ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΤΑ ΚΑΡΤΕΛ

Σε συνέχεια των Πανελλαδικών κινητοποιήσεων τους οι κτηνοτρόφοι της Ξάνθης υλοποιώντας την απόφαση της Ομοσπονδίας τους, μοίρασαν το γάλα στους πολίτες αντί να το πετάξουν, σε μία ένδειξη διαμαρτυρίας για την Κυβερνητική πολιτική στο θέμα της εξισωτικής αποζημίωσης και πολλών άλλων αιτημάτων. Στην Κεντρική πλατεία βρέθηκαν οι αιγοπροβατοτρόφοι της Ξάνθης το Σάββατο το μεσημέρι διαμαρτυρόμενοι απέναντι στον επαχθή τρόπο που η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει τον αγροτικό παραγωγικό τομέα.

  Σε συνέχεια των Πανελλαδικών κινητοποιήσεων τους οι κτηνοτρόφοι της Ξάνθης υλοποιώντας την απόφαση της Ομοσπονδίας τους, μοίρασαν το γάλα στους πολίτες αντί να το πετάξουν, σε μία ένδειξη διαμαρτυρίας για την Κυβερνητική πολιτική στο θέμα της εξισωτικής αποζημίωσης και πολλών άλλων αιτημάτων.



Στην Κεντρική πλατεία βρέθηκαν οι αιγοπροβατοτρόφοι της Ξάνθης το Σάββατο το μεσημέρι διαμαρτυρόμενοι απέναντι στον επαχθή τρόπο που η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει τον αγροτικό παραγωγικό τομέα.


Οι αιγοπροβατοτρόφοι μοίρασαν στους πολίτες γάλα και κοπριά, διαμαρτυρόμενοι για τις ευτελιστικές τιμές που πουλάνε τα προιόντα τους γάλα και κρέας και την ανοχή της Κυβέρνησης στην ύπαρξη των καρτέλ που λυμαίνεται τον κόπο τους και υποχρεώνει τους καταναλωτές να πληρώνουν με καπέλο τα γαλακτομικά προϊόντα τους καθως και το κρέας.


Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση νωρίτερα του τομεάρχη αγροτικού της ΝΕ ΠΑΣΟΚ Ξάνθης, Μπάμπη Χρυσοχοίδη, ο οποίος ανέφερε ότι οι κινητοποιήσεις των κτηνοτρόφων της Ξάνθης είναι  υποκινούμενες από τη ΝΔ και φυσικά προκάλεσαν την αντίδραση του αγροτοσυνδικαλιστη που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ Κ. Δαλάτση, ο οποίος στηρίζει τις κινητοποιήσεις των αγροτών.


Ανέφερε σχετικά: “Είμαστε μαζί με τους αιγοπροβατοτρόφους και τους συμπαραστεκόμαστε”.


απαντώντας στο ερώτημα, που έχει να κάνει με τη δήλωση του κ. Χρυσοχοίδη, ανέφερε ότι δεν έχει υπ όψη του τη δήλωση του και συμπλήρωσε:


“Προφανώς είναι μία σκέψη που δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα. Προφανώς είναι αποκομμένος από τα προβλήματα του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόσμου”.



ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ


Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΗ


Ο κ. Καμπούρης ανέφερε  ότι οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν από την 1η του Μάρτη στην Κομοτηνή και θα ολοκληρωθούν στις 6 Απριλίου στην Πρέβεζα και στον Νομό Ηλείας.


Το οδοιπορικό των κινητοποιήσεων ξεκίνησε από το 2006 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα εξ αιτίας των εξευτελιστικών τιμών στο γάλα και στο κρέας και της υπέρμετρης αύξησης των ζωοτροφών.


“Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση, η κτηνοτροφία αφανίζεται.


Καταγγέλλουμε τις γαλακτοβιομηχανίες, καταγγέλλουμε τους μεγαλέμπορους των κρεάτων που κρατούν τις τιμές σε εξευτελιστικές τιμές και ζητάμε την άμεση λήψη μέτρων και στήριξης από την πολιτεία και ειδικότερα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων. Αν δεν στηριχθεί η κτηνοτροφία δεν θα υπάρξει ανάπτυξη.


Πιστεύω ότι αν στηριχθεί η κτηνοτροφία μπορούμε όλοι μαζί να βγούμε από την κρίση. Πιστεύουμε και θα αγωνιστούμε όλοι για αυτό”.


Μας είπε ότι τα προβλήματα είναι κοινά σε όλη την Ελλάδα και για αυτό η απόφαση ήταν ομόφωνη. “Σίγουρα στη Βόρεια Ελλάδα έχουμε μεγαλύτερο πρόβλημα στο θέμα των τιμών, αλλά σε γενικότερες γραμμές είναι τα προβλήματα κοινά. Με αυτές τις τιμές δεν μπορεί να επιβιώσει η κτηνοτροφία”.


Οι κτηνοτρόφοι ζητούν επίπεδο τιμών που θα εξασφαλίσει ένα ανεκτό επίπεδο ζωής στον Έλληνα κτηνοτρόφο, μείωση της ψαλίδας ανάμεσα στον παραγωγό και τον καταναλωτή.


Ζητούν 1,30 ευρώ ανά λίτρο για το πρόβειο γάλα, 90 λεπτά για το κατσικίσιο και 0,60 για το αγελαδινό, τονίζοντας ότι δεν επιθυμούν αυτή τη διαφορά οι καταναλωτές αλλά να μικραίνει η ψαλίδα ανάμεσα στους καταναλωτές και τους παραγωγούς.


“Οι γαλακτοβιομηχανίες έχουν πολλά περιθώρια κέρδους και μπορούν να στηρίξουν τον κτηνοτρόφο και οφείλουν όλοι να καταλάβουν ότι από αυτόν ζουν όλοι και πρέπει να υπάρξει πίεση από την πολιτεία”.


Επίσης ο κ. Καμπούρης ζητά να υλοποιηθεί σύμφωνα με τις επιταγές τις Ε.Ε. η στήριξη των 9 ευρώ ανά ζωική μονάδα και να δοθούν σε όλους τους κτηνοτρόφους που θα είναι μία ανάσα για τους Έλληνες κτηνοτρόφους.


Ζήτησε από την πολιτεία να ενταθούν οι έλεγχοι στην αγορά και να σταματήσουν οι Ελληνοποιήσεις στα κρέατα και στα γαλακτομικά.



ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΟΥΚΜΑΚΙΑΣ


Ο αντιπρόεδρος του κτηνοτροφικού συλλόγου Ξάνθης Θανάσης Λουκμακιάς ανέφερε ότι τα προβλήματα είναι κοινά σε όλους τους κτηνοτρόφους.


“Σήμερα είμαστε στην Ξάνθη και όπως βλέπετε η προσέλευση των κτηνοτρόφων είναι πολύ καλή, παρα την περίοδο αιχμής από άποψη εργασιών στις μονάδες τους.


Οι κτηνοτρόφοι έχουν τεράστια προβλήματα και με την παρουσία τους εδώ στην κεντρική πλατεία απαιτούν την επίλυση τους


Πιστεύω ότι η Κυβέρνηση βλέποντας τις κινητοποιήσεις μας θα ασχοληθεί με τα προβλήματα μας και θα βοηθήσει να επιβιώσουμε.


Δεν μπορεί να επιβιώνουν οι γαλακτοβιομηχανίες που είναι στο δευτερογενή τομέα και εμείς στον πρωτογενή να αδυνατούμε να επιβιώσουμε”.


Τέλος ο κ. Λουκμακιάς ανέφερε ότι οι κινητοποιήσεις θα ενταθούν και κάθε φορά και σ’ έναν νομό με τελική διαμαρτυρία στην Αθήνα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.



ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ


ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ

Σχετικά Άρθρα

Back to top button