Αναβολή της Γενικής Συνέλευσης της ΕΑΠΑΞ

Επαναλήφθηκε το σκηνικό της αναβολής της  Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της ΕΑΠΑΞ λόγω μη απαρτίας. Ο πρόεδρος της Εταιρείας του δήμου προσπάθησε απεγνωσμένα να καλέσει τα μέλη αλλά δυστυχώς παρόντες παρέμειναν ο κ. Κυριακίδης και ο επικεφαλής της μείζονος Αντιπολίτευσης Χ. Πούλιος.

 Ο πρόεδρος τόνισε κατά τη διάρκεια της  δήλωσης  του ότι στις Α.Ε. αυτά συμβαίνουν.

 Η επαναληπτική Γενική Συνέλευση ορίστηκε στις 3 Αυγούστου ενώ διαδικαστικά προβλέπεται να επαναληφθεί αν και αυτή δεν τελεσφορήσει.

Επαναλήφθηκε το σκηνικό της αναβολής της  Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της ΕΑΠΑΞ λόγω μη απαρτίας. Ο πρόεδρος της Εταιρείας του δήμου προσπάθησε απεγνωσμένα να καλέσει τα μέλη αλλά δυστυχώς παρόντες παρέμειναν ο κ. Κυριακίδης και ο επικεφαλής της μείζονος Αντιπολίτευσης Χ. Πούλιος.

 Ο πρόεδρος τόνισε κατά τη διάρκεια της  δήλωσης  του ότι στις Α.Ε. αυτά συμβαίνουν.

 Η επαναληπτική Γενική Συνέλευση ορίστηκε στις 3 Αυγούστου ενώ διαδικαστικά προβλέπεται να επαναληφθεί αν και αυτή δεν τελεσφορήσει.

 Τα θέματα που επρόκειτο να συζητηθούν και να παρθούν οι τελικές αποφάσεις ήταν:

 Η έγκριση του ισολογισμού, η απαλλαγή των μελών του ΔΣ για την χρήση του 2010, η εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 47 και 48 του νόμου 2190/20 για τη λήψη απόφασης λύσης και εκκαθάρισης της Εταιρείας και ορισμού εκκαθαριστών. Και τέλος στην παράγραφο Διάφορα θέματα προς συζήτηση η πρόταση του προέδρου να γίνει η ΕΑΠΑΞ μονομετοχική εταιρεία διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων του δήμου, κάτι που στη συνέχεια στηλιτεύτηκε από τον παρόντα επικεφαλής της αντιπολίτευσης Χ. Πούλιο.

 Αναφερόμενος στην πρόταση του ο κ. Κυριακίδης είπε ότι οι μέτοχοι δύνανται να αποσύρουν τη δυνατότητα περί λύσης και εκκαθάρισης, εφ όσον υπάρχουν βάσιμοι λόγοι για να υιοθετήσουν άλλα μέτρα, όπως η εξυγίανση μιας εταιρείας και οι νέες δράσεις που μπορούν να ανατρέψουν τα δυσμενή στοιχεία μίας Α.Ε. “Έχουμε βάσιμους τέτοιους λόγους, ήδη ανέθεσα σε δικηγόρους να απαιτήσουν τα οφειλόμενα από τους δήμους Πιερέων και Ελευθερών και δεν τίθεται θέμα παραγραφής αυτών των οφειλομένων”. Ανέφερε ότι μπορεί οι υποχρεώσεις της εταιρείας να είναι 904.00 ευρώ, όμως  το κονδύλι των απαιτήσεων από τους δύο δήμους ανέρχεται στο ποσό των 450.000 ευρώ και σύμφωνα με την αξία της μετοχής και του ακινήτου της ΕΑΠΑΞ, αυτά ανέρχεται σε συν 320.000 ευρώ και συν το κονδύλι των 145.000 ευρώ που αφορά ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως δήμοι Βιέννης, Βενετίας που είναι σε εξέλιξη, κάνουν βιωσιμη την εταιρεία, τονίζοντας ότι αυτά θα επικαλεστεί ο ίδιος προκειμένου να υιοθετηθεί η πρόταση του για τη μετατροπή της εταιρείας σε μονομετοχική.

 Σύμφωνα με το καταστατικό της Εταιρείας που άλλαξε το 2007, η μετεξέλιξη της ΕΑΠΑΞ σε μονομετοχική, έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει την ακίνητη περιουσία του δήμου.

 Τέλος είπε ότι υπάρχει το σοβαρό πρόβλημα με τους εργαζομένους, οι οποίοι έχουν πάνω από 12 χρόνια στην εργασία και πληρούν τις υποχρεώσεις,  σύμφωνα με τον νόμο Παυλοπουλου να παραμείνουν στην εργασία τους,  αλλά ο νόμος του Καλλικράτη πλέον αναφέρει πώς αν λυθεί η εταιρεία, αυτοί θα απολυθούν.

 

 

Χ. ΠΟΥΛΙΟΣ: “Η ΚΩΜΩΔΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ”

 

Στη συνέχεια, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χ. Πούλιος, αναφερόμενος στην αναβολή της Γενικής συνέλευσης είπε ότι είναι μία κωμωδία η οποία συνεχίζεται. Θα ήταν για γέλια αν δεν ήταν τραγικά τα πράγματα στη δημοτική επιχείρηση, πρόσθεσε στη συνέχεια,  λέγοντας ότι μπορεί να είναι μία Ανώνυμη εταιρεία αλλά δεν παύει να είναι μεγαλομέτοχος ο δήμος και η ΔΕΥΑΞ.

 Εξέφρασε την απορία του για την μη παρουσία των υπολοίπων μετόχων και καυτηρίασε  αυτήν και ειδικότερα το Επιμελητήριο, παρ ότι έκανε παρέμβαση στον ίδιο τον πρόεδρο Ανδρικόπουλο και αναρωτήθηκε αν καταλαβαίνουν οι μέτοχοι ότι είναι συνυπεύθυνοι. “Μήπως νομίζουν ότι αν παραχωρήσουν τις μετοχές στους στον δήμο απεμπολούνται οι ευθύνες τους”;

 O κ. Πούλιος αναφέρθηκε στις διατάξεις της ημερήσιας διάταξης, η οποία ενέχει κενά, τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχει κύριο θέμα προς συζήτηση η λύση της εταιρείας και στα διάφορα να υπάρχει πρόταση για μονομετοχική εταιρεία. “Όταν ψηφιστεί η εκκαθάριση της εταιρείας δεν υπάρχει περίπτωση να μετατραπεί σε μονομετοχική. Το ένα από τα δύο θα απαλειφτεί”.

 Επανέλαβε τη θέση του  ότι με λύσεις και εκκαθαρίσεις των αμαρτωλών εταιρειών  δεν σφουγγαρίζονται παλιές αμαρτίες. “Δεν σφουγγαρίζονται ευθύνες συγκεκριμένων ανθρώπων, οι οποίοι θήτευσαν εδώ μέσα επί πάρα πολλά χρόνια και θα έλεγα και δίκην αυτοκρατόρων σε αυτές τις εταιρείες, μη έχοντας καμία ευαισθησία στα διοικητικά συμβούλια και παίρνοντας αδιαφανείς αποφάσεις  οδήγησαν την εταιρεία σε αυτό το χάλι. Σε ότι αφορά τους εργαζομένους, οι “Πολίτες για την Αλλαγή”  είναι αλληλέγγυοι, είναι στο πλευρό τους, θα προσπαθήσουμε να βρούμε μία λύση. Μη χάσουν οι άνθρωποι το ψωμί τους μετά από δέκα-δώδεκα χρόνια δουλειάς, αλλά αυτό δεν πρέπει να αποτελεί προκάλυμμα για συνέχιση  αδιαφανών λειτουργιών της επιχείρησης”.

 Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης ανέφερε ότι διαφαίνεται προσπάθεια από τη δημοτική αρχή συγκάλυψης κακής διαχείρισης της εταιρείας με το κλείσιμό της και άφησε να εννοηθεί ότι πλέον το θέμα της ΕΑΠΑΞ δεν θα συζητείται μόνο στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου αλλά και στις δικαστικές αίθουσες.

 

Α. ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button