Απολογισμός πεπραγμένων δημοτικής αρχής…χωρίς τους δημότες

Με αρκετές απουσίες δημοτικών συμβούλων και ιδιαίτερα αυτή του κ.

Με αρκετές απουσίες δημοτικών συμβούλων και ιδιαίτερα αυτή του κ. Θανάση Ξυνίδη και του επικεφαλής του μειονοτικού συνδυασμού αλλά με ηχηρότερη την απουσία δημοτών, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα το απόγευμα ο απολογισμός των πεπραγμένων της δημοτικής αρχής για το έτος 2010.

Τη συνεδρίαση άνοιξε ο δήμαρχος της Ξάνθης κάνοντας μία γενικότερη αναφορά στην κατάσταση του 2010 και ειδικότερα για πορεία των οικονομικών της χώρας που είχαν άμεσο αντίκτυπο και στους δήμους.

Ξεκίνησε λέγοντας ότι το 2010 ήταν μία πολύ δύσκολη χρονιά και ιδιαίτερα στους δήμους, που η χρηματοδότηση τους στηρίζεται κατά κύριο λόγο στις χρηματοδοτήσεις από την κεντρική διοίκηση, τονίζοντας πώς τα προβλήματα της χώρας μεταφέρονται στους ΟΤΑ, όμως ο δήμος Ξάνθης δεν περιλαμβάνεται στους υπερχρεωμένους δήμους της χώρας.

παρουσίασε μερικά από τα οικονομικά στοιχεία που αφορούν το δήμο για τη χρονιά που πέρασε. Ανέφερε ότι οι ΚΑΠ μειώθηκαν κατά 28% έναντι του 2009 και η ΣΑΤΑ κατά 50%. Αυτό σημαίνει όπως τόνισε και τη μείωση των εσόδων του δήμου, παρ όλα αυτά  ο δήμος παραμένει αξιόπιστος εταίρος προς τρίτους, ταμεία, Δ.Ο.Υ, ΙΚΑ κ.λ.π.

Στις άσχημες οικονομικές εξελίξεις οφείλεται και ένα μεγάλο κομμάτι της δυσπραγίας αφού “κόπηκε” το πρόγραμμα Θησέας αυθαίρετα, παράλληλα δεν ενεργοποιήθηκε στο μέγιστο το ΕΣΠΑ, λέγοντας ότι το πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ ύψους 4 δις ευρώ, δεν εφαρμόσθηκε και αφορούσε την υλοποίηση του Καλλικράτη.

Τα έσοδα του δήμου κατά το 2010 ήταν 30.816.249,92 ευρώ, τα έξοδα 29.841.027,74 και χρηματικό υπόλοιπο που μεταφέρθηκε στο 2011 της τάξης των 2.452.341, 24 ευρώ. Κάνοντας αναφορά στο δάνειο των 6 εκ που πήρε ο δήμος από το Ταμείο Παρακαταθηκών και δανείων, αυτό άρχισε και εξυπηρετείται κανονικά.

Σημείωσε ότι η διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών εκπόνησε μελέτες ύψους 9 εκατομμυρίων περίπου ευρώ και εκτελέστηκαν διάφορα έργα, όπως αναπλάσεις κοινοχρήστων, ύδρευσης και αποχέτευσης, οδοποιίας και μελέτες για τις προμήθειες του δήμου, καθώς και την μεταφορά των πιστώσεων σε σχολικές επιτροπές.

Για το έργο της Σάρδεων είπε ότι άργησε να ξεκινήσει αλλά θα κινηθεί γρήγορα η διαδικασία της υπογραφής της παρέμβασης με τον ανάδοχο.

Μίλησε για τη ΔΕΥΑ η οποία ολοκλήρωσε τα έργα του βιολογικού καθαρισμού και έργα επεξεργασίας λυμάτων. Καθώς και την ένταξη για έργα ύδρευσης στα Κιμέρια και το Δροσερό. Τα συνολικά έσοδα της επιχείρησης ανήλθαν περίπου στα 9 εκ. ευρώ και τα έξοδα στα 7,5 περίπου εκ. ευρώ.

Το τμήμα προγραμματισμού ανταποκρίθηκε πλήρως.

Για το τμήμα πρασίνου ανέφερε ότι πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης όσο καλά και αν πάει.

Για το κυνοκομείο της πόλης είπε ότι τα αδέσποτα φιλοξενούνται, στειρώνονται και μετά από την όποια ιατροφαρμακευτική βοήθεια που τους δίνεται, αφήνονται στο σημείο που περισυλλέχθηκαν.

Στα κοιμητήρια η κατάσταση, είπε, ότι είναι πολύ καλή και το τμήμα καθαριότητος ασχολήθηκε με τη ανακύκλωση των εγκαταλελειμμένων οχημάτων και ηλεκτρικών συσκευών, όσο για τον ρομποτικό κάδο είπε ότι προσφέρει σοβαρό έργο στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Έκανε αναφορά στην ΔΗΚΕΞ η οποία είχε την ευθύνη οργάνωσης των ΘΛΕ και την επιτυχή διοργάνωση των Γιορτών Παλιάς Ξάνθης και των γιορτών νεολαίας.

Μίλησε  για την στέγη πολιτισμού όπου λειτούργησαν με επιτυχία η παιδική δανειστική βιβλιοθήκη, το ωδείο, η φιλαρμονική, η δημοτική πινακοθήκη και η σχολή χορού. Μιλώντας για το δημοτικό ραδιόφωνο είπε ότι είναι ποιοτικό και εκπαιδευτικό και αδέσμευτο χωρίς να παραγνωρίζει την αξία των άλλων ραδιοφώνων.

Εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πολύ καλή λειτουργία του ΚΑΠΗ και την οργάνωση πλήθος εκδηλώσεων.

Για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς είπε πώς είναι στις άμεσες προτεραιότητες του δήμου, επίσης αναφέρθηκε στο “Βοήθεια στο σπίτι” καθώς και στη λειτουργία του Ιατροκοινωνικού κέντρου στο Δροσερό.

Σχετική αναφορά έκανε στον Αθλητισμό αλλά και στις διεθνείς και πανελλήνιες αθλητικές οργανώσεις που έγιναν στην πόλη μας.

αναφέρθηκε στην ανακήρυξη του Αρχιεπισκόπου ως επίτιμου δημότη της Ξάνθης και στην βράβευση των εθελοντών αιμοδοτών.

Για τον πρώην δήμο Σταυρούπολης είπε πώς το σύνολο των εσόδων του ήταν  2.190.000, τα έξοδα 2. 136.000. και αναφέρθηκε στις δράσεις του πρώην δήμου Σταυρούπολης.

Τέλος στη δευτερολογία του ο δήμαρχος Μ. Στυλιανίδης υπεραμύνθηκε της πολιτικής του.

 

Ν. Ανταμπούφης:

“Του χρόνου θα ακούσουμε τα ίδια λόγια στον απολογισμό”.

Για ελλειμματικό ισοζύγιο παρελθόντων χρεών μίλησε ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Ν. Ανταμπούφης. Μίλησε για έλλειψη σχεδιασμού στο θέμα της πραγματοποίησης των έργων και στη λογική του “βλέποντας και κάνοντας”.

Κάνοντας αναφορά στο τμήμα καθαριότητας και πρασίνου, είπε ότι λείπει η “μαγική” λέξη “ανακύκλωση”.

Χαρακτήρισε φανφάρες την αναφορά του δήμου στο έντυπο του απολογισμού σχετικά με την απομάκρυνση των παράνομων αφισών και τα πρόστιμα που επιβάλλει ο δήμος αποδεικνύουν ότι δεν αφαιρούνται οι παράνομες αφίσες από τα διάφορα σημεία της πόλης.

Ζήτησε από τη δημοτική αρχή να οργανώσει διεύθυνση περιβάλλοντος και να χαράξει πολιτική σε θέματα αγροτικής παραγωγής και περιβάλλοντος, με δεδομένο ότι έχει αλλάξει ο χάρτης του δήμου με την πρόσθεση του πρώην δήμου Σταυρούπολης.

Χαρακτήρισε την παρουσίαση του απολογισμού σαν έκθεση ιδεών και αερολογία. Μίλησε για έλλειψη συμπαράστασης της δημοτικής αρχής απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημότες λόγω της σκληρής λιτότητας που εφαρμόζει η Κυβέρνηση.

Καυτηρίασε τη δημοτική αρχή για την αταξία που επικρατεί στα τραπεζοκαθίσματα και στο παρκάρισμα των αυτοκινήτων, καθώς δεν έγινε καμία αναφορά στο έργο της Δημοτικής αστυνομίας και τον περίφημο δακτύλιο, προεξοφλώντας ότι και ο απολογισμός του 2011 θα είναι παρόμοιος με αυτόν του 2010, λόγω οικονομικής δυσχέρειας και χαρακτήρισε την πορεία του δήμου φθίνουσα χωρίς σκοπό, συνοχή και αντίληψη για το μέλλον.

 

Γ. Κολλάρος: “Οι δημοτικοί σύμβουλοι να διαδηλώσουν στο πλευρό των εργαζομένων”.

Ο επικεφαλής της παράταξης που πρόσκειται στο ΚΚΕ, ανέφερε ότι πρέπει να γίνει ένας απολογισμός στην πραγματική βάση των προβλημάτων των εργαζομένων που δεν έχει να κάνει με το φυλλάδιο που κρατούν όλοι στα χέρια τους ή με τις απόψεις των προλαλησάντων.

Οι εργαζόμενοι, είπε, ότι περιμένουν από το δήμο να είναι συνοδοιπόρος. Μιλώντας για το ΚΕΠ ζήτησε να πάρει υπεύθυνα θέση ο δήμος σχετικά με το κλείσιμο ή την ενοποίηση του.

Έβαλε ζήτημα πλέον πώς θα ζήσουν οι εργαζόμενοι στο δήμο και πώς θα ζήσουν από εδώ και πέρα οι δημότες.

Τέλος κάλεσε τους δημοτικούς συμβούλους να αντισταθούνε στην λαίλαπα των μέτρων και να διαδηλώσουν στο πλευρό των εργαζομένων.

 

Δ. Πατσίδου:

Ξεκινώντας την τοποθέτηση της η κυρία Πατσίδου ανέφερε ότι ο ετήσιος απολογισμός πεπραγμένων αποτελεί την κορυφαία στιγμή της άμεσης δημοκρατίας σε ότι αφορά τη διοίκηση του δήμου, θεωρώντας δυστύχημα το γεγονός ότι για μία ακόμη φορά οι πολίτες απέχουν. Η δημοτική αρχή, τόνισε, δεν λογοδοτεί για τις πράξεις της και τα έργα της, απλά παραθέτει σ’ ένα πολύ ωραίο περιοδικό, παρόμοιο με το περσυνό, μία εικονική πραγματικότητα και μένει στην αντιπολίτευση να πει στους συνδημότες της την αλήθεια.

Για το έντυπο των πεπραγμένων, σημείωσ, ότι βλέποντας το κανείς βγάζει τα εξής συμπεράσματα. Ότι η λογική της δημοτικής αρχής είναι η λογική της ιδιοκτησιακής αρχής και η αλαζονεία της εξουσίας όχι μόνο από την ίδια παράταξη αλλά και από τα ίδια πρόσωπα που την απαρτίζουν, κάνοντας λόγο για επιλεκτική μνήμη της δημοτικής αρχής.

έκανε αναφορά στην χρονιά του 2010 που ήταν μέλος της ΕΑΠΑΞ, μέλος του δημοτικού ραδιοφώνου και παρακολούθησε στενά τα θέματα πολιτισμού του δήμου, ως μέλος του ΔΣ του Κέντρου Πολιτισμού μετά τη συγχώνευση της ΔΗΚΕΞ.

 “Παρ όλο που το 2010 προεκλογική χρονιά συνέβησαν τόσα στην ΕΑΠΑΞ, σκόπιμα απέκρυψε η δημοτική αρχή τα όσα συνέβησαν. Επιλεκτική αμνησία για το αμαρτωλό παρελθόν, θα έλεγα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η ΕΑΠΑΞ θα μείνει αξέχαστη για όσους παρακολουθούν την πορεία του δήμου. Από την πρώτη στιγμή της συμμετοχής μου στο ΔΣ αντιλήφθηκα πρώτον την αναιτιολόγητη ύπαρξη αυτής της εταιρείας και δεύτερον ότι αποτελούσε μοχλό ανάπτυξης εκλογικής πελατείας. Η ΕΑΠΑΞ για μένα σημαίνει, σκοπιμότητα, αδιαφανής διαχείριση και εκμετάλλευση ευπαθών κοινωνικών ομάδων συνδημοτών μας. Επίσης σημαίνει ελλειμματική διαχείριση, υπέρογκα χρηματικά ποσά που χάθηκαν σε σκοτεινά νερά πολιτικής σκοπιμότητας και αμαρτωλών σχέσεων. Όπως όλοι οι συνδημότες μας αναμένουμε την απόδοση ευθυνών και της δικαιοσύνης για αυτή την ανεξέλεγκτη τροχιά, που κινήθηκε η ΕΑΠΑΞ τόσο σε αυτή την εταιρεία όπως και σε άλλα νομικά πρόσωπα του δήμου, η έννοια της συμμετοχικής δημοκρατίας δεν υπάρχει. ΔΗΚΕΞ, Στέγη γραμμάτων, στέγη πολιτισμού, οργανισμός άθλησης δημοτικό ραδιόφωνο”.

Σχετικά με τα δρώμενα που αναφέρονται στο έντυπο έθεσε τα ερωτήματα από ποιους αποφασίστηκαν και πόσο στοίχισαν, τονίζοντας πώς το θέμα του πολιτισμού στην Ξάνθη είναι θέμα ενός προέδρου και λίγων παραγόντων και όσο για τις συμφωνίες αυτές γίνονται χωρίς παραστατικά και καμία διαδικασία και τα πρόσωπα τα οποία αποτελούν τον πολιτιστικό πλούτο αυτής της πόλης δεν έχουν καμία συμμετοχή, ούτε στις ΘΛΕ, ούτε στις γιορτές παλιάς πόλης. Σχετικά με την πρόταση της για τη δημιουργία καλλιτεχνικής επιτροπής, ανέφερε ότι φαντάζει σαν κόκκινο πανί στη δημοτική αρχή. “Επειδή πολιτισμός δεν είναι μόνο η καρναβαλική παρέλαση και τα σουβλάκια παλιάς πόλης. Είδε κανείς τη σχολή χορού ή το ωδείο και γενικά όλα αυτά που συνθέτουν τον πολιτισμό”; Μίλησε για την παντελή έλλειψη καθαριότητας αφού δεν υπάρχει καθαρίστρια. “Παλιά έπιπλα, χώροι που μοιάζουν αποθηκευτικοί με παλιά στοιβαγμένα αντικείμενα. “Και μέσα σε όλα αυτά ζουν και δραστηριοποιούνται άνθρωποι, οι οποίοι διδάσκουν πολιτισμό και συμπεραίνει κανείς ότι η δημοτική αρχή δεν σέβεται ούτε αυτούς, αλλά ούτε και τους μαθητές τους. Διαφημίσατε τη φιλαρμονική αλλά δεν ξέρω αν αυτή θέλει να σας ξέρει, απόδειξη η τελευταία της αποχή από την παρέλαση. Σε ότι αφορά τον Οργανισμό Άθλησης κλείσατε το κολυμβητήριο και αφήσατε πίσω του τα χρέη. Όσο για το δημοτικό ραδιόφωνο έζησα από κοντά πόσο αυτό υποβαθμίστηκε με τη μείωση του προσωπικού του, οι οποίοι εργαζόμενοι αυθαίρετα μεταφέρθηκαν στον δήμο, όπου εκεί μετά εφευρέθηκαν οι θέσεις που κάλυψαν”.

Στη συνέχεια αναφερόμενη στο οικονομικό αποτέλεσμα της χρήσης των οργανισμών του δήμου είπε ότι η ΕΑΠΑΞ έχει ένα έλλειμμα της τάξης των 800.000 ευρώ, η στέγη σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει, παρουσιάζει ένα έλλειμμα της τάξης των 61.000 ευρώ και όσο για την ΔΗΚΕΞ δεν μπόρεσε να έχει μία σαφή εικόνα για τα οικονομικά της στοιχεία. “Ίσως και αυτά μια ημέρα, αν και δεν το εύχομαι, αποτελέσουν και αυτά, αντικείμενο εισαγγελικής έρευνας, όπως και της ΕΑΠΑΞ αφού η ΔΗΚΕΞ ήταν το νομικό πρόσωπο που επί χρόνια διαχειρίστηκε τα μεγάλα γεγονότα της πόλης μας, όπως ΘΛΕ και γιορτές παλιά πόλης σπαταλώντας πολλές χιλιάδες ευρώ. Αυτά όσον αφορά την άποψη μου για τη δημοτική αρχή, όσο καιρό συμμετείχα σαν μέλος των διοικητικών συμβουλίων που μετείχα. Δεν μπορώ όμως να μην παραθέσω και την άποψη μου ως δημότης αυτής της πόλης. Αν δεν το έχετε αντιληφθεί οφείλω να σας πω, πώς οι πολίτες μας βρίζουν. Και βρίζουν και εμάς όταν δεν μιλάμε. Ο αριθμός των δημοτικών υπαλλήλων αγγίζει τους τετρακόσιους και στοιχίζουν σε όλους μας πολλές χιλιάδες ευρώ.  η πόλη  με τα χίλια χρώματα είναι η πόλη με τους βρώμικους δρόμους, τα δεκάδες αδέσποτα σκυλιά, με τον ελλειπή φωτισμό, με τα καπάκια των στύλων με τις ηλεκτρολογικές συνδέσεις στο ύψος των παιδιών να είναι κακώς συντηρημένα, άρα επικίνδυνα. Το μεγάλο έργο της πλατείας που χώρισε στα δύο την πόλη, από την οποία λόγω έλλειψης κυκλοφοριακής μελέτης, διέρχονται καθημερινά παράνομα, μηχανάκια ακόμη και αυτοκίνητα με τα εικονικά δένδρα που ποτέ δεν πρόκειται να μεγαλώσουν, οι κάδοι σκουπιδιών που ούτε αντικαθίστανται, ούτε απολυμαίνονται και σε περίπτωση που ελεγχθούν υγειονομικά κάποιοι από εμάς θα βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης. Παραμελημένα φρεάτια που έχουν ως αποτέλεσμα να πλημυρίζουν με την πρώτη βροχή. Οι παράνομες συνδέσεις της ΔΕΥΑΞ, θέμα που αποδέχθηκαν οι υπηρεσίες σας, θέμα υψίστης σημασίας για τη δημόσια υγεία, το οποίο απορώ πώς ακόμη δεν βρίσκεται στα χέρια της δικαιοσύνης και πώς αναιτιολόγητα και περίεργα δεν επιληφθήκατε. Και φυσικά το μεγάλο έλλειμμα για το δήμο είναι η φροντίδα των παιδιών και είναι γνωστό το θέμα με την περικοπή των κονδυλίων για σίτιση, καθαριότητα, καμία μέριμνα για άτομα με ειδικές παθήσεις καμία μέριμνα για μοναχικά άτομα και καμία μέριμνα για βελτίωση των όρων ζωής της τρίτης ηλικίας με τα τόσα προβλήματα. Αυτά αφορούν τον απολογισμό του 2010, το ίδιο μας περιμένει και το 2011. Η αποχή των συνδημοτών μας δείχνει ότι χάθηκε και η τελευταία τους ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο και έπαψαν ακόμη και να προσπαθούν”.

 

Τοπ Ισμέτ

Ο σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Τοπ Ισμέτ μίλησε για τους δρόμους των Κιμμερίων που σκάφτηκαν και στρώθηκαν αλλά με την πρώτη βροχή ξαναέγιναν λακκούβες. Επίσης ανέφερε ότι στρωθηκαν με πίσσα δρόμοι πάνω στο ρέμα και αναρωτήθηκε ποιες υπηρεσίες του δήμου είναι αυτές που προγραμματίζουν με τόση προχειρότητα έργα.

Μίλησε για τους υπόγειους κάδους απορριμμάτων, όπου επειδή οι σάκοι έχουν σκιστεί μένουν τα απορρίμματα μέσα στους κάδους εδώ και μήνες.

Τέλος ζήτησε να πληροφορηθεί τι θα κάνει η δημοτική αρχή για το κλειστό γήπεδο των Κιμμερίων που έχει εξαγγείλει ότι θα υλοποιήσει.

 

Ν. Φωτιάδης

Ξεκίνησε την τοποθέτηση του λέγοντας τη χαρακτηριστική φράση “κάθε πέρυσι και καλύτερα”. “Όσο για τον Καλλικράτη το τονίζω συνέχεια είναι μία απάτη αισχίστου είδους. Έχει ελλείψεις και το Αθηνοκεντρικό κράτος έχει κάνει πάσα όλες τις ενέργειες και τα παρεργα χωρίς κανένα κονδύλι. Το τονίζω λοιπόν. Κάθε πέρσι και καλύτερα. Του χρόνου που θα είμαστε εδώ θα λέμε πώς δεινοπαθεί ο δήμος, και πώς θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα, εκτός αν έχει ρίξει “φαλιμέντο” η Ελλάς και δεν θα υπάρχουν οι δήμοι”.

Κάνοντας αναφορά σε συνάντηση δημάρχων, εκπροσωπώντας τον Μ. Στυλιανίδη, είπε στους τότε παρόντες δημάρχους πώς αν ήταν αυτός δήμαρχος, θα τους μάζευε όλους να πάνε να καταθέσουν τα κλειδιά των δήμων. “Διανύουμε το δέκατο μήνα με τον Καλλικράτη και τώρα αποφάσισαν να κάνουν εκλογές για να βγάλουν συνδικαλιστικό όργανο” κατέληξε.

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε Επίσης
Close
Back to top button