Ανεξήγητες εξηγήσεις, αιχμές, “μπηχτές” και διακοπή της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της Δευτέρας

Το σήριαλ με τη δεδνροφύτευση συνεχίστηκε και πάλι στο δημοτικό συμβούλιο με τον Ν. Ανταμπούφη, επικεφαλής της ελάσσονος  αντιπολίτευσης να ζητά εξηγήσεις και την αλληλογραφία με τους Ελληνοαμερικάνικους που διέθεσαν το ποσό των 10.000 δολαρίων για τη δενδροφύτευση.

Το σήριαλ με τη δεδνροφύτευση συνεχίστηκε και πάλι στο δημοτικό συμβούλιο με τον Ν. Ανταμπούφη, επικεφαλής της ελάσσονος  αντιπολίτευσης να ζητά εξηγήσεις και την αλληλογραφία με τους Ελληνοαμερικάνικους που διέθεσαν το ποσό των 10.000 δολαρίων για τη δενδροφύτευση.

 Ο Αντιδήμαρχος πρασίνου Α. Αγκόρτσας για μια ακόμη φορά ενημέρωσε το σώμα για όλη την αλληλογραφία μεταξύ του δήμου και της Ελληνοαμερικανικής ένωσης. Μία διαδικασία κουραστική αφού πολιτικά “κάηκε” το θέμα. Όσο για τις οικονομικές ατασθαλίες αν αυτές υπήρξαν δεν έχει αποδειχθεί τίποτε, με δεδομένο ότι τα χρήματα υπάρχουν στο ταμείο του δήμου. Στο ερώτημα από πλευράς Ανταμπούφη πώς θα αξιοποιηθούν αυτά τα 10.000 δολλάρια, ουδείς απάντησε γιατί εν τω μεταξύ ανέβηκαν οι τόνοι πολύ περισσότερο και αναίτια για ένα θέμα ήσσονος σημασίας, την στιγμή μάλιστα, όπως τόνισε ο δήμαρχος, που τα πράγματα για το δήμο Ξάνθης καθώς και για άλλους δήμους της χώρας είναι τόσο επικίνδυνα που ήδη βρίσκεται σε σημείο περιορισμένης στάσης πληρωμών.

 Στο θέμα της λαϊκής της Ξάνθης ο καθ ύλη αρμόδιος Αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας κ. Φωτιάδης ανέφερε ότι γίνεται ένα μεγάλο αλαλούμ και αναμένονται οδηγίες από τα αντίστοιχα Υπουργεία για να συμπληρώσει ο Αντιδήμαρχος καθαριότητας Π. Ταρενίδης ότι δεν μπορούν για πάντα να μεταβιβάζονται οι άδειες “κληρονομικό δικαίω”.

 Εγκρίθηκαν 18 θέσεις εποχικών με 8μηνη σύμβαση από τους οποίους 9 θα προσληφθούν ως καλλιτέχνες στον Πολιτισμό, 4 στους βρεφονηπιακούς, 1 δασοπόνος, 1 καθαρίστρια, δύο φύλακες για το Δασικό Χωριό και επιπλέον ένας οδηγός με κατηγορία διπλώματος Δ και Ε προκειμένου, όπως ανέφερε ο δήμαρχος να χρησιμοποιηθεί και ως οδηγός στο τραινάκι.

 

ΕΤΕΝΕΞ

 

“Περίεργος” καυγάς

  μεταξύ του δημάρχου και του Θ. Ξυνίδη

 

Στο 8ο κατά σειρά θέμα ζητήθηκε η εξουσιοδότηση από το Σώμα ο Δήμος να υπογράψει απευθείας μισθωτήριο συμβόλαιο για το Ξενία, λόγω εκκαθάρισης της ΕΤΕΝΕΞ.

 Πολύ επιθετικός ο κ. Θ. Ξυνίδης, σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, επικαλέστηκε νομικό πρόβλημα για τη συνέχιση της μίσθωσης ενώ ο δήμαρχος επέμενε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα.

 Ο Χ. Πούλιος, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, έθεσε για πολλοστή φορά το ερώτημα γιατί δημιουργήθηκε η ΕΤΕΝΕΞ αφού και τότε μπορούσε απευθείας ο δήμος να υπογράψει σύμβαση για το ΞΕΝΙΑ; Και πήρε την απάντηση του δήμαρχου που έλεγε ότι οι νομικοί εκείνης της εποχή έτσι έκριναν.

 

Συνέχισε ο κ. Πούλιος ρωτώντας τα 350.000 ευρώ έσοδα από τα ενοίκια του ξενοδοχείου που πήγαν;

 Η απάντηση του δημάρχου ήταν, στην τοπική κοινωνία, τονίζοντας πώς το θέμα της συζήτησης ήταν η έγκριση της απευθείας υπογραφής σύμβασης του Δήμου με την επιχείρηση ή όχι.

 Ο Θ. Ξυνίδης ζήτησε τη γνώμη των νομικών του δήμου ενώ ο κ. Χ. Πούλιος ζητούσε επίμονα ενημέρωση για την μέχρι τώρα λειτουργία της επιχείρησης.

 Ο Δήμαρχος Ξάνθης Μ. Στυλιανίδης παρέπεμψε τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης να ζητήσει στοιχεία από αυτούς που κατήγγειλε την επιχείρηση, υπονοώντας τα μέσα ενημέρωσης και τις δικαστικές αρχές όπου προσέφυγε η μείζονα αντιπολίτευση, τονίζοντας πώς θα πρέπει η αντιπολίτευση να σταματήσει να αμαυρώνει συνειδήσεις.

 Έξαλλος ο κ. Ξυνίδης απευθυνόμενος στο δήμαρχο είπε: “Δεν αναρωτιέστε τι έγιναν τα χρήματα; Δεν θέλετε να το ψάξετε;”  Για να απαντήσει ο Δήμαρχος. “Μέχρι τώρα θέλατε να την κλείσετε την ΕΤΕΝΕΞ τώρα τι θέλετε επιτέλους; Να κλείσει ή να μην κλείσει;”

 Επέμενε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης. Θέλουμε θεσμικά ενημέρωση για τη λειτουργία της. “Θέλουμε να ενημερωθούμε, πρόκειται για χρήματα των δημοτών. Που είναι η διοίκηση της ΕΤΕΝΕΞ;”

 Απαντώντας ο δήμαρχος ανέφερε ότι τα στοιχεία όταν ζητήθηκαν από την αντιπολίτευση τα είχε και συμπλήρωσε επιθετικά: “Έχετε κάνει καταγγελία σε κάθε όργανο που υπάρχει”.

 Η καταλυτική παρέμβαση του Δ. Βορίδη έφθασε την συζήτηση στα άκρα και όξυνε τα πνεύματα στο μη παρέκει και ξαναγυρνώντας το θέμα στη δενδροφύτευση και στην αδιαφάνεια κατά την γνώμη του, ανέφερε ότι υπάρχει θέμα, το ίδιο και με τη λειτουργία της ΕΤΕΝΕΞ, χρησιμοποιώντας βαρύτατους χαρακτηρισμούς στο πρόσωπο του δημάρχου. προκάλεσε την παρέμβαση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Χ. Δημαρχόπουλου, ο οποίος του ζήτησε να ανακαλέσει χρησιμοποιώντας την φράση. “Δεν ντρέπεστε”;

 “Ο δήμαρχος πρέπει να ντρέπεται”, απάντησε οξύτατα ο κ. Βορίδης. Ο κ. Δημαρχόπουλος προσπάθησε να καταλαγιάσει τα οξυμένα πνεύματα γιατί η παρέμβαση του κ. Βορίδη προκάλεσε τους συμβούλους της συμπολίτευσης οι οποίοι παρατηρώντας τον προκάλεσαν ένα χάος στην συνεδρίαση. Οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης παρακολουθούσαν τα τεκταινόμενα χωρίς να παρεμβαίνουν. Σε μια προσπάθεια να στηρίξει το σύμβουλο του, ο Χ. Πούλιος αφού έβλεπε ότι ξέφευγε η κατάσταση από τον έλεγχο απευθυνόμενος στον δήμαρχο είπε: “Ρεζίλι στους Ελληνοαμερικάνους μας κάνατε εσείς κ. Δήμαρχε”.

 “Ποτέ δεν ήσασταν συναινετικός κ. Πούλιο. Μαζέψτε τους συμβούλους σας”. Απάντησε ο δήμαρχος.

 Ο πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου Χ. Δημαρχόπουλος μετά και τον λόγο επί προσωπικού των συμβούλων Φανουράκη και Τσιγγελίδη από την πλευρά της συμπολίτευσης και του Δ. Βορίδη από τη μείζονα αντιπολίτευση, αντί να ηρεμήσουν τα πνεύματα, αυτά οξύνθηκαν περισσότερο και αναγκάστηκε να διακόψει τη συνεδρίαση μέχρις ότου ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Μετά από 10λεπτη διακοπή της συνεδρίασης συζήτθηκαν τα υπόλοιπα θέματα υπηρεσιακού ενδιαφέροντος

 

Α. ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button