«Ένα… μονοπάτι ζωής… που αξίζει να το διαβείς….»

Ευτυχώς που στη ζωή μας αυτή την περίοδο δεν είναι όλα μαύρα….

Υπάρχουν και φωτεινά παραδείγματα ανθρώπων, κοινών προσπαθειών ομάδων που μας κάνουν να χαμογελάμε ευχάριστα και να διαπιστώνουμε πως μπορεί στις μέρες που διανύουμε η ελπίδα να χάθηκε, όμως ευτυχώς δε σβήστηκε….

Κάποιοι  μάλιστα κατάφεραν να τη χαράξουν ανεξίτηλα σε ένα μονοπάτι ζωής…

Ευτυχώς που στη ζωή μας αυτή την περίοδο δεν είναι όλα μαύρα….

Υπάρχουν και φωτεινά παραδείγματα ανθρώπων, κοινών προσπαθειών ομάδων που μας κάνουν να χαμογελάμε ευχάριστα και να διαπιστώνουμε πως μπορεί στις μέρες που διανύουμε η ελπίδα να χάθηκε, όμως ευτυχώς δε σβήστηκε….

Κάποιοι  μάλιστα κατάφεραν να τη χαράξουν ανεξίτηλα σε ένα μονοπάτι ζωής…

Μια ομάδα κοινωνικά ευαισθητοποιημένων Ξανθιωτών  αποφάσισε να διεκδικήσει ενεργό ρόλο στην βελτίωση της ποιότητας ζωής της πόλης που διαμένουν και να μην τα περιμένουν όλα από τις τοπικές αρχές…

Αυτές στην πορεία  στάθηκαν στο πλευρό του, επιβραβεύοντας την προσπάθειά τους…

 

Αναφέρομαι φυσικά στο Δίκτυο Λόγου και Πράξης, μια πρωτοβουλία μια παρέας πολιτών, που δεν επαναπαύονται στο πότε θα δεήσει  η εκάστοτε κεντρική ή τοπική εξουσία για να κάνει μέσα από κάποιο έργο-άσχετα αν είναι μικρό ή μεγάλο-καλύτερη την καθημερινότητά τους…..

Και  φυσικά δεν ενδιαφέρονται αποκλειστικά για το δικό τους ιδιωτικό συμφέρον, αλλά για το κοινό όφελος της  τοπικής μας κοινωνίας…

Η περασμένη Παρασκευή ήταν μια καθοριστική μέρα για τα μέλη της παρέας αυτής, που όσο πάει διευρύνεται, καθώς παρουσίασαν στο κοινό της Ξάνθης το πρώτο τους αξιόλογο κατόρθωμα….

 

Από τη θεωρία πέρασαν στην πράξη και κάποιες από τις ιδέες τους απόκτησαν σάρκα και οστά….και μάλιστα σε λιγότερο από ένα χρόνο….

Μπορεί καθημερινά να υφίσταται το δίλημμα για το ποιο μονοπάτι ζωής θα ακολουθήσει ο καθείς  και για πού θα τον βγάλει, ωστόσο το μονοπάτι που ετοίμασε και μας προτείνει να το περπατήσουμε  το Δίκτυο Λόγου και Πράξης είναι ανοιχτό και ακίνδυνο….

Είναι το «μονοπάτι της ζωής» που οδηγεί στην πνευματική ανάταση και αγαλλίαση….

Είναι το μονοπάτι της ζωής που οδηγεί στην αγάπη για τη φύση και το περιβάλλον, στην αγάπη για τον πολιτισμό και τις τέχνες….

 

Για ακόμη μια φορά ο εθελοντισμός και η αγάπη για την προσφορά προς το συνάνθρωπο ήρθε να καλύψει τα κενά της πολιτείας, αλλά και να αποτελέσει για όλους εμάς παράδειγμα προς μίμηση….

Ήρθε να μας δείξει το δρόμο για το τι μπορούμε να καταφέρουμε από κοινού, αν ενώσουμε όλοι μαζί τα χέρια για το κοινό καλό, που είναι και δικό μας καλό….

Αυτό έκαναν τα μέλη του Δικτύου Λόγου και  Πράξης και το εγχείρημά τους όσο ακατόρθωτο και δύσκολο και αν φαινόταν στην αρχή, στο τέλος το αποτέλεσμα τους αντάμειψε….

Και όχι φυσικά μόνο αυτούς αλλά και όλους τους υπόλοιπους Ξανθιώτες….

Ένα ρέμα, ένα δύσβατο μονοπάτι, παραμελημένο που με το πέρασμα του χρόνου είχε μετατραπεί σε έναν σκουπιδότοπο, χάρη στην ιδέα και την αποφασιστικότητα  κάποιων ανθρώπων και τη στήριξη κάποιων άλλων απέκτησε γρήγορα ζωή ….

Μετατράπηκε σε ένα χώρο πολιτισμού και περιπάτου…..

Και πως αλλιώς θα μπορούσε να γίνει όταν, πρόκειται  για τις όχθες του Κοσύνθου….

Το μονοπάτι της Ζωής κατά μήκος του ξανθιώτικου ποταμού ….φόρεσε τα καλά του…έγινε προσπελάσιμο, στολίστηκε με τριανταφυλλιές και άλλα φυτά και δέντρα, δέχτηκε τις εικαστικές παρεμβάσεις καλλιτεχνών της ομάδας, απέκτησε το θεατράκι του και άνοιξε τις πύλες του σε όλους εμάς την περασμένη Παρασκευή το βράδυ….

 

Πλήθος κόσμου έδωσε το παρόν στην πρώτη μέρα της ….ζωής του μονοπατιού….

Η έκπληξη ευχάριστη για όλα όσα αντικρίσαμε …..

Μόνο μπράβο και συγχαρητήρια αξίζουν σε όλους όσους βοήθησαν για να  γίνει το έργο αυτό, τόσο στα μέλη του Δικτύου Λόγου και Πράξης, όσο και στους ευγενικούς χορηγούς που στάθηκαν στο πλευρό τους και βοήθησαν έμπρακτα-υλικά και οικονομικά-  έτσι από αυτό το καλοκαίρι να έχουμε ένα χώρο για την αναζήτηση δροσιάς  και περιπάτου μια και το Μονοπάτι της Ζωής  είναι ανοιχτό για όλους…..

Βέβαια για να συνεχίσει να έχει ζωή θα πρέπει γίνουμε όλοι μας προστάτες του, διασφαλίζοντας το λόγο ύπαρξής του….

Τελικά όταν υπάρχει μεράκι, θέληση, διάλογος και συνεργασία μια παρέα ανθρώπων πολλά μπορεί να καταφέρει, ακόμη και αν δεν έχει τα οικονομικά ή πολιτικά μέσα…

Αρκεί να δείξει το δρόμο στους έχοντες της εξουσία και το στίγμα τους, τις προθέσεις τους και στο τέλος όλο και κάτι γίνεται…..

Το ζήτημα είναι κάνει κάποιος την αρχή…..

Και για το Δίκτυο Λόγου και Πράξης το Μονοπάτι της Ζωής ήταν μόνο η αρχή, γιατί σίγουρα έπεται και συνέχεια και μάλιστα με ευχάριστες εκπλήξεις….    

Σχετικά Άρθρα

Back to top button