“Γιατί καταψηφίσαμε το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Ξάνθης για το 2009”

Στην καταψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος Δήμου Ξάνθης για το 2009, το οποίο εισηγήθηκε ο Δήμαρχος στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο (10.12.08), προχώρησε η Δημοτική Κίνηση Ξάνθης ‘Πολίτες για την Αλλαγή’.

Στην καταψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος Δήμου Ξάνθης για το 2009, το οποίο εισηγήθηκε ο Δήμαρχος στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο (10.12.08), προχώρησε η Δημοτική Κίνηση Ξάνθης ‘Πολίτες για την Αλλαγή’. 



Όπως τόνισε, μεταξύ άλλων, στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής των ‘ΠγτΑ’ κ.Χρίστος Πούλιος,  “πρόκειται για ένα κατ’ επίφαση ‘πρόγραμμα’, για μια απλή παράθεση πολλών μικρών έργων, διαχειριστικής λογικής, δίχως μεταξύ τους αλληλουχία και δίχως οργανικό ρόλο σε ένα ευρύτερο σχέδιο ανάπτυξης της πόλης και των διαμερισμάτων του Δήμου.


Από αυτό το ‘πρόγραμμα’ λείπει ο πολιτικός σχεδιασμός, λείπει ο μακροπρόθεσμος στόχος, λείπει το όραμα, λείπει το κριτήριο επιλογής των έργων, λείπουν οι προτεραιότητες, λείπει ο ειρμός, λείπουν οι λύσεις των προβλημάτων που ταλανίζουν την πόλη μας, λείπει το στίγμα της πολιτικής διοίκησης του Δήμου μας για το πού θέλει να οδηγήσει την Ξάνθη στο μέλλον και πώς σκέφτεται να το κάνει αυτό…


Τέλος, λείπουν και πολύ ‘πρακτικά’ στοιχεία όπως οι πιστώσεις για το 2009! Τέτοια είναι τα τομεακά έργα του προγράμματος ‘Αλέξανδρος Μπαλτατζής’ που προέρχονται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και η υλοποίησή τους εξαρτάται αποκλειστικά από το Υπουργείο!”


Αναφερόμενος στο οικονομικό σκέλος του Τεχνικού Προγράμματος 2009, καυτηρίασε την τραγική εξάρτηση της υλοποίησής του από κεντρικούς πόρους επισημαίνοντας τον κίνδυνο να εξελιχθεί ο Δήμος σε νέο φαινόμενο ‘ΔΕΥΑΞ’. Συγκεκριμένα, είπε: “παρατηρούμε την πολύ μικρή συμμετοχή των δημοτικών πόρων στην υλοποίηση του ‘προγράμματος’ έργων που εισηγείται ο Δήμαρχος…


Κατά μία ανάγνωση, αυτό είναι καλό, μιας και εμφανίζεται ο Δήμος να κατασκευάζει έργα με χρήματα που δε βγάζει άμεσα από τις τσέπες των δημοτών του… Θα μπορούσαμε ακόμη και να το συγχαρούμε αν αυτό σήμαινε πως εξοικονομεί με έξυπνο τρόπο κονδύλια από τεχνικά έργα για να τα διαθέσει στον κοινωνικό τομέα ή στον πολιτισμό!


Όμως, δυστυχώς, δεν είναι έτσι! Στην πραγματικότητα, τα δημοτικά άμεσα έσοδα, δεν ‘φυλάσσονται’ από τη Δημοτική Αρχή για να επενδυθούν στο μέλλον της Ξάνθης αλλά χρησιμοποιούνται αναγκαστικά για την κάλυψη των ανελαστικών δαπανών του Δήμου!


 Το επισημάναμε και πέρυσι όταν το 47% των εσόδων διατέθηκε στις δαπάνες λειτουργικών και μισθοδοσίας, το επαναλαμβάνουμε και φέτος κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου: προσοχή!


Ο Δήμος εξελίσσεται σε μια νέα ‘ΔΕΥΑΞ’! Υπάρχει σοβαρή ανισορροπία μεταξύ ιδίων και λοιπών εσόδων – πράγμα που επισημαίνεται και στο περίφημο Επιχειρησιακό Σχέδιο – και το χειρότερο είναι πως και αυτά τα έσοδα δεσμεύονται για τις ανελαστικές δαπάνες…”  



Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ.Πούλιος τόνισε ότι το σοβαρό έλλειμμα οράματος και προοπτικής που για δεύτερη συνεχή χρονιά διαπιστώνεται στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Ξάνθης, δεν οφείλεται πουθενά αλλού παρά στη ‘στεγνή’ από πολιτικό όραμα Δημοτική Αρχή:



 “…ο Δήμαρχος και οι συνεργάτες του αρκούνται στο να διαχειρίζονται την καθημερινότητα και στο να διεκπεραιώνουν υπηρεσιακές εισηγήσεις για τούτο ή για το άλλο…


Του ζητούμε επί δύο χρόνια τώρα διαβούλευση για την κατάρτιση του ετήσιου Τεχνικού Προγράμματος στο πλαίσιο μιας προσπάθειας συνεργασίας και συνδιαμόρφωσης του παρόντος και του μέλλοντος αυτής της πόλης, και η ανταπόκρισή του ήταν να μας προτρέψει να συζητήσουμε τις προτάσεις μας και τις ιδέες μας με τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου για να δούμε αν υλοποιούνται!!


Ειλικρινά, δεν το φανταζόμασταν ότι την πολιτική διοίκηση στο Δήμο ασκούν οι υπηρεσίες!!! Ευτυχώς που μας έδειξε το δρόμο για να ξέρουμε στο εξής με ποιον θα συνδιαλεγόμαστε πολιτικά…


αι ν’ αναρωτιόμαστε δικαιωματικά, ποια η …χρεία ύπαρξης πολιτικής ηγεσίας στο Δήμο, αν οι αποφάσεις επί παντός λαμβάνονται από τους υπηρεσιακούς παράγοντες;;;”

Σχετικά Άρθρα

Back to top button