“ΔΕΝ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΛΑΣΤΡΑ ΣΤΗΝ ΕΑΠΑΞ”

Απαντά η Μπέτυ Πατσίδου στις αιτιάσεις του προέδρου της ΕΑΠΑΞ Αλέκου Κυριακίδη μέσω των ραδιοφωνικών κυμάτων του super fm σε μία συζήτηση για την πολυσυζητημένη της παραίτηση από το ΔΣ της εταιρείας.

Απαντά η Μπέτυ Πατσίδου στις αιτιάσεις του προέδρου της ΕΑΠΑΞ Αλέκου Κυριακίδη μέσω των ραδιοφωνικών κυμάτων του super fm σε μία συζήτηση για την πολυσυζητημένη της παραίτηση από το ΔΣ της εταιρείας.

Να σημειωθεί ότι η παραίτηση της δημοτικής συμβούλου δεν σηματοδοτεί απλά μία παραίτηση ενός πολιτικού προσώπου που ορίσθηκε να προσφέρει τις υπηρεσίες της για το κοινό καλό αλλά με αυτή της την κίνηση δείχνει ότι στο σύστημα που διοικεί το δήμο Ξάνθης εδώ και 30 χρόνια, κάτι δεν πάει καλά και πώς αυτό το σύστημα μπαίνει φραγμός στη διάθεση κάποιων ανθρώπων να προσφέρουν στους συμπολίτες τους με γνώμονα τη διαφάνεια,  από τη στιγμή μάλιστα, που η συγκεκριμένη εταιρεία διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα.

Πρέπει να τονισθεί ότι ο νέος πρόεδρος της ΕΑΠΑΞ καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να βρεθεί μία άκρη στον τρόπο λειτουργίας της επιχείρησης και η παρέμβαση της δικαιοσύνης θα ρίξει φώς στο ζήτημα. 

Με αφορμή την δήλωση του προέδρου κ. Α. Κυριακίδη ότι δεν είναι διατεθειμένος να πάει “επί σφαγής” δικαιώνεται η   παραίτηση της κυρίας Πατσίδου.

ΑΓΩΝΑΣ: Τους λόγους που παραιτηθήκατε κ.Πατσίδου.

Μ. ΠΑΤΣΙΔΟΥ: “Δεν μου αρέσει να δημιουργώ θέματα εκεί που δεν υπάρχουν.  Περίμενα με μεγάλη ανυπομονησία τη Γενική Συνέλευση των μετόχων που θα γινόταν στις 30 Ιούνιου που τελικά δεν έγινε. Βλέποντας λοιπόν ότι δεν υπάρχει διάθεση, ούτε από τους μετόχους, ούτε από το ΔΣ προκειμένου να βρεθεί μία λύση για αυτή την εταιρεία που τόσα έχουν ακουστεί, αποφάσισα να παραιτηθώ, γιατί εφ όσον βλέπω ότι δεν έχω ενεργό ρόλο στο ΔΣ, δεν έχω λόγο ύπαρξης”.

ΑΓΩΝΑΣ: “Κυρία Πατσίδου συνομιλώντας με τους συναδέλφους δημοσιογράφους και τους πολίτες φάνηκε περίεργο ένα ζωντανό κύτταρο της μικρής κοινωνίας της Ξάνθης όπως είσθε εσείς να παραιτείται”.

Μ. ΠΑΤΣΙΔΟΥ: “Η πορεία μου στα κοινά της πόλης μπορεί να είναι μικρή, όμως θέλω όπου συμμετέχω, το έχω καταδείξει,  ότι θέλω να έχω λόγο και να εκφράζω τη γνώμη μου η οποία είναι ξεκάθαρη. Και στο Δημοτικό Συμβούλιο έχω τοποθετηθεί επανειλημμένα για την ΕΑΠΑΞ αλλά και στα Διοικητικά Συμβούλια της εταιρείας έχω καταθέσει γραπτώς την άποψη μου. Βλέποντας όμως  ότι δεν υπάρχει το τυπικό μέρος και το οποίο καταγγέλλω επισήμως για τη λειτουργία της εταιρείας σε ότι αφορά τις συνεδριάσεις των ΔΣ,  τις προσκλήσεις και την τήρηση  των πρακτικών,  βλέποντας ότι δεν καταγράφεται όπως πρέπει η γνώμη μου και η αλήθεια των πραγμάτων, βλέποντας ότι δεν μετέχω ουσιαστικά όπως αρμόζει σ’ ένα μέλος του ΔΣ,  ήθελα να καταδείξω στους συνδημότες μου ότι ενώ είμαι εκεί,  απλά ήμουν διακοσμητική. Ούτε Δ.Σ. γίνονται, ούτε καταγράφετε η άποψη μου”.

 

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΩ  ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΔΣ

 

“Εγώ προσωπικά και η παράταξη μου “Πολίτες για την Αλλαγή” και προσωπικά  ο αρχηγός Χ. Πούλιος έχουμε καταδείξει το στίγμα για το συμβαίνει στην ΕΑΠΑΞ. Είχαμε καταγγείλει επανειλημμένως την λειτουργία της, από τότε που ακόμη πρόεδρος ήταν ο κ. Καλαιτζής και δεν είδα να θορυβείται κανείς. Αντίθετα είδα να μην εκπροσωπούνται οι μέτοχοι στα Διοικητικά Συμβούλια, να μην προσέρχονται τα μέλη του ΔΣ και εδώ ρίχνω ξεκάθαρα αιχμές στους αιρετούς της συμπολίτευσης, οι οποίοι στα Διοικητικά Συμβούλια δεν προσέρχονται. Έχω δει με τα μάτια μου τις προσπάθειες του κ. Κυριακίδη να προσπαθεί τηλεφωνικά να μαζέψει το συμβούλιο. Εγώ αυτές τις συμπεριφορές δεν τις καταλαβαίνω, θίγει τον καθένα προσωπικά, γιατί νομίζω πώς ο καθένας από το σύνολο πρέπει ν’ αναλάβει τις ευθύνες του προσωπικά.  Όταν το μέλος αναλαμβάνει μέρος σ’ ένα ΔΣ, δεν θεωρώ ότι είναι πια η σπουδαία θέση,  αλλά πρέπει να συντελείς τον ρόλο σου εκεί μέσα. Είτε είσαι από την μεριά της συμπολίτευσης, είτε από την πλευρά της αντιπολίτευσης,  είτε εκπρόσωπος των μετόχων που οι εκπρόσωποι μάλιστα δεν είναι μικροί φορείς. Είναι το Επιμελητήριο, η ΔΕΥΑΞ είναι η Μητρόπολη. Σε όλα αυτά δεν είδα μία ξεκάθαρη θέση όλων αυτών των ανθρώπων”.

 

ΔΕΝ ΘΟΡΥΒΕΙΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ;

 

ΑΓΩΝΑΣ: “Τι να υποθέσει κανείς”;

Μ. ΠΑΤΣΙΔΟΥ: “Σας μιλώ για τη Γενική συνέλευση όπου με δική μου επιμέλεια φρόντισα να μάθω πότε είναι, παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με το νόμο, το ΔΣ είναι αυτό που ορίζει τη Γενική Συνέλευση καθώς και τα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Είδατε ότι εγώ και ο επικεφαλής της παράταξης κ. Πούλιος ήμασταν από τους πρώτους που φτάσαμε εκεί και οι μοναδικοί φυσικά και ο κ. Κυριακίδης να μην μπορεί να προχωρήσει. Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν θορυβούνται. Αλλά όλα αυτά θα τα βρούμε μπροστά μας. Είναι τόσο κακή η λειτουργία για το τυπικό μέρος ενός ΔΣ και είναι πρωτάκουστο. Η ΕΑΠΑΞ όσο καιρό ήμουν εκεί είναι η απόδειξη της μεγάλης κακοδιαχείρισης που γίνεται στα δημόσια πράγματα και το φαινόμενο αυτό είναι προφανώς  Πανελλαδικό και για αυτό η χώρα μας έφτασε εκεί που έφτασε. Επί τέλους όμως όταν τόσα ακούγονται και η παράταξη μας έχει οδηγήσει την υπόθεση σε ελεγκτές, στα δικαστήρια και όλα αυτά,  πρέπει νομίζω να διαλευκανθεί η αλήθεια για το τι γίνεται εκεί μέσα”

 

ΑΓΩΝΑΣ: “Είναι υπό δικαστική  διερεύνηση πράγματα στην ΕΑΠΑΞ”;

Μ. ΠΑΤΣΙΔΟΥ: “Φυσικά. Μα είδη το θέμα εκκρεμεί στις δικαστικές αρχές, όπως το θέμα των βεβαιώσεων της προϋπηρεσίας που εκκρεμεί, είναι το θέμα των πλαστών υπογραφών των ελεγκτών”

ΑΓΩΝΑΣ: “Αυτοί οι ελεγκτές δηλαδή που έλεγξαν την επιχείρηση…”

Μ. ΠΑΤΣΙΔΟΥ: “Ακριβώς. Υπάρχει ένα θέμα εκεί που δεν ξέρουμε ακριβώς που βρίσκεται  για αυτό και το πήγαμε στον κ. Εισαγγελέα. Υπάρχουν άτομα τα οποία ενώ δεν υπέγραψαν τις εκθέσεις των ελεγκτών, φαίνεται ότι τις υπέγραψαν”.

ΑΓΩΝΑΣ: “Προσάπτουμε κάτι στον πρόεδρο της ΕΑΠΑΞ Α. Κυριακίδη, ο οποίος παρ όλο που τον κατακεραυνώσατε, δηλώνει την απεριόριστη εκτίμηση του στο πρόσωπο σας”;

Μ. ΠΑΤΣΙΔΟΥ: “Να τονίσω ότι πρόθεση μου δεν είναι να στραφώ στο πρόσωπο του κ. Κυριακίδη, έχω δηλώσει και μένω σε αυτή μου τη δήλωση, ότι αναγνωρίζω την πρόθεση του να κάνει όλες τις νόμιμες λειτουργίες όπως πρέπει,  δηλαδή να συγκαλέσει  το ΔΣ και τη γενική συνέλευση. Βέβαια έχω κάποια παράπονα όσον αφορά τη δική μου πρόσκληση ως μέλος του ΔΣ, παρ όλα αυτά δεν ρίχνω το βάρος όλης αυτής της κατάστασης όλο πάνω του, γιατί είδα με τα μάτια μου τις προσπάθειες του να φέρει με πολύ μεγάλη δυσκολία σε πέρας κάποια πράγματα”.

ΑΓΩΝΑΣ: “Άρα κάποια πράγματα δεν τα έκανε εσκεμμένα”.

Μ. ΠΑΤΣΙΔΟΥ: “Μπαίνοντας εκεί είχε πολλά πράγματα να αντιμετωπίσει”

 

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΕΑΠΑΞ

ΟΚΤΩ ΜΗΝΕΣ ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ

 

ΑΓΩΝΑΣ: “Μας καταγγέλθηκε ότι οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι 8 μήνες”.

Μ. ΠΑΤΣΙΔΟΥ: “Οι εργαζόμενοι είναι τέσσερις και είναι απλήρωτοι από τον Ιανουάριο. Αυτοί γνωρίζουν πόσο δύσκολη είναι  η κατάσταση. Για μένα αυτά τα πράγματα είναι αδιανόητα. Να μην υπάρχει κάποια πρόνοια  και πρόβλεψη από μέρος της δημοτικής αρχής, γιατί είναι  μία εταιρεία του δήμου, ας μην το ξεχνάμε αυτό και αριθμός συνδημοτών μας να περνά τόσο δύσκολες καταστάσεις και να είναι σε καθεστώς αβεβαιότητας”.

 

ΑΓΩΝΑΣ: “Τι λέτε σε αυτούς,  οι οποίοι ομολογουμένως είναι πολλοί λίγοι που είπαν ότι ίσως δεν έπρεπε να παραιτηθείτε”.  

Μ. ΠΑΤΣΙΔΟΥ: “Αυτό ήθελα να πω, γιατί από την πρώτη στιγμή της παραίτησης σε κάποιους χτύπησε άσχημα και ακούστηκαν ερωτήματα όπως γιατί τώρα. Αυτό δεν σημαίνει ότι επειδή εγώ παραιτούμαι ή επειδή η εταιρεία θα προχωρήσει σε λύση αν προχωρήσει σε λύση, τελειώνουν όλα. Εγώ είμαι εδώ, το τονίζω αυτό και έχω στα χέρια μου έγγραφα που αφορούν την παρουσία μου εκεί και όλα αυτά είναι στη διάθεση τόσο των ελεγκτικών αρχών όσο και των συνδημοτών μου, προκειμένου να πληροφορήσω για  τα όσα έπεσαν στην αντίληψη μου για ότι συνέβη στην ΕΑΠΑΞ”

ΑΓΩΝΑΣ: “Παραιτηθήκατε,  ποια η συνέχεια”;

Μ. ΠΑΤΣΙΔΟΥ: “Η θέση της παράταξης είναι, εξ αιτίας του γεγονότος ότι η εταιρεία μάλλον θα λυθεί, απ’ όσο γνωρίζουμε γιατί δεν υπάρχει τίποτε σίγουρο, ή θα μετατραπεί η εταιρεία σε μονομετοχική, αυτό δεν το ξέρουμε τελικά και μιας και βρισκόμαστε σε αυτό το μεταβατικό στάδιο, η θέση της παράταξης μας είναι να μην αντικατασταθώ προσωρινά, γιατί τα χρονικά περιθώρια είναι τόσο στενά που δεν έχει νόημα”.

ΑΓΩΝΑΣ: “Πως το είδε η παράταξη σας”;

Μ. ΠΑΤΣΙΔΟΥ: “Ως επακόλουθο της κορύφωσης της αγανάκτησης μου που και ο ίδιος ο κ. Πούλιος βίωσε εκείνη την ημέρα της μη γενομένης γενικής συνέλευσης όταν διαπίστωσε ότι σε ένα πρακτικό, αν και δεν είχα κληθεί, ότι ο κ. Κυριακίδης εξεδήλωσε την πρόθεση του να παραιτηθεί και δεν έγινε δεκτή και όταν μαζί διαπιστώσαμε πράγματα τα οποία είχαν γίνει εν αγνοία μου.  Όταν λοιπόν κανείς βλέπει ότι οι εξελίξεις τρέχουν χωρίς να το γνωρίζει το μέλος του ΔΣ είναι δικαιολογημένη αυτή η παραίτηση”.

ΑΓΩΝΑΣ: “Αυτό όμως δεν έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες του προέδρου που λέει ότι προσπαθεί να βγάλει από τις ξέρες το καράβι που λέγετε ΕΑΠΑΞ, αγωνιά”.

Α. ΠΑΤΣΙΔΟΥ: “Έχω την αίσθηση ότι έχει πολύ πιο σοβαρά τρέχοντα θέματα να λύσει κάθε μέρα που περνάει, που μάλλον δεν δίνει την πρέπουσα σημασία στο τυπικό μέρος που είναι αυτό της σύγκλισης του ΔΣ”.

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

 

ΑΓΩΝΑΣ: “Μεταφέρετε μας μία εικόνα των οικονομικών στοιχείων”.

Μ. ΠΑΤΣΙΔΟΥ: “Τα οικονομικά στοιχεία που δεν γνωρίζω. Ναι όφειλα και έπρεπε να γνωρίζω. Να σημειώσουμε εδώ ότι πέρσι τέτοια εποχή, κατάφερα και πήρα οικονομικά στοιχεία, δηλαδή τον ισολογισμό, το προσάρτημα και τις θέσεις των ελεγκτών  με εισαγγελική συνδρομή. Κακώς δεν δίνονται με απλές αιτήσεις όλα αυτά τα στοιχεία στα μέλη του ΔΣ και το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι δεν δίνονται τα πρακτικά και ακόμη και σήμερα. υπάρχει αυτή η άποψη στην εταιρεία,  κακώς για μένα γιατί είναι σαφέστατο το νομικό πλαίσιο εδώ και είναι πολύ βαρύ να μην παίρνει μέλος του ΔΣ πρακτικά και να σας πω την αλήθεια αυτός ήταν και ο βασικός λόγος που κατάλαβα ότι δεν  υπάρχει τομέας  συνεννόησης μεταξύ μας. Είδα δηλαδή παρά τις προσπάθειες μου, ότι δεν υπάρχει τρόπος να παραμείνω στο ΔΣ. Ειλικρινά σας μιλώ,  περίμενα σε αυτό το σημείο να δω μία εισήγηση από  οικονομολόγο και νομικό με υπογραφές και όλα τα νόμιμα έγγραφα για να δούμε τι γίνεται με αυτή την εταιρεία. Απορώ πώς δεν το απαιτούν η δημοτική αρχή που είναι ο μεγαλομέτοχος,  όσο και οι υπόλοιποι μέτοχοι”.

 

Α. Παυλικιάνος

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button