“Αλλάζουμε φιλοσοφία”

Να αλλάξει τη φιλοσοφία της Ξάνθης επιθυμεί η Μαρίνος Ουζουνίδης. Ο Έλληνας τεχνικός τόνισε πως είναι ικανοποιημένος από τις έως τώρα κινήσεις της ομάδας στο μετεγγραφικό παζάρι, καθώς επίσης και από την εικόνα που παρουσιάζει η ομάδα του στα φιλικά προετοιμασίας. Όπως τόνισε, στόχος του είναι να παίζει η Ξάνθη επιθετικό ποδόσφαιρο τη νέα σεζόν. Ο Ουζουνίδης μίλησε στην εφημερίδα “ΦΩΣ”.

Να αλλάξει τη φιλοσοφία της Ξάνθης επιθυμεί η Μαρίνος Ουζουνίδης. Ο Έλληνας τεχνικός τόνισε πως είναι ικανοποιημένος από τις έως τώρα κινήσεις της ομάδας στο μετεγγραφικό παζάρι, καθώς επίσης και από την εικόνα που παρουσιάζει η ομάδα του στα φιλικά προετοιμασίας. Όπως τόνισε, στόχος του είναι να παίζει η Ξάνθη επιθετικό ποδόσφαιρο τη νέα σεζόν. Ο Ουζουνίδης μίλησε στην εφημερίδα “ΦΩΣ”. Αναλυτικά η συνέντευξή του:

 

Κόουτς, δεν νομίζετε ότι η φετινή χρονιά έχει αρκετές ιδιαιτερότητες συγκριτικά με τις περασμένες;

 “Έτσι είναι. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία έχουν αντίκτυπο στο ποδόσφαιρο. Περνάμε δύσκολες εποχές οικονομικά. Όλες οι ομάδες κοίταξαν να μειώσουν το μπάτζετ και να προχωρήσουν με νέους παίκτες. Έτσι κι εμείς χτίζουμε έναν κορμό με 14-15 έμπειρους ποδοσφαιριστές και οι υπόλοιποι είναι νεαροί σε ηλικία. Κακά τα ψέματα, για να γίνουν βιώσιμες οι ομάδες θα πρέπει να στηριχτούν στους νέους παίκτες”.

 

Πως βλέπετε τα νέα μεταγραφικά αποκτήματα της Ξάνθης;

“Είμαι ευχαριστημένος. Κάποιοι θέλουν χρόνο να προσαρμοστούν, αλλά πιστεύω ότι έχουμε κάνει καλές κινήσεις”.

 

Όντως η προσαρμογή επηρεάζει έναν ποδοσφαιριστή;

“Η προσωπική μου εμπειρία αυτό μου λέει. Πήγα στο εξωτερικό και δεν σου κρύβω ότι χρειάστηκα χρόνο να προσαρμοστώ. Κατά τα άλλα είναι έμπειροι παίκτες αυτοί που πήραμε και δεν θα έχουν πρόβλημα”.

 

Παίξατε χρόνια στην Ξάνθη, την ξέρετε καλά την ομάδα. Τι αλλαγές διακρίνετε έπειτα από τόσα χρόνια;

“Οργανωτικά πιο πολύ, νέες εγκαταστάσεις. Όπως επίσης ότι η ομάδα άλλαξε γήπεδο. Το άσχημο είναι η έλλειψη του κόσμου από το γήπεδο.

 

Πως το δικαιολογείτε;

“Πολλοί και διάφοροι λόγοι. Δεν είναι μόνο η κρίση αλλά και άλλες αιτίες που δεν είναι εύκολο να ειπωθούν. Πρέπει να κοιτάξουμε πως θα φέρουμε έστω μια μερίδα ξανά στο γήπεδο”.

 

Μια μεταγραφή ποδοσφαιριστή εγνωσμένης αξίας θα τον φέρει εκ νέου στο πλευρό σας;

“Δε νομίζω ότι αυτό θα είναι κίνητρο. Ο κόσμος την αγαπά την ομάδα και όπως είναι τώρα. Βλέπουμε ότι στο εξωτερικό ομάδες Β’ και Γ’ Εθνικής γεμίζουν το γήπεδο. Μας αρέσει αυτό, το λέμε, αλλά δεν το κάνουμε”.

 

Γιατί γίνεται αυτό;

 “Δεν έχουμε σωστή νοοτροπία σαν λαός. Ναι μεν είμαστε πιο έξυπνοι και πιο ευέλικτοι, αλλά είμαστε χώρα με πονηριά. Δεν χαιρόμαστε με την πρόοδο κάποιων. Όλοι λέμε να αλλάξουμε τρόπο σκέψης και λειτουργίας, αλλά δεν μπαίνουμε στην διαδικασία να το εφαρμόσουμε. Δεν μας αρέσει εν τέλει να το αλλάξουμε, γι’ αυτό είμαστε Έλληνες”.

 

Ποιοι είναι οι στόχοι σας για φέτος με την Ξάνθη;

 “Να κάνουμε μια δυνατή ομάδα που θα έχει δυο στόχους: Να διεκδικήσει όσα περισσότερα μπορεί σε κάθε αγώνα και να αφήσει παρακαταθήκη με νέους παίκτες. Θέλουμε να κοιτάμε ψηλά. Να διεκδικούμε προς τα πάνω και όχι προς τα κάτω”.

 

Τι ονειρεύεστε γι’ αυτή την ομάδα; Είναι η Ευρώπη στόχος;

 “Η Ευρώπη δεν είναι αυτοσκοπός. Θέλω να παίξουμε καλό ποδόσφαιρο και να αλλάξουμε τη νοοτροπία των τελευταίων χρόνων. Βήμα-βήμα να χτίσω μια ομάδα. Να ξεκινήσω με στέρεες βάσεις και όχι να φτάσω στο ρετιρέ και κάτω όλα να είναι σάπια”

 

Κάθε χρόνο η Ξάνθη προχωρά σε αρκετές μεταγραφές. Το ίδιο έκανε και φέτος. Πόσο εύκολο είναι να φτιάξετε μια ομάδα με βάσεις όταν προχωράτε σε τόσες κινήσεις για την ενίσχυση του συλλόγου;

“Αυτό έγινε επειδή έληγαν πολλά συμβόλαια. Αλλάζει το σκεπτικό αυτής της ομάδας. Θέλουμε να μειώσουμε τον μέσο όρο ηλικίας και να βασιστούμε στα νέα παιδιά”.

 

Θα γίνουν άλλες προσθήκες;

 “Ψάχνουμε να βρούμε έναν ή δύο παίκτες, Μία μεταγραφή θα κάνουμε σίγουρα, ίσως και δεύτερη”.

 

Δύσκολο το ξεκίνημα του πρωταθλήματος έτσι;

“”Εχει δύσκολα ματς ναι. Αν όμως θες να είσαι ομάδα που διεκδικείς θα πρέπει να νικάς όλες τις ομάδες που συναντάς”.

 

Με πόσους βαθμούς θα είστε ικανοποιημένος στο ξεκίνημα των αγώνων με ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Ολυμπιακό;

“Δεν μπαίνω στη διαδικασία αυτή, γιατί το αποτέλεσμα κάθε παιχνιδιού σου δίνει διαφορετικά κίνητρα για το επόμενο ματς. Η ιστορία δείχνει ότι όλοι έχουν πέσει έξω σε υπολογισμούς. Κάθε ματς λοιπόν ξεχωριστά. Το αποτέλεσμα κάθε αγώνα επηρεάζει την ομάδα για το επόμενο ματς”.

 

Η αρχή όπως και να το κάνουμε θα είναι σημαντική. Πως βλέπετε το ξεκίνημα;

“Είναι σημαντικό να μπούμε καλά στο πρωτάθλημα για να αποκτήσουμε αυτοπεποίθηση. Ανεξάρτητα από τους βαθμούς έχουμε πλάνο και δεν χρειάζεται απογοήτευση αν έρθουν άσχημα αποτελέσματα. Αν θες να προοδεύεις πρέπει να επιμείνεις στο πλάνο που έχεις θέσει. Είναι λάθος των ελληνικών ομάδων να επηρεάζονται από την καθημερινότητα και να ξεφεύγουν από αυτά που σκέφτονται στην αρχή. Όταν κάτι δεν πάει καλά το διαφοροποιούν και άντε πάλι από την αρχή”.

 

Ο κ. Πανόπουλος δήλωσε ότι σας στηρίζει.

 “Μου δείχνει ότι με εμπιστεύεται και αυτό μου φτάνει. Αυτό τουλάχιστον λαμβάνω και είναι σημαντικό για μένα και για οποιονδήποτε προπονητή”.

 

Τι χρειάζεται για να κάνει την υπέρβαση αυτή η ομάδα;

 “Να αλλάξει το DNA της. Να έχει καλή νοοτροπία, το οποίο βέβαια δεν είναι εύκολο. Να μπαίνει με αυτοπεποίθηση σε κάθε αγώνα”.

 

Διακρίνετε δηλαδή κάποιο άγχος ή φόβο;

 “Όχι άγχος. Βλέπω ότι μετά από κάθε επιτυχία επικρατεί εφησυχασμός. Δεν υπήρχε κίνητρο για κάτι περισσότερο. Η ομάδα αρκούνταν στα λίγα. Η διεκδίκηση πρέπει να γίνει αυτοσκοπός”.

 

Γιατί οι Έλληνες παράγοντες διώχνουν εύκολα τους εκάστοτε προπονητές;

“Διότι δεν αντέχουν την πίεση. Αυτό συμβαίνει στις περισσότερες ελληνικές ομάδες”.

 

Πως σκοπεύετε να παρατάξετε φέτος την ομάδα; Ποια σύστημα έχετε στο μυαλό σας;

 “Δεν θέλω να μπω στη διαδικασία αυτή. Το σύστημα έχει λιγότερη σημασία από την τακτική. Θέλω να ελευθερώσω τους παίκτες. Λόγω αυτής της συχνής αλλαγής προπονητών όλοι κοιτούν το αποτέλεσμα. Εγώ θα προσπαθήσω να το αλλάξω. Να παίζουν ελεύθερα οι παίκτες και ελπίζω να μας βγει σε καλό. Θέλω να κάνω το ποδόσφαιρο θεαματικό, πιο ελεύθερο. Εγκλωβιστήκαμε στο αποτέλεσμα, διότι υπάρχει η ανασφάλεια της επόμενης ημέρας”.

 

Δεν εμπεριέχει ρίσκο αυτό που επιδιώκετε να κάνετε;

“Είναι ρίσκο, αλλά θα επιδιώξω να το αλλάξω”

 

Τι χρειάζεται ένας προπονητής για να πετύχει;

“Να έχει καλό υλικό και εμπιστοσύνη από τον εργοδότη του. Όπως επίσης καλό τεχνικό τιμ, ηρεμία και σε όλα αυτά βέβαια και τύχη. Αν η μπάλα χτυπήσει δοκάρι και πάει έξω απέτυχες, αν χτυπήσει δοκάρι και πάει μέσα πέτυχες. Τόσο απλά”.

 

Τι κάνει έναν προπονητή να ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους;

“Ολοι οι προπονητές πλέον έχουν γνώσεις. Δε νομίζω ότι στην Ελλάδα έχουμε κακούς προπονητές. Το μειονέκτημα της γενιάς μας είναι η ανασφάλεια της επόμενης ημέρας, που μας έχει εγκλωβίσει”.

 

Ποια είναι η διαφορά του Ερνέστο Βαλβέρδε από τον Μαρίνο Ουζουνίδη;

“Ο ξενος τεχνικός έχει πλεονεκτήματα. Τεχνικά δεν υστερούμε, αλλά οι ξένοι δεν ασχολούνται με εφημερίδες, δεν ξέρουν ελληνικά και επομένως δεν γνωρίζουν τι γράφεται και τι λέγεται. Δεν επηρεάζονται. Δουλεύουν σε μια ξένη χώρα και αισθάνονται πιο άνετα”.

 

Οι ξένες ομάδες γιατί δεν βλέπουν το έργο του Έλληνα προπονητή και δεν τον παίρνουν σε ομάδα του εξωτερικού;

“Για να πας στο εξωτερικό θες καλό βιογραφικό και προώθηση, στα οποία υστερούμε.”

 

Έχετε πει ποτέ ‘με έδιωξαν και δεν μου δόθηκε η ευκαιρία να πετύχω ενώ πίστευα σε αυτό’; Παραδώσατε ποτέ ένα έργο κατά τη γνώμη σας ημιτελές;

“Το μότο το δικό μου είναι το εξής: Η επόμενη ημέρα είναι πιο σημαντική από την προηγούμενη. Είτε έχεις πάει καλά είτε όχι, η επόμενη μέρα να είναι πιο σημαντική”.

 

Ποια ήταν η πιο σπουδαία στιγμή της καριέρας σας;

“Η κατάκτηση του πρωταθλήματος στην Κύπρο με το ΑΠΟΕΛ”.

 

Οι εκτιμήσεις σας για τον φετινό πρωταθλητή;

“Ο Ολυμπιακός είναι πιο μπροστά σε σχέση με τους άλλους. Έχει το προβάδισμα για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, αλλά είναι νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα”.

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε Επίσης
Close
Back to top button