Δαυίδ ή ένας μικρός Γολιάθ στη σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου;

Μια απλή ερώτηση που απασχολεί τον καθένα μας τις τελευταίες μέρες. Πολλές οι απειλές από την σύμμαχο, φίλη και κουμπάρα μας Τουρκία και για μας τους Ελληνοκύπριους κατοχέας του 38% του κυπριακού εδάφους. Απειλές βέβαια χωρίς αντίκρισμα, πιο απλά, κουβέντα να γίνεται που λέει και ο λαός μας.

Μια απλή ερώτηση που απασχολεί τον καθένα μας τις τελευταίες μέρες. Πολλές οι απειλές από την σύμμαχο, φίλη και κουμπάρα μας Τουρκία και για μας τους Ελληνοκύπριους κατοχέας του 38% του κυπριακού εδάφους. Απειλές βέβαια χωρίς αντίκρισμα, πιο απλά, κουβέντα να γίνεται που λέει και ο λαός μας. Γιατί; Μα ο λόγος είναι πολύ απλός, δεν έγινε ξαφνικά η Κύπρος Γολιάθ για να την φοβηθεί η Τουρκία, απλά έκανε έξυπνες κινήσεις και στρατηγικές, τις οποίες πρέπει να ομολογήσουμε όλοι ότι τις ξεκίνησε ο αείμνηστος πρόεδρος της Κύπρου Τάσος Παπαδόπουλος, με στρατηγικό σύμβουλο το φίλο Νίκο Λυγερό.

Έτσι λοιπόν απλά και αθόρυβα η μικρή Κύπρος με το 38% του εδάφους της κατεχόμενο από την Τουρκία, ξεκίνησε τις έρευνες, υπογράφοντας ταυτόχρονα με τις γειτονικές χώρες την οριοθέτηση των ΑΟΖ της.

Έτσι υπέγραψε συμφωνίες με το Λίβανο, την Αίγυπτο και τελευταία με το Ισραήλ. Οριοθετώντας μ’ αυτό τον τρόπο ΑΟΖ της τάξης των 33.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, όταν η Ελλάδα έχει 71.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και η Τουρκία ολόκληρη μόλις 41.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Βέβαια όταν το ανακάλυψε η Τουρκία ήταν πλέον αργά και έγιναν ακόμη πιο δύσκολα τα πράγματα όταν οι έρευνες μιλούν για αποθέματα 13 δις δολαρίων.

Σύμφωνα δε και με το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Σαμπάχ με τίτλο “Μεγάλο παιχνίδι στη Μεσόγειο”, το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Τουρκίας, προέβη σε αξιολόγηση των αποθεμάτων στη Μεσόγειο προκειμένου να αποφασιστεί η τακτική και στρατηγική της χώρας στο όλο θέμα.

Σύμφωνα λοιπόν με τους  Τουρκικούς υπολογισμούς  τα αποθέματα είναι  πολύ υψηλότερα  δηλ. είναι  της τάξης των 15 τρισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων που σημαίνει 7 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Μάλιστα τους ίδιους υπολογισμούς κάνει η Άγκυρα και για τα ενεργειακά οικόπεδα μεταξύ Αιγύπτου- Κύπρου και Ελλάδας.

Μιλώντας έτσι  για ενεργειακά αποθέματα της Κύπρου που μπορούν να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης για 30 χρόνια άρα για 572 χρόνια καλύπτουν τις ενεργειακές ανάγκες της Τουρκίας, σύμφωνα πάντα με την Τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ.

Έτσι η Τουρκική Κυβέρνηση θέτει πλέον το ερώτημα και ζητά την πλήρη αξιολόγηση των αποθεμάτων στη Μεσόγειο για ν’ αποφασιστεί η στρατηγική και η τακτική που θα τηρήσει η χώρα στις ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή. Με απλά λόγια δηλαδή αξίζει τον κόπο η εμπλοκή της Τουρκίας σε μια πολεμική σύρραξη στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου; 

Όπως φαίνεται από τις τελευταίες εξελίξεις η Τουρκία δεν είχε κάνει καλά τους υπολογισμούς της πριν από 60 χρόνια για την κατάκτηση της βόρειας Κύπρου. Υπολόγιζε κοιτάσματα στο βόρειο τμήμα, αγνοώντας τα πλούσια ενεργειακά αποθέματα της Νότιας Κύπρου.

Τι κάνει σήμερα λοιπόν; Κατ’ αρχήν φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης που λέει η λαϊκή σοφία. Έτσι βγαίνει ο κατοχικός πρωθυπουργός της Τουρκίας Ερτογάν, με θράσος και χωρίς ντροπή και μας λέει ότι η εξόρυξη του αερίου στο οικόπεδο Αφροδίτη από την Αμερικανική εταιρεία Noble  παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων.

Ας πούμε λοιπόν φίλη Τουρκία ότι οι Τουρκοκύπριοι υπάγονται στο Κυπριακό κράτος, άρα έχουν δικαιώματα τα οποία δεν παραβιάζονται όμως γιατί το κυπριακό κράτος κάνει τις γεωτρήσεις. Τα δικαιώματα της Τουρκίας, στη νότια Κύπρο από πού προκύπτουν;

Είναι δυνατό να νομίζουν ότι με ηλιθιότητες θα κερδίσουν κάτι; Να μην κρυβόμαστε όμως πίσω από τα δάκτυλα μας, γιατί θα κέρδιζαν οι Τούρκοι με αυτούς τους γελοίους και αβάσιμους ισχυρισμούς, όπως κέρδισαν και τον χαρακτηρισμό της εισβολής και κατοχής από τον διεθνή χώρο ως κυπριακό πρόβλημα, εάν δεν εμπλέκονταν στο όλο θέμα η τεραστίων συμφερόντων γιγαντιαία Τεξάνικη εταιρεία  Noble της οποίας μετοχές της τάξης του 3% κατέχει η ισραηλινή εταιρεία ενέργειας Delek, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Φιλελεύθερος, οι οποίες ήδη  πραγματοποιούν έρευνες στα Ισραηλινά οικόπεδα Λεβιάθαν και Ταμάρ, ενώ εξορύσσουν φυσικό αέριο ήδη από το πάλι Ισραηλινό θαλάσσιο οικόπεδο Μαρί Β. 

Να πούμε ακόμη ότι η Κυπριακή κυβέρνηση σκοπεύει στην συνεργασία και με άλλες  τεραστίων συμφερόντων εταιρείες όπως την  Statoil, την Gazprom, την Lobby την Total  κ. α οι οποίες είναι διαφόρων συμφερόντων Νορβηγικών, Ρωσικών, Αμερικανικών κλπ, και μάλιστα πολύ μεγαλύτερου εκτοπίσματος από την Noble, οι οποίες επέδειξαν ενδιαφέρον για έρευνες και σε άλλα κυπριακά οικόπεδα εκτός του 12 της Αφροδίτης.

Γιατί όπως επιβεβαιώνει και η US Geological Survey (Αμερικανική Γεωλογική Επιθεώρηση), η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου κρύβει τεράστια ενεργειακά αποθέματα.

Αυτός είναι και ο λόγος που η Τουρκία παραβαίνοντας κάθε νόμο και διεθνές δίκαιο, αυτοβούλους καταργεί την ΑΟΖ του Καστελόριζου και αφαιρεί πλήρως την ΑΟΖ της δυτικής και βόρειας Κύπρου, χαράζοντας την δική της ΑΟΖ επί των δύο δικών μας, μάλιστα έχει προβεί και στην χάραξη οικοπέδων στην ΑΟΖ του Καστελόριζου και σχεδιάζει να ανάθεση σε εταιρείες την διεξαγωγή  ερευνών.

Τι θα πράξει Ελλάδα και Κύπρος, αν αυτό συμβεί; Μήπως θα πρέπει πάραυτα η Ελλάδα και Κύπρος να οριοθετήσουν τις ΑΟΖ που γειτνιάζουν και να αναθέσουν έρευνες σε κολοσσούς με ισχυρά συμφέροντα, ώστε να εξασφαλίσουν τις δύο ΑΟΖ; 

Εμείς σαν λαουτζίκος περιμένουμε από τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου να διασφαλίσουν τα ελληνικά οικονομικά συμφέροντα!!!

 

Ελένη Χατζηγεωργίου

Αγρονόμος- Τοπογράφος Μηχανικός &

Πολιτικός Μηχανικός

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε Επίσης
Close
Back to top button