ΕΛΠΙΔΑ Η ΔΡΑΜΑ ΣΕ ΚΑΒΑΛΑ, ΞΑΝΘΗ, ΡΟΔΟΠΗ ΚΑΙ ΕΒΡΟ;

Μάλλον θετική εξέλιξη θα υπάρξει μετά και τη δέσμευση του Υπουργού Οικονομικών Ε. Βενιζέλου για τις επιχειρήσεις στην Περιφέρεια ΑΜΘ, εκτός του νομού Δράμας που ήδη εφαρμόζεται από το 2010 η Υπουργική απόφαση, απευθείας διακανονισμού των οφειλών τους με τις τράπεζες για τις οποίες οφειλές και δανειακές συμβάσεις εγγυήθηκε το Ελληνικό Δημόσιο.

Μάλλον θετική εξέλιξη θα υπάρξει μετά και τη δέσμευση του Υπουργού Οικονομικών Ε. Βενιζέλου για τις επιχειρήσεις στην Περιφέρεια ΑΜΘ, εκτός του νομού Δράμας που ήδη εφαρμόζεται από το 2010 η Υπουργική απόφαση, απευθείας διακανονισμού των οφειλών τους με τις τράπεζες για τις οποίες οφειλές και δανειακές συμβάσεις εγγυήθηκε το Ελληνικό Δημόσιο.

Μοιραία η μη ανταπόκριση από την πλευρά των επιχειρήσεων στις δανειακές τους υποχρεώσεις προς τις τράπεζες λόγω της οικονομικής κρίσης, το δημόσιο ως εγγυητής θα πρέπει να καταβάλλει αυτές τις οικονομικές υποχρεώσεις, με δεδομένο όμως της αδυναμίας του να καταβάλλει αυτά τα ποσά θα καταφύγει υποχρεωτικά, όπως αναφέρουν ο κ. Π. Ανδρικόπουλος Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ξάνθης και ο κ. Β. Σκαρλάτος πρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανων Ξάνθης στην Υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τα του διακανονισμού των ληξιπρόθεσμων οφειλών  μεταξύ των επιχειρήσεων και των τραπεζών.

Ο κ. Βενιζέλος δεσμεύθηκε, μετά και από την ερώτηση του Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Δ. Παπουτσή που αφορούσε την μη υλοποίηση της απόφασης του αρμόδιου Υπουργείου Οικονομικών του 2010, από την πλευρά των τραπεζών για το νομό Δράμας, η οποία απόφαση έλεγε να ισχύσει η ρύθμιση των χρεών των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ξάνθης Π. Ανδρικόπουλο οι προσπάθειες να ισχύσει αυτή η ρύθμιση των χρεών είναι συνεχείς από το 2006, όμως ποτέ δεν εισακούστηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών και για τους υπόλοιπους νομούς. Τώρα ο “κόμπος” έφτασε στο χτένι και οι τράπεζες ζητούν τα λεφτά τους πλέον από το δημόσιο το οποίο εγγυήθηκε για την αποπληρωμή των δανείων και εδώ μάλλον είναι το θετικό όλης της υπόθεσης.

Όπως εξήγησε ο κ. Ανδρικόπουλος,  ο Υπουργός οικονομικών δεσμεύθηκε να συζητήσει τις αιτήσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων των επιχειρηματιών, με την προοπτική να ισχύσει το μέτρο σε όλους τους νομούς και να συνεχιστεί ο διακανονισμός μεταξύ των επιχειρηματιών και των τραπεζών για τον απλούστατο λόγο ότι το δημόσιο το οποίο εγγυήθηκε τα δάνειά τους δεν μπορεί να τα πληρώσει. Έτσι αντί το Υπουργείο οικονομικών να βάλει το χέρι του στην τσέπη ως εγγυητής αυτών των δανείων, θα εκδώσει εγκύκλιο η οποία θα υποχρεώνει τις τράπεζες να υλοποιήσουν τους διακανονισμούς στο νομό Δράμας. Με αυτή την λογική αναφέρει ο κ. Ανδρικόπουλος, αυτό το μέτρο θα πρέπει  να επεκταθεί σύμφωνα με την απόφαση του 2010 και στην Περιφέρεια ΑΜΘ.

Η λογική της επέκτασης του μέτρου του διακανονισμού των χρεών των επιχειρήσεων απευθείας με τις τράπεζες είναι γιατί και οι υπόλοιποι νομοί της Α.Μ.Θ. παρουσιάζουν τα ίδια άσχημα οικονομικά α αποτελέσματα με το νομό Δράμας ως προς το κατά κεφαλήν εισόδημα, τον υψηλό δείκτη ανεργίας, και την μη ανάπτυξη και παραγωγική διαδικασία, αίτημα το οποίο κατά καιρούς έχει μπει από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των επιχειρήσεων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

 “Δεν υπάρχει άλλη διέξοδος” τονίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ξάνθης κ. Β. Σκαρλάτος, ο οποίος προσθέτει ότι είναι γνωστή η οικονομική κατάσταση της χώρας και η αδυναμία της να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της στις παραγωγικές βιομηχανίες με την επιστροφή του Φ.Π.Α. του 12% κ.λ.π.

Τελικό συμπέρασμα το Υπουργείο Οικονομικών θα υποχρεωθεί εκ των πραγμάτων να υπογράψει την εγκύκλιο εκείνη η οποία και θα ανακουφίσει λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης που επικρατεί στη χώρα.

Α. ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button