ΠΕΝΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΑΚΟΥΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Ελεύθερη συζήτηση με το Γιώργο Ηλιάδη, μαέστρο της φιλαρμονικής του δήμου Ξάνθης, ο οποίος μας λέει ότι οι μουσικές καταβολές ξεκίνησαν και από τους δύο παπούδες, το Γιώργο και το Λευτέρη, παράλληλα ο αδερφός του ο Τάσος Ηλιάδης ο λεγόμενος Παγκανίνι πολύ καλός στο βιολί στη δεκαετία ‘50 με ‘60.

  Ελεύθερη συζήτηση με το Γιώργο Ηλιάδη, μαέστρο της φιλαρμονικής του δήμου Ξάνθης,  ο οποίος μας λέει ότι οι μουσικές καταβολές ξεκίνησαν και από τους δύο παπούδες, το Γιώργο και το Λευτέρη, παράλληλα ο αδερφός του ο Τάσος Ηλιάδης ο λεγόμενος Παγκανίνι πολύ καλός στο βιολί στη δεκαετία ‘50 με ‘60.

  Πρώτος ξεκίνησε στη δημοτική μπάντα πριν από πολλά χρόνια ο παππούς ο  Λευτέρης  στα 24 του χρόνια  και μάλιστα όπως λέει ο Γιώργος,  ο παππούς Λευτέρης όταν πήγε στη φιλαρμονική καταϊδρωμένος από το ποδόσφαιρο, ο μαέστρος του είχε πει να διαλέξει τη μπάλα ή την μπάντα και ο Λευτέρης “έκοψε” την μπάλα.


 Στη συνέχεια για ένα διάστημα περίπου, το 1978 ή ‘79,  σταμάτησε τη λειτουργία της η δημοτική μπάντα για οικονομικούς λόγους και ξαναξεκίνησε με τους Κυριζίδη, Χαριζάνη,  Κοντό και άλλους.


 Ηρθε η σειρά του Γιώργου κάπου στο ‘79  με ‘80 όπου και είναι εκεί μέχρι και σήμερα ως μαέστρος. Ο Γιώργος αναφέρει ότι ο πατέρας του ο Λευτέρης δεν τον έσπρωξε να πάει στη φιλαρμονική. Απλά του άρεσε και πήγε τονίζοντας ότι είναι αυτοδίδακτος. Υπήρχε μία τρομπέτα στο σπίτι και έτσι έμαθε και πήγε στη φιλαρμονική γιατί απλά αγαπούσε τη μουσική. Τότε γινόταν πάρα πολύ καλή δουλειά όπως και τώρα. “Κάποια στιγμή ο αρχιμουσικός μας ο Β. Κορμογεράκης μας προέτρεψε τότε να πάμε στη Στρατιωτική μπάντα και πήγαμε το 1992 μαζί με τον  Φίλιππο τον Δομνίδη, μείναμε 25 χρόνια και αποστρατευτήκαμε και από τύχη ξεκίνησα σαν μαέστρος στην φιλαρμονική”.


 Ο Γ. Ηλιάδης με αγάπη και καμάρι κάνει αναφορά στον τρίτο της γενιάς το γιό του τον Λευτέρη που συμμετέχει στη Φιλαρμονική. Λέει χαρακτηριστικά “Και η τρίτη γενιά ο γιός μου ο Λευτέρης βλέποντας τον παππού του και τον πατέρα του ξεκίνησε από τα εφτά του να κάνει πιάνο και στα 11 με 12 ήρθε στη φιλαρμονική και αυτός μόνος  του έμαθε την τρομπέτα του όπως και εγώ και πάει πολύ καλά. Μάλιστα είναι και στο σχήμα στο “Ξάνθη μπρας μπαντ”  και πάει πολύ καλά”.


 Ο Γιώργος Ηλιάδης ανέφερε ότι κάπου στο ‘80 μπήκαν και τα δίδυμα αδέρφια του στη μουσική ο Δάκης και ο Κώστας. “Το σόι των Ηλιάδηδων, να το πω έτσι απλά, απαριθμεί πάνω από 15 άτομα που ασχολούνται με τη μουσική, ξεκινώντας από τη δεκαετία του  ‘50 μέχρι και σήμερα”.


Ο ΑΓΩΝΑΣ εύχεται  στην οικογένεια Ηλιάδη να έχει  πάντα συμμετοχή στα μουσικά πράγματα της Ξάνθης γιατί ως γνωστόν η μουσική ημερεύει τα πάθη.


 


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ


 ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ


 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button