ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΞΑΝΘΗΣ

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ξάνθης απορρίπτει, στο σύνολό του, το κυβερνητικό σχέδιο για τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ως απαράδεκτο και επικίνδυνο για την περίθαλψη των πολιτών, την αξιοπρέπεια του Ελληνα Ιατρού και του ιατρικού έργου. Συγκεκριμένα στο κυβερνητικό σχέδιο για την Π.Φ.Υ. (Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας) είναι τέτοια η προχειρότητα, που δεν προβλέπεται καμιά απολύτως μέριμνα για την πρόληψη, που από όσα ισχύουν διεθνώς αποτελεί τον πρωταρχικό σκοπό της, ούτε επίσης προβλέπεται η θεσμοθέτηση του ρόλου του οικογενειακού ιατρού.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ξάνθης απορρίπτει, στο σύνολό του, το κυβερνητικό σχέδιο για τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ως απαράδεκτο και επικίνδυνο για την περίθαλψη των πολιτών, την αξιοπρέπεια του Ελληνα Ιατρού και του ιατρικού έργου. Συγκεκριμένα στο κυβερνητικό σχέδιο για την Π.Φ.Υ. (Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας) είναι τέτοια η προχειρότητα, που δεν προβλέπεται καμιά απολύτως μέριμνα για την πρόληψη, που από όσα ισχύουν διεθνώς αποτελεί τον πρωταρχικό σκοπό της, ούτε επίσης προβλέπεται η θεσμοθέτηση του ρόλου του οικογενειακού ιατρού. Αντίθετα ο κύριος στόχος της κυβέρνησης είναι η οικονομική εξαθλίωση των ιατρών που θα συμμετέχουν στο νέο φορέα (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) με μισθούς που κυμαίνονται από 900Ε-1.900Ε μικτά μηνιαίως, η υποβάθμιση της Π.Φ.Υ. και η καθιέρωση ασφαλισμένων δυο ταχυτήτων, μιας και δεν προβλέπεται η ένταξη των ασφαλισμένων του ΟΓΑ στον νέο φορέα.

 Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει:

 1. Οι γιατροί του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ που ασκούν βάσει νόμου ελεύθερο επάγγελμα ΔΕΝ θα έχουν το δικαίωμα σύμβασης με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. στο πλαίσιο λειτουργίας του ιδιωτικού τους ιατρείου, ΔΗΛΑΔΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΜΟΙΒΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ.

 2. Οι ελευθεροεπαγγελματίες συμβεβλημένοι με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ιατροί θα δέχονται τους ασφαλισμένους κατά την διάρκεια 4 ωρών χωρίς να προσδιορίζεται ο αριθμός των επισκεπτών.

 3. Οι συμβάσεις θα είναι ορισμένου χρόνου (ο οποίος δεν προσδιορίζεται) και θα ανανεώνονται με αλλαγές προσώπων (τα κριτήρια επιλογής των οποίων επίσης δεν αναφέρονται).

 Με βάση τα παραπάνω είναι φανερό ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η πλήρης διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων και η πλήρης ιδιωτικοποίηση της υγείας.

 Εμείς ζητούμε:

 1. Την καθιέρωση ενός ενιαίου εξωνοσοκομειακού συστήματος Π.Φ.Υ., το οποίο θα εξυπηρετεί ισότιμα όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες με αποκλειστική οικονομική κάλυψη από τους ασφαλιστικούς τους οργανισμούς.

 2. Την θεσμοθέτηση Γενικής Συλλογικής Σύμβασης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο με ελεύθερη ένταξη των επιθυμούντων ιατρών, αμοιβές κατά πράξη και κατά περίπτωση βάσει του ισχύοντος κοστολογίου και με διατήρηση του δικαιώματος στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση και παραπεμπτικογραφία των μη συμβεβλημένων ιατρών.

 Με βάση τα παραπάνω είναι σαφές ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την υποβάθμιση της Π.Φ.Υ. με ιατρούς οικονομικά εξαθλιωμένους, κοινωνικά απαξιωμένους και επιστημονικά περιθωριοποιημένους, που σε συνδυασμό με την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική οδηγεί την κοινωνία στην οικονομική εξαθλίωση και στην υποβάθμιση της ποιότητας ζωής και της υγείας των πολιτών.

 Γι’ αυτό απορρίπτουμε το κυβερνητικό σχέδιο στο σύνολό του ως ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ και ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ για την περίθαλψη των πολιτών και δεν πρόκειται να υπογράψουμε μια τέτοια σύμβαση.

 ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου 2011 για να αποτρέψουμε την επιστροφή της ΥΓΕΙΑΣ στο Μεσαίωνα.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button