Το ενδιαφέρον όλων στο τηλεοπτικό ντιμπέιτ

Με έξι θέματα στην ημερήσια διάταξη και χωρίς να τεθούν ερωτήσεις ή επερωτήσεις κατά την προημερησίας συζήτηση από την αντιπολίτευση, συνεδρίασε το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ξάνθης. Ο νομάρχης Ξάνθης πριν από τη συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης ενημέρωσε τους νομαρχιακούς συμβούλους για τα τρία τεχνικά δελτία που εγκρίθηκαν και αφορούν στα παράλληλα έργα των αναδασμών που έγιναν στην Αλκιώνη, στο Αυξέντιο και τη Γενισέα.

Με έξι θέματα στην ημερήσια διάταξη και χωρίς να τεθούν ερωτήσεις ή επερωτήσεις κατά την προημερησίας συζήτηση από την αντιπολίτευση, συνεδρίασε το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας  το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ξάνθης.

 Ο νομάρχης Ξάνθης πριν από τη συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης ενημέρωσε τους νομαρχιακούς συμβούλους για τα τρία τεχνικά δελτία που εγκρίθηκαν και αφορούν στα παράλληλα έργα των αναδασμών που έγιναν στην Αλκιώνη, στο Αυξέντιο και τη Γενισέα. Σύντομα τα έργα αυτά πρόκειται να δημοπρατηθούν με το συνολικό προϋπολογισμό να ξεπερνά τα 7 εκατομμύρια ευρώ.


 Παράλληλα έκανε γνωστό πως ο δρόμος προς Ζλάντογκραντ, τον οποίο κατασκεύασε η νομαρχία Ξάνθης χρησιμοποιήθηκε ως δίοδος εισόδου, μετά βέβαια και από άδεια του Υπουργείου Εξωτερικών, για περισσότερους από 2000 Βούλγαρους επισκέπτες. Όσο για το κατασκευαστικό κομμάτι , αναμένεται η δεύτερη στρώση του δρόμου με 3Α και στη συνέχεια η ασφαλτόστρωσή του. Ο δρόμος είναι σχεδόν ολοκληρωμένος και δεν απομένει παρά η διακρατική συμφωνία Ελλάδας -Βουλγαρίας για να δοθεί σε κυκλοφορία.


 Στο μεταξύ σε ότι αφορά στα θέματα της ατζέντας του προχθεσινού Νομαρχιακού Συμβουλίου, εγκρίθηκαν η 3η τροποποίηση των Κεντρικών Αυτοτελών  Πόρων, η 10η τροποποίηση των δημοσίων επενδύσεων, ενώ εγκρίθηκε και ο προϋπολογισμός της ΝΑ Ξάνθης για το 2010, όπου το συνολικό ποσό ανέρχεται περίπου στα 30 εκατομμύρια.


 Σύμφωνα με το Νομάρχη Ξάνθης στον προϋπολογισμό, λόγο και της κρίσης και με εντολή και του αρμοδίου υπουργείου υπήρξε περικοπή της τάξης του 10%. Ωστόσο ο πραγματικός προϋπολογισμός πάνω στον οποίο θα κινηθεί η νομαρχία Ξάνθης είναι πολύ μεγαλύτερος, αν υπολογιστούν και τα έργα που έχουν ενταχθεί σε άλλα προγράμματα της νομαρχίας. 


 Παράλληλα εγκρίθηκε και η επιπλέον χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση του έργου της καταπολέμησης των κουνουπιών με το ποσό των 40.000 ευρώ.


 Αξίζει να σημειωθεί πως οι 21 εποχιακά εργαζόμενοι  στο  Νομαρχιακό Κέντρο Καταπολέμησης Κουνουπιών Ν. Ξάνθης  κατόρθωσαν να συμπληρώσουν 101 μεροκάματα, προκειμένου να δικαιούνται επιδόματος ανεργίας, όπως ήταν και ο στόχος της διοίκησης του Κέντρου.


 Το Νομαρχιακό Συμβούλιο ενέκρινε και την παραχώρηση χρήσης εξοπλισμού στις εθελοντικές οργανώσεις του νομού και ιδιαίτερα στην Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, παράρτημα Ξάνθης και στον Κυνηγετικό Σύλλογο Ξάνθης για την κάλυψη των αναγκών τους.


 Τέλος, στη σύντομη σε χρόνο συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, λόγω και της προβολής του τηλεοπτικού ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών, τέθηκε και το θέμα της Γνωμοδότησης επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την δημιουργία του εμπορικού κέντρου στην περιοχή Πετροχωρίου-Λαμπρινού από την ΑΘΩΝΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε.


 Ο εισηγητής του θέματος, αναπληρωτής προϊστάμενος του Τμήματος Περιβάλλοντος, κ. Βλαχόπουλος κατέθεσε την άποψη ότι δε συντρέχει λόγος να διατυπωθεί γνώμη επί της ΜΠΕ για τη ίδρυση και λειτουργία του εν λόγω κέντρου, καθώς σε προηγούμενη συνεδρίασή του το Νομαρχιακό Συμβούλιο και συγκεκριμένα στις 17/8/09 απέρριψε αίτημα της ΑΘΩΝΙΚΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΑΕ για τη χορήγηση άδειας ίδρυσης εμπορικού κέντρου έκτασης περίπου 20.000 τμ στην περιοχή Πετροχωρίου-Λαμπρινού.


 Την εισήγηση του κ. Βλαχόπουλου υποστήριξε και ο νομικός σύμβουλος της νομαρχίας κ. Γούναρης.


 Ενώ από τη πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Καραλίδης εξέφρασε τον προβληματισμό του γιατί τότε ήρθε ως θέμα, ενώ έθεσε και ζήτημα λειτουργίας των υπηρεσιών, οι οποίες σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, συνηθίζουν να αποποιούνται των ευθυνών τους, υπογραμμίζοντας πως θα πρέπει να υπάρχει ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο για τη λειτουργία των υπηρεσιών, έτσι ώστε να διευκολύνεται και το έργο των αιρετών προσώπων.


 Από την πλευρά του ο νομάρχης επεσήμανε ότι οι εισηγήσεις των υπηρεσιών είναι τεχνοκρατικές και δεν τις ποδηγετεί. Ενώ για το συγκεκριμένο θέμα, τόνισε χαρακτηριστικά πως όλα αυτά θέλουν ιδιαίτερη προσοχή και από πολλές απόψεις.


                                                                    Δέσποινα Γκούμα


 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button