ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΓΚΟΥΜΑ

Ήταν να μην πάρει άλλος τα ηνία του υπουργείου Παιδείας, και μάλιστα Θρακιώτης… Σήκωσε τα μανίκια και έπιασε δουλειά…. Και όχι μόνο σήκωσε τα μανίκια, αλλά φόρεσε και γάντια για να μην καεί από τις καυτές πατάτες που κληρονόμησε….

*Ήταν να μην πάρει άλλος τα ηνία του υπουργείου Παιδείας, και μάλιστα Θρακιώτης… Σήκωσε τα μανίκια και έπιασε δουλειά…. Και όχι μόνο σήκωσε τα μανίκια, αλλά φόρεσε και γάντια για να μην καεί από τις καυτές πατάτες που κληρονόμησε…. Χωρίς να αφήσει ούτε λεπτό χαμένου χρόνου από την υπουργική του θητεία-άγνωστη η διάρκειά της- ο Ευριπίδης Στυλιανίδης ξεκίνησε να βάζει σε τάξη ένα-ένα τα θέματα της Παιδείας…. Από την πιο μικρή βαθμίδα της εκπαίδευσης, έως και την Ανώτατη μέσα σε λίγες μόλις ημέρες από την ανάληψη των καθηκόντων του, υπάρχουν εξελίξεις….


 


*Ξεκινώντας από το Δημοτικό Σχολείο και την Στ’ τάξη έδωσε τέλος με το σήριαλ του βιβλίου της ιστορίας….. Τι έκανε ; απλά αποφάσισε να στεναχωρήσει τη Μαριέττα και τη Ρεπούση…. Το βιβλίο της ιστορίας δε θα κυκλοφορήσει στις σχολικές αίθουσες και δε θα διανεμηθεί στους μαθητές….. Αποσύρεται πριν καλά-καλά καταλάβουμε τελικά τι αλλαγές έγιναν και ποιος είχε δίκαιο και ποιος έσφαλε…. Το νέο βιβλίο της Ιστορίας μπήκε στο ράφι και από ράφι βγήκε το παλιό….. Ευτυχώς που η ιστορία δεν μπαγιατεύει σαν το ψωμί …. Περισσότερο μου θυμίζει το παλιό καλό κρασί που αποκτά περισσότερη αξία με το πέρασμα των χρόνων γιατί ωριμάζει καλύτερα και αποκτά άλλο άρωμα….


 


*Οι μαθητές της Έκτης όπως και να έχει μια φορά ιστορία θα διδαχτούν…. Το θέμα πάντως δεν είναι ποια Ιστορία θα διδαχτούν αλλά το πώς θα τη διδαχθούν και τι θα τους  μείνει στο μυαλουδάκι τους….   Κάθε φορά που πλησιάζει μια εθνική ή τοπική γιορτή με τις μαθητικές παρελάσεις και σπεύδουν οι ρεπόρτερς να ρωτήσουν τους μαθητές τι γιορτάζουμε, παθαίνεις σύγκρυο από αυτά που ακούς…. Ίσως λοιπόν θα πρέπει να κοιτάξει και λίγο ο υπουργός τη μεθοδολογία της διδασκαλίας των μαθημάτων….. Και μια απορία που μέχρι στιγμής δεν μας έχει λύσει ο υπουργός….. Η προκάτοχός του είχε ανακοινώσει πως μαζί με το νέο βιβλίο της ιστορίας που θα διένειμε στους μαθητές θα τους μοίραζε μαζί ως δώρο και το βιβλίο της Διδούς Σωτηρίου “Τα Ματωμένα Χώματα”….. Αλήθεια τι θα γίνει τώρα….; Τυπώθηκε ή όχι το συγκεκριμένο αξιόλογο λογοτεχνικό βιβλίο; Θα δοθεί τελικά στους μαθητές της έκτης τάξης…..; Θα ήταν πάντως κρίμα να μη φτάσει στα χέρια των μαθητών…..


 


*Και από το Δημοτικό, τους μαθητές της έκτης και την διευθέτηση του ζητήματος με το βιβλίο της ιστορίας,( σ.σ. το ράβε-ξήλωνε δουλειά να μη σου μένει έχει ριζώσει για τα καλά στο πετσί του Έλληνα), ο νέος υπουργός Παιδείας πέρασε στο Πανεπιστήμιο και στους “αιώνιους” φοιτητές …  Το σήμα κατατεθέν του ελληνικού πανεπιστημίου, όσο και αν κάποιοι διαφωνούν, μέχρι τώρα ήταν οι “αιώνιοι” φοιτητές….. Τα χρόνια περνούσαν και εκείνοι δήλωναν επάγγελμα φοιτητής…. Όμως μέχρις εδώ….. Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης αποφάσισε να βάλει τάξη και στα πανεπιστήμια με το να στείλει στα σπίτια τους όσους από τους “αιώνιους” φοιτητές θέλουν να παραμείνουν “αιώνιοι”….. Για τους άλλους δίνει μια δεύτερη ευκαιρία και τι ευκαιρία…..άλλα πέντε ακαδημαϊκά έτη για να ολοκληρώσου τις σπουδές τους και να πάρουν πτυχίο…. Μη μου πείτε πως δέκα χρόνια δεν είναι αρκετά για να πάρεις το πτυχίο του πολιτικού μηχανικού ή του Αρχιτέκτονα για παράδειγμα….; Αν δεν μπορείς, τότε τι σόι φοιτητής είσαι….;


 


*Και επειδή το θέμα έχει πολλές προεκτάσεις και απόψεις που διίστανται, το βέβαιο είναι πως η στήλη θα επανέλθει…. Προς το παρόν ρωτά τους “αιώνιους”φοιτητές της πόλης μας, του ΔΠΘ, αν έλαβαν τις προσωπικές επιστολές που τους ενημερώνουν για το δια ταύτα…. Πάντως το Υπουργείο Παιδείας υπολογίζει πως θα πρέπει να αποστείλει 20000-25000 τέτοιες επιστολές…..στα πλαίσια πάντα της εφαρμογής του νέου νόμου πλαισίου για την Παιδεία…. Η αναβάθμιση της ποιότητας του ελληνικού πανεπιστημίου ξεκίνησε από τα εύκολα προς το παρόν….. Βέβαια από την άλλη οι “αιώνιοι” φοιτητές δεν πρόκειται να παραδοθούν “αμαχητί”….άρα οι καταλήψεις προ των πυλών….;  


      


Σχετικά Άρθρα

Back to top button