ΣΥΖΗΤΗΣΗ “ΕΦ ΟΛΗΣ” ΜΕ ΤΟ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΞΑΝΘΗΣ κκ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ

Ο Σεβασμιώτατος μητροπολίτης Ξάνθης κκ Παντελεήμων σε μια συζήτηση “εφ όλης”, μίλησε στην εφημερίδα ΑΓΩΝΑΣ για το Επίδομα τρίτου παιδιού που δίδεται στη Θράκη, για την τράπεζα της Αγάπης και για τις παιδικές κατασκηνώσεις, αναδεικνύοντας έτσι την προσπάθεια της Εκκλησίας να συμβάλλει στην ελάφρυνση των βαρών που έχει επωμισθεί ο μέσος συνάνθρωπος μας από την οικονομική κρίση.

830 οικογένειες σε όλη την Θράκη παίρνουν από την εκκλησία το επίδομα τρίτου παιδιού, το οποίο εφαρμόστηκε πιλοτικά στη Θράκη από το 1999 επί μακαριστού αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου.

Ο Σεβασμιώτατος μητροπολίτης Ξάνθης κκ Παντελεήμων σε μια συζήτηση “εφ όλης”, μίλησε στην εφημερίδα ΑΓΩΝΑΣ για το Επίδομα τρίτου παιδιού που δίδεται στη Θράκη, για την τράπεζα της Αγάπης και για τις παιδικές κατασκηνώσεις, αναδεικνύοντας έτσι την προσπάθεια της Εκκλησίας να συμβάλλει στην ελάφρυνση των βαρών που έχει επωμισθεί ο μέσος συνάνθρωπος μας από την οικονομική κρίση.

830 οικογένειες σε όλη την Θράκη παίρνουν από την εκκλησία το επίδομα τρίτου παιδιού, το οποίο εφαρμόστηκε πιλοτικά στη Θράκη από το 1999 επί μακαριστού αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου.

Σύμφωνα με το Μητροπολίτη Ξάνθης το επίδομα τρίτου παιδιού δίνεται ανά δίμηνο και ανέρχεται στο ύψος των 200 ευρώ. Από την ημέρα που γεννιέται το τρίτο παιδί παίρνει αυτό το επίδομα μέχρι και την ηλικία των 6 ετών. Το πόσο σημαντικό είναι για την τρίτεκνη οικογένεια, αναφέρει ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Ξάνθης κκ Παντελεήμων, φαίνεται από το γεγονός ότι αυτό καθυστέρησε περίπου μία εβδομάδα να δοθεί στις οικογένειες και τα τηλέφωνα που δέχθηκε η ιερά μητρόπολη ήταν  πολλά, χαρακτηρίζοντας παράλληλα πολύ γενναία την επιχορήγηση της τράπεζας Πειραιώς, η οποία χρηματοδοτεί κάθε χρόνο αυτή την προσπάθεια και το ύψος αυτό ανέρχεται στις 750.000 ευρώ το χρόνο.

όπως αναφέρει ο σεβασμιότατος το ποσό που δαπανάται για την στήριξη της τρίτεκνης οικογένειας στην Θράκη εκτός από την τράπεζα Πειραιώς, στηρίζεται από τις εισφορές των Μητροπολιτών και των Μητροπόλεων, από κάποια μεγάλα προσκυνήματα και μοναστήρια και ένας δίσκος που βγαίνει σε όλη την Ελλάδα την ημέρα των Χριστουγέννων.

τονίζει ότι σε όλη αυτή την προσπάθεια που καταβάλλεται από την Εκκλησία η πολιτεία δεν έχει συμβάλλει καθόλου και είναι απούσα.

Τράπεζα της αγάπης

Παράλληλα όμως με το επίδομα τρίτου παιδιού που η Εκκλησία δίνει για να στηρίξει τις τρίτεκνες οικογένειες, στην Ξάνθη έχει οργανώσει και την “τράπεζα της αγάπης” η οποία στηρίζεται από το φιλότιμο και την αγάπη για τον συνάνθρωπο από τους Ξανθιώτες.

Λόγω όμως της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας ο Σεβασμιότατος αναφέρει ότι οι Ξανθιώτες απλώς μειώνουν την εισφορά οι ίδιοι δεν έχουν μειωθεί, παράλληλα υπάρχει και η εθελοντική προσφορά των συμπολιτών μας που παρασκευάζουν και διανέμουν το φαγητό αλλά κυρίως που προσφέρουν από το περίσσευμα της αγάπης τους, όπως προσφορές σε είδη των ανθρώπων της αγοράς και των γεωργών που καλλιεργούν λαχανικά τους καλοκαιρινούς μήνες και στηρίζουν τις ανάγκες της τράπεζας της αγάπης και αυτό γίνεται, χωρίς διακοπή όλη την εβδομάδα και καθημερινά με 150 μερίδες φαγητού που στηρίζουν τους απόρους συμπολίτες μας.

 

Κατασκηνώσεις

Στην συνέχεια ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου μας ενημέρωσε ότι την άλλη εβδομάδα ξεκινούν οι κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως. Θα φιλοξενούν τα παιδιά των Ξανθιωτών και αυτή τη στιγμή στις εγκαταστάσεις της κατασκήνωσης επικρατεί μία κινητικότητα πολύ μεγάλη αφού ανακαινίζουν, βάφουν και καθαρίζουν το χώρο προκειμένου να υποδεχτεί τα παιδιά.

Οι προγραμματισμένοι περίοδοι είναι οι δύο πρώτες να πάνε κορίτσια και στις δύο δεύτερες αγόρια. “Και εδώ φαίνεται ότι η κρίση έχει αγγίξει όλους μας και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι πολλές οικογένειες δεν θα πάνε φέτος διακοπές και θέλουν τα παιδιά τους κάπου να τα στείλουν, ώστε να ξεφύγουν λίγο από το διαμέρισμα και αυτός είναι ο λόγος που οι αιτήσεις που έχουμε, ξεπερνούν τις 450. Τα παιδιά θα βρεθούν για λίγο κοντά στη φύση,  και θα μπορέσουν να παίξουν, να συνεργαστούν και να ακούσουν από εκείνους που θα διδάξουν ότι έχει σχέση με την πίστη προς τον Θεό, την αγάπη και τον σεβασμό προς τον συνάνθρωπο, την αγάπη για την πατρίδα και την φύση. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη δυνατότητα που μου δώσατε να πούμε αυτά και να τα γνωστοποιήσουμε στον λαό μας”.

 

Η Κάρτα του Πολίτη δεν θα περιλαμβάνει ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα

Μητροπολίτης Ξάνθης:

“η Χώρα στην παρούσα φάση έχει να αντιμετωπίσει σοβαρότατα προβλήματα και ουσιαστικότερα που αφορούν πολίτες και όταν αυτά τα ουσιαστικά προβλήματα τα λύσει, τότε ας ασχοληθεί και με την κάρτα του πολίτη”

 

Δυστυχώς η πολιτεία, για μία ακόμη φορά στην προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης μέσα στα παράλληλα θέματα ήσσονος σημασίας που ανοίγει σε σχέση με το μεγάλο πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της χώρας, άνοιξε αυτήν την περίοδο και το θέμα της κάρτας του πολίτη. Ένα θέμα καθαρά για εσωτερική κατανάλωση και που ναι μεν προκαλεί την προσοχή και το θρησκευτικό αίσθημα των πολιτών, αποπροσανατολίζει όμως από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και οι πολίτες της.

Οι φορείς αντιμετωπίζουν με δυσπιστία τις προθέσεις της Κυβέρνησης.

Ζητήσαμε την άποψη του σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Ξάνθης κκ Παντελεήμονα για αυτό το θέμα, ο οποίος ανέφερε ότι μετά την πρόθεση της πολιτείας να θεσπίσει την κάρτα του πολίτη και για τον λόγο ότι πολλά ειπώθηκαν και γράφτηκαν, έγιναν και κάποιες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. η Εκκλησία της Ελλάδος βλέποντας την ανησυχία του λαού και δεχόμενη ερωτήματα, θέλησε υπεύθυνα να ενημερώσει το λαό, απευθύνθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών, αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και ζήτησε υπεύθυνη ενημέρωση με σκοπό και η εκκλησία να ενημερώσει τον λαό.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την περασμένη εβδομάδα να έρθει η απάντηση από το Υπουργείο στην Ιερά Σύνοδο που λέει ότι η κάρτα του πολίτη δεν θα περιλαμβάνει ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Επίσης δεν θα περιλαμβάνει γραμμωτό κώδικα, ούτε οποιονδήποτε συμβολικό αριθμό. Η απάντηση αναφερόταν στο περίφημο 666 και που όπως τόνισε, αυτά αναφέρει το επίσημο έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών προς την Ιερά Σύνοδο. “Θέλω να πιστεύω και ένας καλόπιστος αναγνώστης και κάθε καλόπιστος Έλληνας πολίτης ότι αυτά που γράφει το Υπουργείο, αυτά θα εφαρμοστούν και ότι δεν θα είναι ένα φακέλωμα η κάρτα του πολίτη. Δεν νομίζω να εμπαίζει την Ιερά Σύνοδο και μέσω αυτής τον Ελληνικό Λαό το Υπουργείο Εσωτερικών. Αυτό θέλω να πιστεύω. Αν και εγω προσωπικά θα προχωρούσα ακόμη περισσότερο”.

Ο Μητροπολίτης εξέφρασε την προσωπική του άποψη  ότι η χώρα στην παρούσα φάση έχει να αντιμετωπίσει σοβαρότατα προβλήματα και ουσιαστικότερα που αφορούν πολίτες και όταν αυτά τα ουσιαστικά προβλήματα τα λύσει τότε ας ασχοληθεί και με την κάρτα του πολίτη.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button