Εθιμοτυπική συνάντηση με τον Πρέσβη της Ρουμανίας στην Ελλάδα George Ciamba είχε την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Κώστας Κατσιμίγας, στην έδρα της Περιφέρειας στην Κομοτηνή.

 Συζήτησαν για μια σειρά από θέματα που αφορούν τις ιστορικές σχέσεις των δύο χωρών, τον πολιτισμό, την παιδεία και τις συνδυασμένες  χερσαίες θαλάσσιες και ποτάμιες μεταφορές που μπορούν να αναπτυχθούν στη βαλκανική μετά την πρόσφατη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις βαλκανικές χώρες και τη δημιουργία εδαφικής συνέχ

Εθιμοτυπική συνάντηση με τον Πρέσβη της Ρουμανίας στην Ελλάδα George Ciamba είχε την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Κώστας Κατσιμίγας, στην έδρα της Περιφέρειας στην Κομοτηνή.

 Συζήτησαν για μια σειρά από θέματα που αφορούν τις ιστορικές σχέσεις των δύο χωρών, τον πολιτισμό, την παιδεία και τις συνδυασμένες  χερσαίες θαλάσσιες και ποτάμιες μεταφορές που μπορούν να αναπτυχθούν στη βαλκανική μετά την πρόσφατη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις βαλκανικές χώρες και τη δημιουργία εδαφικής συνέχειας.

 Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για το Τμήμα Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνειων Χωρών, όπου διδάσκεται και η Ρουμάνικη γλώσσα. Επίσης τονίστηκαν οι ιδιαίτερα θερμές σχέσεις και το ευνοϊκό κλίμα που υπάρχει ανάμεσα στις δυο χώρες.

 Δόθηκε έμφαση στον ρόλο του κάθετου άξονα Κομοτηνή – Κίρτζαλι ο οποίος συνεχίζει προς Βορά και καταλήγει στη Ρούσε και το Βουκουρέστι ενώνοντας την Εγνατία Οδό με το ρουμανική πρωτεύουσα σε απόσταση μόνο 456 χιλιομέτρων.

 Συμφωνήθηκε ν’ αναπτυχθούν αυτοδιοικητικές πρωτοβουλίες ειδικά σε επίπεδο περιφερειών. 

 «Η Ρουμανία και η Βουλγαρία είναι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις οποίες πρέπει να πορευτούμε μαζί γιατί και οι τύχες μας είναι κοινές» σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Κατσιμίγας.

 Από την πλευρά του ο κ. Πρέσβυς έδωσε έμφαση στα διευρωπαϊκά δίκτυα και την ενδεχόμενη επιτάχυνση της σύνδεσης της Κομοτηνής με τη Ρουμανία αλλά και την εκ νέου ανάδειξη του Δούναβη ως διαμετακομιστικό ποτάμι. «Είμαστε ικανοποιημένοι για το γεγονός ότι η Κομοτηνή φιλοξενεί ένα Πανεπιστημιακό Τμήμα που προωθεί τη ρουμάνικη γλώσσα και τον πολιτισμό, το οποίο αποδεικνύει ότι παρά τις δύσκολες στιγμές που περνάει ο ρουμάνικος κι ο ελληνικός λαός η φιλία μεταξύ των δυο χωρών συνεχίζει να καλλιεργείται» δήλωσε μεταξύ άλλων.

 

Η συνάντηση έκλεισε με την καθιερωμένη ανταλλαγή δώρων.