ΟΜΗΡΟΙ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Η γύμνια του κράτους και ο αλλοπρόσαλλος τρόπος διοίκησης  φάνηκε ξεκάθαρα στην έκτακτη κατεπείγουσα συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Ξάνθης που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το μεσημέρι. επικράτησε ο σκεπτικισμός μεταξύ των συμβούλων όλων των παρατάξεων σχετικά με τη συμμετοχή του δήμου, ο οποίος είναι συμπράττων φορέας στο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας  του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τον υποψήφιο δικαιούχο.

Η γύμνια του κράτους και ο αλλοπρόσαλλος τρόπος διοίκησης  φάνηκε ξεκάθαρα στην έκτακτη κατεπείγουσα συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Ξάνθης που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το μεσημέρι. επικράτησε ο σκεπτικισμός μεταξύ των συμβούλων όλων των παρατάξεων σχετικά με τη συμμετοχή του δήμου, ο οποίος είναι συμπράττων φορέας στο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας  του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τον υποψήφιο δικαιούχο.

Δυστυχώς οι 1500 συμπολίτες μας που επρόκειτο να βρούν δουλειά έστω και για πέντε μήνες είναι κρεμασμένοι στον αέρα, αφού το αρμόδιο Υπουργείο εργασίας και η Υπουργός κυρία Κατσέλη μετά την Εξαγγελία του προγράμματος δεν έχει ακόμη αποσαφηνίσει τους όρους υλοποίησης του, κρατώντας σε ομηρία την ελπίδα κάποιων συμπολιτών μας να βρούν ένα κομμάτι ψωμί έστω και με τριτοκοσμικές οικονομικές απολαβές.

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος ανακοίνωσε το προς συζήτηση θέμα προκειμένου το Υπουργείο εργασίας να αξιολογήσει τις προτάσεις των φορέων που θα αναλάβουν να πραγματοποιήσουν το πρόγραμμα.

Η σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης κυρία Μπέτυ Πατσίδου, πριν ξεκινήσει η συζήτηση δήλωσε ότι δεν θα συμμετάσχει σε αυτή και δεν θα ψηφίσει κατηγορώντας το προεδρείο και τη δημοτική αρχή για έλλειψη ενημέρωσης:  “Δηλώνω ότι απέχω από την συζήτηση των δύο θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, τόσο από την συζήτηση όσο και από την ψηφοφορία, εξ αιτίας της περιφρόνησης του σώματος προερχόμενη από το προεδρείο και την παρούσα δημοτική αρχή και να καλούμαστε εδώ να ψηφίζουμε και να εγκρίνουμε θέματα για τα οποία δεν έχουμε απολύτως ενημερωθεί. Όσον αφορά το πρώτο θέμα για το Κοινωνικό Πρόγραμμα Εργασίας να μην θεωρηθεί ότι είμαι αρνητική απλά δεν είμαι ενήμερη και δεν μπορώ να έχω θέση”.

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου θεώρησε υπεύθυνο τον επικεφαλής της παράταξης Χ. Πούλιο για την έλλειψη ενημέρωσης, λέγοντας ότι οι σύμβουλοι ενημερώνονται στις τακτικές συνεδριάσεις μία ημέρα πριν, πόσο μάλλον στις επείγουσες συζητήσεις, για να συμπληρώσει ότι λίγο πριν την έναρξη του συμβουλίου ενημερώθηκε πώς η υποβολή της όποια απόφασης μπορούσε να υποβληθεί κατά τρείς ημέρες αργότερα αφού πήρε παράταση.

Το θέμα που έπρεπε να συζητηθεί, όπως ανέφερε ο κ. Δημαρχόπουλος με την διαδικασία του κατεπείγοντος ήταν γιατί έπρεπε σύμφωνα με την εγκύκλιο μέχρι τις 26 του μήνα οι δήμοι ν’ αποφασίσουν αν θα αποδεχόταν το πρόγραμμα ή όχι καθώς και την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας του δήμου.

Ακολούθησε συζήτηση και σοβαρός προβληματισμός γιατί το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Εργασίας περιέχει πολλές ασάφειες.  Ενδιαφερόμενοι φορείς είναι το Ινστιτούτο της ΓΣΕΕ και το Κέντρο μέριμνας οικογένειας και παιδιού μία ΜΚΟ.

Στην τοποθέτηση του ο Ν. Φωτιάδης ανέφερε ότι θα έπρεπε να είχε γίνει δημόσια διακήρυξη για την πρόσκληση και άλλων ενδιαφερομένων, όμως ο κ. Δημαρχόπουλος είπε ότι δεν ήταν υποχρέωση του δήμου.

Ο δήμαρχος Μ. Στυλιανίδης είπε ότι θα πρέπει να γίνει η σύμπραξη γιατί θα δοθούν πολλές θέσεις εργασίας στον νομό και ιδιαίτερα σε συνδημότες έστω και με τις οικονομικές προϋποθέσεις που αναφέρεται στο πρόγραμμα. Ξεκαθάρισε ότι οι προτεινόμενες δράσεις δεν υποκρύπτουν μόνιμες και διαρκείς ανάγκες. Τόνισε δε ότι το Υπουργείο εργασίας ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει ορισμένα πράγματα σχετικά με τις διαδικασίες. “Ο φόβος μας είναι μήπως υπογράψουμε με έναν φορέα ο οποίος δεν είναι τελικά δικαιούχος και αν απορριφθεί η συμμετοχή του δεν θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα και θα χαθούν θέσεις εργασίας στο δήμο. Προσπαθήσαμε να ξεκαθαρίσουμε με παράγοντες του Υπουργείου κάποια θέματα, αυτοί δεν μπόρεσαν να μας απαντήσουν σε καίρια ζητήματα”.

Τελικά πρότεινε να υπογράψουν με όλους τους φορείς οι οποίοι θα υποβάλλουν αίτηση και συμπλήρωσε λέγοντας.

“Αφού το πρόγραμμα είναι με συγκριτική βαθμολογία, όποιος πάρει το πρόγραμμα τότε να έχουμε τη δυνατότητα να το υλοποιήσουμε το μνημόνιο συνεργασίας”.

Τον ίδιο φόβο εξέφρασε και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χ. Πούλιος.

“Φιάσκο” και εκμετάλλευση αυτών των ανθρώπων, χαρακτήρισε ο σύμβουλος της συμπολίτευσης Μ. Φανουράκης την όλη διαδικασία, διότι αν ήθελε όπως επεσήμανε οποιοδήποτε Υπουργείο να προτείνει τέτοιο πρόγραμμα, θα το είχε δώσει απευθείας στους δήμους ή θ’ αναλάμβανε αυτό μέσω των υπηρεσιών του το πρόγραμμα. “Σαφώς και θα το ψηφίσω”.

το θέμα παραπέμφθηκε στο επόμενο δημοτικό της Τρίτης.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button