«Παράγω και εξάγω….τόσο καινοτόμο, αλλά και τόσο παλιό….»

Στην πρόσφατη εκδήλωση του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος στο Επιμελητήριο της Ξάνθης παρουσιάστηκε ένα ακόμη νέο οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης της Θράκης.

Νέο τρόπος του λέγειν και δη προς εντυπωσιασμό, γιατί το παράγω και εξάγω μόνο καινοτόμο δεν είναι…..

Στην πρόσφατη εκδήλωση του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος στο Επιμελητήριο της Ξάνθης παρουσιάστηκε ένα ακόμη νέο οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης της Θράκης.

Νέο τρόπος του λέγειν και δη προς εντυπωσιασμό, γιατί το παράγω και εξάγω μόνο καινοτόμο δεν είναι…..

Ποιος δε θυμάται τις επισημάνσεις των διαφόρων υπουργών, υψηλόβαθμων υπηρεσιακών παραγόντων των Υπουργείων Γεωργίας ή Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τώρα, αλλά και  του Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, των Επιμελητηρίων, των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών, αλλά και των υπολοίπων παραγωγικών φορέων  για την ανάγκη απόκτησης ποιότητας και ταυτότητας των παραγόμενων ελληνικών προϊόντων με στόχο την εδραίωση τους στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά….;

 

Αλήθεια πόσες ημερίδες και προγράμματα δεν έγιναν όλα αυτά τα χρόνια προκειμένου οι αγρότες και οι ΜΜΕ να εμπεδώσουν και να αποκτήσουν μια νέα νοοτροπία στο τρίπτυχο παραγωγή (ποιότητα)-τυποποίηση(ταυτότητα)-εξαγωγή;

Επομένως το θέμα της εκδήλωσης και πρόταση του ΣΒΒΕ «Παράγω και εξάγω, το νέο οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης της Θράκης» μόνο πρωτάκουστη δεν είναι.

Βέβαια καλό είναι να έρχονται και πάλι στην επικαιρότητα τέτοιου είδους προτάσεις για να μας θυμίζουν πόσες ανεκμετάλλευτες ευκαιρίες τα τελευταία 10-15 χρόνια πήγαν χαμένες…..   Σε ότι αφορά στο θεωρητικό κομμάτι των αντίστοιχων προγραμμάτων φαίνεται να τα πάμε καλά, όταν όμως έρχεται η ώρα για την ουσιαστική αξιοποίησή τους, τότε ή κάνουμε πίσω ή βαδίζουμε με βήματα χελώνας….

Η ουσία πάντως είναι ότι ο πακτωλός χρημάτων των ευρωπαϊκών προγραμμάτων δεν έφτασε πότε στην περιοχή της Θράκης, όπως φαίνεται από την κατάσταση που επικρατεί τώρα …..

Ή ποιο σωστά δεν έφτασε στα χέρια των άξιων και ικανών επιχειρηματιών, αλλά σε κάποιους αετονύχηδες ….

 

Βέβαια η στήλη δεν ισοπεδώνει τα πάντα, γιατί υπήρχαν και άνθρωποι που αξιοποίησαν στο έπακρο τις δυνατότητες που τους δόθηκαν μέσω προγραμμάτων της Ε.Ε. ….

Όμως  ήταν λίγοι, γιατί αν το ποσοστό ήταν μεγαλύτερο  την επομένη της οικονομικής κρίσης από το 2009 και εντεύθεν οι αντιστάσεις μας θα ήταν πιο δυνατές…

Θα είχαμε αποθέματα και θα μπορούσαμε να συγκρατήσουμε για παράδειγμα τα ποσοστά της ανεργίας στην περιοχή μας….

Γεγονός πάντως είναι ότι  πολιτικοί, το κράτος, η δημόσια και ιδιωτική πρωτοβουλία αναλώνεται σε θεωρίες σχεδιασμούς και αερολογίες, πλατειάζει και δε συγκεκριμενοποιεί …..

Καθυστερεί πολύ σε εντυπωσιασμούς και ξεχνά τα μικρά γράμματα των προγραμμάτων, αυτά που φοβίζουν τους υποψήφιους επενδυτές…..

Αυτοί οι όροι και προϋποθέσεις ένταξης σε αυτά τα προγράμματα, πολλές φορές λειτουργούν ανασταλτικά για πολλούς επενδυτές….

Αποτέλεσμα να επανέρχονται αυτά τα προγράμματα με νέες ονομασίες και να παρουσιάζονται ως καινοτόμα, όπως για παράδειγμα το «Εξάγω και παράγω»….

 

Αισιόδοξο μήνυμα που δόθηκε στην εκδήλωση του ΣΕΒΕ στο Επιμελητήριο το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας ήταν αυτό, το ότι  δηλαδή η Θράκη συμμετέχει στις  εξαγωγές της Βόρειας Ελλάδας με ποσοστό 11,4 % , ενώ όπως είπε και ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης, Παναγιώτης Ανδρικόπουλος ο αριθμός των εγγεγραμμένων στο Μητρώο Εξαγωγέων του Επιμελητηρίου Ξάνθης αυξήθηκε τους τελευταίους μήνες….

Πάντως το θέμα είναι οι τοπικοί φορείς να συμφωνήσουν  κάποια στιγμή στο μοντέλο ανάπτυξης που επιζητούν τόσο για το νομό Ξάνθης, όσο και για τη Θράκη ευρύτερα….

Εξαγωγές, Γεωθερμία, Τουρισμός, Πρωτογενής Τομέας, Πολιτισμός…ή τι άλλο;

Γιατί υπάρχει και η γνωστή λαϊκή παροιμία που λέει «πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης»….

Σχετικά Άρθρα

Back to top button