“Είναι μία ευκαιρία ο κόσμος να ξεφύγει για λίγο ενόψει του δύσκολου χειμώνα που έρχεται”

Η 21η διοργάνωση γιορτών παλιάς πόλης βρίσκει την Ξάνθη σε μία δύσκολη χρονική συγκυρία, αναφέρει  ο Μανώλης Φανουράκης, πρόεδρος Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης, σε μια συζήτηση -συνέντευξη στον ΑΓΩΝΑ:

“Βιώνουμε μία δύσκολη χρονιά και μάλλον θα βιώσουμε ένα δύσκολο χειμώνα αλλά ο δήμος Ξάνθης, η διοργανωτική επιτροπή και όλοι οι σύλλογοι εμμένουμε σε αυτήν την προσπάθεια με απώτερο και κύριο σκοπό να παραμερίσουμε τη δύσκολη καθημερινότητα μας για να μπορέσει ο κόσμος πριν μπει στο χειμώνα να διασκεδάσει και να πάρει μία τονωτική ένεση”.

<STRO

Η 21η διοργάνωση γιορτών παλιάς πόλης βρίσκει την Ξάνθη σε μία δύσκολη χρονική συγκυρία, αναφέρει  ο Μανώλης Φανουράκης, πρόεδρος Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης, σε μια συζήτηση -συνέντευξη στον ΑΓΩΝΑ:

“Βιώνουμε μία δύσκολη χρονιά και μάλλον θα βιώσουμε ένα δύσκολο χειμώνα αλλά ο δήμος Ξάνθης, η διοργανωτική επιτροπή και όλοι οι σύλλογοι εμμένουμε σε αυτήν την προσπάθεια με απώτερο και κύριο σκοπό να παραμερίσουμε τη δύσκολη καθημερινότητα μας για να μπορέσει ο κόσμος πριν μπει στο χειμώνα να διασκεδάσει και να πάρει μία τονωτική ένεση”.

ΑΓΩΝΑΣ: Παρά τη δύσκολη οικονομική περίοδο το Κέντρο Πολιτισμού κατόρθωσε να δημιουργήσει ένα πολύ πλούσιο πρόγραμμα.

Μ ΦΑΝΟΥΡΑΚΗΣ: “Δεν μπορούσαμε εμείς να μην συμβαδίσουμε με όλα αυ

τά που συμβαίνουν τώρα και να μην κάνουμε τις περικοπές, όταν η κεντρική διοίκηση έχει ψαλιδίσει πάρα πολύ τον προϋπολογισμό και τις επιχορηγήσεις σε όλους τους δήμους. 

Θέλω να πιστεύω ότι μέσα από τους πολιτιστικούς συλλόγους και από τα διάφορα ιδρύματα που στηρίζουν το θεσμό κατά  τη διάρκεια όλης της χρονιάς, το αποτέλεσμα θα είναι καλό.

Μέσα από το δήμο,  την εναλλακτική σκηνή πλέον που έχει η γίνει θεσμός,  την παιδική σκηνή αλλά ταυτόχρονα και τους ανθρώπους που δημιούργησαν το μονοπάτι της ζωής που μπαίνει και αυτό πλέον στο πρόγραμμα με πολλές εκδηλώσεις, καταφέραμε να κάνουμε ένα πρόγραμμα  πολύ πλούσιο  σε εκδηλώσεις. Το πρόγραμμα όπως είδατε περιλαμβάνει εκδηλώσεις για όλα τα γούστα όπως εικαστικά και άλλα”.

ΑΓΩΝΑΣ: Πριν λίγα χρόνια υιοθετήθηκε ο οδηγός ποιότητας στην παλιά πόλη, υλοποιείται;

Μ. ΦΑΝΟΥΡΑΚΗΣ: “Αυτό είχε υιοθετηθεί πριν από λίγα χρόνια και κάθε χρόνο υλοποιείται και από ένα κομμάτι του. Υπάρχει ενιαίος χάρτης όπου ο κάθε ένας μπορεί να βρει που είναι ο κάθε σύλλογος.

Έχουν μπει σε όλα τα στέκια χημικές τουαλέτες, κάτι που βοηθά πολύ και τους κατοίκους. Πιστεύω ότι με την ανοχή όλων,  αυτό το οκταήμερο είναι ένα οχταήμερο πλούσιων εκδηλώσεων και είναι το μοναδικό πολιτιστικό γεγονός αυτή την εποχή σε όλη την Ελλάδα”.

ΑΓΩΝΑΣ: Ποιες είναι εκείνες οι εκδηλώσεις οι οποίες θα χαρακτήριζαν τις γιορτές παλιάς πόλης.

Μ. ΦΑΝΟΥΡΑΚΗΣ: “Για μένα όλες οι γιορτές παλιάς πόλης είναι μοναδικές και τις θεωρώ ακόμη και από το καρναβάλι πιο σημαντικές. Είναι οι γιορτές που πραγματοποιούνται στο μεγαλύτερο παραδοσιακό οικισμό σε όλη την Ελλάδα.

Πιστεύω ότι όλες οι εκδηλώσεις έχουν τη δική τους ομορφιά καθώς και τα ονόματα τα μεγάλα που θα παρελάσουν από την κεντρική σκηνή. Θέλω να σταθώ στη μουσική σκηνή των νέων που έχουμε δημιουργήσει τα δύο τελευταία χρόνια, όπου φέτος πραγματικά είναι ένα οκταήμερο γεμάτο από τοπικά συγκροτήματα της Ξάνθης, που για μας είναι ένα πολύ σημαντικό και ελπιδοφόρο μήνυμα.”

ΑΓΩΝΑΣ: Περισσότερα στέκια φέτος από πέρυσι;

Μ. ΦΑΝΟΥΡΑΚΗΣ: “Τα στέκια είναι περίπου τα ίδια, έχουμε 24 με 25 πολιτιστικά στέκια όπου γίνονται εκδηλώσεις και από εκεί και πέρα έχουμε κάποια άλλα στέκια όπως το Λύκειο Ελληνίδων που παρουσιάζει ένα πολύ αξιόλογο έργο και κάποιες εκθέσεις πολύ σημαντικές.

Το ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, η ΦΕΞ, σύλλογοι και Ιδρύματα που δραστηριοποιούνται καθ όλη την διάρκεια της χρονιάς και το έργο τους είναι πολύ σημαντικό”

ΑΓΩΝΑΣ: Έναρξη με τον Σταρόβα;

Μ. ΦΑΝΟΥΡΑΚΗΣ:

“Έχουμε σκεφτεί πολύ την έναρξη των γιορτών με δεδομένο ότι ο μέσος πολίτης βιώνει πολλές δυσκολίες και ο κύριος στόχος είναι η κεντρική διοίκηση. 

Δεν θέλαμε να μπούμε σε μία έναρξη πολύ επίσημη, κουλτουριάρικη.  Θέλαμε μία πιο επαναστατική έναρξη και ο Σταρόβας και ο Μαχαιρίτσας έχουν τα εχέγγυα για ένα καλό αποτέλεσμα. Έχουν δείξει στην πορεία τους ότι μπορούν να δώσουν αυτό που θέλαμε. Θα έλεγα ότι είναι μία έναρξη διαμαρτυρίας”.

ΑΓΩΝΑΣ: Ακούσαμε κατά καιρούς ότι ο χώρος της κεντρικής σκηνής δεν αρκεί, σκέφτεστε κάποιον άλλον χώρο;

Μ. ΦΑΝΟΥΡΑΚΗΣ: “Είναι ο μεγαλύτερος χώρος που μπορεί να στηθεί από άποψη προσέλευσης κόσμου στην παλιά πόλη. Εκεί που είναι στημένη η εξέδρα έχει και το μπαγκράουντ από πίσω που δένει με την όλη εικόνα και το βράδυ είναι πολύ όμορφα”.

ΑΓΩΝΑΣ: Περιμένετε πολλούς επισκέπτες;

Μ. ΦΑΝΟΥΡΑΚΗΣ: “Ναι περιμένουμε πολύ κόσμο και αυτό το συμπεραίνουμε από το ενδιαφέρον των πολιτών που τηλεφωνικά ζητούν πληροφορίες, τα τουριστικά γραφεία τα οποία ζητούν τα προγράμματα και τις εκδηλώσεις, πολλά τουριστικά γραφεία εκτός Ξάνθης που θέλουν να οργανώσουν εκδρομές. Πιστεύω ότι έχει γίνει θεσμός και ο κόσμος τις αγαπάει αυτές τις γιορτές. Θα έχουμε πολλούς επισκέπτες και ευελπιστούμε μόνο να έχουμε σύμμαχο τον καιρό”

ΑΓΩΝΑΣ: Επαγγελματίες της πόλης μας;

Μ. ΦΑΝΟΥΡΑΚΗΣ: “Πιστεύω ότι θα ευνοηθούν. Βέβαια εδώ πρέπει να θίξουμε ένα άλλο θέμα επιμένω και το λέω εδώ και πολλά χρόνια και είναι το θέμα της ανταποδοτικότητας από ομάδες επαγγελματιών.

Βέβαια είναι καθαρά μία πολιτική απόφαση  και δεν θα μείνω στην τωρινή συγκυρία, όμως ακόμη και μέσα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία υπάρχουν ομάδες επαγγελματιών που θα μπορούσαν να βοηθήσουν αυτόν τον θεσμό και πρέπει να υπάρξει μία ανταποδοτικότητα.

Πιστέψτε με φέτος καταφέραμε και οργανώσαμε αυτόν το θεσμό, όμως του χρόνου δεν ξέρουμε πώς θα είναι για τις Θρακικές Λαογραφικές γιορτές τα πράγματα. Δεν μπορούμε να μην σπαταλάμε ή να μπούμε σε μία διαδικασία να γίνουν ή να μην γίνουν. 

Όλοι πρέπει να είναι δίπλα στο δήμο Ξάνθης και οι επαγγελματίες είναι οι πρώτοι επωφελούμενοι από τις γιορτές και πρέπει να βρει ο δήμαρχος και το  δημοτικό συμβούλιο έναν τρόπο ώστε να στηριχθεί αυτή η πολιτική απόφαση.”

ΑΓΩΝΑΣ: Ανανεώνονται οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι;

Μ. ΦΑΝΟΥΡΑΚΗΣ: “Ναι βλέπουμε με μεγάλη χαρά νέους ανθρώπους με φρέσκιες ιδέες να μπαίνουν στους συλλόγους και γίνονται κάποιες διαφορετικές εκδηλώσεις και έχει μία πολυχρωμία και μία ζωντάνια η παλιά πόλη αυτή την περίοδο που ομορφαίνει την παλιά πόλη”

ΑΓΩΝΑΣ: Τελειώνοντας την κουβέντα μας τι θα προσθέτατε;

Μ. ΦΑΝΟΥΡΑΚΗΣ: “Καλούμε όλον τον κόσμο να περάσει ένα ξένοιαστο οχταήμερο και να τιμήσει όλες τις εκδηλώσεις”.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button