“Εκπτώσεις” στον κοινωνικό τομέα λόγω μνημονίου

Εν μέσω σοβαρών προβλημάτων οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα ”Βοήθεια στο Σπίτι” Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης την Πέμπτη το πρωί στο Εργατικό Κέντρο στη Γενική τους Συνέλευση, έκαναν τον απολογισμό τους για το έτος 2010 και τις αρχαιρεσίες για την εκλογή του νέου ΔΣ για την επόμενη τριετία.

  Εν μέσω σοβαρών προβλημάτων οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα ”Βοήθεια στο Σπίτι” Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης την Πέμπτη το πρωί στο Εργατικό Κέντρο στη Γενική τους Συνέλευση, έκαναν τον απολογισμό τους για το έτος 2010 και τις αρχαιρεσίες για την εκλογή του νέου ΔΣ για την επόμενη τριετία.


  Όπως ανέφερε η κ. Καμπανά Παρασκευή, πρόεδρος των εργαζομένων στο “Βοήθεια στο σπίτι“ στην ΑΜΘ, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι μεγάλα και αυτός ήταν ο λόγος των κινητοποιήσεών τους.


  Αυτό σύμφωνα με την ίδια, στάθηκε η  αφορμή να συναντηθούν με τον Υφυπουργό κ. Ντόλια και με τους Υπουργούς των τριών συναρμόδιων Υπουργείων για το πρόβλημα της χρηματοδότησης προκειμένου να συνεχιστεί το πρόγραμμα.


  Στη δεύτερη συνάντηση τους με τον κ. Ντόλιο όπου και προσκομίστηκαν τα απαραίτητα στοιχεία για τον αριθμό των εργαζομένων και το έργο που επιτελούν,  αποφασίστηκε να συνεχιστεί η χρηματοδότηση του προγράμματος για τον τρέχοντα χρόνο με το ποσό των εκατό εκατομμυρίων αλλά στο πλαίσιο των περικοπών λόγω μνημονίου μπήκε ένας όρος που σαφώς δεν ήταν στο πνεύμα της μέχρι τώρα λειτουργίας του “Βοήθεια στο σπίτι”.


  Ο όρος είναι ότι για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση του προγράμματος θα πρέπει να εξυπηρετείται η Τρίτη ηλικία όπου στον οικογενειακό περιβάλλον τους και μέχρι πρώτου βαθμού συγγένεια υπάρχουν άνεργοι.


  Δηλαδή όπως εξήγησε η κυρία Καμπανά θα εξυπηρετούνται εκείνοι οι υπερήλικες ανήμποροι όπου τα παιδιά τους ή οι συγγενείς τους πρώτου βαθμού είναι αποδεδειγμένα άνεργοι ή επαπειλούμενοι άνεργοι.


  “Πέρα όμως από αυτά επί σειρα ετών, εμείς ασχολούμαστε μόνο με τα μοναχικά άτομα, αυτά δεν μπορούσαμε να τα πετάξουμε στον Καιάδα γιατί έχουμε συνδεθεί μαζί τους και συναισθηματικά.


  Πιέσαμε την Κυβέρνηση ούτως ώστε τα 60 εκ να δοθούν στους ανέργους, μέλη των ωφελουμένων και τα 40 εκ θα δοθούν για τους μοναχικούς, οπότε τα άτομα της τρίτης ηλικίας που έχουν την περισσότερη ανάγκη αυτά θα τα στηρίξουμε”.


  Όσο δε για τα οικονομικά του “Βοήθεια στο σπίτι”, δυστυχώς όπως αναφέρει η κ. Καμπανά, υπάρχουν προγράμματα για τα οποία δεν έχουν αποδεσμευθεί πόροι και είναι στον 4ο μήνα απλήρωτοι.


  Ζητήθηκε από τους μέχρι πρότινος Καποδιστριακούς Δήμους να σταλούν καταστάσεις για να δούν στο Υπουργείο Εσωτερικών ποιοι από αυτούς τους δήμους δεν έχουν πληρωθεί για να μπορέσουν να αποδεσμεύσουν χρήματα προκειμένου να πληρωθούν οι εργαζόμενοι.


  Στη συνέχεια το θέμα που οι εκπρόσωποι των εργαζομένων έθεσαν στα συναρμόδια Υπουργεία ήταν η χρηματοδότηση του προγράμματος να είναι τριμερής. Κρατικός Προϋπολογισμός-δήμοι και Ασφαλιστικά Ταμεία κάτι που όπως λένε η Κυβέρνηση δεν τους έχει απαντήσει.


“Βοήθεια στο Σπίτι” άλλη μία πονεμένη ιστορία που δυστυχώς οι Κυβερνήσεις χρησιμοποίησαν και αυτόν το θεσμό για να ωφεληθούν πολιτικά οι ίδιοι.                 


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ


ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ

Σχετικά Άρθρα

Back to top button