ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΕΣ ΟΙ ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΑΛΙΑΣ ΠΟΛΗΣ

Αφού χαρακτήρισε πετυχημένες τις γιορτές παλιάς πόλης ο δήμαρχος Ξάνθης Μ.

Αφού χαρακτήρισε πετυχημένες τις γιορτές παλιάς πόλης ο δήμαρχος Ξάνθης Μ. Στυλιανίδης και ευχαρίστησε το ΔΣ του νομικού προσώπου για τον πολιτισμό, τους εργαζόμενους και όλους τους συμμετέχοντες, ξεκίνησε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την περασμένη Δευτέρα.

Επίσης ευχήθηκε στην εκπαιδευτική κοινότητα λόγω της έναρξης της σχολικής χρονιάς καλή δύναμη.

Ο Μανώλης Φανουράκης, πρόεδρος Κέντρου Πολιτισμού, με τη σειρά του ευχαρίστησε τους αντιδημάρχους για την άριστη συνεργασία τους την περιόδο των Γιορτών της παλιάς πόλης 

  

Γ. Κολλάρος, επικεφαλής παράταξης

 προσκείμενη στο ΚΚΕ:

Ο  Γ. Κολλάρος,  αναφερόμενος στην επιτυχία των γιορτών παλιάς πόλης, τόνισε, ότι οφείλεται και στο γεγονός ότι τα παιδιά δεν μπόρεσαν λόγω της οικονομικής δυσχέρειας να πάνε διακοπές και έτσι  είδαν τις γιορτές σαν μία εκτόνωση.

Ευχήθηκε ξεχωριστά στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Χ. Δημαρχόπουλο και στον Ν. Ανταμπούφη επικεφαλή της ελάσσονος αντιπολίτευσης οι οποίοι είναι εκπαιδευτικοί, καλό κουράγιο. 

Κάνοντας αναφορά στο ψηφιακό βιβλίο και στις υποχρεώσεις που φορτώνει στους δήμους η Κυβέρνηση σχετικά με την εκπαίδευση, καυτηρίασε την πολιτική του Υπουργείου Παιδείας. Ζήτησε από τους εκπαιδευτικούς να λένε την αλήθεια, αγωνιστικότητα από τους γονείς και από τους καθηγητές του Πανεπιστημίου να μην είναι ο δούρειος ίππος για τις αποφάσεις της Υπουργού Παιδείας.

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Χ. Δημαρχόπουλος, αφού διόρθωσε τον κ. Κολλάρο σχετικά με την ανάμειξη του δήμου στο θέμα των βιβλίων, έδωσε το λόγο στην Μπέτυ Πατσίδου, σύμβουλο της μείζονος αντιπολίτευσης και μέλος του ΔΣ του Κέντρου Πολιτισμού.

 

Η Μπέτυ Πατσίδου επανήλθε στο θέμα των γιορτών παλιάς πόλης. Αφού ανέφερε ότι ήταν μία ευχάριστη νότα στην καθημερινότητα της πόλης,  στηλίτευσε τη συμπολίτευση γιατί οργανώθηκαν μονομερώς οι γιορτές παλιάς πόλης, λέγοντας πώς αυτή τη φορά δίνει άφεση αμαρτιών στον πρόεδρο Μ. Φανουράκη και στα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ γιατί έτρεχαν, όπως είπε χαρακτηριστικά,  να προλάβουν πολλά, λόγω Καλλικράτη και ότι πρέπει η δημοτική αρχή να δει σοβαρά το θέμα του Κέντρου  Πολιτισμού. “Ο Καλλικράτης για λόγους οικονομίας θέλει ένα νομικό πρόσωπο και αυτή τη στιγμή συνεχίζουν να λειτουργούν δύο και όσον αφορά  τις εγκαταστάσεις και το υπαλληλικό προσωπικό που δεν έχει λάβει τις θέσεις του ακόμα και φυσικά θα πρέπει η αντιπολίτευση, όπως αυτή εκπροσωπείται, να εισακούγεται λίγο γιατί είπαμε είναι πολύ καλές οι γιορτές, αλλά μπορούν να γίνουν καλύτερες”.

 

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χ. Δημαρχόπουλος ενημέρωσε το σώμα σχετικά με την απόρριψη από τη διευρυμένη Περιφέρεια της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίουγια με την απαγόρευση της κυκλοφορίας των οχημάτων στην παλιά πόλη ως μη σύννομη και ο δήμος  το σχετικό έγγραφο της απόφασης το απέστελλε στη νομική υπηρεσία.

 

ΕΚΤΟΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ

Δίκτυο Λόγου και πράξης

η πρώτη “φωλιά βιβλίου”

θα γίνει πραγματικότητα

Το δίκτυο λόγου και πράξης ζήτησε την έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο να επιτρέψει τη δημιουργία βιβλιοθηκών με το όνομα “φωλιές βιβλίου”,  με τη λογική ότι όποιος συμπολίτης μας έχει διαβάσει ένα βιβλίο  και θέλει να το χαρίσει σε κάποιον άλλον, θα το παραδίδει στη “φωλιά βιβλίου” και θα το δανείζεται κάποιος άλλος συμπολίτης μας, ο οποίος επιθυμεί  να το διαβάσει με σκοπό να δημιουργηθεί έτσι μία “αλυσίδα γνώσης”.

Το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα το αίτημα του Δικτύου Πράξης και λόγου για τα εγκαίνια της πρώτης φωλιάς βιβλίου στα πλαίσια των εκδηλώσεων της 4ης Οκτωβρίου, απελευθέρωσης της Ξάνθης. Έτσι την 3 Οκτωβρίου του 2011 ως σύμβολο “απελευθέρωσης της γνώσης” θα εγκαινιαστεί στην κεντρική πλατεία η πρώτη “φωλιά βιβλίου”.

 

Ορίστηκε εκπρόσωπος στην επιτροπή ελέγχου αθλητικών εγκαταστάσεων νομού Ξάνθης ο Σπυριδόπουλος Νίκος με αναπληρωτή τον Άντη Θωμά.

 

Εγκρίθηκε το αίτημα της νεολαίας του συνασπισμού και παραχωρήθηκε ο χώρος στο θερινό θέατρο της κεντρικής πλατείας για τη διεξαγωγή φεστιβάλ στις 23 Σεπτεμβρίου του 2011.

 

Πανελλήνιο πρωτάθλημα τένις

21-25 Σεπτεμβρίου

 

Εγκρίθηκε το αίτημα του Ηλία Βασιλούδη να επιχορηγηθεί ο όμιλος αντισφαίρισης με το ποσό των 500 ευρώ για τη διοργάνωση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος στην Ξάνθη.

Ψήφισε λευκό ο Μ. Φανουράκης με την αιτιολογία δεν έχουν εγκριθεί παρόμοια αιτήματα από τους άλλους συλλόγους.

 

Οι οικονομικές υποχρεώσεις  με δόσεις

 

Στο θέμα της διάνοιξης της Σκρά και της σχετικής απαλλοτρίωσης και αποζημίωσης των κατοίκων, όπου ο δήμος οφείλει συγκεκριμένα ποσά, ο νομικός εκπρόσωπος των πολιτών κ. Γ. Χουλιάρας ανέφερε ότι αυτή η διαχρονική ιστορία πρέπει να τελειώσει και κάποια στιγμή ο δήμος πρέπει να ανταποκριθεί στην υποχρέωση του απέναντι στους εν λόγω κατοίκους και όπως ήταν φυσικό, λόγω έλλειψης ρευστού, ο δήμος δεσμεύθηκε ότι θα αναταποκριθεί αλλά με δόσεις.

Ο Θανάσης Ξυνίδης αναφερόμενος στην υποχρέωση των οφελουμένων πολιτών οι οποίοι αντίστοιχα οφείλουν στον δήμο και  μοιραία, εφ όσον δεν υπάρχουν λεφτά στον αντίστοιχο λογαριασμό,  τόνισε ότι ο δήμος όταν  εισπράξει από τους οφελούμενους πολίτες, τότε θα αποδώσει τμηματικά τα χρήματα που οφείλονται.

Τέλος εγκρίθηκε ομόφωνα οι εκατέρωθεν οικονομικές υποχρεώσεις να καταβληθούν και από τις δύο πλευρές με δόσεις.

Όσο για την αγορά του ακινήτου της οδού Αίμου που παρεμποδίζει την διάνοιξη και έξοδο προς την Μ. Καραολή, αποφασίστηκε η αντίστοιχη επιτροπή να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις, παρά το γεγονός ότι οι ορκωτοί λογιστές έβγαλαν ένα υπέρογκο ποσό για την αγορά του. Να τονιστεί ότι τα περσινά οικονομικά δεδομένα ήταν διαφορετικά και θα πρέπει η επιτροπή διαπραγμάτευσης να πιέσει ακόμη περισσότερο για τη μείωση της τιμής του ακινήτου, θέση που συμμερίστηκε το μέλος της επιτροπής διακανονισμού της τιμής Γιάννης Τσεγγελίδης.

 

Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για τις 19 Οκτωβρίου εκδήλωση των πεπραγμένων της Δημοτικής αρχής και αποφασίστηκε η νέα ημερομηνία στις 10 Οκτωβρίου στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και παράδοσης το απόγευμα στις 19.00.

 

Κατακεραύνωσε” το Σώμα  η κ. Πατσίδου, λέγοντας ότι όποιος  μπαίνει να προσφέρει στα κοινά, μπαίνει για να προσφέρει και όχι να αμείβεται

Στον καθορισμό εξόδων παράστασης των προέδρων και των αντιπροέδρων των Δ.Σ. δημοτικών και κοινοτικών ιδρυμάτων και νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, ο δήμαρχος εισηγήθηκε οι πρόεδροι να πάρουν έξοδα παράστασης και οι αντιπρόεδροι να μην πάρουν.  Αιτιολογώντας ανέφερε ότι όντως ο πρόεδρος κάνει έξοδα.

Ο κ. Μπένης ανέφερε ότι δικαιούται και ο αντιπρόεδρος,  για να συμπληρώσει ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ότι το ποσό που πρέπει να ορισθεί είναι μεταξύ 800 και 1200 ευρώ και ανάλογο ποσό πρέπει να ορισθεί για τους αντιπροέδρους αλλά, σημείωσε,  η δημοτική αρχή  δεν επιθυμεί να ορισθεί αποζημίωση για τους αντιπροέδρους.

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Χ. Πούλιος είπε ότι η θέση της μείζονος αντιπολίτευσης είναι σαφής και κατηγόρησε το δήμαρχο για έλλειψη ευαισθησίας στο θέμα των αποζημιώσεων του προέδρου και αντιπροέδρου της ΔΕΥΑΞ, τονίζοντας ότι χαίρεται που ο δήμαρχος με την πρόταση του να μην παίρνουν οι αντιπρόεδροι τις αποζημιώσεις τους, έρχεται πιο κοντά στις θέσεις της παράταξης “Πολίτες για την Αλλαγή”.

Στην παρέμβαση του ο δήμαρχος είπε ότι στην ΔΕΥΑΞ ο αντιπρόεδρος απασχολείται όλη την ημέρα.

Τέλος ο κ. Πούλιος πρότεινε το μίνιμουμ που προβλέπει η νομοθεσία.

Ο κ. Φανουράκης, πρόεδρος του Κέντρου πολιτισμού, τόνισε ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει πάρει καμία αντιμισθία και  κάποια έξοδα, όπως τα κινητά τηλέφωνα πληρωνόταν από τη Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης, σημειώνοντας ότι από τη στιγμή που αυτά δεν μπορούν να πληρωθούν από το κέντρο πολιτισμού, να πληρώνονται ως έξοδα παράστασης, τουλάχιστον το κόστος των κινητών.

Αντίθετη άποψη με τη μείζονα αντιπολίτευση και τη συμπολίτευση, εξέφρασε ο επικεφαλής της παράταξης που πρόσκειται στο ΚΚΕ κ. Γ. Κολλάρος,  ο οποίος υποστήριξε ότι εφ όσον είναι θεσμοθετημένο να αποζημιώνονται ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος, αυτοί να αποζημιώνονται. “Το ελάχιστο, σημείωσε, είναι μηδέν,  άρα όχι μηδέν”. Χαρακτήρισε υποκριτική τη θέση της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης στο συγκειμρένο ζήτημα.

Αίσθηση προκάλεσε στο Σώμα η προσωπική άποψη της συμβούλου της μείζονος αντιπολίτευσης Μπέτυ Πατσίδου, η οποία ανέφερε ότι με όλα αυτά που ακούγονται τον τελευταίο καιρό στην αίθουσα, την οικονομική δυσχέρεια που έχει η δημοτική αρχή και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας που περιμένουν μάλιστα χρήματα από το δήμο, όπως και οι απλήρωτοι εργαζόμενοι εδώ και πολύ καιρό, θα ήταν παράλογο να αποζημιώνονται αιρετοί. “Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας,  όσοι ασχολούμαστε με την τοπική αυτοδιοίκηση, ότι  δεν πρέπει να περιμένουμε τίποτε από αυτήν. Νομίζω ότι από την μεριά των προέδρων,  από μόνοι τους έπρεπε να κάνουν μία τέτοια πρόταση, να μην αμείβονται για αυτήν την θέση. Θα περίμενα κάτι τέτοιο ειδικά αυτούς τους δύσκολους καιρούς και φυσικά όλοι μας δίνουμε χρόνο από τη δουλειά μας και φυσικά έχουμε ζημία από αυτήν την ιστορία”.

Κάνοντας αναφορά στο γεγονός ότι και οι ΟΤΑ έφεραν σε αυτήν την δύσκολη οικονομική θέση τη χώρα,  θα ήταν ένα πολύ καλό βήμα πρώτα από τους δημοτικούς συμβούλους να γίνουν τέτοιες κινήσεις περιστολής των δαπανών.

Συνεχίζοντας ο δήμαρχος Ξάνθης είπε ότι στην ουσία μετά από τις κρατήσεις ύψους 35  με 40%, τα καθαρά χρήματα είναι πολύ λίγα. “Ο πρόεδρος ασχολείται πολλές ώρες καθημερινά, έχει έξοδα από αυτήν την ενασχόληση του και νομίζω ότι με αυτό το ποσό θα πρέπει να καλυφθεί. Η  πρόταση μου είναι 1000 ευρώ το μήνα ακαθάριστα”.

Το θέμα πέρασε κατά πλειοψηφία με το “όχι” της κ. Πατσίδου.

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε Επίσης
Close
Back to top button