Προ ημερησίας από τους “Πολίτες για την Αλλαγή” στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Ξάνθης

  Τα θέματα που θα θέσει εκτός ημερησίας διάταξης, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Ξάνθης, γνωστοποίησε ο συνδυασμός “ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ”, μέσω του δημοτικού συμβούλου Δημήτρη Βορίδη. Πιο αναλυτικά, τα 4 θέματα έχουν ως εξής:

 

  Τα θέματα που θα θέσει εκτός ημερησίας διάταξης, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Ξάνθης, γνωστοποίησε ο συνδυασμός “ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ”, μέσω του δημοτικού συμβούλου Δημήτρη Βορίδη. Πιο αναλυτικά, τα 4 θέματα έχουν ως εξής:

 

Αίτημα ένταξης προ ημερησίας διάταξης θεμάτων στην προσεχή (27.05.2011) συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Ξάνθης

(4 εξ αναβολής της 12.04.2011συνεδρίασης + 1)

 

Παρακαλούμε να εντάξετε ως προ ημερησίας διάταξης τα παρακάτω θέματα:

 

1. Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 19.01.2011, σε ερώτημα των Πολιτών για την Αλλαγή, για τις υπερυψωμένες σχάρες των φρεατίων οι οποίες δημιουργούν επικινδυνότητα στον κόμβο της Ηλιουπόλεως και Εθελοντή Αιμοδότη, λάβαμε την απάντηση από τον κ. Δήμαρχο ότι δεν είναι κατάλληλες οι καιρικές συνθήκες για την τελική επίστρωση του ασφαλτικού τάπητα και ότι μόλις ο καιρός “ζεστάνει” το έργο θα ολοκληρωθεί. Επειδή πολλοί συμπολίτες μας ερωτούν και επειδή ο καιρός είναι “ζεστός” εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα και επειδή παρήλθαν ήδη περίπου 3 μήνες από το ερώτημά μας και καμιά εργασία δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, και επειδή τα οικονομικά δεδομένα του Δήμου δεν άλλαξαν από 19.01.2011, ερωτάται η Δημοτική Αρχή ΠΟΤΕ προτίθεται ή έχει προγραμματίσει να ολοκληρώσει την επίστρωση του ασφαλτοτάπητα και την σήμανση του κόμβου.

 

2. Συνδημότες μας, στους οποίους είχε χορηγηθεί άδεια περιπτέρου, τον Σεπτέμβρη του 2010 και ήδη εγκαταστάθηκαν και ολοκλήρωσαν την επένδυση, ταλαιπωρούνται με την ρευματοδότηση των περιπτέρων τους (και σε κάποιες περιπτώσεις λειτουργούν με δανεικό ρεύμα) επειδή αυτά έχουν διαστάσεις μεγαλύτερες από τις από τον νόμο επιτρεπτές. Κάποιοι εξ αυτών ισχυρίζονται ότι η πληροφορία που δόθηκε από υπηρεσία του Δήμου ήταν ότι τα περίπτερα όφειλαν να μην ξεπερνούν σε εμβαδό τα 4μ2. Προμηθεύτηκαν λοιπόν περίπτερα διαστάσεων 2,20*1,50 μ. και οι κατασκευαστές αρνούνται να τα αντικαταστήσουν με άλλα νόμιμων διαστάσεων, λέγοντάς τους ότι σε άλλες πόλεις οι Δημοτικές Αρχές “τακτοποίησαν το ζήτημα”. Επειδή μέρος της ευθύνης έχει και η Δημοτική Αρχή Ξάνθης, αλλά κυρίως και επειδή πρόκειται για ταλαιπωρία που υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής τους μας (άγχος, χρήματα χαμένα, ανασφάλεια, ταλαιπωρία, αλλοιωμένα εμπορεύματα κ.α.), αλλά και των υπολοίπων συμπολιτών μας σε σχέση με την ανοχή (στενά πεζοδρόμια, αθέμιτος ανταγωνισμός κλπ) των παλαιών περιπτέρων-supermarket αλλά και με την υποψία ότι άλλη μια γενιά παράνομων περιπτέρων θα δημιουργηθεί, όμηρος της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής, ερωτάται ο κ. Πρόεδρος σε τι ενέργειες έχει προβεί η Δημοτική Αρχή έως τώρα και σε ποιες σκοπεύει να προβεί, προκειμένου να λυθεί το θέμα σύντομα και νόμιμα.

 

3.Αν και το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε επί των ρυθμίσεων των θέσεων στάθμευσης, δεχόμαστε καθημερινά παράπονα από επαγγελματίες της οδού Μ. Βόγδου ότι έχουν προβλήματα οι πελάτες τους ακόμη και με ολιγόλεπτη στάθμευση στην βόρεια πλευρά της οδού λόγω της απαγόρευσης στάσης ή στάθμευσης. Επειδή κατά την άποψη μας είναι δυνατή η μεταφορά των επιτρεπόμενων θέσεων στάθμευσης για φορτοεκφόρτωση, αναπήρων και αστυνομία από την νότια στην βόρεια πλευρά της οδού, με δυνατότητα αύξησης μάλιστα των συνολικά δυνάμενων να σταθμεύσουν οχημάτων, ζητούμε την επανεξέταση του θέματος από την επιτροπή (έστω και για δυνατότητα στάθμευσης 15 λεπτών), λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι οδοί στις οποίες απαγορεύτηκε η στάθμευση ή η διέλευση (π.χ. Ηρώων) μεταβλήθηκαν σε ζημιογόνες για την λειτουργία καταστημάτων καθώς είμαστε σίγουροι ότι δεν επιθυμείτε την “εμπορική νέκρωση” ακόμη μίας οδού.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Συνδυασμού

“Πολίτες για την Αλλαγή”

Βορίδης Δημήτριος

Μαζαράκης Σπύρος 

 

4. Ένας από τους στόχους – ανάγκη των καιρών – είναι η καταπολέμηση της μάστιγας των ναρκωτικών, η σωματική υγεία γενικότερα που συνδέεται και με την πνευματική υγεία, αλλά και την πολιτιστική σύγκλιση σε βάθος χρόνου.

Ο αθλητισμός είναι από ένα πεδίο δράσης που βοηθάει αυτούς τους στόχους.

Ο στόχος είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή των νέων, όλων των νέων του Δήμου, από νεαρή ηλικία στον αθλητισμό, η ενασχόληση με κάποιο άθλημα.

Ως μέσον προσέλκυσης, ένα από τα σπουδαιότερα πιστεύω ότι θα είναι και το ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ, που προτείνω, και πιστεύω ότι είναι στις δυνατότητές του Δήμου μας να το εφαρμόσει. Το κόστος είναι χαμηλό…

Είναι θέσπιση 3ήμερων ή 7ήμερων εκδηλώσεων ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ, μία έκθεση ζωντανή, την περίοδο πριν το τέλος της σχολικής χρονιάς ή στα πλαίσια των γιορτών της νεολαίας, με συμμετοχή όλων των αθλητικών ή δημοτικών συλλόγων σε χώρους, με παρουσίαση – διαφήμιση των δραστηριοτήτων τους. Έχει παρατηρηθεί ότι πολλά παιδιά μαγνητίζονται σε επαφή με το άθλημα και, κυρίως στις κρίσιμες παιδικές ηλικίες ωθούνται να εγγραφούν σε συλλόγους και να “κολλήσουν” στον αθλητισμό σε μεγαλύτερο βαθμό και αριθμό από ότι με πρωτοβουλία των γονέων ή από μόνα τους. Οι γυμναστές – εκπαιδευτές γίνονται Δάσκαλοι ήθους, αρετής, ιδανικών (μπορούν οι εκδηλώσεις να πλαισιώνονται και από σεμινάρια “σημασίας” για δασκάλους, διατροφικά, με στόχο την ομογενοποίηση των δασκάλων). Προσκεκλημένοι, διάσημοι αθλητές, ντόπιοι ή ξένοι μπορούν να λειτουργήσουν σαν μαγνήτης αυξάνοντας την προσέλευση, όπως και μαζικές επισκέψεις από νηπιαγωγεία όλου του νομού, δημοτικά, γυμνάσια. Οι σύλλογοι δίνουν παραστάσεις, αναρτούν δημοσιεύσεις με επαίνους, επιδεικνύουν μετάλλια, συζητούν με τους γονείς και τα παιδιά. Οι κολυμβητικοί σύλλογοι πχ μπορούν να παρουσιαστούν με φουσκωτή μίνι πισίνα. Οι εκδηλώσεις μπορούν να λαμβάνουν χώρα στον χώρο της κεντρικής πλατείας.

Το ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ θα βοηθήσει επομένως πρωτίστως στην προσέλκυση των νέων στον αθλητισμό, και μέσω του αθλητισμού στην εκπαίδευση των νέων να συγκλίνουν πολιτιστικά, στη αποπεριθωριοποίηση των διαφόρων ομάδων, στην καταπολέμηση της μάστιγας των ναρκωτικών, στην Δημοτική υγεία εν γένει.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος του Συνδυασμού

“Πολίτες για την Αλλαγή”

Βορίδης Δημήτριος

 

5.Επί της οδού Ορφέως, όταν ο καιρός είναι ζεστός, πολλά καταστήματα βγάζουν έξω στο δρόμο τραπεζάκια για τους πελάτες. Ταυτόχρονα όμως κυκλοφορούν και πολλά αυτοκίνητα ώστε η παραμονή των θαμώνων να γίνεται προβληματική, θορυβώδης, επικίνδυνη. Αίτημα των καταστηματαρχών είναι η πεζοδρόμηση και η απαγόρευση της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων. Εμείς προτείνουμε η επιτροπή, να εξετάσει σοβαρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας παντός οχήματος (πλην ποδηλάτου) από τις 8,00′ ή 8,30′ το βράδυ έως τις 1,00′ ή 1,30′ το πρωί και για τους μήνες Απρίλιο-Μάιο έως Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι μπορούν να αυξηθούν και τα έσοδα του Δήμου από την είσπραξη ενοικίου για τον χώρο που θα καταλαμβάνουν τα τραπεζοκαθίσματα επί του οδοστρώματος. Εννοείται ότι θα χαραχθεί εναλλακτική κυκλοφορία στην Παλαιά Πόλη, για τις ώρες της πεζοδρόμησης.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Συνδυασμού

“Πολίτες για την Αλλαγή”

Βορίδης Δημήτριος

Μαζαράκης Σπύρος

Σχετικά Άρθρα

Back to top button