Συνεχίστηκε προχθές η διακοπείσα συνεδρίαση της 25η Μαΐου του 2011 του δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης, συζήτηση που αφορούσε τη συμμετοχή του δήμου ως συμπράττων φορέας στη συμμετοχή του δήμου στο πρόγραμμα Κοινωφελούς εργασίας του Υπουργείου εργασίας και υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τον ή τους υποψήφιους δικαιούχους.

   Συνεχίστηκε προχθές η διακοπείσα συνεδρίαση της 25η Μαΐου του 2011 του δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης, συζήτηση που αφορούσε τη συμμετοχή του δήμου ως συμπράττων φορέας στη συμμετοχή του δήμου στο πρόγραμμα Κοινωφελούς εργασίας του Υπουργείου εργασίας και υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τον ή τους υποψήφιους δικαιούχους.

Στο Περιφερειακό συμβούλιο παρέστει ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Μπένης, ο οποίος ενημέρωσε το Σώμα ότι εξουσιοδοτήθηκαν οι αντιπεριφερειάρχες να υπογράψουν αυτοί με τους δικαιούχους και πώς το ίδιο έπραξαν και οι δήμοι Δράμας και Καβάλας. Δηλαδή εξουσιοδοτήθηκαν οι Αντιπεριφερειάρχες και οι δήμαρχοι να υπογράψουν τη σύμβαση.

Ο Δήμαρχος Μ. Στυλιανίδης εξέφρασε την άποψη ότι το Σώμα πρέπει να τον εξουσιοδοτήσει για να υπογράψει σε ποιους τομείς και με ποιόν συμπράττων φορέα να υπογράψει προκειμένου στο μέλλον να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα.

Ο Ηλίας Βασιλούδης ζήτησε από το προεδρείο ενημέρωση σχετικά με την ύπαρξη διευκρινίσεων από την πλευρά του Υπουργείου σχετικά με το θέμα.

Απαντώντας ο δήμαρχος ανέφερε πώς δεν υπάρχουν και υποτίθεται ότι αναμένονται οδηγίες από το Υπουργείο.

ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Χ. Δημαρχόπουλος μετά από σχετικά ερωτήματα των συμβούλων σχετικά με την ΜΚΟ όπου πολλά από τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου εξέφρασαν άγνοια για τη δραστηριότητα της στην περιοχή, ανέφερε ότι στο παρελθόν συνεργάστηκε με πρόγραμμα που αφορούσε το Δροσερό.

το σώμα άκουσε με προσοχή τον σύμβουλο της μείζονος αντιπολίτευσης Σπύρο Μαζαράκη, ο οποίος λόγω της εμπειρίας του στον ΟΑΕΔ είναι γνώστης και του προβλήματος της ανεργίας αλλά και της διαχείρισης προγραμμάτων, και έθεσε το ερώτημα στο προεδρείο αν είναι γνωστή η ύπαρξη και η δομή της εν λόγω ΜΚΟ στην περιοχή, κατά πόσο έχει την εμπειρία της διαχείρισης τόσο μεγάλων προγραμμάτων, τονίζοντας ότι λόγω της εμπειρίας του η εν λόγω ΜΚΟ θα πρέπει να έχει τέτοιες δομές για να είναι σε θέση να τρέξει ένα τόσο μεγάλο πρόγραμμα που αγγίζει τα 1500 άτομα αντίστοιχες με του ΟΑΕΔ

Ενημερώνοντας το Σώμα ο δήμαρχος είπε ότι σύμφωνα με το καταστατικό τους μπορούν να υλοποιήσουν προγράμματα και ότι διαθέτουν γραφεία στην Ξάνθη, συμπληρώνοντας ότι η απόφαση και τα αποστελλόμενα στοιχεία από την πλευρά του δήμου θα προσαρμοστούν από το Υπουργείο.

“Για αυτό αν θέλετε κάποιες ειδικότητες που δεν συμπεριλαμβάνονται, να τις συμπεριλάβουμε”.

 

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ

Γ. ΚΟΛΛΑΡΟΣ

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης που πρόσκειται στο ΚΚΕ Γ. Κολάρος ανέφερε ότι οι δύο οργανώσεις θα κάνουν όλη την δουλειά και η ευθύνη θα μείνει στον δήμο. Επανέλαβε τη θέση του ΚΚΕ για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Τόνισε ότι την ευθύνη δεν την αναλαμβάνει κανείς, ούτε η Περιφέρεια ούτε το Υπουργείο.

“Θα το φτάσει το θέμα μέχρι τις εκλογές” ανέφερε χαρακτηριστικά. “Εμείς δεν θέλουμε να είμαστε συνένοχοι σε τέτοιου είδους καταστάσεις. Θα απέχουμε από την ψηφοφορία”.

Ν. ΑΝΤΑΜΠΟΥΦΗΣ

“Τα πράγματα σίγουρα δεν είναι ξεκάθαρα, αλλιώς ο κ. Μαζαράκης που είναι ο πιο ειδικός εδώ μέσα δεν θα εξέφραζε αυτές τις απορίες που ακούστηκαν. Άρα για να τις εκφράζει πάει να πει ότι οι δυνατότητες από την πλευρά του ΟΑΕΔ υπάρχουν”, ανέφερε κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του ο επικεφαλής της παράταξης των “Πολιτών για την Ξάνθη”

Ο κ. Ανταμπούφης χαρακτήρισε βαρύγδουπη την εξαγγελία για 800 θέσεις εργασίας για δύο χρόνια, τονίζοντας όμως ότι πουθενά δεν εξηγείται ότι πρόκειται για πέντε μήνες, χαρακτηρίζοντας παράλληλα την όλη διαδικασία επικοινωνιακό τρικ και ελεημοσύνη.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ

Τοποθετούμενος στη θέση του κ. Ανταμπούφη, ο δήμαρχος ανέφερε ότι η δημοτική αρχή δεν εκφράζει την κυβέρνηση και έθεσε και αυτή με την σειρά της το εύλογο ερώτημα προς τους παράγοντες του Υπουργείου και της Ε.Ε., γιατί ο ίδιος ο δήμος να μην διαχειριστεί το πρόγραμμα ή ο ΟΑΕΔ ή κάποιος άλλος και η απάντηση που πήρε από τους φορείς είναι ότι η Ε.Ε. επιθυμεί να δοθεί το πρόγραμμα σε ιδιώτες.

Η. ΒΑΣΙΛΟΥΔΗΣ

Ο σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Ηλίας Βασιλούδης ανέφερε ότι αντιλαμβάνεται όπως όλοι οι παρόντες ότι δεν είναι το ιδανικό αλλά το ελάσσων και εξέφρασε την άποψη ότι τίποτε δεν είναι ξεκάθαρο σε αυτή την υπόθεση και συμφώνησε με την άποψη του δήμου.

Δ. ΒΟΡΙΔΗΣ

Ο σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Δ. Βορίδης ανέφερε ότι αμφιταλαντεύεται μεταξύ του λευκού και της ψήφου του στον κ. Δήμαρχο.

“Θα πώς όμως ναι με βάσει τα όσα ακούστηκαν εδώ μέσα και με τη λογική ότι θα κάνει το καλύτερο”.

Μ. ΦΑΝΟΥΡΑΚΗΣ

Διαφοροποίησε τη θέση του ο Μ. Φανουράκης και καταψήφισε την πρόταση της παράταξης του χαρακτηρίζοντας ότι πίσω από το πρόγραμμα υπάρχει ένας εμπαιγμός και μία κοροϊδία προς όλους αυτούς τους ανθρώπους.

Δ. ΜΠΕΝΗΣ

Κάλεσε το Σώμα να ξεπεράσει τις όποιες διαφωνίες με την προκήρυξη του έργου από το Υπουργείο Εργασίας και να υπερψηφίσει την υλοποίηση του προγράμματος γιατί έξω στην κοινωνία υπάρχουν τρομακτικές ανάγκες για εργασία.

ΣΠΥΡΟΣ ΜΑΖΑΡΑΚΗΣ:

“Το Σώμα πρέπει να είναι εγγυητής

της αξιοκρατικής επιλογής”

” Σε αυτήν την εποχή που οι άνεργοι στο νομό μας κυμαίνονται από 12 μέχρι 15000 και δεν έχουν ακόμη και τις προϋποθέσεις να ασφαλιστούν για υγειονομική περίθαλψη.

Η δική μου γνώμη είναι ότι αυτό έστω το ελάχιστο πρόγραμμα δυστυχώς ή ευτυχώς έχει να προσφέρει 1500 θέσεις εργασίας στο νομό μας. Το θέμα είναι ποιοι άνεργοι θα πληρώσουν αυτές τις θέσεις; Μέσα από την καθημερινή μου τριβή με τους ανέργους, όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι είμαστε ευαίσθητοι άνθρωποι και πιστεύω ότι είναι μία πολύ καλή ευκαιρία που μας δίνεται, να γίνουμε όλοι εγγυητές μέχρι τον βαθμό που νομιμοποιούμαστε, αντικειμενικών προσλήψεων.

Να γίνουμε εγγυητές της τήρησης των κριτηρίων και όλοι αντιλαμβανόμαστε τι λέμε. Στο κάτω κάτω ο συνδυασμός μας αυτό πρεσβεύει. Διαφάνεια και ίσες ευκαιρίες για όλους τους δημότες. Εγώ επιμένω ότι έξω στον κόσμο υπάρχει η γνώμη των ανθρώπων ότι συνεχώς τοποθετούνται οι ημέτεροι και δεν μιλάω για τον δήμο Ξάνθης. Να δώσουμε εμείς μία διαφορετική εικόνα “.

Τέλος αποφασίστηκε ο τομέας της Κοινωνικής πρόνοιας να δοθεί στην ΜΚΟ και ο τομέας στην εκπαίδευσης στο Ινστιτούτο της ΓΣΕΕ.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ