη σημείο ότι οποιαδήποτε απόφαση θα παρθεί πρέπει να είναι σύννομη.

 Ο κ. Κολλάρος ξεκαθάρισε ότι δεν θέλει ψήφισμα αλλά δράσεις του δημοτικού συμβουλίου.

Πρόταση του Ν. Φωτιάδη ήταν να γίνει μία διαπαραταξιακή επιτροπή και να συζητηθούν όλες οι προτάσεις που έβαλε ο κ. Κολλάρος

Ο Αλέκος Κυριακίδης ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία αντίρρηση από το Σώμα και τόνισε ότι όλα αυτά είναι προσυμφωνημένα στην Αθήνα και την Ευρώπη.

Ο Δ. Βορίδης ανέφερε ότι δεν έχει αντίρρηση να ανοίξει μία συζήτηση, όμως δεν τον εκφράζει έτσι όπως μπήκε το θέμα. Ζήτησε την αναβολή του θέματος και να προταθούν πολλά περισσότερα πράγματα.

Τον λόγο πήρε ο Σπύρος Μαζαράκης, ο οποίος είναι γνώστης του θέματος της ανεργίας λόγω της υπαλληλικής του σχέσης με τον ΟΑΕΔ και συμφώνησε με την πρόταση Κολλάρου. Συμπλήρωσε ότι συνομιλώντας κάθε μέρα με ανέργους και επιχειρηματίες γνωρίζει από πρώτο χέρι ότι η ζωή αυτών των ανθρώπων σταμάτησε εδώ.

Ο Μ. Φανουράκης ζήτησε η επιτροπή να συνεδριάσει άμεσα για να υπάρχει θέμα στο επόμενο συμβούλιο

Τελικά αποφασίστηκε να γίνει μία συνάντηση με τους επικεφαλής των παρατάξεων προκειμένου να πάρει μορφή συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο με ευθύνη του κ. Κολλάρου και να υπάρξει η σύμφωνη γνώμη της Υπηρεσίας, η οποία θα γνωρίσει στο Σώμα τι μπορεί να γίνει και τι όχι

 

-Αποφασίστηκε να νοικιαστεί ο χώρος του λημνίου προκειμένου να στηθεί το λούνα πάρκ για τις αποκριές του 2012.

Στην τοποθέτηση του ο Χ. Πούλιος αναφέρθηκε στα προβλήματα που ανέκυψαν κατά καιρούς από την παραμονή του στο χώρο μετά την λήξη των γιορτών, όπου κρατούν οι εγκαταστάσεις τους ζωτικό χώρο από το λημνίο και εγκυμονούνται κίνδυνοι ατυχήματος.

 

-ο κ. Ξυνίδης ζήτησε να πληροφορηθεί αν στο ειρηνοδικείο που εκδικαζόταν η ανακοπή κατά επαγγελματία της πόλης ο οποίος απαιτεί από τον δήμο Ξάνθης χρήματα, ο Αντιδήμαρχος Πρασίνου κ Αγκόρτσας  κατέθεσε υπέρ του επιχειρηματία και κατά του δήμου, ζητώντας από το δήμαρχο να προσκομίσει τα πρακτικά. Εκφράζοντας την άποψη του είπε ότι αυτό είναι απιστία από την πλευρά του κ. Αγκόρτσα, ο οποίος δεν προστατεύει τα συμφέροντα του δήμου.  ζήτησε από τη νομικό σύμβουλο και τον δήμαρχο να ενημερωθεί αν από το πρακτικό του ειρηνοδικείου προκύπτει κάτι τέτοιο.

Ο δήμαρχος επειδή από την συνεδρίαση έλειπε ο σύμβουλος κ. Αγκόρτσας και ως εκ τούτου δεν μπορούν να γνωρίζουν τι ειπώθηκε στο ειρηνοδικείο,  ζήτησε να γίνει η αναφορά αυτή όταν ο ίδιος θα είναι παρόντας και δεσμεύθηκε ότι θα ζητήσει τις ανάλογες εξηγήσεις.

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ

Σχετικά Άρθρα

Back to top button