Προγράμματα κοινωνικής εργασίας σε δήμους και ΕΣΥ

   Προγράμματα που έχουν περισσότερο τη μορφή εισοδηματικής ενίσχυσης (3.500 ευρώ) μέσω της χορήγησης ενός κοινωνικού επιδόματος, 625 ευρώ σε 55.000 ανέργους και υποαπασχολούμενους και για χρονικό διάστημα μέχρι 5 μήνες, εξήγγειλε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

   Προγράμματα που έχουν περισσότερο τη μορφή εισοδηματικής ενίσχυσης (3.500 ευρώ) μέσω της χορήγησης ενός κοινωνικού επιδόματος, 625 ευρώ σε 55.000 ανέργους και υποαπασχολούμενους και για χρονικό διάστημα μέχρι 5 μήνες, εξήγγειλε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

   Βάσει του προγράμματος, η κοινωφελής εργασία θα καλύψει πολλές από τις ελλείψεις των δήμων και του ΕΣΥ, μετά το πάγωμα των προσλήψεων συμβασιούχων και δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την ανάπτυξη παραγωγικών δομών. Το πρόγραμμα, μέσω του οποίου θα εκταμιευτούν 280 εκατ. ευρώ, θα καλύπτει και το κόστος των ασφαλιστικών εισφορών και θα υλοποιηθεί σε δήμους και περιφέρειες και σε δραστηριότητες που αφορούν τους εξής τομείς: έργα συντήρησης ή μικρά κατασκευαστικά έργα, έργα αποκατάστασης οικοσυστημάτων και προστασίας διαχείρισης και ανάδειξης της βιοποικιλότητας, ή σχετικά με την πολιτιστική κληρονομιά, τις αναδασώσεις, τις φυτεύσεις, την προστασία και φύλαξη των πάρκων. Επίσης, στις δραστηριότητες που θα χρηματοδοτηθούν μέσω αυτού του προγράμματος κοινωνικής εργασίας, εντάσσονται και υπηρεσίες ειδικευμένων στελεχών (νομικών, γιατρών, κοινωνικών λειτουργών) με προσφορά υπηρεσιών σε ενώσεις καταναλωτών, νοσοκομεία ή κέντρα παροχής βοήθειας σε ηλικιωμένους. Η χρηματοδότηση του προγράμματος προέρχεται από πόρους του Αποθεματικού των Απροβλέπτων, το επιχειρησιακό πρόγραμμα του Εργασίας, αλλά και από τον αλληλόχρεο λογαριασμό ΙΚΑ-ΟΑΕΔ.

   Το πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα της κοινωνικής εργασίας θα ξεκινήσει από την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη με δικαιούχους φορείς το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και το Ινστιτούτο της ΓΣΕΒΕΕ. Στην πορεία θα δημιουργηθεί φορέας απασχόλησης, ο οποίος θα υπογράψει μνημόνια συνεργασίας με όλους τους τοπικούς φορείς (Δήμοι, Επιμελητήρια, Εργατικά Κέντρα, Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, ΤΕΙ των περιοχών, ΑΕΙ, ΜΗΚΥΟ, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ και Ενώσεις Καταναλωτών). Ειδικά για την περιοχή της Αν. Μακεδονίας-Θράκης προβλέπεται ότι η ένταξη των ανέργων θα γίνει σε δύο μήνες. Ήδη οι φορείς έχουν προτείνει την ένταξη στα προγράμματα 7.000 ανέργων. Ωστόσο, η όλη δομή υλοποίησης των προγραμμάτων καθώς και η εμπλοκή δεκάδων φορέων προοιωνίζεται μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις.

  Η διαδικασία επιλογής των ωφελουμένων θα γίνει από εγγεγραμμένους ανέργους -με σύστημα μοριοδότησης, ανάλογο με αυτό του Ν. 3250/04- καθώς και από εμπόρους ή ελεύθερους επαγγελματίες που διέκοψαν πρόσφατα τη δραστηριότητά τους.

 

   Όταν το παραπάνω πρόγραμμα εξαγγέλθηκε από την Υπουργό εργασίας στην Ξάνθη πολλοί από τους ανέργους  συμπολίτες του νομού πήραν βαθιά ανάσα και μέσα στο ζοφερό κλίμα της ανεργίας  και της ανασφάλειας η ελπίδα για ένα έστω μικρό μεροκάματο άναψε.

  Δυστυχώς όμως όπως δείχνουν τα πράγματα όταν η ιστορία έφτασε στο δια ταύτα και οι δήμοι και η Περιφέρεια έπρεπε να αποφασίσουν τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, φάνηκε ξεκάθαρα ότι η ανοργανωσιά του Υπουργείου εργασίας και η γραφειοκρατία γέμισε με απογοήτευση τους χειριστές του θέματος, προπάντων όμως τους ανέργους που μάταια ψάχνουν να πιαστούν από κάπου για να συνεχίσουν να ζουν.

   Το θέμα συζητήθηκε στο Περιφερειακό συμβούλιο αλλά και η απόφαση που πάρθηκε σαφώς και δεν ήταν ξεκάθαρη, όπως άλωστε και στο δήμο Ξάνθης, όπου εκεί η ασάφεια και η έλλειψη ενημέρωσης από τους χειριστές δεν κάνει καθόλου εύκολα τα πράγματα.

  Ερωτηθείς σχετικά ο περιφερειακός σύμβουλος Δ. Χαιτίδης αναφέρθηκε στην απόφαση του Περιφερειακού συμβουλίου σχετικά με το πρόγραμμα Κοινωνικήςν απασχόλησης του Υπουργείου εργασίας.  “Αποφασίστηκε η έγκριση για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα. Δεν αποφασίστηκε ποιος θα είναι ο τελικός φορέας και τελικός δικαιούχος με τον οποίο εμείς θα συμπράξουμε για να υποβάλλει την πρόταση. Αυτό θα αποφασιστεί μέσα στο επόμενο 10ήμερο ενώ η ημερομηνία υποβολής της πρότασης ήταν μέχρι τις 31 Μαΐου δόθηκε μία παράταση μέχρι τις 10 Ιουνίου ώστε να δοθούν κάποιες διευκρινήσεις σχετικά με τους δικαιούχους φορείς καθώς και  να διευκρινιστεί το θέμα σχετικά με τη διαχειριστική τους επάρκεια”.

  Σύμφωνα με τον κ. Χαιτίδη  πρόθεση της Περιφέρειας είναι να υπογραφεί συνεργασία με το Ινστιτούτο εργασίας αλλά πρέπει να δοθούν και  κάποιες διευκρινίσεις από το Υπουργείο εργασίας και αυτός είναι ο λόγος που δόθηκε η παράταση των δέκα ημερών μέχρι να έρθουν κάποιες διευκρινήσεις του δικαιούχου φορέα προκειμένου να γίνει η υποβολή της πρότασης.

  

Δημήτρης Μπένης

Ο αντιδήμαρχος Δ. Μπένης ο οποίος παρακολούθησε την συνεδρίαση του Περιφερειακού συμβουλίου το απόγευμα της Δευτέρας ενημέρωσε την Τρίτη το μεσημέρι τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου της Ξάνθης, λέγοντας ότι το περιφερειακό συμβούλιο έκανε αποδεκτό το πρόγραμμα και εξουσιοδότησε τους αντιπεριφερειάρχες εν λευκώ να υπογράψουν αυτοί και δεν μπήκε στη διαδικασία να συζητήσει  με ποιους θα συμπράξουν και ο εισηγητής Φ, Καραλίδης αφού ρωτήθηκε από τους Περιφερειακούς συμβούλους ανέφερε ότι θα περιμένουν και αυτοί τις προτάσεις και τις διευκρινίσεις προκειμένου να δούν με ποιους θα υπογράψουν. “Άρα στην ουσία το περιφερειακό δεν βοήθησε σε τίποτε”.

  

Άρης Γιαννακίδης

 Ο περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης σε τηλεφωνική μας επαφή επιβεβαίωσε το γεγονός ότι έδωσε εντολή στους αντιπεριφερειάρχες να ασχοληθούν με το θέμα, ανέφερε ότι η Υπουργός κ. Κατσέλη γνωρίζει τα θέματα που έχουν ανακύψει και γίνεται μία προσπάθεια και από την πλευρά του Υπουργείου αλλά και από την Περιφέρεια προκειμένου να αρθούν οι όποιες αγκυλώσεις. Πιστεύει ότι μπορούν πολλοί φορείς να ενεργοποιηθούν και το θέμα που προέκυψε με τις ΜΚΟ είναι προς σκέψη και έρευνα. Δεν απέκρυψε το γεγονός ότι υπάρχουν κάποιες δυσκολίες οι οποίες θα ξεπεραστούν. Δεν βλέπει κίνδυνο μη υλοποίησης του προγράμματος και ενημέρωσε ότι υπάρχει δυνατότητα παράτασης του μέχρις ότου μορφοποιηθεί το πρόγραμμα. Το χαρακτήρισε σαν πρόγραμμα το οποίο θα δώσει μία καλή ανάσα στην κοινωνία της περιφέρειας λέγοντας ότι υπάρχουν συμπολίτες μας οι οποίοι περνούν πολύ δύσκολα. “Είναι μία ανάσα και μία διέξοδος για τις οικογένειες που τα βγάζουν δύσκολα πέρα”

 

Γ. Παυλίδης

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Γ. Παυλίδης ανέφερε ότι όσοι εταίροι έχουν τις προϋποθέσεις μπορούν να συμμετάσχουν στην υλοποίηση του προγράμματος. Στο περιφερειακό συμβούλιο άλλα έλεγε ο κ. Δαμιανίδης άλλα ο κ. Καραλίδης  και φυσικά άλλα ο κ. Γιαννακίδης. Το πρόγραμμα δεν το έχουν ετοιμάσει και αυτό λειτουργεί με ανταγωνιστικά κριτίρια και όποιος είναι πιστοποιημένος αυτός θα διαχειριστεί το πρόγραμμα.

 

Αίρονται τα προβλήματα;

Ο εισηγητής του θέματος στο περιφερειακό συμβούλιο αντιπεριφερειάρχης Φ. Καραλίδης ανέφερε σχετικά: “Η εισήγηση περιελάμβανε κυρίως τα τεχνικά χαρακτηριστικά του όλου προγράμματος και  ουσιαστικά ποιες είναι οι υποχρεώσεις του δικαιούχου φορέα και ποιες οι υποχρεώσεις του συμπράττοντα φορέα, όπως οι Οργανισμοί τοπικής αυτοδικοίκησης και τα νομικά πρόσωπα. Το πρόγραμμα προβλέπει κοινωνική εργασία 5 μηνών και ταμείο ανερείας άλλους επτά μήνες  και είναι ένας τρόπος να καταπολεμηθεί η ανεργία κυρίως στους νέους, επιστήμονες  και κάποιες κοινωνικές ομάδες, οι οποίες αντιμετωπίζουν φαινόμενα αποκλεισμού, όπως αγρότες με χαμηλό εισόδημα και γενικότερα μακροχρόνια άνεργους”

Σύμφωνα με τον κ. Καραλίδη το πρόγραμμα θα αρχίσει να εφαρμόζεται τέλος Ιουνίου με αρχές Αυγούστου και βρίσκεται στο διαδικαστικό στάδιο των υπογραφών με τους δικαιούχους φορείς.

Σχτικά με την ασάφεια στην προκήρυξη ο κ. Καραλίδης είπε ότι υπήρχε μία ασάφεια στους δικαιούχους εταίρους αλλά με παρέμβαση του και λοιπών φορέων ΑΜΘ διευκρινίστηκαν νομικά ζητήματα όπως π.χ. ο δικαιούχος φορέας μπορεί να έχει έδρα στην Αθήνα αλλά νόμιμα παραρτήματα στην περιφέρεια μπορεί να υπογράψει και αυτή είναι η περίπτωση του ΙΝΕ, όπως κάποιος φορέας ΜΚΟ ο  οποίος  δεν έχει στο καταστατικό του διαχείριση κοινωνικού προγράμματος. Με μία αίτηση στο Πρωτοδικείο μπορεί να τροποποιήσει το καταστατικό του, μπορεί αυτόματα να να είναι δικαιούχος, νομικίστικα θέματα τα οποία δεν είχαν διευκρινιστεί στην προκήρυξη  “Αυτό ξεκαθαρίστηκε. Σήμερα όπως με πληροφόρησε ο Γενικός Γραμματέας κ. Τσέκος θα γίνει συμπληρωματική ανάρτηση στην προκήρυξη και η παράταση μέχρι τις 10 Ιουνίου για να υλοποιηθούν οι υπογραφές και οι συμβάσεις μεταξύ των δικαιούχων φορέων και θα λυθεί αυτή η εκκρεμότητα, διότι κάθε δήμος και περιφερειακή ενότητα δεν προχωρούσαν στη σύμβαση μεταξύ μεταξύ των δικαιούχων και συμπρατόντων φορέων. Ο κίνδυνος κάποιος φορέας να μην κάνει πρόγραμμα ξεκαθαρίστηκε.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ

Σχετικά Άρθρα

Back to top button