“Η εκτός σχεδίου δόμηση και η σιωπηρή κατάργηση της”

   Με βάση την παρ. 6α του Ν. 2637/1998 απαγορεύεται η δόμηση σε αγροτεμάχια υψηλής παραγωγικότητας.  Με βάση τον ίδιο νόμο ο χαρακτηρισμός μιας περιοχής ως “υψηλής παραγωγικότητας”  γίνεται από τις κατά τόπους Δ/νσεις Αγροτικής Ανάπτυξης. 

   Με βάση την παρ. 6α του Ν. 2637/1998 απαγορεύεται η δόμηση σε αγροτεμάχια υψηλής παραγωγικότητας.  Με βάση τον ίδιο νόμο ο χαρακτηρισμός μιας περιοχής ως “υψηλής παραγωγικότητας”  γίνεται από τις κατά τόπους Δ/νσεις Αγροτικής Ανάπτυξης. 

Δηλ. ο ενδιαφερόμενος για να οικοδομήσει  σε αγροτεμάχιο εκτός σχεδίου πρέπει  να υποβάλει στην Πολεοδομία βεβαίωση της αρμόδιας Υπηρεσίας ότι το αγροτεμάχιό του δεν βρίσκεται σε περιοχή “υψηλής παραγωγικότητας”.

Στις 7/9/2010 δημοσιεύτηκε  στο φύλλο 1528Β’ της Εφημερίδας της Κυβέρνησης η αρ. 168040/03.09.2010 Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των  Υπουργών  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ κ. Μπιρμπίλη και ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ κ. Μπατζελή με θέμα: “Καθορισμός κριτηρίων με τα οποία διαβαθμίζεται η αγροτική γη σε ποιότητες και κατατάσσεται σε κατηγορίες παραγωγικότητας”. Με βάση την απόφαση αυτή στην κατηγορία της “Γης Υψηλής Παραγωγικότητας” (Γ.Υ.Π.) κατατάσσονται όλες οι περιοχής που ανήκουν  σε  μια από τις περιπτώσεις:

α) Αρδεύονται ή  μπορούν να αρδευτούν με  υπάρχοντα ή προγραμματιζόμενα έργα

β)  Βρίσκονται σε περιοχή  Αναδασμού ή σε περιοχή που προγραμματίζεται Αναδασμός.

 

Με βάση τα παραπάνω δύο κριτήρια, για κανένα αγροτεμάχιο  δεν μπορεί να χορηγήσει η αρμόδια .υπηρεσία βεβαίωση  ότι δεν είναι  “Γη Υψηλής Παραγωγικότητας”, διότι θεωρητικά όλες οι περιοχές μπορεί κάποτε να αρδευτούν ή να γίνουν αναδασμοί τους. 

Αποτέλεσμα: καμία δόμηση εκτός σχεδίου  δεν είναι πλέον δυνατή.

Έτσι, χωρίς τυμπανοκρουσίες, και άρα χωρίς αντιδράσεις, επιβλήθηκε στα σιωπηρά η κατάργηση της εκτός σχεδίου  δόμησης.

Η μεθόδευση αυτή θα έχει σοβαρές κοινωνικές επιπτώσεις διότι:

α) όσοι θέλουν να οικοδομήσουν θα πρέπει πλέον  να αναζητήσουν αναγκαστικά οικόπεδο εντός οικισμού. Η μεγάλη ζήτηση θα τινάξει  στα ύψη την αξία της γης εντός οικισμών. 

β) όσοι αγόρασαν ένα χωράφι, και σε πολλές  περιπτώσεις  με τις οικονομίες μιας ζωής, με σκοπό να χτίσουν την κύρια κατοικία  τους, και το ακριβοπλήρωσαν ως οικοδομήσιμο, δεν θα μπορέσουν ποτέ να το οικοδομήσουν.

γ) όσοι τυχεροί αγόρασαν ιδιοκτησίες εντός  οικισμών,  θα δουν την περιουσία τους να παίρνει απότομα μεγάλη αξία. Και όσοι άτυχοι αγόρασαν οικοδομήσιμο αγροτεμάχιο εκτός οικισμού θα δουν την περιουσία τους να εξανεμίζεται.

 

Ως Σύλλογος Μελετητών Ιδιωτικών Έργων οφείλουμε να ενημερώσουμε τους ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων εκτός σχεδίου για την εξέλιξη αυτή που είναι κοινωνικά άδικη για μια κατηγορία πολιτών, οι οποίοι δεν είναι προνομιούχοι (οικονομικά ευκατάστατοι  που χτίζουν τις βίλες τους ή τις εξοχικές τους κατοικίες) αλλά στην πλειοψηφία τους άνθρωποι του μόχθου που προσπαθούν να λύσουν  με οικονομικό τρόπο το στεγαστικό τους  πρόβλημα. 

Είναι γεγονός ότι η εκτός σχεδίου δόμηση θα πρέπει κάποτε να καταργηθεί.  Αλλά αυτό δεν επιτρέπεται να γίνεται με τέτοιες μεθοδεύσεις και χωρίς επεξεργασμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση των κοινωνικών αδικιών που θα προκαλέσει.

 

Το Δ.Σ.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button