ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΤΑΛΕΝΤΟ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ

Στα πλαίσια των γιορτών παλιάς πόλης, τα μέλη του ΚΑΠΗ Δήμου Ξάνθης και ιδιαίτερα το τμήμα δημιουργικής απασχόλησης, έδωσε το παρών στον αύλειο χώρο της δημοτικής πινακοθήκης με έργα του τμήματος εικαστικών.

“Ηθικοί αυτουργοί” ο πρόεδρος του ΚΑΠΗ Γ.

Στα πλαίσια των γιορτών παλιάς πόλης, τα μέλη του ΚΑΠΗ Δήμου Ξάνθης και ιδιαίτερα το τμήμα δημιουργικής απασχόλησης, έδωσε το παρών στον αύλειο χώρο της δημοτικής πινακοθήκης με έργα του τμήματος εικαστικών.

“Ηθικοί αυτουργοί” ο πρόεδρος του ΚΑΠΗ Γ. Παπασταματίου και η δασκάλα Χ.

Στα πλαίσια των γιορτών παλιάς πόλης, τα μέλη του ΚΑΠΗ Δήμου Ξάνθης και ιδιαίτερα το τμήμα δημιουργικής απασχόλησης, έδωσε το παρών στον αύλειο χώρο της δημοτικής πινακοθήκης με έργα του τμήματος εικαστικών.

“Ηθικοί αυτουργοί” ο πρόεδρος του ΚΑΠΗ Γ. Παπασταματίου και η δασκάλα Χ. Χαμαλίδου.

Μίλησαν στον “ΑΓΩΝΑ” μαθήτριες της όπου εξέθεσαν τη δουλειά τους.

 

Βολοβότση Χρυσή

 

Ήθελε πολλά χρόνια ν’ ασχοληθεί με τη ζωγραφική αλλά πίστευε ότι δεν μπορούσε να δημιουργήσει και δεν εκτιμούσε τις  όποιες προσπάθειες,  ώσπου με τη βοήθεια της δασκάλας κυρίας Χαμαλίδου, η διάθεση έγινε αυτοπεποίθηση και η αυτοπεποίθηση μία θαυμάσια σειρά έργων σε λάδι. “Μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια κάναμε μεγάλα  βήματα με τη βοήθεια της δασκάλας μας της κυρίας Χαμαλίδου “, μας είπε.

Η ικανοποίηση την ώρα της δημιουργίας είναι ανεκτίμητη και την ώρα που ζωγραφίζει μόνη της, πετά η ψυχή της. “Δεν έχω πολύ χρόνο για να ζωγραφίζω, κοιτάζω τα εγγονάκια μου, όμως τα βράδια όταν όλα ησυχάζουν, εγώ δουλεύω και η ικανοποίηση μου είναι απερίγραπτη”.

Μιλά με αγάπη για τις “συμμαθήτριες” της στο ΚΑΠΗ και κάνει αναφορά στη συντροφικότητα που έχει αναπτυχθεί μεταξύ τους και η χαρά, όπως αναφέρει, πολλαπλασιάζεται όταν ένα μέλος  από την ομάδα πετυχαίνει κάτι.

Δεν νοιώθει έτοιμη ακόμη για μία ατομική έκθεση, θεωρεί ότι πρέπει να μάθει ακόμη περισσότερα και με το πλήρωμα του χρόνου θα γίνει και αυτό.

 

Έυη Αθανασιάδου

Ασχολείται αρκετά χρόνια με τη ζωγραφική. Παρακολούθησε μαθήματα στην ΦΕΞ στην αγιογραφία.  Έκανε  κάποια έργα με εικόνες και ακουαρέλα, τα παράτησε για κάποιο χρονικό διάστημα και ξανάρχισε τα μαθήματα με την κ. Χρυσούλα Χαμαλίδου.

Δηλώνει ότι η ενασχόληση της με τη ζωγραφική την ευχαριστεί και της δίνει δύναμη.

Δηλώνει ότι μόλις συμπληρωθεί ένας σεβαστός αριθμός με έργα της, θα τολμήσει να κάνει μία ατομική έκθεση.

 

Δέσποινα Σαββίδου

Αιτία να ασχοληθεί με τη ζωγραφική ήταν η μοναξιά και το μεράκι που είχε από παιδί και πήρε την απόφαση να μπει στη διαδικασία της δημιουργίας.

Το ΚΑΠΗ ήταν μία διέξοδος και η συνδρομή της δασκάλας ήταν καταλυτική. “Κατανοούμε αυτά που μας λέει,, προσπαθούμε και η δουλειά μας είναι αυτή που πρώτα ικανοποιεί εμάς”.

Θα συνεχίσει, λέει, τα μαθήματα στο ΚΑΠΗ, αν ο δήμος κρατήσει αυτό το πρόγραμμα της δημιουργικής απασχόλησης.

Την ενδιαφέρει περισσότερο ως διέξοδος, παρά η ανάδειξη  της στα καλλιτεχνικά σαλόνια.

 

Χρυσούλα Χαμαλίδου η “δασκάλα”

Ζητήσαμε από τη ζωγράφο κυρία Χαμαλίδου να πει δύο κουβέντες για τις μαθήτριες της που ηλικιακά τις χωρίζουν κάποιες δεκαετίες.

“Πιστεύω ότι είμαστε συνομήλικες, λέει,  και πολλές φορές μικρότερες από μένα. Είναι σαν μικρά παιδάκια στα οποία τους δόθηκε η δυνατότητα να βγάλουν την δουλειά τους προς τα έξω”.

Η αγάπη τους για αυτό που κάνουν και ο ενθουσιασμός τους είναι πολύ μεγάλος, αναφέρει η κ. Χαμαλίδου,  για αυτό που κάνουν  συμμετέχει και η ίδια με μεγάλη ένταση και χαρά.

“Πρώτα απ όλα είναι χαρά, δημιουργία και τρόπος έκφρασης, συλλογικότητα και αυτό περνάει πιστεύω.  Δεν έχουν αντιπαλότητες είναι μία πολύ όμορφη ομάδα. Θέλω να πιστεύω ότι θα συνεχιστεί όλο αυτό.

Πιστεύω ότι τα περισσότερα “κορίτσια” έχουν αυτή τη γνώμη.  Τις αγαπώ πολύ και πιστεύω ότι και εκείνες με αγαπούν και για αυτό πιστεύω ότι το αποτέλεσμα είναι θετικό. Ο χρόνος θα το δείξει”.

Η “δασκάλα” απαντώντας αν έχουν σκοπό να πραγματοποιήσουν μία ομαδική έκθεση ως μέλη της ομάδας του ΚΑΠΗ, ανέφερε ότι είναι κάτι που δεν το έχουν ακόμη συζητήσει αλλά είναι εφικτό και δεν θα είναι αρνητικές.

“Την πρώτη χρονιά ήταν φοβισμένες, είναι λογικό, συμμεριζόμουν και εγώ τον φόβο τους και την αγωνία τους, τη δεύτερη χρονιά έκαναν ένα άλμα και τώρα είναι σε πολύ πιο καλύτερη θέση, πιστεύω ότι έχουν ξεθαρρέψει και θα μπορούσαν άνετα να κάνουν αυτό το βήμα”.

 

Γ. Παπασταματίου, πρόεδρος ΚΑΠΗ Ξάνθης

Ο πρόεδρος του ΚΑΠΗ Γ. Παπασταματίου εξέφρασε τη χαρά του και την ικανοποίηση του που για τρίτη χρονιά, επί προεδρίας του,  συνεχίζεται στα τμήματα δημιουργικής απασχόλησης η ζωγραφική.

“Θέλω να πω, πώς τα μέλη του ΚΑΠΗ μπορεί στη συντριπτική τους πλειοψηφία να είναι συνταξιούχοι αλλά δεν είναι και απόμαχοι της ζωής. Συμμετέχουν ενεργά μέσα στη ζωή. Έχουν έναν πολύ μεγάλο δυναμισμό και  βρήκαν τον τρόπο μέσα από τα έργα τους να δείξουν το δυναμισμό τους”.

Συνεχάρη για μία ακόμη φορά το εικαστικό τμήμα των μελών του ΚΑΠΗ και ιδιαίτερα την κ. Χαμαλίδου, η οποία για τρίτη χρονιά βοηθά, διδάσκει, μεταφέρει τις γνώσεις της  στα μέλη του ΚΑΠΗ.

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button