ΑΠΌ ΤΟ ΠΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΓΚΟΥΜΑ

Ο καιρός θα είναι χειμωνιάτικος αυτό το Σαββατοκύριακο …..έτσι λένε τα έκτακτα δελτία καιρού που κατέφθασαν στις αρμόδιες υπηρεσίες πολιτικής προστασίας των κατά τόπους δήμων και νομαρχιών της Θράκης….. Κάνουν προβλέψεις για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα….νεροποντές, αστραπές και καταιγίδες….

Ο καιρός θα είναι χειμωνιάτικος αυτό το Σαββατοκύριακο …..έτσι λένε τα έκτακτα δελτία καιρού που κατέφθασαν στις αρμόδιες υπηρεσίες πολιτικής προστασίας των κατά τόπους δήμων και νομαρχιών της Θράκης…..


Κάνουν προβλέψεις για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα….νεροποντές, αστραπές και καταιγίδες….


Και αν φυσικά βγουν αληθινές αυτές οι προβλέψεις-γιατί την ώρα που εγώ γράφω αυτές τις γραμμές έξω ο ήλιος λάμπει-πάλι δρόμοι και γειτονιές θα πλημμυρίσουν, καλλιέργειες ίσως καταστραφούν και οι αγρότες θα πληγούν, η εβδομάδα που θα ξεκινήσει δε θα είναι και η καλύτερη….


Ενώ όλος ο αρμόδιος τοπικός μηχανισμός πρόληψης κα αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών βρίσκεται σε επιφυλακή….


 



Όσο για μένα αυτό το Σαββατοκύριακο θα κάνω υπνοθεραπεία…..


Τι το καλύτερο έξω να φυσά και να βρέχει και εσύ να βρίσκεσαι κάτω από το ζεστό σου πάπλωμα….


Για να σας πω όμως την αλήθεια, η προτίμησή μου να περάσω τούτο το διήμερο παρέα με τον Μορφέα δεν προέκυψε λόγω καιρού…..


Προέκυψε για να μη χτυπήσει το καμπανάκι του κινδύνου για την υγεία μου λόγω της έλλειψης ύπνου…..


Μέχρι χθες πίστευα ότι για έναν ενήλικα και οι πέντε ώρες ύπνου είναι αρκετές για τον οργανισμό του….


Άλλωστε με τις τόσες υποχρεώσεις και όταν μάλιστα δε σου φτάνει η μέρα για να τις φέρεις σε πέρας το μόνο που δε λογαριάζεις είναι πόσες ώρες θα κοιμηθείς…..


Μακάρι να μπορούσαν να γίνονται και κάποιες δουλειές κατά τη διάρκεια του ύπνου….


Τώρα που το σκέφτομαι, με φαντάζομαι να κοιμάμαι και να είμαι καλωδιομένη με τον υπολογιστή …..μαζί  με τα όνειρα που βλέπω, ο εγκέφαλός μου να δίνει εντολές στο pc μου και να γράφεται τούτη η στήλη…


Ξέρω μιλάω για πολύ προχωρημένες καταστάσεις του μέλλοντος, που προς το παρόν ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας του κουρασμένου μυαλού μου…..


 



Και καθώς λοιπόν δεν μπορώ να τα βάλω με το χρόνο, να μεγαλώσω τη μέρα και να μικραίνω τη νύχτα, αποφάσισα να συμβιβαστώ και να βάλω πάνω από όλα την υγεία…


Για να έχω όμως καλή υγεία θα πρέπει να αυξήσω τις ώρες του ύπνου και για αυτό αποφάσισα να το εφαρμόσω από τούτο το Σαββατοκύριακο, μια που βοηθάει και ο καιρός….


Φυσικά στην απόφαση αυτή κατέληξα μετά από κάποιες ενδιαφέρουσες έρευνες που μου έκαναν ένα κάτι τις……μέσα μου…..


Η πρώτη από αυτές επισημαίνει πως η έλλειψη ύπνου αποδεικνύεται πώς είναι επικίνδυνη για πρόωρο θάνατο…..φτου…φτου….μακριά από εμάς…..


Οι άνθρωποι, λέει, που κοιμούνται πέντε ώρες την ημέρα ή λιγότερο αντιμετωπίζουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα…..


Η συγκεκριμένη έρευνα έγινε στη Βρετανία και αφορά την ανάλυση στοιχείων 10.0000 δημοσίων υπαλλήλων, τα οποία καλύπτουν ένα διάστημα 17 ετών, σύμφωνα με τα οποία όσοι μειώνουν τις ώρες ύπνου από τις επτά στις πέντε ή λιγότερες αντιμετωπίζουν 1,7 φορές υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και υπερδιπλάσιο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά επεισόδια…..


 



Στο μεταξύ μια άλλη έρευνα, μια άλλη μελέτη η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα του είδους, που παρακολούθησε 24.000 Έλληνες για διάστημα έξι ετών έδειξε ότι ο μεσημεριανός ύπνος, έστω κα για μισή ώρα, μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου από καρδιοπάθεια….


Συμβουλή λοιπόν είναι κοιμηθείτε το μεσημέρι ….


Κάτι ξέρουν οι Μεξικάνοι με τη σιέστα τους…..


Όσο για την τρίτη έρευνα, αυτή έγινε στη μακρινή Ιαπωνία και απέδειξε πόσο ανθυγιεινό είναι το ξυπνητήρι…..


Διαπίστωσαν πως μάλλον δεν αρέσει στην καρδιά το πρωινό ξύπνημα …..


Μπορεί γενιές ολόκληρες να εγκωμίασαν τη σοφία του πρωινού ξυπνήματος, ωστόσο μια προκαταρτική έρευνα στην Ιαπωνία αποδεικνύει ότι και η πρόωρη αφύπνιση συνδέεται με αυξημένα καρδιαγγειακά προβλήματα….


“Το να ξυπνά κανείς νωρίς για να πάει στη δουλειά ή για να ασκηθεί ενδέχεται να μην είναι υγιεινό, αλλά επικίνδυνο για αγγειακές παθήσεις”, αναφέρει η περίληψη της μελέτης…..


 



Το όλο θέμα λοιπόν που αφορά τον ύπνο είναι ιδιαιτέρως σοβαρό…..


Οι σύγχρονοι ρυθμοί ζωής έχουν οδηγήσει τους περισσότερους ανθρώπους να μειώσουν τις ώρες του ύπνου τους….με άγνωστες συνέπειες, οι οποίες τώρα γίνονται γνωστές μέσω αυτών των ερευνών……


Και φυσικά για να γίνουν αυτές οι έρευνες κάποια καμπανάκια κινδύνου χτυπήσουν για πολλά χρόνια -τόσοι αιφνίδιοι θάνατοι, εγκεφαλικά, ανακοπές και άλλες καρδιοπάθειες κλπ-…..


Επομένως δεν πρόκειται για ασήμαντο πρόβλημα, αφού χρόνο με το χρόνο όλο και μειώνονται οι ώρες που άνθρωποι προλαβαίνουν να κοιμηθούν….


Για αυτό και εγώ από σήμερα ξεκινώ υπνοθεραπεία και χαλάρωση….αρκετά με τα τρελά και άλογα της σύγχρονης ζωής μας, έτσι όπως αυτή καταγράφεται στο πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό μας στερέωμα….έτσι όπως αυτή τη βιώνουμε μέσα στην πόλη, στον κοινωνικό και οικογενειακό μας περίγυρο, στο χώρο της δουλειάς…. 


Καλόν ύπνο λοιπόν…..γιατί καρδιά θέλει το Μορφέα της ….     


Σχετικά Άρθρα

Back to top button