Η Ξάνθη είναι πρωτοπόρα στη συμμετοχική, δημιουργική και άμεση Δημοκρατία

Θανάσης Μουσόπουλος: “Θέλαμε να δείξουμε ότι ο αγώνας προς την Ιθάκη είναι ένας δρόμος ζωής που είναι δύσκολος, είναι μονοπάτι, ατραπός, όμως από το μονοπάτι ανοίγει λεωφόρος”.

 

Τα μέλη του Δικτύου Λόγου και Πράξης είδαν τους κόπους και τις προσπάθειες 11  μηνών να “δένουν” καρπούς αφού εκατοντάδες Ξανθιώτες  πέρασαν για να δουν, θαυμάσουν και επιβραβεύσουν τον λόγο τους που έγινε πράξη.

 

Θανάσης Μουσόπουλος: “Θέλαμε να δείξουμε ότι ο αγώνας προς την Ιθάκη είναι ένας δρόμος ζωής που είναι δύσκολος, είναι μονοπάτι, ατραπός, όμως από το μονοπάτι ανοίγει λεωφόρος”.

 

Τα μέλη του Δικτύου Λόγου και Πράξης είδαν τους κόπους και τις προσπάθειες 11  μηνών να “δένουν” καρπούς αφού εκατοντάδες Ξανθιώτες  πέρασαν για να δουν, θαυμάσουν και επιβραβεύσουν τον λόγο τους που έγινε πράξη.

 

Στην παρακοσύνθια περιοχή, στο χώρο “νησάκι”  εθελοντές συμπολίτες μας μέλη του Δικτύου και Λόγου, με κατάθεση ψυχής, εθελοντικής εργασίας και διάθεση να κάνουν πράξη αυτό που νοιώθουν για τον εαυτό τους και για το σύνολο των συνανθρώπων, δημιούργησαν ένα κομμάτι που κρύβει όλη τη μαγεία της δημιουργίας.

 

Η ανάπλαση που συντελέστηκε στις παρεμβάσεις του μονοπατιού εντυπωσίασε τους πολλούς επισκέπτες που παράλληλα με την παράδοση του χώρου στη δημοτική αρχή, απόλαυσαν μία θαυμάσια διαδρομή στο μονοπάτι και το θεατράκι να συγκεντρώνει την προσοχή όλων και το οποίο φτιάχτηκε με την υπομονή, το μεράκι και τον κόπο που απαιτήθηκε για να κατασκευαστεί.

 

Στην παράδοση του χώρου στον πρώτο δημότη Δήμαρχο Μ. Στυλιανίδη από τον εμπνευστή του Δικτύου Λόγου και Πράξης Θανάση Μουσόπουλο, παρέστησαν πλήθος κόσμου, ο Ηλίας Βασιλούδης και η Μπέτυ Πατσίδου από τη μείζονα αντιπολίτευση, ο Νίκος Ανταμπούφης από τους “Πολίτες για την Ξάνθη” και οι Σύμβουλοι Μ. Τσέπελης, Π. Ταρενίδης, Γ. Παπασταματίου, Χ. Μούρκας  και Γ. Δρεμσίζης από την πλειοψηφία.

 

Το ενδιαφέρον των επισκεπτών προσέλκυσε η έκθεση εικαστικών στην είσοδο του “Μονοπατιού της ζωής” όπου συμμετείχε και ο δημοσιογράφος με έργα του σε λάδι Α. Παυλικιάνος.

 

Μίλησαν στον ΑΓΩΝΑ  τα μέλη του Δικτύου Λόγου  και Πράξης

 

 Γιώργος Κωτούλας Υπάλληλος της ΔΕΥΑΞ

 

Έβαλε και αυτός το δικό του λιθαράκι σε αυτό το όμορφο τελικό αποτέλεσμα.

 

“Δεν έβαλα μόνον εγώ το λιθαράκι μου” λέει.Άλλοι πενήντα άνθρωποι έχουν βάλει αντίστοιχα “πενήντα” λιθαράκια. Είναι μία συλλογική προσπάθεια αγάπης και “δεσίματος” ανθρώπων.”

 

Μετά από 11 μήνες, αναφέρει ο κ. Κωτούλας εκπληρώθηκε το όνειρο του Μ. Δερμεντζόπουλου. Ήθελε να γίνει ένας χώρος περιπάτου, αυτό παντρεύτηκε με το όνειρο του δικτύου και βγήκε το πολύ καλό αποτέλεσμα. Τέλος ευχήθηκε να έχει συνέχεια.

 

 Δερμεντζόπουλος Μιχάλης

 

Μιλώντας για τον Γιώργο Κωτούλα ανέφερε ότι ο Γιώργος μάζεψε τα ασυμμάζευτα πολλών ανθρώπων και έγινε αυτό το αποτέλεσμα.

 

 Αντώνης Μουσαδές. Μουσικός

 

Τόνισε ότι είναι μία προσπάθεια πολλών ανθρώπων που ως  σκοπό είχε την άμεση προβολή πολλών πραγμάτων και αυτό είτε είναι μουσικό, είτε εικαστικό. Είναι ένας χώρος όπου μπορεί να προβληθεί η δουλειά τους. το Δίκτυο παραδίδει στη δημοτική αρχή το “Μονοπάτι της Ζωής”, ένας χώρος κατάλληλος να φιλοξενήσει καλλιτεχνικά και όχι μόνο δρώμενα και είναι στο χέρι της δημοτικής αρχής αν  θέλει να συνεχιστεί η παρουσία των καλλιτεχνών σε αυτόν τον χώρο.

 

 Θανάσης Μουσόπουλος εμπνευστής του Δικτύου Λόγου και πράξης

 

Ευχαρίστησε εκ μέρους του Δικτύου τα μέσα ενημέρωσης της Ξάνθης που στήριξαν από την αρχή όλη την προσπάθεια. “Τα δύσκολα αρχίζουν τώρα” είπε και ο λόγος ήταν ότι θα πρέπει να βρεθεί ο καλύτερος δυνατός τρόπος να χρησιμοποιηθεί το έργο που μόλις τελείωσε. Δεν έκρυψε την συγκίνηση του για την υλοποίηση ενός ονείρου που μέσα σε ένα χρόνο έγινε πραγματικότητα. Θεώρησε βασικό ότι δούλεψαν εθελοντές όλων των ηλικιών και προελεύσεων που δείχνει ότι οι πολίτες μπορούν να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους και να δείξουν ότι η Ξάνθη είναι πρωτοπόρα στη συμμετοχική, δημιουργική και άμεση Δημοκρατία. “Θέλαμε να δείξουμε ότι ο αγώνας προς την Ιθάκη είναι ένας δρόμος ζωής που είναι δύσκολος, είναι μονοπάτι, ατραπός, όμως από το μονοπάτι ανοίγει και γίνεται λεωφόρος”.

 

 Τριαντάφυλος Βαίτσης. Μηχανικός Περιβάλλοντος

 

Δηλώνει εθελοντής και συμμετέχων στον καθαρισμό του μονοπατιού. Υπεύθυνος για την οργάνωση της καλλιτεχνικής έκθεσης. Αναφέρει ότι όταν έπεσε η ιδέα της δημιουργίας αυτής της έκθεσης, κλήθηκαν οι ντόπιοι καλλιτέχνες, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν άμεσα. Είκοσι επτά καλλιτέχνες εκθέτουν αυτή τη στιγμή εδώ και τα αποτελέσματα είναι ορατά με διαφορετικά είδη τέχνης, όπως ζωγραφική, πυρογραφία γλυπτά tras art (σκουποτέχνη) και άλλα.

 

 Θάνος Μαυρουδής

 

 Ο Θάνος Μαυρουδής μας είπε  ότι τα μέλη του Δικτύου και Λόγου ξεκίνησαν την προσπάθεια από τον περσινό Μάρτη και ολοκληρώθηκε το έργο σε 11 μήνες και ήρθε η στιγμή να εγκαινιαστεί και δεν κρύβει την ικανοποίηση του για την προσέλευση του κόσμου και αυτό, τόνισε θα παροτρύνει τον κόσμο να γίνουν και άλλες τέτοιες προσπάθειες. Φιλοτέχνησε τα έργα του βγαλμένα μέσα από την ποίηση του Γιώργου Κωτούλα που μιλούν για την ιστορία που είναι δεμένη με το θρύλο και αναφέρονται στην αυτοκτονία της κόρης του καπνοβιομήχανου Σιγάλα και τη μεταφορά της σωρού της στην πόλη και οι παρεμβάσεις του κοσμούν το θεατράκι στο “μονόπατι της ζωής”. “Η ιστορία αναφέρεται στην Ξανθίππη και τον Ξάνθο που η κοπέλα πήγε να αυτοκτονήσει, αλλά δεν σκοτώνεται άμεσα και ο Ξάνθος την παίρνει στην αγκαλιά του για να την μεταφέρει στην πόλη της Ξάνθης για να τη σώσει και του πεθαίνει στην διαδρομή και εκεί βλέπουμε την αντίστοιχη παράσταση στο θεατράκι. Υπάρχει ένα άλλο έργο και είναι η ψυχή της Ξανθίππης και αναδεικνύει αν θέλετε την ιστορία”.

 

Επίσης αναφέρεται στην συλλογή του “ονειροποδήλατα” όπου είχε εκτεθεί στο αμφιθέατρο το 2000 και βρήκε τον χώρο της εδώ.

 

 Δήμαρχος Μ. Στυλιανίδης

 

Τέλος το λόγο πήρε ο δήμαρχος Ξάνθης Μ. Στυλιανίδης και δήλωσε ότι το μονοπάτι της ζωής το γνωρίζει πολύ καλά και ότι πριν φανεί αυτό το αποτέλεσμα συζήτησε με το Δίκτυο Λόγου και Πράξης. “Το όνειρο κάποιων ανθρώπων να γίνει το “Μονοπάτι της Ζωής είναι γεγονός”.

 

Δήλωσε ότι στην αρχή ήταν επιφυλακτικός για το αποτέλεσμα του εγχειρήματος αλλά σήμερα είναι απόλυτα ικανοποιημένος. Το μήνυμα που στέλνουν αυτοί οι άνθρωποι εν ήδη πειράματος είναι πετυχημένο και αυτό που βγαίνει είναι ότι ο άνθρωπος μπορεί να συνεργαστεί αρμονικά με την φύση και το αποτέλεσμα είναι πραγματικά θαυμάσιο. “Μέχρι τώρα λέμε ότι όπου πατάει πόδι ανθρώπου φέρνει την καταστροφή του περιβάλλοντος και σήμερα αποδεικνύεται το αντίθετο. Νομίζω πώς είναι η αρχή ώστε να ευαισθητοποιηθούμε όλοι και να μην τα περιμένουμε, ας μου επιτραπεί όλα από τις αρχές, με την συμπαράσταση βέβαια των αρχών και ιδιαίτερα της πόλης και του νομού να προχωρήσουμε και να κάνουμε και άλλες τέτοιες παρεμβάσεις. Είμαστε στην αρχή, περιμένω και άλλες παρεμβάσεις και ιδιαίτερα από το Δίκτυο Λόγου και πράξης το οποίο υπέρ ευχαριστώ”.

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button