“Μεγάλο σφάλμα η ίδρυση του Τουρκικού Προξενείου στην Κομοτηνή”

Πρόταση για μία άτυπη σύγκλιση όλων των κομμάτων με ειδικό θέμα οι εξελίξεις στη Θράκη και με ποιο τρόπο μπορούν αυτές να αντιμετωπιστούν έκανε, από το βήμα της Βουλής, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος με αφορμή επίκαιρης ερώτησης του προέδρου του ΛΑΟΣ, Γιώργου Καρατζαφέρης.

Ο κ. Πάγκαλος, χαρακτήρισε μεγάλο σφάλμα ότι επετράπη η ίδρυση του προξενείου στη Κομητηνή, συμφωνώντας με τον κ.

Πρόταση για μία άτυπη σύγκλιση όλων των κομμάτων με ειδικό θέμα οι εξελίξεις στη Θράκη και με ποιο τρόπο μπορούν αυτές να αντιμετωπιστούν έκανε, από το βήμα της Βουλής, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος με αφορμή επίκαιρης ερώτησης του προέδρου του ΛΑΟΣ, Γιώργου Καρατζαφέρης.

Ο κ. Πάγκαλος, χαρακτήρισε μεγάλο σφάλμα ότι επετράπη η ίδρυση του προξενείου στη Κομητηνή, συμφωνώντας με τον κ. Καρατζαφέρη ότι χρησιμοποιείται για προπαγανδαστικούς σκοπούς της Τουρκίας.

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία, προειδοποιώντας ότι η Ελλάδα θα στηρίξει την Κυπριακή Δημοκρατία και οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της θα αποτελεί και επίθεση ενάντια της Ελλάδας. “Η Κύπρος είναι ανεξάρτητο μέλος του ΟΗΕ και έχει δικαίωμα να καθορίσει αυτοτελώς τα συμφέροντά της, μόνη ή σε συνεργασία με άλλες χώρες”,σημείωσε ο κ. Πάγκαλος.

Νωρίτερα, ο κ. Καρατζαφέρης έκανε λόγο “για συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις και επικίνδυνες απόπειρες διείσδυσής της στη Θράκη, μέσω του προξενείου της” και κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει μέτρα ώστε να μην αφήσει να παγιωθεί μια πολιτική που μπορεί, όπως είπε, να δημιουργήσει “ανήκεστο βλάβη” στην Ελλάδα. Πάντως, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης διαβεβαίωσε ότι οι περιτομές σε μουσουλμάνους γίνονται κάτω από τον πλήρη και αυστηρότατο υγειονομικό έλεγχο του ελληνικού υπουργείου Υγείας, σημειώνοντας ότι αυτό είναι ένα θρησκευτικό γεγονός που δεν μπορεί να εμποδιστεί.         

 

 

“Οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της Κύπρου είναι αυτονόητο ότι αποτελεί επίθεση και εναντίον της Ελλάδας. Αυτό είναι πάγια αρχή της εξωτερικής πολιτικής”,δήλωσε χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θόδωρος Πάγκαλος, απαντώντας σε ερώτηση στη Βουλή του προέδρου του ΛΑΟΣ, Γιώργου Καρατζαφέρη, σχετικά με τις τουρκικές απειλές στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Πάγκαλος είπε ότι πολύ άσχημα κάνει η τουρκική κυβέρνηση που παρεμβαίνει στην περιοχή με εκβιασμούς και απειλές. Υπάρχει όμως και ένα όφελος, όπως είπε, από όλη αυτήν την κατάσταση διότι λέγαμε ότι απειλούμεθα από την Τουρκία και οι άλλες χώρες μάς έλεγαν ότι είμαστε υπερβολικοί. Τώρα όμως η κατάσταση βρίσκεται εκτός Αιγαίου και απειλεί η Τουρκία με την υποτιθέμενη υπεροπλία της να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι η Κύπρος είναι ανεξάρτητο κράτος, μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ, και μπορεί να καθορίζει αυτοτελώς τα δικαιώματά της επί της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μόνη της, ή με άλλες χώρες, όπως επιθυμεί.

Και πρόσθεσε ότι δεν επιλέξαμε εμείς τους Τούρκους ως γείτονες, ήρθαν και μας βρήκαν, εγκαταστάθηκαν, θα είναι εκεί για το μέλλον, αλλά θα πρέπει να χαιρόμαστε που η Τουρκία ευημερεί διότι έτσι βελτιώνεται το πολιτικό της σύστημα.

Ο κ. Καρατζαφέρης ζήτησε από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να μη ζητήσει ο πρωθυπουργός να πάει πίσω, όπως είπε, η έναρξη της ημερομηνίας των γεωτρήσεων. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η Τουρκία πρέπει να το σκεφτεί καλά διότι η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και, αν επιτεθεί, το όνειρό της για ένταξη στην ΕΕ “θα πάει πίσω για 30 και πλέον χρόνια”.

 

 

Το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής

 

Ο κ. Πάγκαλος, απαντώντας στην ερώτηση του κ. Καρατζαφέρη για την προπαγάνδα που ασκεί το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής εις βάρος της χώρας μας, δήλωσε ότι το συγκεκριμένο προξενείο δεν είναι αντίστοιχο προς το ελληνικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης υπενθυμίζοντας ότι υπάρχει και τουρκικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button