ΚΑΘΑΡΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΞΑΝΘΗΣ

Το καλοκαίρι έφθασε και πολύς είναι ο κόσμος που επισκέπτεται τη θάλασσα. Οι παραλίες του νομού προκειμένου να φιλοξενήσουν τους επισκέπτες, πρέπει και επιβάλλεται να ελέγχονται τα νερά για την ασφάλειά τους.

Το καλοκαίρι έφθασε και πολύς είναι ο κόσμος που επισκέπτεται τη θάλασσα. Οι παραλίες του νομού προκειμένου να φιλοξενήσουν τους επισκέπτες, πρέπει και επιβάλλεται να ελέγχονται τα νερά για την ασφάλειά τους.

Αυτήν την ευθύνη έχουν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας και όπως μας δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Φ. Καραλίδης, οι έλεγχοι είναι τακτικοί και συνίστανται σε μικροβιολογικούς και βακτιριολογικούς ελέγχους, οι οποίοι γίνονται στα εργαστήρια όπου στάλθηκαν έγκαιρα τα δείγματα και αποδείχτηκε ότι οι παραλίες του νομού Ξάνθης είναι κατάλληλες για να δεχτούν τους φιλοξενουμένους για κολύμβηση.

Η απόφαση της Αντιπεριφέρειας ορίζει σε ποια σημεία δεν επιτρέπεται η κολύμβηση.

Δεν επιτρέπεται η κολύμβηση δύο χιλιόμετρα ανατολικά των εκβολών του Νέστου του Νέστου, 100 μέτρα εκατέρωθεν των εκβολών του Λασπία, στο αρδευτικό κανάλι του Ερασμίου, στο λιμανάκι των Αβδήρων, στις εκβολές των λιμνοθαλασσών Λάφρας και Λαφρούδας, στο λιμάνι του Πόρτο Λάγος και εκατέρωθεν στα 100 μέτρα.

Επίσης τα δείγματα που πάρθηκαν από τις παραλίες Μαγγάνων, Ερασμίων, Δασοχωρίου, Μυρωδάτου Αβδήρων, Αη Γιάννη και Μάνδρας ήταν πολύ κάτω των επιτρεπόμενων ορίων.

ο Φ. Καραλίδης αναφέρθηκε στη γαλάζια σημαία που πήρε η παραλία των Μαγγάνων και τη διεκδικεί και ο δήμος Αβδήρων για λογαριασμό των δικών του παραλιών.

Επίσης ξεκαθάρισε ότι δεν πρέπει να γίνεται σύγχυση της γαλάζιας σημαίας και της καταλληλότητας των υδάτων. Η γαλάζια σημαία αφορά την καταλληλότητα κάποιων υποδομών στην παραλία, όπως ναυαγοσώστες, αποδυτήρια κ.λ.π.

Αναφερόμενος στο έλλειμμα της φιλοξενίας επισκεπτών και ιδιαίτερα των Βουλγάρων, μας είπε ότι το πρόβλημα της διανυκτέρευσης που ήταν ένα από τα σοβαρότερα λύνεται και ότι στις Ξανθιώτικες παραλίες δημιουργούνται σιγά σιγά οι απαραίτητες υποδομές.

Ήδη προχωρά η εγκατάσταση ενός ιδιωτικού κάμπινγκ και μίας ξενοδοχειακής μονάδας που βρίσκεται στην έγκριση περιβαλλοντικών όρων. Καταλήγοντας τόνισε ότι αυτό που λείπει από τις παραλίες της περιοχής μας είναι οι υποδομές εκείνες, οι οποίες θα φιλοξενήσουν για διανυκτέρευση τον κόσμο.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button