Δραστηριότητες του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Άρη Γιαννακίδη

Χαιρετισμό στην εκδήλωση για το έργο του Κομοτηναίου Ευεργέτη Νέστορα Τσανακλή, που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Κομοτηνής υπό την αιγίδα του Κυβερνητικού εκπροσώπου Γιώργου Πεταλωτή, απηύθηνε το Σάββατο 28 Μαΐου 2011, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Άρης Γιαννακίδης. 

Χαιρετισμό στην εκδήλωση για το έργο του Κομοτηναίου Ευεργέτη Νέστορα Τσανακλή, που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Κομοτηνής υπό την αιγίδα του Κυβερνητικού εκπροσώπου Γιώργου Πεταλωτή, απηύθηνε το Σάββατο 28 Μαΐου 2011, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Άρης Γιαννακίδης. 

Νωρίτερα ο κ. Γιαννακίδης παρέστη και χαιρέτησε στα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής των μικρών μαθητών της Φυσούν Σουκά στη Λέσχη Κομοτηναίων, εκδήλωση που αποτελούσε συνδιοργάνωση της Περιφέρειας ΑΜ-Θ και του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας.

Την Κυριακή 29 Μαίου 2011 ο Περιφερειάρχης παρέστη στις εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν στην Αθήνα για την 91η επέτειο από την ενσωμάτωση της Θράκης στον εθνικό κορμό εκφωνώντας και τον πανηγυρικό της ημέρας.

Ακολουθεί ο χαιρετισμός του Περιφερειάρχη στην εκδήλωση για τον Νέστωρα Τσανακλή:

Η σημερινή μέρα είναι ιστορική. Η Κομοτηνή, η Θράκη τιμά έναν ευεργέτη της, ένα άξιο τέκνο της: τον επιχειρηματία Νέστορα Τσανακλή.

Σήμερα ο τόπος επανασυνδέεται με την ιστορία του. Σήμερα όλοι μας αναζητούμε τα στοιχεία μίας ιστορικής αυτογνωσίας που θα λειτουργήσει δημιουργικά και συνθετικά στο σήμερα, στο τώρα και θα προβάλει μία νέα ταυτότητα όχι με τοπικά αλλά περιφερειακά και διεθνή χαρακτηριστικά στο μέλλον.

Ο Νέστωρ Τσανακλής μπορεί να ταυτοποιηθεί με τον τόπο μας και να αναδειχθεί μέσα από τις διαδρομές της επιτυχημένης πορείας του σε συνδετικό κρίκο της Κομοτηνής, της Περιφέρειας με τον κόσμο όλο. Γιατί ο Τσανακλής γεννήθηκε στην Κομοτηνή, δραστηριοποιήθηκε στην Αίγυπτο, καταξιώθηκε στην Ευρώπη, κατέκτησε την Αμερική.

Και η αξιοποίηση της ιστορικής αυτής παρακαταθήκης συνδέεται σαφώς με το νέο μοντέλο ανάπτυξης που διαμορφώνουμε και που έχει στη βάση του αρχετυπικά πρότυπα του μυθολογικού και ιστορικού κύκλου της περιοχής. Με αυτήν την οπτική ο τόπος αναδεικνύει την ιστορία του και την προβάλει μέσα από τα πρότυπα αυτά διεθνώς. Και ο τόπος μας δεν είναι ο φτωχός αλλά πάμπλουτος σε ιστορία και πολιτισμό.

Ο Νέστωρ Τσανακλής με την πορεία του από την Κομοτηνή, στην Αίγυπτο και τις διεθνείς αγορές, αναδεικνύει και επανασυνδέει τον τόπο με ένα συστατικό στοιχείο της τοπικής του κουλτούρας: την καπνοκαλλιέργεια και την εμπορία του καπνού. Και σε μία εποχή διεκδίκησης αναγνωρίσιμων θέσεων η ταυτοποίηση αυτή κοστίζει χρυσάφι σε επίπεδο ουσίας και όχι μόνο συμβολισμών.

Ο Νέστωρ Τσανακλής, ο ευεργέτης μας, ξανάρχεται μέσα από το ενδιαφέρον πολλών και αθόρυβων στην λειτουργία τους ανθρώπων, στον γενέθλιο τόπο. Και για να τον τιμήσουμε θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε το μέγεθος αυτής της κληρονομιάς. Το μέγεθος και την παρακαταθήκη του ευεργέτη της. Και σε αυτό έχουμε πολλά να κάνουμε αφού η κατάσταση της Τσανακλείου δεν μας τιμά. Δηλώνω σήμερα εδώ ότι εργαζόμαστε στενά με τον Μητροπολιτικό Δήμο προκειμένου να εντάξουμε την αποκατάσταση της Σχολής στο ΕΣΠΑ προκειμένου ο χώρος να αξιοποιηθεί όπως του αξίζει και όπως έχει ανάγκη η Κομοτηνή, η Περιφέρειά μας.

Με αυτά τα λίγα λόγια κλείνω ζητώντας από όλους να μην σταματήσουμε την προσπάθεια αυτής της ιστορικής επανασύνδεσης μεταλαμπαδεύοντάς την και στη νέα γενιά που προσπαθεί να βρει τις ρίζες της και την ταυτότητά της.

Συγχαρητήρια στους διοργανωτές και στον Υπουργό μας που δούλεψε και αυτός συστηματικά για την μέρα αυτή.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button