Η κρίση διαπερνά και τη Δικαιοσύνη

Προϋπόθεση για την εδραίωση μιας ανεξάρτητης Δικαιοσύνης αποτελεί η επίτευξη της συναίνεσης μεταξύ της πολιτείας και δη της εκτελεστικής εξουσίας, των δικαστών και δικηγόρων πάνω σε μια σειρά αποφάσεων και ενεργειών που θα πρέπει να δρομολογηθούν προκειμένου να διασφαλιστεί η αξιοπιστία της Δικαιοσύνης, έτσι ώστε και ο πολίτης να την εμπιστευτεί και πάλι, επισημάνθηκε μεταξύ άλλων στην Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, οι εργασίες της οποίας φιλοξενήθηκαν στην πόλης της Ξάνθης.

Προϋπόθεση για την εδραίωση μιας ανεξάρτητης Δικαιοσύνης αποτελεί η επίτευξη της συναίνεσης μεταξύ της πολιτείας και δη της εκτελεστικής εξουσίας, των δικαστών και δικηγόρων πάνω σε μια σειρά αποφάσεων και ενεργειών που θα πρέπει να δρομολογηθούν προκειμένου να διασφαλιστεί η αξιοπιστία της Δικαιοσύνης, έτσι ώστε  και ο πολίτης να την εμπιστευτεί και πάλι, επισημάνθηκε  μεταξύ άλλων στην Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, οι εργασίες της οποίας φιλοξενήθηκαν στην πόλης της Ξάνθης.


Όπως επίσης ομόφωνα οι δικηγόροι και οι δικαστές που συμμετείχαν στη συνάντηση τάχθηκαν ανοιχτά υπέρ της αλλαγής  του νόμου περί ευθύνης υπουργών, αλλά  και του τρόπου επιλογής των Ανωτάτων Δικαστών.


Τη διοργάνωση της Ολομέλειας ανέλαβε για πρώτη φορά ο Δικηγορικός Σύλλογος της Ξάνθης, ο οποίος φέτος γιορτάζει τα 75 χρόνια λειτουργίας του.


Την έναρξη των εργασιών κήρυξε το απόγευμα της Πρωτομαγιάς ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης, κ. Κώστας Γούναρης παρουσία των πολιτικών αρχών του νομού, αλλά και των εκπροσώπων των δικαστικών ενώσεων της χώρας, καθώς και των δικαστικών επιμελητών.


Σημαντικές προσωπικότητες από το χώρο των Δικαστών και Εισαγγελέων, όπως ο Επίτιμος Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Στέφανος Ματθίας, και ο Σωτήριος Μπάγιας Πρόεδρος της Ολομέλειας Εισαγγελέων της χώρας τίμησαν με την παρουσία τους την Ολομέλεια, η οποία χαρακτηρίστηκε μεταφορικά ως η Βουλή των δικηγόρων της χώρας.


Υποδεχόμενος τους Προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, ο πρόεδρος του Συλλόγου της Ξάνθης, Κώστας Γούναρης έκανε μια σύντομη ιστορική αναδρομή στα 75 χρόνια λειτουργίας του Συλλόγου των Δικηγόρων της Ξάνθης, επανέλαβε το αίτημα της λειτουργίας  Διοικητικού Πρωτοδικείου στην πόλη, ενώ στάθηκε και στην οικονομική κρίση και όσων αυτών συνεπάγεται, επισημαίνοντας παράλληλα στην υποχρέωση που έχουν οι λειτουργοί της δικαιοσύνης για την εδραίωση του αισθήματος περί δικαίου στου πολίτες με τη σε βάθος διερεύνηση των υποθέσεων και την γρήγορη εκδίκασή τους. Ο κ. Γούναρης σημείωσε πως ο τρόπος λειτουργίας της δικαιοσύνης διασφαλίζει την κοινωνική ειρήνη, μίλησε για την  αρμονική συνεργασία των φορέων της πολιτείας και της Δικαιοσύνης, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην υπόθεση της Μονής Βατοπεαιδίου επισημαίνοντας την ομόθυμη στάση των φορέων της Ξάνθης, καθώς και των Δικηγορικών Συλλόγων της Θράκης, που ανεξάρτητα από κόμματα, συνέβαλαν στη δημοσιοποίηση του θέματος και στην αποκάλυψη του σκανδάλου, εκφράζοντας και την πεποίθηση ότι στο τέλος θα υπάρξει διαλεύκανση της υπόθεσης.


Παρόντες στην επίσημη πρώτη των τριήμερων εργασιών της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών συλλόγων της χώρας, το βράδυ της περασμένης  Παρασκευής 1η Μαϊου και στο Ξενοδοχείο ΖΗΤΑ ΠΑΛΑΣ, το παρόν έδωσαν και οι τοπικές αρχές της περιοχής, οι οποίες χαιρετίζοντας την εκδήλωση και τα μέλη της συνάντησης αναφέρθηκαν στα πλεονεκτήματα της περιοχής, καθώς και στην πολυπολιτισμική της ταυτότητα και την αρμονική συνύπαρξη των κατοίκων της, η οποία πρέπει να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για την Ε.Ε, στο πλαίσιο της μεταναστευτικής της πολιτικής, όπως χαρακτηριστικά επισήμανε  ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ, Δημήτρης Σταμάτης.


Στην κρίση των θεσμών και της δικαιοσύνης,  πέρα από την οικονομική κρίση, αναφέρθηκε κατά το χαιρετισμό του ο Βουλευτής Ξάνθης της Ν.Δ. και πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Αλέξανδρος Κόντος. Ο κ. Κόντος τόνισε ότι οι πρώτοι που ευθύνονται για αυτή την κρίση είναι οι ίδιοι οι πολιτικοί με τη συμπεριφορά τους απέναντι στη δικαιοσύνη και στους λειτουργούς της , ανάλογα  με το αν ικανοποιεί ή όχι τα συμφέροντά τους.   Έντονη ήταν η κριτική που άσκησε για τους συναδέλφους του που το παίζουν εισαγγελείς και βγαίνουν στα κανάλια, αλλά και στην τηλεόραση που μπαίνει ως εισβολέας στα σπίτια μας, προσθέτοντας επίσης πως θα πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία που κυριαρχεί πλέον όλοι οι Έλληνες να είναι εισαγγελείς. Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Κοντός αναφέρθηκε για πρώτη φορά δημοσίως εδώ στην Ξάνθη για την εμπλοκή του στην υπόθεση Βατοπαιδίου, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι για καθαρά πολιτικούς λόγους λιθοβολήθηκε, χωρίς να έχει αποδειχτεί κάτι εις βάρος του. Ενώ τέλος τόνισε την ανάγκη αλλαγής του νόμου περί ευθύνης υπουργών, έτσι ώστε να μην παραγράφονται υποθέσεις, καθώς μόνο έτσι θα φύγει η ρετσινιά από τους πολιτικούς, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.


Χαιρετίζοντας τα μέλη της Ολομέλειας, ο Βουλευτής Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Σγουρίδης επεσήμανε και αυτός με τη σειρά του την αναγκαιότητας της αλλαγής του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Παραδέχτηκε ότι οι  πολιτικοί και η πολιτική δεν βρίσκονται στα καλύτερα, ενώ στη δίνη αυτή έχει εμπλακεί και η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Πρέπει να υπάρξει εμπιστοσύνη στους θεσμούς, ανέφερε χαρακτηριστικά. Σημείωσε πως υπάρχουν διέξοδοι και μέσω της αλλαγής του Συντάγματος, ενώ τόνισε πως χρειάζεται για να προχωρήσουν οι φορείς της πολιτικής και της Δικαιοσύνης στις απαραίτητες αλλαγές.


Τέλος, υπογράμμισε κάποια ζητήματα που αφορούν τη μειονότητα, αλλά και το ρόλο την Τουρκίας και  το παιχνίδι που παίζει στην περιοχή της Θράκης, που αν δεν επιδειχθεί και η ανάλογη προσοχή από πλευράς ελληνικής πολιτεία, τότε ενδέχεται να οδηγηθούμε σε επικίνδυνες ατραπούς, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.


Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν από πλευρά τοπικών αρχών και ο νομάρχης Ξάνθης, Γιώργος Παυλίδης, ο οποίος τόνισε τις προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής, αλλά και την καθιέρωση του νομού Ξάνθης ως τουριστικό προορισμό με αυξημένη επισκεψιμότητα, ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Ξάνθης, καθώς , Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Θεολόγος Καλαϊτζής, καθώς και γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, Φίλιππος Τσαλίδης, ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη της αυτοκριτικής των υπηρετούντων στο χώρο τόσο της πολιτικής, όσο και της δικαιοσύνης και ευχήθηκε η Ολομέλεια που γίνεται στην Ξάνθη να πάρει εκείνες τις αποφάσεις που θα εκσυγχρονίσουν το θεσμικό πλαίσιο της Δικαιοσύνης.     


 


Τα μηνύματα των λειτουργών της δικαιοσύνης


Την παραδοχή πως η κρίση θεσμών και αξιών έχει περάσει και στο χώρο της Δικαιοσύνης, όπως επίσης και την ανάγκη στήριξης της δικαστικής ανεξαρτησίας, επεσήμαναν μεταξύ άλλων κατά τους χαιρετισμούς της οι εκπρόσωποι των Ενώσεων των ανωτάτων δικαστικών, καθώς και ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Παξινός και ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες, κ. Βαρδακαστάνης.


Όλοι τους στάθηκαν ιδιαίτερα στην αυτοκριτική στην οποία θα πρέπει να προχωρήσουν οι υπηρετούντες  το χώρο της Δικαιοσύνης, αλλά και της συσστράτευσης για την εδραίωση μιας καλύτερης, και πιο αξιόπιστης δικαιοσύνης, χωρίς προκαταλήψεις και συντεχνίες, όπως  επεσήμανε και  ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Εισαγγελέων Ελλάδας, κ. Σωτήρης Μπάγιας.


Μάλιστα σημείωσε χαρακτηριστικά « πρωταρχικό για την αντιμετώπιση της εμπιστοσύνης των πολιτών, είναι η αυτοκριτική των λειτουργών της δικαιοσύνης. Θα πρέπει να βρεθούν τα κενά που υπάρχουν στο χώρο μας και φυσικά δε φταίνε πάντα τα ΜΜΕ. Ωστόσο θα πρέπει να μας ανησυχήσει όταν οι πολίτες λένε ότι θα απευθυνθούν στα ΜΜΕ για να βρουν το δίκαιο τους και όχι στα Δικαστήρια για να δικάσουν την υπόθεσή τους, και αυτό γιατί υπάρχει βραδύτητα στην απονομή δικαιοσύνης».


Τέλος από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ολομέλειας και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Παξινός, σημείωσε πως παρατηρείται πλέον μια κρίση συνείδησης, κρίση αξιών για την οποία ευθύνεται  σε ένα βαθμό και ο ίδιος ο δικηγορικός κόσμος της χώρας με τη στάση του. Μίλησε για μια εκτεταμένη διαφθορά και μια ανοσία πλέον των Ελλήνων η οποία μεταφέρθηκε σε όλα τα επίπεδα.


«Η Βουλή δε νομοθετεί, αλλά δικάζει. Παρατηρούμε την αλαζονεία της εξουσίας και την πελατειακή σχέση. Λείπει ο ανθρωπισμός και η συναίνεση. Εμείς έχουμε την ευθύνη. Αυτά που λοιδορούμε, αυτά που συμβαίνουν στην Ελληνική Δικαιοσύνη έχουμε την ευθύνη να τα διορθώσου μακριά από κομματικές αγκυλώσεις και με ενωτικό πνεύμα, αλλά και το χρέος που έχουμε προς τις επόμενες γενιές».


 


Η Σαρία μεταξύ των  κυρίαρχων  θεμάτων της Ολομέλειας


Τα θέματα που κυριάρχησαν στη συνάντηση των δικηγόρων της χώρας ήταν η αναμόρφωση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινική Δικονομίας, αλλά και οι δικαιοδοτικές αρμοδιότητες του Μουφτή και η αντίθεσή τους με την ελληνική και ευρωπαϊκή έννομη τάξη.


Εισηγητής του τελευταίου θέματος ήταν ο επίτιμος Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Στέφανος Ματθίας, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι η εκδίκαση των υποθέσεων οικογενειακού και κληρονομικού δικαίου των Μουσουλμάνων της Θράκης από το Μουφτή δεν επιβάλλεται από καμιά ελληνοτουρκική Συνθήκη, όπως επίσης ότι δεν υφίσταται διεθνής ή διμερής δέσμευση της χώρας μας να διατηρεί το Μουφτή ως δικαστή και να ανέχεται της εφαρμογή της Σαρία στις οικογενειακές και κληρονομικές σχέσεις μεταξύ των Ελλήνων Μουσουλμάνων.  Ενώ κατέληξε πως επιβάλλεται η κατάργηση εθνικών νόμων 147/1914, 2345/1920 και του νεότερου 1920/1991,     και η υπαγωγή των οικογενειακών και κληρονομικών υποθέσεων μεταξύ Μουσουλμάνων στα ελληνικά δικαστήρια, τα οποία θα εφαρμόζουν το δίκαιο του Αστικού Κώδικα, όπως γίνεται για όλους τους Έλληνες πολίτες. « Ο αναχρονισμός που καταδικάζει τη μειονότητα των Ελλήνων μουσουλμάνων της . Θράκης σε δικαστική γκετοποίηση πρέπει να λήξει», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.


 


                                                             Δέσποινα Γκούμα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button